Dodaj do ulubionych

Niepokalanek

26.11.23, 11:26
Dziewczyny, czy któraś z Was przyjmuje preparaty z niepokalanka na PMS? Lekarz zalecił mi je jako alternatywę do hormonalnej antykoncepcji, właśnie na wyciszenie objawów PMS (plamienia w tygodniu przed okresem, zły nastrój, drażliwość, obrzęki). Mam 47 lat i w tym wieku nie chce już brać pigulki, zwłaszcza, że nie muszę - Mąż załatwił sprawę antykoncepcji radykalnie. Czytam jednak o tym niepokalanku i wychodzi mi, że ma też sporo działań ubocznych. Ale może korzyści przeważają?
I jeszcze kwestia dawki, preparat Cyclodynon dostępny w Polsce to tabletki 20 mg. Lekarz mówi, że lepiej kupić preparat amerykańskiej firmy, gdzie w kapsułce jest 400 mg. Trochę duża ta różnica, ale może lepiej rzeczywiście od razu wziąć większą dawkę?
Obserwuj wątek
    • abidja Re: Niepokalanek 26.11.23, 12:11
      A dlaczego nie chcesz dedykowantch lekow hormonalnych na menopuze? Przeciez bazuja na "twoich" hormonach, wyrownuja ich poziom i sa skuteczne.
      • ukrytaczara Re: Niepokalanek 26.11.23, 12:24
        A dlaczego nie chcesz dedykowantch lekow hormonalnych na menopuze?

Bo woli naturalne leki typu zioła? boi się np. zakrzepicy?
        • ukrytaczara Re: Niepokalanek 26.11.23, 12:28
          Np. ja po zakrzepicy w ciąży mam zakaz stosowania terapii hormonalnej.
          • wisma_atria Re: Niepokalanek 26.11.23, 17:21
            Od kogo ten zakaz bo brzmi jakby się zatrzymał z wiedzą w latach dziewięćdziesiątych.
            Estrogen przyjmowany transdernalnie nie podwyższa ryzyka zakrzepicy.
            • ukrytaczara Re: Niepokalanek 26.11.23, 17:36
              wisma_atria napisał(a):

> Od kogo ten zakaz bo brzmi jakby się zatrzymał z wiedzą w latach dziewięćdziesi
              > ątych.
              > Estrogen przyjmowany transdernalnie nie podwyższa ryzyka zakrzepicy.

Dziękuję za troskę o zarobek koncernów farmaceutycznych, ale ja zostanę przy zaleceniach mojej siostry, która jest ginekologiem.
              Stosowanie leków hormonalnych, takich jak środki antykoncepcyjne zawierające hormony żeńskie – estrogeny, jak również kombinację estrogenów i pochodnych progesteronu, zwiększa ryzyko wystąpienia zakrzepicy żylnej, a w starszych grupach wiekowych również tętniczej.(...)Przebyta zakrzepica sama z siebie stanowi czynnik ryzyka wystąpienia nowego epizodu zakrzepicy. Niekiedy nie udaje się ustalić, jaka była jej przyczyna, i zawsze istnieje ryzyko występowania niepoznanego dotychczas czynnika genetycznego, dlatego po zakrzepicy żylnej zdecydowanie odradza się stosowanie antykoncepcji doustnej w postaci dwuskładnikowych tabletek antykoncepcyjnych.

• bazia_morska Re: Niepokalanek 26.11.23, 18:02
                To siostra ginekolog nic nie wie o niepokalanku? Swoją drogą co za piękna nazwa, nie to co HORMONY.
                • szybki-lisek Re: Niepokalanek 26.11.23, 18:33
                  Niepokalanek pospolity to nazwa rosliny.
              • wisma_atria Re: Niepokalanek 26.11.23, 18:50
                Chyba nie doczytałaś że artykuł który wkleilas dotyczy antykoncepcji a nie menopauzalnej terapii zastępczej
                Uprzejmie służę Twojej siostrze swoim linkiem
                www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2013/04/postmenopausal-estrogen-therapy-route-of-administra
                • wisma_atria Re: Niepokalanek 26.11.23, 18:53
                  www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2013/04/postmenopausal-estrogen-therapy-route-of-administration-and-risk-of-venous-thromboembolism
        • paola.brunetti Re: Niepokalanek 26.11.23, 14:43
          Dokładnie, mam ryzyko zakrzepicy po covidzie, więc mimo tego, że współczesne leki są w miarę bezpieczne, wolałabym ich nie przyjmować.
      • kamin Re: Niepokalanek 26.11.23, 17:09
        Bo zadedykować można komuś piosenkę ale nie leki.
    • ukrytaczara Re: Niepokalanek 26.11.23, 12:30
      Biorę. Jestem bardzo zadowolona.

Stosuję ten.
      https://www.izielnik.pl/img/imagecache/2340001-2341000/f9dec38adf63f67c4662e199c661aa5bce4d2267.webp
      • paola.brunetti Re: Niepokalanek 26.11.23, 14:44
        O, to jeszcze większa dawka niż moje amerykańskie kapsułki, więc chyba nie mam się czego bać.
    • tryggia Re: Niepokalanek 26.11.23, 12:37
      Od kilku miesięcy cierpię strasznie od dnia jajeczkowania. Przede wszystkim wielkie, bolesne cyce, ale też ból głowy, mgła mózgowa, obrzęki.
      Zaczęłam brać Mastodynon, 2.razy dziennie. Teraz jest 3 cykl i czuję kolosalną różnicę!
      • emateczka Re: Niepokalanek 26.11.23, 22:42
        Mastodynon lata temu uratował mi życie. Miałam tak straszne pms, że myslalam, że skończę w psychiatryku. Mastodynon N i po problemie!
    • kozica111 Re: Niepokalanek 26.11.23, 13:33
      Brałam, teraz nie biorę, wyczytałam że zła dawka potrafi działać odwrotnie.Dobre zioło ale dawki polskie chyba trochę robią zła robotę.Generalnie za mała dawka ( a sugerowana przez polskie instrukcje podnosi prolaktynę, zamiast działać odwrotnie).
      • paola.brunetti Re: Niepokalanek 26.11.23, 14:45
        Czyli zostaję przy większej dawce. Dzięki
    • aurinko Re: Niepokalanek 26.11.23, 18:40
      Brałam ten ze zdjęcia, 3 miesiące wystarczyły żebym sobie rozregulowała całkowicie cykl i od pół roku próbuję dojść do ładu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka