quendi 04.12.23, 17:23 Przesadzam ja, czy sąsiad? Światło bije mi w łazience i dwóch pokojach. Dzieli nas 400 m. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
srubokretka Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 17:27 jaby mnie sasiad bil swiatlem to tez bym imala z tym problem. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 05.12.23, 19:12 "Warto znać zasadę, która mówi, że krótszą formę "mi" stosuje się w środku zdania lub po czasowniku, a dłuższą formę "mnie" na początku zdania i przed czasownikiem". Bije to czasownik jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Przeszkadza mi to 05.12.23, 19:46 juz teraz rozumiem czemu sasiad cie oswieca. Poprostu za ciemno u ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 07.12.23, 07:16 Ten czy nie ten, słowa "mi" użyłam poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:07 Byłam, rozmawiałam. Nic się nie zmieniło. Myślę, czy iść kolejny raz. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:06 Masz nazwisko na K. i mieszkasz pod Dębicą? Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:40 Pomysł dobry ale oni mają rolety zewnętrzne, to nie odczują mojej intencji. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Przeszkadza mi to 05.12.23, 07:55 quendi napisała: > Pomysł dobry ale oni mają rolety zewnętrzne, to nie odczują mojej intencji. No to odkup od wojska reflektor przeciwlotniczy ustaw przed domem i skieruj na ich wejście 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 17:53 quendi napisała: > Są inne sposoby niż policja. Bezpieczniki ukraść sąsiadowi. Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 17:43 U nas sasiad noca oswietla swoj ogrod ostrym swiatlem reflektora. Jego ogrod dzieli od nas jeszcze ogrod sasiada bezposrednio z boku naszego domu plus mamy duze drzewo iglaste od tej strony ogrodu i troche galezie przyslaniaja zalezy w jak stane. Swiatlo jest tak ostre, ze jak spojrze w ta strone to wrecz oslepia. Postawilismy taka kratke na tarasie, zeby zniwelowala troche ten blask. Nic innego nie da sie zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 17:49 Współczuję. A rozmawialiście z nim o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:21 Nie, tam sie wprowadzil ktos nowy przed wakacjami. Nie znam ludzi od tamtej strony ulicy, ale naiwinie mialam nadzieje, ze nie beda tego zapalac jak poprzedni wlasciciele. Planuje zasiac jakies pnacze na ta kratke, wiec bedzie dodatkowa zaslona. Czasami korci mnie, zeby spytac sie sasiada z boku, czy im ten reflektor nie przeszkadza (im to dopiero daje to trupie swiatlo) ale nie chce byc wscibska. To sa Amerykanie, oni sa tolerancyjni na rozne dziwactwa😉 Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:56 Jasne, rozumiem To faktycznie duży poziom tolerancji! Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 17:43 To nie stój w oknie tylko zajmij się czymś sensownym. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 17:48 Podejść do okna a stać w oknie to różnica. Nocą nawet do okna nie muszę podchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:02 Ja podeszłam. Poza tym leżę w domu z anginą to sobie mogę i w oknie dla rozrywki postać. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:02 No to skorzystaj z własnego przecież pomysłu i porozmawiaj, a jeśli rozmowa nic nie są, to zainwestuj w rolety. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:05 Teraz jestem zmuszona założyć rolety, a nie miałam takiego planu. Sąsiad ma rolety zewnętrzne i w nosie wszystkich dookoła. A ja rolet zewnętrznych nie chcę i zresztą z powodów konstrukcyjnych domu, nie mogę takich założyć. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:12 Jeśli rozmowa nic nie dała, to nie masz zbyt wielu opcji do wyboru. Załóż zwykłą roletę zaciemniającą w sypialni, w łazienkach to chyba nie będzie aż taki problem. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma [...] 04.12.23, 18:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:42 Dla mnie to nie komfort, ja lubię (jak widać) przez okienko popatrzeć, nawet jak jest ciemno. I nie jestem też pewna, czy w moim domu byłaby w ogóle taka możliwość. Rolety założę, ale wewnętrzne. Odpowiedz Link Zgłoś
szansanalans Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 20:04 Zakladaj te rolety obojetnie czy zewnetrzne czy wewnetrzne oby jakies byly dla Twojego komfortu. Jednak polecam zewnetrzne o ile jest taka mozliwosc, maja wiecej plusow. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Przeszkadza mi to 05.12.23, 07:57 m_incubo napisała: > To nie stój w oknie tylko zajmij się czymś sensownym. Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego faktu w słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 17:50 Ja mam aktualnie wielką gwiazdę świecąca w uj mocno z drugiej strony ulicy :p w nocy w ogóle nie muszę światła w łazience zapalać. Tak daje, że dałabym radę makijaż zrobić:p Ale mnie to nie przeszkadza :p Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:06 Rozumiem I zazdroszczę tolerancji, ale to też kwestia, że ja jestem wampir, w domu ciemno, wokół ciemno. I dlatego dopuszczam założenie, że to ja jednak przesadzam i taka jest teraz moda i muszę się pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:30 Ja mam lampy uliczne plus jaskrawobiały reflektor nad knajpką, na szczęście mam zewnętrzne rolety, bo też bym dała radę makijaż robić. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:55 Oni też mają, więc im nie przeszkadza, bo nawet pytałam. Ale ja nie mam i nie będę miała. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 17:56 Mój sąsiad ma lampy solarne i świecą okrągły rok, teraz dorzucił renifera na taras, dziwna chyba jestem bo mi nie przeszkadza to światło, zasłaniam rolety i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:54 Dziwna nie, ale na pewno bardzo tolerancyjna Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:01 Wiesz ale na zdjeciu akurat to wyglada pieknie. W praktyce moze byc trudne. W UK mowimy o zjawisku light pollution Odpowiedz Link Zgłoś
mika71 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:01 W Polsce też już się mówi o zanieczyszczeniu świetlnym bip.brpo.gov.pl/pl/content/rpo-srodowisko-zanieczyszczenie-swietlne-warszawa-prezydent bip.brpo.gov.pl/pl/content/rpo-swiatlo-zanieczyszczenie-mkis-mz-gis-odpowiedz-mz-mkis Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:29 Pięknie? Czysta ostentacja i walenie po oczach. Żeby nie było że mi każde światło przeszkadza, są sposoby ładnego oświetlenia posesji. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:43 Są, i dają świetny klimat, i posesja się pięknie prezentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 20:50 No zdjecie piekne aandzia. I to by bylo na tyle.ten niebieski ze swiatlem ladnie sie komponuje. Ja tam niewiele tej posesji na zdjeciu widze. Osobiscie nie wieszam nawet swiatelek przed swietami na drzewie przed domem. Tylko wieniec na drzwi. Nie lubie zwracac zlodziei uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:02 i tak cala noc? probowalabym sie dogadac, ze niech sobie swieci do ktorejs a pozniej gasi. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:06 To dopiero na noc się zapala. Czyli zimą o 16. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:24 no wiem, ale moze gasic o 22, nie musi swiecic cala noc. Mnie o 16stej swiatla wokolo nie przeszkadzaja szczegolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:54 U nich musi. Tam jakaś sytuacja jest, że Pani sama z dzieckiem mieszka i się boi. A dom postawiła rok temu. W zadupiu wsi, widziała gdzie buduje jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:11 Bo ona kawę na tarasie chciała pić, ale w dzień:p o nocy wcale nie myślała:p U mnie w nl czasem widać domy na prawdę pośrodku niczego - zagajniczek a w okol pola - i czasem się zastanawiam, czy bym sie nie bała tam tak sama siedziec.. Jakiś świr się zapałęta albo co... Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:44 A tu Cię zaskoczę, bo ona ze wsi jest, nie z miasta. Wiedziała z czym życie na wsi się wiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Przeszkadza mi to 05.12.23, 14:57 quendi napisała: > U nich musi. Tam jakaś sytuacja jest, że Pani sama z dzieckiem mieszka i się bo > i. A dom postawiła rok temu. W zadupiu wsi, widziała gdzie buduje jednak. Może im przejdzie jak dostaną fakturę 😡 Odpowiedz Link Zgłoś
steel.tape Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:27 Nam kilka lat temu postawiono przed oknem sypialni lampę uliczną-idealnie w okno świeci.Kupiłam zasłony granatowe zaciemniające.I luz... Zresztą moze sąsiad z tych co ma leki przed ciemnością? Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 05.12.23, 04:51 Ma rolety zewnętrzne, więc w sumie ciemność za oknem. To jakiś daleko posunięty lęk przed napadem. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Przeszkadza mi to 05.12.23, 12:01 Może ona ma powody, by się bać. Kto wie, co w tej chałupie ukrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 07.12.23, 07:17 Spoko. Tylko ja w jej lękach nie muszę i nie chcę uczestniczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Przeszkadza mi to 05.12.23, 14:58 quendi napisała: > Ma rolety zewnętrzne, więc w sumie ciemność za oknem. To jakiś daleko posunięty > lęk przed napadem. Jeśli sądzi, że to światło kogoś odstraszy to jest kretynką. Niech sobie alarm założy. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 05.12.23, 15:05 Jest kretynką, niestety. Alarm też ma, wył w niedzielne wakacyjne poranki na całą wieś, czasem przez kilkadziesiąt minut, bo nie umiała zdalnie wyłączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
yen_z_vengerbergu Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:19 Być może nieco przesadzasz, ale z drugiej strony ludzie mają różnie - jedni jak ja, co to mogę spać rzęsiście oświetlona żyrandolem dającym centralnie w twarz, a drugim zawadza lekka łuna za oknem. Jak mówi Bi_scotti, life. Ale! Pisałaś wyżej, że byłaś u sąsiadów pogadać, ale nic to nie dało. Jaka była ich reakcja? Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:52 Że pogadają z gościem, który to zakładał, czy da się obniżyć. Ale ani myślą z tego rezygnować. Obniżyć jak widzę, też nie. Oni mają rolety zewnętrzne i wywalone. A to środek wsi i chciałoby się mieć jak na wsi a nie w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:33 Ciekawe jaki widzą sens w tak rzęsistym oświetlaniu domu i posesji? Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:48 Ja tylko się domyślam, że chodzi o to, żeby odstraszyć złodziei i ew.miec ich widocznych na kamerach, których na tej posesji jest cała masa. Pani tak się boi, że ja nawet wyraziłam do niej zdziwienie, że ona tam mieszka, bo nigdy nie widziałam, żeby się światło paliło. Okazuje sie, że jak zaczynało zmierzchać, to ona rolety w dół i udaje Niemca. Od tamtej pory codziennie widzę światło, więc chyba zrozumiała, że ukrywanie się przed złodziejami to nienajlepszy pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 20:03 A ma zamontowany system alarmowy z powiadamianiem centrali pełnej dużych panów w czarnych paramilitarnych ciuchach? Bo bez alarmu to se może co najwyżej chałupę oświetlać żeby można było się jej spokojnie przyglądać i opracowywać plany wejścia Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 05.12.23, 04:48 Oczywiście, że ma i alarm ten latem potrafił wyć w niedzielę na pół wsi, bo ptaszek przeleciał a pani nie było na miejscu. Tutaj też interweniowałam i jakoś ogarnęła to dziadostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:35 To niebyt mądre jest Ja mam w ogrodzie światełka, ale lampek jest kilka na dużej przestrzeni, i one robią mi nastrój, podkreślają mi klimat, a nie że rozjarzają po całym niebie, że aż sąsiedzi to widzą (o przeszkadzaniu sąsiadom mowy nie ma!). Wtedy lampki świecą, gdy ja faktycznie korzystam z ogrodu, i gdy widzę ogród przez okna, w pozostałym czasie lampki są zagaszone. I fakt, cieszy mnie to światełko, ale bez przesady, bez przesady. Umiar wskazany jest jak we wszystkim. Niedawno na jednym z profili FB przeczytałam coś takiego, i mam przekonanie, że MAJĄ RACJĘ. Bo ciemność też jest potrzebna. "Dlaczego to wyłączyliście? Pewnie nie macie na prąd, he he?" - zapytał ostatnio pewien dociekliwy gość. Jeszcze jakiś czas temu wszyscy przejeżdżający nocą Drogą Krajową 84 przy browarze w Uhercach mogli zobaczyć wielki, jarząco podświetlony napis Ursa Maior. Ładny i robił wrażenie 😉 Ale wyłączyliśmy. I to nie ze względu na oszczędności, bo w skali firmy diody led "biorą" tyle co nic. Ale uznaliśmy, że pora ograniczać zanieczyszczenie światłem. Pora przestać zaburzać życie zwierząt, którym się myli i kićka. Zwłaszcza w takim terenie jak Bieszczady, które słyną z niewielkiego zanieczyszczenia światłem i ciemnych nocy. Więc jest ciemność. Dobra ciemność jest dobra i potrzebna. Też dla ludzi, w tym okolicznych mieszkańców. Porządna nocna ciemność sprzyja zdrowiu. Więc wyłączamy 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:36 www.facebook.com/photo?fbid=368034362239236&set=a.221544780221529 Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:49 Otóż to, i ja o tych zwierzętach też myślę nie raz. Ten dom stoi przy takim pięknym zagajniku, aż szkoda tych zwierzaków. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:03 Ano właśnie. Przyrodzie ciemność jest potrzebna, i jest (dla wszystkich) dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:49 Pełna zgoda. A ja z miasta rozświetlonego na koniec wsi uciekłam, to mnie miasto dogoniło. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 18:56 Nie mogę pojąć po co na ostro oświetlać dom i posesję, czy jest jakieś racjonalne wytłumaczenie, czemu to służy? Poza gwiazdkami i reniferami w okolicach świąt rzecz jasna. Jedna latarnia i kilka czujek nie wystarczą żeby w razie czego mieć wgląd w sytuację w ogrodzie? Lumeny śmieci na wsi i pod miastem to buractwo z kategorii wystawiam se radio w otwartym oknie i napie.......m decybelami śmieci cały dzień i noc. Cisza i ciemność nocą należą się przyrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:50 Sama przyroda, mnóstwo, to wieś pośrodku lasów, łąk i pól. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Przeszkadza mi to 05.12.23, 05:33 Kamery dają lepszy obraz, jeżeli ktoś boi się włamania. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Przeszkadza mi to 05.12.23, 14:28 Lepiej oświetlają teren i zewnętrze domu oraz umożliwiają obserwację terenu latarnie kierujące snop światła w dół bo nie oślepiają mieszkańców (dodatkowo nie przeszkadzają okolicznym) plus rozmieszczone w ogrodzie światła włączające się na czujnik ruchu. Nie wiem jak mieszkaniec domu z postu założycielskiego mogłby obserwować zewnętrze jeśli do wnętrza wali mu światło. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:34 Sąsiad przesadza, zanieczyszczenie światlem jest podobnie szkodliwe jak np hałas, ale mało kto zwraca na to uwagę. Z drugiej strony, chyba nie ma żadnych przepisów, na które można by się powołać, więc nie za wiele zdziałasz jeśli rozmowa nie pomogła. Żaluzje i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:51 Chyba jest jakiś przepis o szkodliwych immisjach, ale ja bym po stokroć wolała załatwić to pokojowo. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 19:46 Sąsiad przesadza. Ja mam nadwrażliwość na bodźce świetlne. Bolą mnie oczy od samego patrzenia na zdjęcie, w realu chyba bym oszalała, a już na pewno miała atak migreny Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 20:21 Ale w czym problem? Zgaś światło u siebie, zaoszczędzisz. Albo zasłoń okna. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 20:37 Dostanie rachunek za prąd i się uspokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 20:44 Dokładnie. Jak w tym dowcipie: "Mamo, boję się ciemności! Poczekaj, zaczniesz płacić za prąd, to będziesz bać się światła!" Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Przeszkadza mi to 04.12.23, 20:42 Ten dom krzyczy. I zawsze łatwiej trafic podczas bombardowania. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Przeszkadza mi to 05.12.23, 11:49 Mnie też by przeszkadzało. Zresztą ma sąsiada, który oświetla mocno, ale nie tak, trochę teraz krócej i mniej- widocznie ktoś bliżej zwrócił uwagę. Takie światło przeszkadza wielu ludziom, ale też zwierzętom przecież, nie mieszkamy na tej planecie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Przeszkadza mi to 05.12.23, 19:31 Ja mam sąsiada dużo bliżej - z 40-50 metrów, też świeci dość mocno, ale mi to nie przeszkadza. Może dlatego że go widzę z okna w salonie, gdzie i tak nie siedzę po ciemku. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 07.12.23, 07:18 O, widzę, że sąsiad ma podobny gust. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Przeszkadza mi to 06.12.23, 14:15 Ja cię rozumiem. Zimą jest mi obojętnie bo mam rolety zewnętrzne, ale latem mam problem, sąsiad świeci mi prosto w sypialniane okno a chciałabym spać przy otwartym. Niestety mam lekki sen i mi to przeszkadza. Zaciągam roletę i włączam klimę. Niestety ich dom stoi jakieś 20 m ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 [...] 06.12.23, 14:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Przeszkadza mi to 07.12.23, 14:49 Właściwie to wiesz co, masz rację. Jestem nieprzystosowana do życia wśród kretynów, którzy świata nie widzą poza czubkiem własnego nosa. Odpowiedz Link Zgłoś