sueellen 09.12.23, 09:39 Czy któraś może pochwalić się ze swoją pracę kocha tak bardzo, że spokojnie może ją uznać za hobby / pasję bez której nie wyobraża sobie życia, w związku z czym emerytury nawet nie planuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: Praca hobby 09.12.23, 09:45 Zapytaj czy któraś kocha pracę tak bardzo, że mogłaby wykonywać ją za darmo, przez x godzin codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Praca hobby 09.12.23, 18:35 Nauczyciele. Płacą im za pensum, resztę robią za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Praca hobby 11.12.23, 00:12 No w sumie tak. Nie rozumiem fenomenu, że jeden ma 18 godzin a w 40 robi inne rzeczy, drugi ma 27 godzin i też pozostałe rzeczy do 40 h robi a jeszcze inny w dwóch szkołach ma 40 i co? Jakaś bzdura z tymi 40 h. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Praca hobby 11.12.23, 00:32 To zapraszam do podglądnięcia pracy nauczyciela angielskiego, polskiego i matematyki. Jeśli chodzi o polski, to to jest praca po godzinach spędzonych w szkole, testy, kartkówki, egzaminy, opinie do poradni, bo teraz co drugi bombelek cierpi na dysleksję, dysgrafię, dysdupię albo ma autyzm. Odpisywanie na zapytania rodziców, uzupełnianie librusa itd. Mam w rodzinie nauczycieli to wiem. pisa robota, jak to mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Praca hobby 09.12.23, 18:56 triss_merigold6 napisała: > Zapytaj czy któraś kocha pracę tak bardzo, że mogłaby wykonywać ją za darmo, pr > zez x godzin codziennie. Część mojej obecnej pracy mogłabym bez problemu wykonywać za darmo. A miałam kiedyś pracę, którą spokojnie mogłabym wykonywać za darmo w całości. Znam więcej takich osób. Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: Praca hobby 09.12.23, 19:53 al_sahra napisał(a): > triss_merigold6 napisała: > > > Zapytaj czy któraś kocha pracę tak bardzo, że mogłaby wykonywać ją za dar > mo, pr > > zez x godzin codziennie. > > Część mojej obecnej pracy mogłabym bez problemu wykonywać za darmo. A miałam k > iedyś pracę, którą spokojnie mogłabym wykonywać za darmo w całości. Znam więcej > takich osób. Aha. I z czego byś żyła? Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Praca hobby 09.12.23, 20:22 midge_m napisał(a): > Aha. I z czego byś żyła? Ale wiesz, że ludzie źyją nie tylko ze swojej pensji? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Praca hobby 09.12.23, 19:53 Ja. Piszę ksiązki x godzin dziennie. Za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Praca hobby 11.12.23, 00:03 Gdy zaczęłam pracę wiele lat pracowałam za bardzo marne pieniądze, ale cholernie lubiłam to co robię. I dalej to uwielbiam...szczęśliwie aktualnie to uwielbienie sprawia, że teraz już nie muszę się martwić o kwestie finansowe. Ale niejednokrotnie wyrabiam z własnej woli nadgodziny, zawsze mam nadmiar zaległego urlopu i muszę się tłumaczyć działowi HR z mojej opieszałości w jego zużywaniu, rozmawiam poza pracą o pracy...Jednak mam zasadę, że w domu nie pracuję i gdy już na urlop jadę to pracą się absolutnie nie zajmuję. I co najgorsze moje dziecko patrząc jaką mi praca sprawia frajdę twierdzi, że też pójdzie moim śladem, bo to musi być fajne zajęcie skoro ja tak to lubię... Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Praca hobby 09.12.23, 09:46 unikam w zyciu stwierdzeń : NIE WYOBRAŻAM SOBIE ŻYCIA - bo jest egzaltowane i świadczy o braku dojrzałości i doświadczenia ale tak- bardzo lubię moją pracę, cieszę się będąc tam, rozwijam się i spełniam, mam wokół siebie świetnych ludzi, spełnia ona moje wszystkie potrzeby na każdym poziomie. I przyzwoicie zarabiam., Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Praca hobby 09.12.23, 10:06 Ja też bardzo lubię moją pracę, jest dla mnie źródłem satysfakcji i spełnienia. Za darmo wykonywałabym 1/4 zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Praca hobby 09.12.23, 15:25 Mówią, że jak chcesz obrzydzić sobie hobby to zacznij na nim zarabiać 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
agaros26 Re: Praca hobby 09.12.23, 18:48 Albo "wybierz pracę która kochasz, a nie przepracujesz ani jednego dnia więcej". Ja ze swojego hobby zrobiłam pracę. Bardzo ją lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Praca hobby 09.12.23, 18:57 O tak, zrobiłam parę rzeczy do jedzenia za pieniądze, w trochę większych ilościach - i od tamtej pory stwierdziłam, że gastronomia to jednak nie dla mnie, a na takie np. krokiety nie mogę patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Praca hobby 09.12.23, 20:32 Tez tak miałam z szyciem. Kupiłam maszynę „dla siebie”, szybko przeszło w „a uszyjesz mi kostium czegostam”, wiec nagle spędzałam weekend krojąc, szyjąc,, prujac, walcząc z maszyną, która zaczęła pętlic nitki Itd. Stwierdziłam, ze piep..rzę ten biznes, jak sąsiadka zaczęła dziamgac o szyciu dla niej zasłon- a kiedy w końcu zamowila (odpłatnie!) te zasłony u kogoś innego i godzinę pokazywala mi wyimaginowane „błędy i niedoróbki”, to chwaliłam bogów wszelakich, ze nie dałam sie wkręcić w robotę i fochy za friko… Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Praca hobby 09.12.23, 15:29 kochac to nie ale lubie, tylko bywa czasami monotonna, na szczescie sama limituje ile zrobie a i tak najbardziej lubie kwoty przelewu i te niech przychodza jak najdluzej Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Praca hobby 09.12.23, 15:30 Ja. A emerytury nie planuję też z innych względów (Pozdrawiam ZUS). Odpowiedz Link Zgłoś
zaspasniegowa Re: Praca hobby 09.12.23, 18:16 Ja. W pewnym wieku na pewno przejdę na emeryturę ale nie spieszy mi się do tego. Lubię moja prace, mam z niej satysfakcję i wiem ze gdybym była na emeryturze nie robiłabym nic. Pewnie do południa w łóżku, potem dzień szybko by minął. Praca wyznacza mi rytm dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Praca hobby 09.12.23, 18:52 Kocham moją pracę, spokojnie mogę ją uznać za hobby, a jednocześnie doskonale wyobrażam sobie życie bez niej i w którymś momencie ją porzucę, bo chcę też robić inne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Praca hobby 09.12.23, 19:51 Ja zaczynam zarabiać na moim hobby. I to jest bardzo miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: Praca hobby 09.12.23, 21:55 Ja Bardzo mnie kręci moja dziedzina, a im bardziej mnie kręci, tym jestem w niej lepsza. Niedawno tyle zaczęło się dziać, że trudno mi było znaleźć czas na coś poza pracą, i nie czułam żadnej przykrości z tego powodu. Ale potem dla zdrowia psychicznego musiałam powrócić do work-life balance Na szczęście oprócz pracy mam parę innych hobby. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Praca hobby 09.12.23, 23:01 Moja kolezanka. Jest wzieta artystka. Bardzo dobrze zarabia na swoich obrazach i z tego zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Praca hobby 09.12.23, 23:16 Gdybym wygrala na loterii nie zrezygnowalabym z mojej pracy, bo nauka to moja pasja od dziecinstwa. W dodatku praca nad lekami daje satysfakcje i poczucie pomagania innym. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Praca hobby 09.12.23, 23:19 Kocham moją pracę i jest moim hobby, na razie za wczesnie na myślenie o emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
edw-ina Re: Praca hobby 09.12.23, 23:24 Ja. Uwielbiam to, co robię. Nie planuję emerytury. Nie wyobrażam sobie porzucenie zawodu. Jeżeli uznaję to za zasadne, potrafię coś zrobić za darmo lub za minimalną stawę, tylko dlatego, że mnie to kręci. Zwykle i tak zwraca mi się to w inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Praca hobby 10.12.23, 00:45 Bardzo lubię moją obecną pracę i niespodziewanie daje się w nią wcisnąć moje niegdysiejsze hobby. Ale równocześnie przysparza wielu stresów i zwrotów akcji na porządku dziennym,, co bywa trudne. Pasji mam więcej i to takich resetujących, więc chętnie bym nie pracowała, bimbała, bawiła się innymi hobby. Uwielbiam nie robić nic. A dokładniej to - nie mieć obowiązków. A w pracy je mam, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Praca hobby 10.12.23, 00:54 Tak, właśnie opisałaś mnie. Jest to praca twórcza, na szczęście na tyle doceniana, że bez problemu się z niej utrzymuję. Wykonywałabym ją nawet, jakbym była miliarderką i nikt by mi za nią nie płacił. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Praca hobby 10.12.23, 01:09 Lubię moją pracę. Ale to zdecydowanie nie jest moje hobby. I zdecydowanie nie chciałabym robić jej za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_cebulla Re: Praca hobby 10.12.23, 01:09 W sumie tak, część swojej pracy wykonuję za psiaki i mogłabym to z przyjemnością robić jeszcze wiele lat, ale okoliczności okołozleceniowe sprawiają, że pewnie niedługo powiem ciao. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Praca hobby 11.12.23, 19:01 Ja. Emerytury w sensie całkowitego zaprzestania pracy zawodowej nie planuję. I tak, mogłabym wykonywać ją za darmo, pod warunkiem, że nie musiałabym harować na chleb w inny sposób, który odebrał by mi na to siły i chęci. Tyle że zmniejszyłabym ilość godzin pracy. Mam różne zainteresowania i chętnie zmieniłabym proporcje czasowe swoich zajęć. Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Praca hobby 11.12.23, 19:53 Ja kocham swoją pracę. Teoretycznie mogłam iść na emeryturę, ale trochę zmieniłam kierunek i nadal pracuję. Tak mogę pracować do emerytury albo i dłużej Nie ukrywam, że bardziej kocham to co robiłam wcześniej, ale też też praca to moja pasaj A od października dodatkowo dorabiam w branżowej uczelni To mniej lubię, bo praca z różnymi ludźmi ale z pasją dzielę się swoim doświadczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Praca hobby 12.12.23, 09:29 Ja! Uwielbiam to co robię i jak mam dobry dzień to pracuję i pracuję a że partnerów mam w innej strefie czasowej to i do północy sobie czasem siedzę. Ogromnie mnie cieszą moje efekty oraz główkowanie nas tym co zrobić by były jeszcze lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Praca hobby 12.12.23, 09:44 Skoro a) poza pracą, w ramach hobby, robię mniej więcej to samo tylko za darmo b) gdybym nie musiała zarabiać, pracowałabym dalej, to chyba lubię swoją pracę 😊 Fakt, że czasami mniej, jak to z pracą. Odpowiedz Link Zgłoś