Dodaj do ulubionych

Kostiumy w serialu The Gilded Age

23.12.23, 20:53
Robila polka Kasia Walicka Maimone.

Kostiumy mnie zachwycają: czystymi kolorami, detalami, architektonicznym wręcz kształtem i linią. Co ciekawe, część tych kostiumów zostało stworzonych na podstawie zdjęć/rycin z epoki.

Rany, ten serial to uczta dla oczu.
Obserwuj wątek
    • smoczy_plomien Re: Kostiumy w serialu The Gilded Age 23.12.23, 21:00
      Fajny pokaz mody, ale mocno niezgodny z epoką. Chyba, że moda w Ameryce znacznie różniła się od europejskiej.

Jak oceniasz sam serial? Ja miałam duży niedosyt po pierwszy sezonie, tzn. wątki bardzo przewidywalne, od początku widać z kim chcą wyswatać Marianne i aktorstwo - porównując z Downton Abbey - to niestety zupełnie nie ta liga.
      • beataj1 Re: Kostiumy w serialu The Gilded Age 23.12.23, 21:09
        Kompletnie się nie znam na aktorstwie. To zupełnie inne seriale i co inngo mi się podoba.

Ale, faktycznie już w niego wsiąkłam.
        • elinborg Re: Kostiumy w serialu The Gilded Age 24.12.23, 07:38
          No trochę wspólnego mają, choćby sposób przedstawienia świata słuzby i "państwa"; mają też tego samego scenarzystę (Julian Fellowes), który pisze dla mnie w sposób charakterystyczny.
          Kostiumy piękne, na razie moim faworytem jest czarno- biała kreacja Berty Russell z drugiego sezonu ( chyba na wizycie w Newport (?) ). Niektóre "góry" sukien zbyt współczesne, ale i tak piękne. Jest tego taka masa, że co scena to szybko omiatam wzrokiem od kapelusza w dół postacie kobiece rzecz jasna, bo faceci to nuda.
          Najbardziej lubię postacie ciotek, natomiast Marianne przesłodzona na amen.
          • memphis90 Re: Kostiumy w serialu The Gilded Age 24.12.23, 08:33
            Jak dla mnie, to wszystkim postaciom brakuje charakterów, są nudni, jednakowi, zlewają się w szarą masę. Gdzie tam jednej złośliwej pokojówce wtrącającej jakieś pierdy o zegarku do knucia O’Brien! Interakcje świętej Almy i niby to ostrej Agnes w ogóle nie budzą emocji, nie to co Violet i Isabel! Roberta byłaby ciekawa, gdyby coś jej jednak czasem nie wyszło, tymczasem każda drama niemal natychmiast się rozwiązuje po jej myśli, a noga podwija się jej oponentom. Jej mąż budził nadzieję, że jednak bedzie takim czarnym bohaterem… ale nie. Jednak nie.
            • daniela34 Re: Kostiumy w serialu The Gilded Age 24.12.23, 08:58
              Drugi sezon moim zdaniem nieco lepszy od pierwszego, który był po prostu nudny. Ładny obrazek, ale nudny. Natomiast nawet ten drugi był taki strasznie przewidywalny. Od razu wiedziałam, że Agnes przyjdzie do kościoła i od razu wiedziałam, że Ada dostanie duży spadek. Bertha jest rzeczywiście tak skuteczna we wszystkich swoich działaniach, że to jest również nudne. Nawet jej chwilowy konflikt z mężem rozwiązał się szybko i z powodzeniem. A mąż przez chwilę zapowiadał się ciekawie, ale również okazał się przewidywalny i nie kazał strzelać do robotników (a przez sekundę miałam nadzieję, że każe i że będziemy mieli "złamaną' postać). No i oczywiście od kilku odcinków było widać zakończenie historii miłosnej Marianne, która jest interesująca jak budyń z soczkiem.
              • daniela34 Re: Kostiumy w serialu The Gilded Age 24.12.23, 08:59
                Aha, kostiumy i wnętrza oczywiście bardzo doceniam. Piękne.
                • memphis90 Re: Kostiumy w serialu The Gilded Age 24.12.23, 09:07
                  Czy również obstawiasz, ze Old Monet Julia wyda się ostatecznie za New Money Romea….?
                  • daniela34 Re: Kostiumy w serialu The Gilded Age 24.12.23, 09:09
                    Tak 😁
                    • elinborg Re: Kostiumy w serialu The Gilded Age 24.12.23, 13:03
                      Też tak myślę, no musi być bajkowo przecież!
      • memphis90 Re: Kostiumy w serialu The Gilded Age 24.12.23, 16:00
        Nie wiem, czy „mocno niezgodny”, autorzy różnych filmików oceniających zgodność z duchem epoki raczej stoją na stanowisku, że właśnie ok. Są drobne nieścisłości - tu się czepną głębokości dekoltu, tam długości rękawka, ale ponoć ogólnie ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka