Dodaj do ulubionych

Expose D.Tuska

12.12.23, 10:43
Słuchacie? To słuchajcie! Ważne słowa padają na mównicy sejmowej.

Było o KODzie.
Wspomniał, podziękował, cytował.
Wiele, wiele, wieleeee razy tu pisałam: Pis nie zmiótł KODu, nie zgasił w nas ducha demokracji. Kod działał na rzecz słabszych, na rzecz kobiet, na rzecz WOŚP, ale działał wspólnotowo i lokalnie. Cudownie, że o tym wspomniał

I Tusk wspomniał o Szarym Człowieku! (i ta drwina pisiorów, brrryyy.... dobrze że Hołownia przystopował )

Jestem autentycznie wzruszona, jak mówi o różnicach, o szacunku.
Obserwuj wątek
    • jeste_m_sobie Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 10:46
      OK, ale czekam na konkrety. Expose to przede wszystkim przemówienie programowe.
      • pepsi.only Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 10:50
        16 lat temu mówił 3godziny swoje expose, więc daj mu czas tongue_out
        (choć fakt- dziś obiecał że będzie krócej )
        • asia-loi Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:43
          pepsi.only napisała:

> 16 lat temu mówił 3godziny swoje expose, więc daj mu czas tongue_out
          > (choć fakt- dziś obiecał że będzie krócej )
          >
          >
          Już poseł Buda przylazł do marszałka lub do Tuska (dokładnie nie widziałam) i powiedział, że 1 godzina już minęła. To nawiązanie do tego, że Tusk powiedział, że będzie krócej przemawiał. Hołownia go usadził.
          • krolewska.asma Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:51
            Szymonek właśnie przerwał premierowi i powiedział jakąś wstawkę o walkę z wiatrakami Nawiązując do znanej bajki.

Oczywiście zupełnie to nie uciszyło dyskusji bo widzę że już niech na niego nie zwraca uwagę ale jeszcze bardziej obniżyło poziom w kierunku świergotAnia w przedszkolu
            • gulcia77 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 12:30
              Cervantes jako "znana bajka"? Litości, nie pogrążaj się...
              Jeden z najciekawszych wykładów prof. Sławka, jakie miałam przyjemność wysłuchać, dotyczył właśnie Cervantesa. Ale pewnie nie masz pojęcia, kim jest profesor Sławek.
              • krolewska.asma Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:12
                Co ma jego Wiatrak do przekrętów KO i dlaczego Szymek musi o tym mówić???

Serio on myśli że to jest zabawne? Te powtarzające się żarciki?w Kółko na jedno Kopyto jakieś piszczenie i beczenie głosem owcy?
                • babcia47 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:49
                  Ktos c8 juz tu niedawno napisał ze czasem lepiej bys niektorych wpisów nie zamieszkała bo braków nie ukryjesz inaczej. Dużo piszesz ale malo mądrze. Może zza granicy kiepsko widac?
                  • niemcyy Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:54
                    Ludzie, z zagranicy, nie zza granicy.
                    • evening.vibes Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:58
                      niemcyy napisał(a):
                      > Ludzie, z zagranicy, nie zza granicy.

Akurat nie - w tym co pisała jak najbardziej 'zza granicy'.
                      • niemcyy Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 14:03
                        Stoi na przejsciu granicznym i zza slupka obserwuje, co sie dzieje w Polsce?
                        • iwles Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 14:05

www.ortograf.pl/watpliwosci-jezykowe/jak-piszemy-z-zagranicy-czy-zza-granicy
                          • krolewska.asma Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 14:19
                            Dzięki że doedukowalas naszą babunię

Poziom wyborców ko jest czasami tragiczny
                        • arthwen Re: Expose D.Tuska 14.12.23, 00:20
                          niemcyy napisał(a):

> Stoi na przejsciu granicznym i zza slupka obserwuje, co sie dzieje w Polsce?

To asma, w jej przypadku wszystko jest możliwe big_grin
                  • krolewska.asma Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:59
                    Zza?
      • marta.graca Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 10:50
        Ja też. Gdzie plan działania rządu?
        • krolewska.asma Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:24
          Czy to na pewno Exposé do narodu czy dialog z PiS ?
          Kto to jest „ wy”? Utożsamiacie się ?
        • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:28
          To nie dziś. Tak było przy pierwszym podejściu, teraz tylko o emocjach.

Gliński o ośmiu gwiazdkach. Odpowiedziałbym mu że hasło zamieni się na akty oskarżenia i wyroki sądów. Zgodnie z prawem, bez emocji.
          Ale zobaczymy, czy tak się stanie.
          • krolewska.asma Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:34
            Jejku cudowna jak taki czarny Lis wpada w pułapkę i daje się podjudzać politykom PiS
            ale może to specjalnie wyreżyserowane bo przecież nie ma nic do powiedzenia merytorycznego
            • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:56
              Właśnie są konkrety:
              - likwidacja PISowskiego procederu nielegalnego sprowadzania i palenia śmieci,
              - koniec z niszczeniem lasów,
              - koniec z najdroższym polskim drewnem,
              - odbudowa polskiego przemysłu obróbki drewna,
              - koniec z masowym wywłaszczeniami.
              • hanusinamama Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:57
                Za Wody Polskie by się mogli też zabrać. Razem z Lasami Panstwowymi to są wydmuszki któe nie działają na rzecz ani lasów ani wód za to rozdają kasę
                • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 18:14
                  Koniec nielegalnego handlu polskimi wizami (wcześniej zapomniałem).
      • dyzurny_troll_forum Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:44
        jeste_m_sobie napisał(a):

> OK, ale czekam na konkrety. Expose to przede wszystkim przemówienie programowe.

Przecież były:

"chciałbym żeby to wreszcie dotarło, ze z kryzysem migracyjnym nie poradzi sobie jedno państwo...
        chciałbym żeby Polska potrafiła wziąć współodpowiedzialność"
        • jeste_m_sobie Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 12:35
          Zwróć uwagę na dokładną godzinę napisania mojego posta.
        • muszebosieudusze Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 16:15
          "chciałbym" to nie jest konkret, to jest zaprzeczenie konkretu i deklaracja, że tak naprawdę nie bierze się tematu poważnie. Ja bym chciała się przenieść do starożytnej Grecji na przykład. Konkret to jest "chcę".
          • ardzuna Re: Expose D.Tuska 13.12.23, 02:33
            Nie. "Chcę" to zawołanie tupiącego 3-latka w piaskownicy.
            • muszebosieudusze Re: Expose D.Tuska 14.12.23, 00:30
              ardzuna napisała:

> Nie. "Chcę" to zawołanie tupiącego 3-latka w piaskownicy.

Nie.
              "Chcę" oznacza, że jest to możliwe i zamierzam zrealizować. (chcę, więc. Chcę zrealizować takie a takie postulaty, więc biorę do rządu takich a takich ekspertów)

"Chciałbym" oznacza, że albo się szuka taniego usprawiedliwienia (chciałbym, ale na dziś musimy myśleć o obniżeniu podatków dla informatyków a reszta jest odłożona na półkę, no chciałbym, uwierz, niestety nie mogę) albo rzecz jest w zasadzie nie do zrealizowania bo istnieją nieprzekraczalne przeszkody (chciałbym, ale. Chciałbym zrealizować takie a takie postulaty, ale nie jestem członkiem rządu, ordynacja nie daje nam szansy na wygraną a moje ugrupowanie nie ma większości)
              • arthwen Re: Expose D.Tuska 14.12.23, 09:28
                To tylko twoja interpretacja (z którą ja na przykład się nie zgadzam), nie ogólne zasady.
    • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 10:48
      Wzywanie do bezkarności przestępców PIS to nie droga na budowanie wspólnoty z elektoratem PIS.
      • pepsi.only Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 10:51
        ???
        • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:04
          Cały czas mowa o pojednaniu ze wszystkimi. Nie tylko z elektoratem, ale i z PISowcami. Jak ze wszystkimi, to i z prezesem, Macierewiczem, Morawieckim, Kamińskim, Glapińskim i resztą agenturalnej bandy. PIS dzisiejszy to partia polityczna tylko z fasady. PIS to nie partia, to banda. Członkowie bandy powinni, zgdodnie z prawem, stanąć przed śledczym, prokuratorem, sądem, być ukarani.
          • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:18
            Tusk: "Będziemy was szanować nawet wtedy gdy będzie robić wszystko żeby przestać was szanować".

Czyli co? Szanujmy prezesa PIS. Prezesa, Macierewicza... wszystkich.
            Prezes niech lży i pomawia, Macierewicz - awansuje rosyjskich agentów, zamyka śledztwa przeciw nim, Kamiński - zamienia służby w zorganizowaną organizację przestępczą na wzór republik bananowych. I niech tam kradną wszyscy.
            • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:20
              Poprawka cytatu, powinno być: gdy będziecie
              • default Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:55
                Myślę że z tym szacunkiem to chodzi o przyszłą współpracę, nie odbieram tego jako zapowiedzi odpuszczenia dotychczasowych afer.
                • reinadelafiesta Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 12:16
                  Otóż to. Może ich będą w ramach pojednania w więzieniu odwiedzać.
              • gama2003 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:39
                Szanować, to znaczy szanować też czyjeś prawa. Do sprawiedliwego procesu , obrony itd.
                Nie chodzi w szacunku o tulenie do piersi i wybaczenie. Szacunek w polityce to korzystanie z równych praw. I równa za swoje czyny odpowiedzialność
                • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 18:19
                  Jeszcze latem Tusk mówił o pojednaniu, słowo wybaczenie, o ile mi wiadomo, nie padło.
                  Mówił o pojednaniu następnego dnia po objęciu władzy.
                  Życzyłbym nam wszystkim żeby było tak jak napisałaś.
    • melisananosferatu Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:14
      Ma duzego plusa za manifest szarego czlowieka, minus za przywolanie ochraniarza pedofili.
      • gronostajka Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 15:26
        Niestety, myślę że to znowu będą rządy "rozkroku". Cień wielkiego kremówkarza nad Polską to chyba jakaś kara boska
        • melisananosferatu Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 16:06
          No troche mnie zmrozilo.
          • gronostajka Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 16:59
            mnie bardziej zasmuciło. Z jednej strony niby się spodziewałam, że ten rząd to nie żaden powiew świeżości, tylko ledwo uchylenie okna w śmierdzącym pokoju, ale no chyba jednak miałam jakąś nadzieję, że przynajmniej lekcja pt. " papież wielkim Polakiem był i dupa cicho" została odrobiona w kręgach umiarkowanej konserwatywnej liberalnej europejskiej partii pozującej na nową lepszą zmianę i nikt tam nie będzie się już bawił w polerowanie tego berła. Tym bardziej, że naprawdę nie ma takiej potrzeby.
        • zona_glusia Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 17:00
          >Niestety, myślę że to znowu będą rządy "rozkroku". Cień wielkiego kremówkarza nad Polską to chyba jakaś kara boska
          Jaka kara boska? To jest niewidzenie konsekwencji własnych działań przez wyborców. Głosowanie zamiast na lewicę, na kościelną mniej lub bardziej prawicę i oczekiwanie świeckiego państwa.
    • krolewska.asma Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:23
      Fajnie że powiedział „ nie muszę czytać, cała Polska zna mój program”
      • ayelen40 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:13
        Ale przecież on nie ma programu (walka z przeciwnikiem politycznym to nie program, to oczywista oczywistość).
        • krolewska.asma Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:38
          Jest program Zemsta +
          Nie słyszałaś
      • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 18:22
        Fajnie, że jego program jest aż tak znany, znaczy PIS bez szans.
    • pepsi.only Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:29
      Dudy nie ma, prawda?
      • melisananosferatu Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:33
        Nie ma. Ale tym razem to nie narty a obowiazki sluzbowe.
        • krolewska.asma Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:53
          Pewnie Donald jrmu już osobiście wcześniej powiedział że on nie ma po co czytać tego programu bo wszyscy go znają
          • melisananosferatu Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:21
            Idz stad, g.l.u.p.i.e.
            • gama2003 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:42
              To trollik proputinowski, propispowski itd.
              Można przeczytać z łagodnym uśmiechem i poczuć miłą satysfakcję jak szczeka coraz bardziej piskliwym głosem.
              • melisananosferatu Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 16:07
                Chyba bedzie trzecim nickiem na forum, ktory wygasze. Dolaczy do konfiarskiego incela i wscieklych suk.
    • asia.sthm Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 11:56
      I jak tu nie kochać tego Tuska ❤️
      • dybusia Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 12:12
        No wiadomo będzie budował Polskę uśmiechniętą!Brawo.
        • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 18:28
          Każdy złodziej PISowski ucieszył się, kiedy usłyszał, że będzie traktowany z szacunkiem. Bez względu na to co robił, robi i robić będzie. Ja to wiem.

Od siebie dodam: chodzi o traktowanie w celi. Ja to wiem przecież.
      • ayelen40 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:14
        Ja go nie kocham, no nie powiedział nic konkretnego.
        • lauren6 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 14:00
          Powiedział dużo konkretów, najwyraźniej masz problem z rozumieniem tekstu mówionego.
          • ayelen40 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 15:45
            Raz mi się spodobało, jak powiedział, że samotne macierzyństwo to 20 lat udręki. A teraz że ludzie niekompetentni, ale swoi, nie mogą być obsadzani wszędzie. Tyle że za jego rządów było podobnie niestety.
            • ekstereso Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 17:02
              Znaj skalę
    • pepsi.only Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 12:24
      #SzczęśliwejPolskiJuż Czas !
    • hrabina_niczyja Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 12:40
      Akurat przemówieniami Tuska ja się nie wzruszam. Ot, jest to mniejsze zło niż PIS, bo wyboru nie było. Natomiast mam nadzieję, że naprawdę uformuja, rozwiną się dobre, uczciwe partie z nowymi i mądrym ludźmi, a stare dziadersy pójdą się grzać na emeryturze, Tusk też.
      • bei Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 12:57
        Zgadzam się z Hrabiną.
        Wczorajsze przemówienie B Nowackiej wywarło na mnie wrażenie. Miałam gule w gardle ze wzruszenia.
        • krolewska.asma Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:10
          Naprawdę?????

bo ja byłam zażenowana że ona wyszła i po. takim merytorycznym wystąpieniu zaczęła mówić tak jak mała dziewczynka która się obraziła na mamę….. Sory nie mała dziewczynka ale wkurzona nastolatka która nie odebrała dobrego Wychowania gowernantki

Morawiecki o konkretach ta o cmentarzach i szpitalach

Tak po prostu straszna wina PiSu że pojawił się covid

Taka córka takiej słownej mamy a nawet przemówienia nie umie sklecić
          • reinadelafiesta Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:22
            "córka takiej słownej mamy "
            A co z tym wspólnego ma słowność?
            Tobie by się "gówernantka" przydała, bo ten twój wpis to jedno wielkie lekceważenie zasad pisowni i czytelnika. Prowokować też trzeba umieć.
            • krolewska.asma Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:39
              Sławnej krynico mądrości
              po prostu telefon mi zamienił słówko jak jeszcze nie wiesz makówko to pisząc korzystam ze sztucznej inteligencji która jeszcze nie jest perfekcyjna więc odczep się od mojej pisowni
              • gama2003 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:43
                To przełącz na stałe na cyrylicę i już
              • maslova Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 16:38
                Słownik zmienil ci jakieś słowo na "gowernantke"??
        • melisananosferatu Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:32
          Nowacka jest super. Chcialabym zeby ona kiedys zostala premierka.
          • asia-loi Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 16:40
            melisananosferatu napisała:

> Nowacka jest super. Chcialabym zeby ona kiedys zostala premierka.

Nowacka wczoraj była świetna. Ale uważam, że na tą chwilę, premierem może i powinien być tylko Tusk. Najpierw trzeba posprzątać bajzel zrobiony przez PiS i załatwić należną nam kasę z UE. A to może zrobić tylko Tusk.
            Nowacka nadaje się na normalne czasy.
            • melisananosferatu Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 17:40
              Mam nadzieje, ze doczekamy normalnych czasow i premierki Nowackiej.
        • hanusinamama Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:58
          Ona jest politykiem jakiego potrzeba. Szczerze mowiąc wolałabym ja jako premiera
          • melisananosferatu Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 16:09
            Ja tez ale nie narzekam. Mysle, ze jesli koalicja s...doli teraz sprawe to bedzie bardzo duza szkoda dla wyvorcow, ktorzy nigdy juz nikomu nie zaufaja.
      • ayelen40 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:14
        Podpisuję się.
    • mondaymorning1987 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 13:35
      Potrzebna jest zmiana i to właśnie sie dzieje❤️ nareszcie
    • nena20 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 14:05
      Minister szkolnictwa wyższego.,...jakiś gość z kosmosu. Sikorski kolejna porażka. Kurcze nie wygląda to dobrze, wręcz zaczynam się martwić.
      • damartyn Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 14:53
        Do tego Sienkiewicz i Hennig-Kloska
        o atomie ani słowa, CPK pod znakiem zapytania.
        Pozostaje czekać co dalej.
        • nena20 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 15:15
          Ta druga wcale nie przeszkadza. Rzeczywiście Sienkiewicz też z kapelusza. Kurcze co to ma byćsad
          • krolewska.asma Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 15:26
            Tylko prowokacja wzorcowa

Tu macie fajne wyłuszczenie bo wy NIC nie kumacie : (((
            Od 6 minuty

youtu.be/t5-NobA68Sc
          • mizantropka_20 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 15:50
            Fakt, Sienkiewicz Glińskiemu do pięt nie dorasta. Już tęsknisz?
            • nena20 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 16:25
              Sienkiewicz UOP, specjalista o spraw specjalnych ...,ma być ministrem kultury. Sikorski który wygaduje bzdury ma być ministrem spraw zagranicznych. Jakiś polityk który siedzi w samorządzie i zajmuje się turystką ma być mistrzem szkolnictwa wyższego. Jestem rozczarowana. No tak zwyczajnie. Reszty życiorysów nie otwieram bo aż strach.
              • niemcyy Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 16:27
                Z Sikorskim faktycznie słabo.
                • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 18:36
                  Bardzo słabo.
          • asia-loi Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 16:41
            nena20 napisała:

> Ta druga wcale nie przeszkadza. Rzeczywiście Sienkiewicz też z kapelusza. Kurcz
            > e co to ma byćsad

Sienkiewicz ma być ministrem tylko na czas zrobienia porządku w TVP PiS.
      • zona_glusia Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 16:39
        Sikorski ma posprzątać i pilnować stosunków z USA.
        • asia-loi Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 16:41
          zona_glusia napisał(a):

> Sikorski ma posprzątać i pilnować stosunków z USA.

Dokładnie. I nadaje się do tego doskonale.
        • nena20 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 19:39
          On jest prostak i nie powinien zajmować tego stanowiska. Już puszczają jego wypowiedzi w TVP. Tragedia.
    • dramatika Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 16:04
      Chwalmy Tuska!
      • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 18:37
        Długo czekaliśmy.
        Ojciec Dyrektor będzie wielbił Go.
        Nareszcie.
    • po_godzinach_1 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 16:31
      Bardzo dobre przemówienie.
      No i jakiś cud, że udało się z tej różnorodności skleić całkiem sensowny rząd.

• migafka357 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 17:23
      No niestety, jestem zawiedziona, bardzo słabe expose, dużo grania na emocjach, żadnego programu, konkretów, tylko ogólniki i powtarzanie, że PIS jest zły oraz powtarzanie 10 obietnic wyborczych, ktore znamy z kampanii wyborczej. Zaczynam się niepokoić. Panie premierze, uprzejmie proszę zmienić doradców, bo nie jest dobrze.
      • krolewska.asma Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 17:24
        I wszystko zakonczone atakiem na Zydow smile

Wiedzialam ze zrobi sie ciekawie ale nie sadzilam ze az tak
        • anorektycznazdzira Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 18:02
          atak na Żydów to oddolna prywatna inicjatywa i autorskie wykonanie niejakiego Brauna
          • krolewska.asma Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 18:20
            No ja patrzę całościowo
            Szymek myślał że będzie rzucał żartami i strofował jak w przedszkolu a tu ma od razu poważny problem
            Ciekawe jaki dowcip rzucił po podpaleniu ?
            • buldog2 Re: Expose D.Tuska 14.12.23, 11:13
              W Konfie słychać o opalaniu tuszy, kaczki czy wieprza.
              Taki gust i smak.
      • asia.sthm Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 17:29
        Migafka napisze kiefyś expose swojemu premierowi i będzie super. Taka specjalistka się tersz marnuje 😩
        • migafka357 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 17:52
          No nie, sorki, miło, że mnie docenilaś, ale muszę odmowić, za dobrze wiem, z czym to się je smile
          A serio - no jako sluchaczowi ma prawo mi się nie podobać. Tusk ciągnie narrację z debaty, bardzo emocjonalną, taki Kaczyński, tylko na odwrót. Gdzie ten rozsądny, unijny, konkretny sznyt Tuska? Nagle zniknąl, a zamiast tego pojawilo sie granie na emocjach. Oczywiście ktoś mu to doradzil. Moim zdaniem źle.
          • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 18:42
            Moim zdaniem nie tak źle.
            Tusk umniejsza prezesowi możliwości szczucia.
            Po drugie, brak wielu konkretów (trochę jednak było) odbiera możliwości atakowania.
            Po trzecie, brak konkretów trafia w gust PISowców, którzy są na poziomie "będzie dobrze".
            • migafka357 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 21:26
              No tak, jeśli to jest cel, to rzeczywiście wybrali środek skuteczny. Ale ja bym wolała, żeby KO się teraz skupiła na działaniach, których celem będę ja, ich wyborca, a nie PiS.

Ja bym chciała wiedzieć, kiedy będą podwyżki dla służby cywilnej, jaką metodą będzie oczyszczony KRS, jaką metodą będą usuwani neosędziowie z Trybunału Konstytucyjnego, co z wyrokami, które były orzekane przez sędziów Ziobry, w jaki sposób odbędzie się przywracanie TVP i Polskiego Radia do normalnego stanu, jakie są plany względem instytucji finansowych, które powołał PiS, żeby bezkarnie dodrukowywać pieniądze i żeby nie było tego widać w wyniku finansowym państwa, w jaki sposób KO zamierza poprawić stan finansowy szkół - bo jest kilka metod i chcę wiedzieć, którą wybiorą, jakie mają plany odnośnie do ustawy antyaborcyjnej.

Oczywiście, chciałabym także wiedzieć, czy Ziobra, Glapa i paru innych zostanie postawionych przed prokuratorem. Ale tego po expose nie oczekiwałam, bo o takich rzeczach się nie gada, tylko je robi, bo inaczej nie wyjdą.

Żadna z tych rzeczy nie została powiedziana, a expose jest tym momentem, kiedy należy je powiedzieć.
              • bistian Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 22:21
                migafka357 napisała:

> Ja bym chciała wiedzieć, kiedy będą podwyżki dla służby cywilnej, jaką metodą b
                > ędzie oczyszczony KRS, jaką metodą będą usuwani neosędziowie z Trybunału Konsty
                > tucyjnego, co z wyrokami, które były orzekane przez sędziów Ziobry, w jaki spos
                > ób odbędzie się przywracanie TVP i Polskiego Radia do normalnego stanu, jakie
                > są plany względem instytucji finansowych, które powołał PiS, żeby bezkarnie dod
                > rukowywać pieniądze i żeby nie było tego widać w wyniku finansowym państwa, w j
                > aki sposób KO zamierza poprawić stan finansowy szkół - bo jest kilka metod i ch
                > cę wiedzieć, którą wybiorą, jakie mają plany odnośnie do ustawy antyaborcyjnej.
                >
                >
                > Oczywiście, chciałabym także wiedzieć, czy Ziobra, Glapa i paru innych zostanie
                > postawionych przed prokuratorem. Ale tego po expose nie oczekiwałam, bo o taki
                > ch rzeczach się nie gada, tylko je robi, bo inaczej nie wyjdą.
                >
                > Żadna z tych rzeczy nie została powiedziana, a expose jest tym momentem, kiedy
                > należy je powiedzieć.

Chyba żartujesz? Nie grałaś w życiu w żadną grę?
                Jeżeli w coś się gra, to trzeba zachować wszystkie kroki w tajemnicy. PiS to jest przeciwnik, który będzie kopał i gryzł, byle się nie dać, a jeszcze im się marzą następne przyspieszone wybory.
                To są bardzo skomplikowane problemy, prawnicy łamią sobie głowę, jak to zrobić poprawnie i do końca. Trwają rozmowy, są różne pomysły, ale o tym się dyskutuje bez włączonych telefonów i pewnym otoczeniu.
                Przyszedł prof. Strzembosz porozmawiać, ale dziennikarzom powiedział, żeby wybaczyli, ale im nic nie powie.

Jeżeli chodzi o budżet, to jeszcze nie do końca wiadomo, w jakim jest stanie. Jesteśmy zadłużeni, ale jak bardzo, jeszcze nie wiemy. Od tego będą zależeć zmiany w finansowaniu zadań państwa.
                • migafka357 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 22:36
                  Wiem, że prawnicy łamią sobie głowy, znam te możliwości i właśnie chciałabym usłyszeć, co wybrali. Budżet też już z grubsza znają. No dobrze, zakładam, że części z tych rzeczy jeszcze nie mają ustalonych, ale do licha, coś tam już chyba wiedzą, mają jakiś konkretniejszy plan niż lista ministrów i "strzeżcie się, pisiaki, idziemy po was", w końcu siedzą na tych swoich obradach od dwóch miesięcy. Nie kupuję też tłumaczenia, że chcą przeciwnika zaskoczyć - już i tak nie zaskoczą, przecież PiS też zna te możliwości, ich prawnicy też siedzą nad tym od dwóch miesięcy i doskonale wiedzą, jakie mogą być scenariusze (co zresztą było widać po tym, co robili przez ostatnie dwa tygodnie).
                  • buldog2 Re: Expose D.Tuska 13.12.23, 19:23
                    Tak jak piszesz, to w normalnym państwie, a nie w państwie, które wydobywa się z macek mafii PIS. To o czym piszesz, możemy poznać w działaniu albo w ogóle po fakcie.
      • pursuedbyabear Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 17:31
        Na szczęście potem wyebał się Braun i już jest pięknie, prawda?...
      • matacznik Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 18:26
        migafka357 napisała:

> No niestety, jestem zawiedziona, bardzo słabe expose,
        >
        Dziękuję za troskę.

> Zaczynam się niepokoić.
        >
        Słusznie.
        • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 18:47
          Nic co zostało dane, nie będzie odebrane, powiedział Tusk.
          Co z niezbywalnym prawem PISowców do stanowisk, prawem do mataczenia, niszczenia dowodów przestępstw, monopolem na sprzedaż wiz, okradanie kontenerów z darami dla bezdomnych itp.?

Podzielam obawy PISu.
          • migafka357 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 21:08
            A to jest niesamowite, że tyle osób w tym wątku uważa, że skoro nie podobało się komuś expose, to na pewno jest wyborcą PiS-u.
            Nie, na szczęście tych 8 lat mamy już za sobą, znów można krytykować różne działania Tuska, będąc jednocześnie jego wyborcą - bez obaw, że oznacza to przedłużenie rządów Kaczyńskiego.
            • buldog2 Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 22:36
              Akurat matacznik to złodziej PISowski. Ja to wiem.
              • matacznik Re: Expose D.Tuska 13.12.23, 10:35
                buldog2 napisał:

> Akurat matacznik to złodziej PISowski. Ja to wiem.
                >
                Zostałem zdemaskowany!
                https://static.wikia.nocookie.net/hanna-barbera/images/3/35/Download_%286%29-2.jpg
                • buldog2 Re: Expose D.Tuska 13.12.23, 19:24
                  Nie do końca.
                  Jeszcze nie.
    • szorstkawelna Re: Expose D.Tuska 12.12.23, 22:53
      Co za egzaltacja, nie czujesz jakie to żenujące?
      Zauważyłam, że prym w "ryczeniu" ze szczęścia wiodą kobiety w średnim wieku jakby cierpiały na jakieś masowe zgąbczenie mózgu.
      Polityka to cyniczna gra, a tu z jednej strony "Ja-ro-slaw!", a z drugiej to co powyżej. Wierzyć się nie chce.
    • klaramara33 Re: Expose D.Tuska 14.12.23, 09:36
      Obawiam się,że może być tak samo jak było z nim poprzednio, pięknie mówi o szacunku a biednych się wymaita dziką reprywatyzacją i innymi przekrętami. Chciałabym, żeby premierem został ktoś młody, nowy jakiś społecznik typu Hołownia bo stara kadra jest do niczego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka