ania10020 10.12.23, 13:11 O czym rozmawiać z 6 letnim wnukiem przez telefon? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alina460 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 13:11 Też bym nie wiedziała. Zwłaszcza jak się nie ma z dzieckiem bliskiej relacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 19:27 Jakie filmy lubi. O przygodach strazaka Sama. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 13:16 O codzienność. Co dziś ogladales? O psi patrol? A jaku ulubionby bohater?Ooo.. a dlczego. A co jadles. O nalesniczki. A z czym lubisz. Co dzis robiliscie w przedszkolu. A byles na sankach? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 15:09 Wybaczcie, jeszcze spalam jak to pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 14:57 Czy była dzisiaj drama w przedszkolu? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 15:00 6latek jest w zerówce… Nie ogląda psiego patrolu i nie będzie opowiadać o naleśniczkach… Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 15:05 Można się zdziwić, moje sześcioletnie było w II klasie (dobra, tylko przez 3 miesiące, ale zawsze!) Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 15:06 Psi patrol ma jakieś ograniczenia wiekowe od góry? Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 15:10 Dobrze,to tylko przykład. Pytasz co ogladalo i ciagniesz temat. Pytasz o kolegow, pania, ulubione zajecia, zaabawy, minecrfafta, gry, czy duzo sniegu, czy byl na lyzwach, jakie lego lubi, czy byly mikolajki itd. Wystarczy zadawac aktywne pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 18:11 Czemu ma nie oglądać psiego patrolu i rozmawiać o naleśnikach? Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 16:39 Podpisuję się. Niech pyta o koleżanki, o ulubione filmy, bohaterów, szkołę. Generalnie niech się wykazuje ciekawością życia dziecka. Babcia moich każe im śpiewać piosenki i recytować wierszyki przez telefon 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 17:09 Od dziecka jeszcze zależy. Znam takie, które na pytania "a byłeś w przedszkolu?", "a jadłeś obiad?" odpowiada znudzone że był jak codziennie i jadł bo je codziennie. Totalnie się utożsamiam, pamiętam że jako dziecko dostawałam wewnętrznego szału na pytanie "jak było w szkole" i niezmiennie odpowiadałam że tak jak zawsze. Teraz mam to samo jak komuś przyjdzie do głowy spytac o pracę. Jak ma być, praca jak praca. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Pytanie babci:-) 11.12.23, 00:07 Pytanie "jadłeś obiad?" to co innego niż "co jadłeś?". Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pytanie babci:-) 11.12.23, 07:00 Rety, nie chce gadać o czymś, to rzuca się aha, nie pamiętasz... I rzucasz, a deserek był? Ja to lubię lody na deser, a ty lubisz lody? Masz ulubiony smak? Może latem jak się zobaczymy, to pójdziemy razem na lody? Jak nie na lody, to na spacer, do parku i można gadać a gadać. Dzieciaki to wdzięczni rozmmowcy, bo łatwo da się z tematu an temat gadać i wiele spraw je interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Pytanie babci:-) 12.12.23, 07:19 Pytania w stylu czy gdzieś był, można zamienić na:a co Ci się najbardziej podobało w szkole dziś? Co najmniej? Babcia może wtrącić tu jakaś swoją opowiastkę ze szkoły. Warto zadawać pytania otwarte. Dlaczego lubisz akurat tego bohatera bajki? Co byś zmienił? A co ciekawego widziałeś w muzeum? Co cie tam zaskoczyło? I tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Pytanie babci:-) 12.12.23, 08:19 Dzieci żyją tu i teraz. Co było w przedszkolu i na obiad to zamierzchła przeszłość nie warta rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 13:17 Rozmawiać z włączoną kamerą i prosić o pokazywanie zabawek, rysunków, kota itp. Pytać o ulubione filmiki i kanały na YouTube. Przygotować sobie coś do pokazywania - zwierzaka, samochód, ogródek pod śniegiem. Dzwonić z ciekawych miejsc w swojej okolicy. W końcu znajdziecie jakieś tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 14:41 To są dobre rady, na odpytywanie o jedzenie i przedszkole mnóstwo dzieci się zamyka. I można się umówić na czytanie książeczek, wtedy temat do rozmowy sam się tworzy. Sześciolatki są w wieku na np. "na wszystko jest jakiś sposób", to są takie "dowcipne" historyjki z życia codziennego, chichotanie i prosta historia zazwyczaj prowokują do opowiadania. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 15:02 > I można się umówić na czytanie książeczek, wtedy temat do rozmowy sam się tworz > y Moja znajoma, mająca wnuki za oceanem, właśnie im czytała. Świetny sposób na utrzymanie relacji, uwagi, wyjście do rozmów. I to było bardzo atrakcyjne dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 16:29 kamera zabija inwencje i dialog obu stron. Mam porownanie - z jedna babcia bylo z kamera, z druga bez. Z kamera rozmowy wygladaly ta: popatrz na to, popatrz na tamto, ooo, ladne, a jeszcze ci to pokaze i tamto. Pokazywanki i zero dialogu. Z druga babcia rozmowy toczyly sie plynnie. Jak sie pierwszej babci popsul skype (whatsappa jeszcze nie bylo) to tez zaczely byc sensowniejsze rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 18:16 Kanały na yt u sześciolatka? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 14:20 Co dzisiaj robiłeś, byłeś w szkole, co robiliście z panią, masz ulubionego kolegę co narysowałeś, a co na obiadek dobrego byś zjadł. Jaka u was pogoda, slizgo, na sankach byłeś, lepiles balwana, co słychać u pieska/kotka/masz nowe rybki? A ja mam, a u mojego pieska to... a na spacerze spotkaliśmy... Jaką bajkę lubisz, jaka książka ci się podobała, a będzie niedługo bal w szkole choinkowy, za kogo się przebierasz? Co byś chciał od mikołaja dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 14:28 Czy obowiązkiem babci jest mówić „ślizgo”? Bo mojemu językowi do literackiego daleko, ale ślizgo mnie razi w uszy Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 14:29 Właśnie nie wiem jak się to pisze i nie chciałam już sprawdzać czy slisko, szlam tropem slizgawka--->ślizg---->slizgo😅 Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 14:33 Ślisko. Ja ślizgo, owszem, mówię ale w innym kontekście Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 14:51 jedyne akceptowalne ŚLIZGO, to występuję w języku sląskim: " jak on sie fajnie ślizgo na tej slizgawce" "te dylówki są tak wypucowane, ze ona sie na nich ślizgo" Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 14:54 No ja właśnie tak używam. Nie wiem, czy to po śląsku, u nas się też tak mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 14:54 Heh przyjmijcie, że w gwarze napisałam 😅😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 14:58 to nie ten kontekst, nie zrozumiałaś Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 16:09 Nie ma za co. Zbierasz super zingsy, lubisz pokemony, masz ulubionego? A wiesz, że są karty z pokemonami, może kolekcjonujesz? Układasz lego, jakie lubisz najbardziej? Słyszałam, że są gazetki lego z ludzikami. A wolisz batmana czy spidermena? A jak Twoja mama opcjonalnie twój tata byli mali, to ich ulubioną bajką było.../lubili się bawić w..., znasz taką zabawę? Jak nie, to jak się spotkamy, to cie nauczę, chciałbyś się w to pobawić? A masz rower? W jakim kolorze, lubisz na nim jeździć? I tak można godzinami, a jak zacznie klapać, to czasami marzę żeby się uciszyl, więc uważaj, możesz sprowokować potok słów co się nie kończy 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 16:33 dokladnie tak, moja jak sie rozgadala, to mogla godzinami wisiec na telefonie z babcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 14:38 Wiesz co, Ania, podziwiam Twoją elastyczność. Skoro nie przychodzą Ci do głowy te tematy, to pytasz. Myślę, że mało osób by tak zrobiło, musisz być fajna babcia. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 15:04 Przypomniało mi się jak moja Mama prowadziła taki small talk z moim młodszym synem wtedy sześcioletnim - A co było na obiadek - pyta babcia, dziecko z widoczną niechęcią po chwili milczenia odpowiada - kotlecik. A z czego ten kotlecik niewzruszenie dopytuje babcia. Z dinozarła, odparło zniecierpliwione dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 15:23 Dużo zależy od dziecka. Niektóre lubią mówić i łatwo je pociągnąć za język, z innymi gorzej. Jeśli masz możliwość, to rozmowa lepiej się klei, gdy się widzicie. Wtedy ty możesz coś pokazać, dziecko może pochwalić się np. rysunkiem czy czymkolwiek innym itp. Czytanie przez telefon, to też fajny pomysł, warto spróbować. Pytania typu „co jadłeś”, „co tam w szkole” bym sobie darowała. Większość dzieci nie lubi takich odpytywanek. Moje do tej pory na pytanie „co tam w szkole” mają zawsze tę samą odpowiedź - Ok. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 16:45 bo nie zadaje sie tak otwartych pytan dzieciom.Zreszta dorosli (np.ja) tez nie lubia: co u ciebie? Jak tam praca? - nie umiem tak rozmawiac. Za to najlepiej zadawac pytania bardziej szczegolowe np. do ktorej dzis mialeles lekcje, jakaostatnia? O polski, a co przerabiacie , lubisz pania itd. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 17:39 O matko, teść jest specjalistą od takich szczegółowych przesłuchań. Moje dzieci tego nie cierpiały i nie cierpią. Odpowiedzi są zawsze jednowyrazowe i nigdy nie wynika z tego żadna rozmowa. Jest kilka pojedynczych pytań, jedno słowo w odpowiedzi i cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 18:49 Widocznie zalezy od dziecka. Moja nie wylewna i strasznie ja trzeba ciagnac za slowa. Na ogolne pytania odpowiaada tak/nie/spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 20:11 Najwięcej zależy od dziecka, ale mnie nie chodziło o pytania ogólne, tylko o takie szczegółowe odpytywanie o szkołę. Moje dzieci tego nie cierpią, a teściowi czasem włącza się taki detektyw. W sumie, to chyba nie znam dziecka, które lubi przesłuchania pod tytułem „co tam w szkole”. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 20:31 to tylko przykladowe "small talki".Oczywiscie jak dziecko nie lubi i nie ciagnie pyta sie o wszystko inne. Ja nigdy nie mialam problemow z rozmoawa, ale moj maz ma ogromne i dla niego to koszmar pytac kogos o cos Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 18:58 Ja w początkach edukacji pytałam "Jak było w szkole? Kogo goniłeś, kto Ciebie gonił?" co przekierowywało uwagę dziecka z lekcji na kontakty rówieśnicze i nierzadko kończyło się jakąś fajną opowiastką. A ja mam wyjątkowego milczka (spektrum autyzmu) i naprawdę trudno coś od niego wyciągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 20:14 A to coś zupełnie innego, bo w sumie rozmowa naturalnie mogła zejść na tematy nie typowo szkolne i całkiem fajnie się rozwinąć. Nie było to wypytywanie o szkołę w sumie. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 20:17 Bo też wątek nie dotyczy "wypytywania o szkołę" tylko zachęcenia kilkulatka do rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 20:50 To też dlatego właśnie napisałam, że wypytywanie o szkołę, ani ogólnie, ani szczegółowo, nie jest najlepszym sposobem na rozmowę z kilkulatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 20:58 zalezy jak sie pytania sformuuje. Takie ogone - jak w szkole to pytanie bez sensu. Ale mozna zadac mnostwo innych pytan np. z kim siedzisz w lawce? Z Jankiem. A fajnym jest kolega? W co lubicie sie bawic na przerwie? A masz wf na pierwszej lekcji? Lubisz tak rano czy wolisz na pozniejszej lekcji? Dlaczego? Niby o szkole i trzeba tak zadawac pytania, zeby odpowiedzi nie byly tak/nie i powinien sie dzieciak wkrecic w rozmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pytanie babci:-) 11.12.23, 07:03 A dlaczego nie? Z 6latkiem? Gdzie to przedszkole, zerówka, mikołaj akurat świeżo był u nich, u mojego nawet z elfami 😆 a i w kinie byli, teatrzyk sami urzadzali, a dwoje dzieciaków miało urodziny i cukierki przynieśli, to wydarzenia z minionego tygodnia, o których nawija mój 6latek. Bardzo chętnie gada o szkole, jak go pociągnąć za język, ale jak już się rozgada, to końca nie widać. To małe dziecko, nie ma jakichś negatywnych konotacji co do skzoky i dla niego temat jak każdy inny Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: Pytanie babci:-) 11.12.23, 08:56 Ja pytam, co było fajnego w szkole. Działa Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 16:59 No zależy od zainteresowań. Nasz w tym wieku wiedział „wszystko” o dinozaurach, interesował się zwierzętami, mogłam mu powiedzieć że oglądam jakiś fajny film przyrodniczy, gdzie było np o rodzinie Bobrów jak budują sobie dom, no coś w tym stylu. Albo że na Instagramie widziałam fajny filmik o jakimś ptaszku, który niesamowicie tańczy i rozkłada skrzydła w formie bombki i że mu pokaże jak u mnie będzie. albo że wyszła gazetka ze Scooby doo i czy ma i czy chce Czy robili ozdoby choinkowe w przedszkolu Czy chce iść do kina i na co, z opisem dostępnych filmów Gadaliśmy o grach które lubi, Odpytywał o to czy przeszłam do kolejnego etapu (tak, musiałam podążać 🙄) no ja z nIm rozmawialam z grubsza jak z dorosłym 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 17:11 Chodzi mi o to, żeby podrzucić jakiś temat do którego dziecko nawiąże, a potem to już jakoś pójdzie. Choć niekoniecznie w stronę, której byś oczekiwała 😜 Ja kiedyś do mojego: - Pamiętasz ten film „Serce dębu”, na którym byliśmy w kinie? Ten na którym pokazywali co się zmienia przy nim w ciągu roku i wszystkie zwierzęta które żyły obok niego? Był pięknie zrealizowany, nie sądzisz? - Uhm… pięknie, ale zasnąłem na nim.. dosłownie 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pytanie babci:-) 11.12.23, 07:06 Mój był miesiac temu na filmieno kocie Mru. Teraz sam chxe kota Mru. Ewentualnie sam chce być kotem i hodzi i udaje kota. Musimy kupic kota w sklepie z kotami, tylko żeby był mały i lubił się bawić, bo koty babci nie lubią. I on będzie go karmił, a kuwete mam sprzątać ją i o kocie może godzinami. Albo gaza na zwierzęta i niekończące chcesz się dowiedzieć czegoś o: panterach snieznych/zyrafach/lisach..... Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pytanie babci:-) 11.12.23, 07:07 Chodzi wiem, że ch, nie poprawiajcie mnie Odpowiedz Link Zgłoś
te_de_ka Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 17:49 6 lat to super wiek na poznawanie świata z misiem (lub inną maskotką). Robię zdjęcia misiowi tam, gdzie jestem, wysyłam, zeby dziecko zobaczyło i później mam punkt startowy do zagajenia rozmowy. Miś dziś lepił pierogi, kupował choinkę, spotkał szczelającego psa, jechał autobusem. Można dziecku wysłać misia i poprosić, zeby opowiedziało, co robił jego miś, gdzie był, jak się czuje. Miś moze też służyć do opowiadania o uczuciach i emocjach, był na pogrzebie i jest mu smutno albo przestraszył się, bo zobaczył pająka. Dziecku czasami łatwiej opowiadać o misiu niż o sobie. Do podtrzymania rozmowy mogą służyć rymowanki albo rymowane wierszyki. Dzieciom nie przeszkadza powtarzanie tego samego po wielekroć. Mozna kupić całe zbiory wierszyków dla dzieci, ja mam taki pogrupowany tematycznie: zwierzęta, pogoda itp. Odpowiedz Link Zgłoś
nunia01 Re: Pytanie babci:-) 10.12.23, 20:18 Zamiast pyran co jadłeś i co w szkole proponuję pytania co cię dziś ucieszyło, jakie było najfajniejsze wydarzenie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
anku1982 Re: Pytanie babci:-) 11.12.23, 08:48 U nas 7 latek opowiada babci o grze komputerowej, babcia ma cierpliwość i słucha, na końcu wymieniają uwagi o sprawach dnia codziennego... Rozmawiają praktycznie codziennie... Moim zdaniem można rozmawiać o wszystkim byleby dziecko ogarniało tematy, dorosly sobie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: Pytanie babci:-) 11.12.23, 09:46 Już ktoś napisał, ja też powtórzę, że podziwiam twoją otwartość, chęć nauczenia się, widać że ci zależy. Mam nadzieję że to przyniesie efekt, tzn zbudujesz fajną więź z wnukiem, z moich obserwacji wynika że dzieci są bardzo chętne, doceniają to. Aż mi się żal zrobiło jak przypomniałam sobie rozmowy (na żywo) mojej matki z moimi dziećmi. Taki przykład: córka mówi, że była w teatrze -Tak? Fajnie było? -Tak -to super. Kurtyna Odpowiedz Link Zgłoś
ania10020 Re: Pytanie babci:-) 11.12.23, 15:29 No właśnie ...... tak apropo Twojego przykładu. Nie chciałabym aby tak to wyglądało, bo raczej nie prowadzi do budowania fajnej relacji na której mi jak słusznie zauważyłaś zależy. Bardzo dziękuję, to miłe co napisałaś Odpowiedz Link Zgłoś
pliszkawigloo Re: Pytanie babci:-) 11.12.23, 20:28 Jeśli chłopiec, zapytaj o ulubionych youtuberów i Minecrafta. Chyba że jest chroniony przed światem, wtedy zapytaj czy zna Bluey (w zależności od wieku ludzie chwytają w tej bajce kolejne warstwy dowcipów, to jest bajka o pieskach chyba bez ograniczenia wiekowego, w gronie naszych zerówkowiczów hit) i jeśli zna, to pociągnij temat. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pytanie babci:-) 12.12.23, 07:00 Ja doczytałem, że 6latek. Sugerujesz, ze to jakas patologia, że 6latkowi wolno youtuberow ogladac? Odpowiedz Link Zgłoś