Dodaj do ulubionych

Okrycia kulinarne

29.12.23, 18:50
mijającego roku.

Dla mnie chyba ser z Żuław Werderkäse do kupienia w Małym Holendrze (oficjalny adres to chyba Nowy Dwór Gdański, ale to jest 5 minut od głownej drogi Warszawa- Gdańsk)

Pychota (krowi, twardy dojerzewający)
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 18:51
      Okrycia powiadasz....
      • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 18:57
        sorry big_grin

P.S. Ale fajny fartuch by mi się przydał.
        • turbinkamalinka Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:06
          chococaffe napisała:

> sorry big_grin
          >
          > P.S. Ale fajny fartuch by mi się przydał.

Przeczytałam zgodnie z tytułem "okrycia kuchenne", potem bardzo szybko moja wyobraxnia powędrowała w stronę okrywania się serem. Zawiesiłam się dopiero przy okrywaniu się serem na wylotówce Warszawa- Gdańsk. Oj zmęczona jestem
          • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:09
            Ja chyba bardziej
        • a_julka Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:32
          Właśnie w szafce kuchennej, w jakimś zapomnianym fartuchu kuchennym odkryłam wylęgarnię moli. Jest i okrycie i odkrycie.
          • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:35
            big_grin

Chyba wątek nie poszedł w stronę, którą planowałam!
            • babcia47 Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 03:24
              Nie da się.. okryć wink
              • la_felicja Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 23:42
                Chciałaś napisac, że ókryć się nie da smile
    • gaskama Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 18:55
      Mnie jakoś nie zachwycił. Jadłam właśnie na Żuławach. Wolę Rubin lub Bursztyn. Z polskich.
      • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 18:58
        Mnie zachwycił totalnie (jadłam 2 rodzaje - stopnie dojrzałości)

p.s. ale wątek stworzylam, bo za mało jest kulinarnych/spozywczych polecajek
        • princesswhitewolf Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:53
          Nie lubie takich watkow bo tu takich nie przywoza do polskiego sklepu a ja chce sprobowac < z wyrzutem>.
          • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:57
            Niestety, z tego co wiem to nigdzie nie dowożą. Ja też mogę kupić tylko jeżeli jestem w okolicy
    • wapaha Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:25
      nie wiem czy można nazwać je kulinarnym ale od ok 2 tyg codziennie jem 1kg pomarańczy..
      • eilian Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:55
        Może w ciąży jesteś
        • wapaha Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:02
          eilian napisała:

> Może w ciąży jesteś

nie jestem
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 09:17
        wapaha napisała:

> nie wiem czy można nazwać je kulinarnym ale od ok 2 tyg codziennie jem 1kg poma
        > rańczy..

Miałam kiedyś dokładnie tak samo, przeszło dopiero po miesiącu. Jakiś niedobór witamin czy coś, ale pamiętam, że codziennie kupowałam w Biedrze siatę pomarańczy i łudziłam się, że nie zjem całej 😂
        • danaide2.0 Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 13:35
          Miałam podobnie, ale na przednówku, bliżej kwietnia. Uratował nas wyciskany sok eco w butelkach, końcowa partia w promocyjnej cenie - kupowałam, póki stał w sklepie na półce.
        • pulcino3 Re: Okrycia kulinarne 01.01.24, 19:50
          Mnie ostatnio tak ciągło na pasztet wędzony. Kiedy poszłam do mięsnego , to wracałam z małym kawałkiem pasztetu dla mnie. Buła, pasztet i ogórek kiszony uuuu ale uczta ! Przeszło mi kiedy w ostatnim sklepie kupiony zajeżdżał lekko nieswiezoscią. Poszedł od razu w kosz. Na razie na następne 5 lat mi wystarczy.
    • krwawy.lolo Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:28
      Ech ... ja też się nabrałem. Taki fajny tytuł.
      Marynara z cheddara ...
      Bluza z arbuza ...
      Krynoliny z wołowiny ...
      Spódniczki z perliczki ...
      Sombrera z selera ...
      ech ...
      • krwawy.lolo Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:03
        Kufajka z jajka ...
        Garsonka z kapłonka ...
        Pończocha z karczocha ...
        Kapota ze szprota ...
        Kamizelka z serdelka ...
        • little_fish Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:28
          Skarpetki z krewetki
          Krawaty z sałaty (tylko krawat to chyba nie okrycie🤔)
          Apaszka z fistaszka
          Kożuszek z gruszek
          ...😉
          • wapaha Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:32
            bandana z banana
            mini z dyni
            bonżurka z mazurka
            i glany z marihuany wink
            • krwawy.lolo Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:33
              O, glany mi się podobają. smile
              • little_fish Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:36
                Mnie też 😁
            • konsta-is-me Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 03:12
              Sandały z marihuany 😜
              Rękawiczki z polędwiczki
              Laczki z kaczki
              Marynara z carbonara
              Bluzka z kluska
              Bluzy z meduzy ( taka przekąska kiedyś ponoć była)
              Kamizelka z precelka
              Bambosze z langosze

• bardzo_wredna_dziewucha Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 09:19
                Majtki z pajdki (chleba)
                Rękawiczki serniczki
                Mufki z krówki
                Botki ze szprotki
                Kamizelka z trufelka
                • mallard Re: Okrycia kulinarne 31.12.23, 02:21
                  Rękawiczki z polędwiczki
                  Podwiązki z gąski
                  Szmizjerka z cynaderka
                  Gatki z sałatki
                  Tużurka z ogórka
                  Kamizelka z serdelka
                  Mufki z surówki
    • gaskama Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:31
      Obawiam się, że jestem już w tym wieku, że za późno na nowe odkrycia. Jestem wszystkożerna. Lubię nowe smaki. Lubię kuchnie świata. Lubię polskie produkty sięgające do historii, tradycji. Lubię schabowego, kuchnie molekularna, surowe mięso. Mam nadzieję na nowe odkrycia. Ale w tym roku ... chyba ich nie było.
    • alpepe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:32
      Myślałam, że szukasz inspiracji do pierzynek na jarzynki lub zapiekanki.
    • taje Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:36
      Japoński(e) mentsuyu jako baza do zup albo do sosów do makaronu - niesamowity smak umami. W spaghetti potrafi zastąpić i sos, i parmezan. Głownie kupuję gotową bazę mentsuyu w butelce ale czasami robię własne - z mirin, cukru, sosu sojowego, wodorostów kombu i płatków ryby bonito.
      • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:43
        O, brzmi ciekawie
        • taje Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:49
          Gorąco polecam książkę kucharską Tokyo Up Late Brendana Liew. Tam są świetne przepisy i na potrawy japońskie (w tym street food), i na bazy/bazowe składniki typu dashi czy mentsuyu. Bardzo polubiłam spaghetti z grzybami shimei i enoki (zastępuję shiitake, jeśli nie mam) i właśnie z sosem z mentsuyu - robi się szybko, danie wege a smakuje najzagorzalszym mięsożercom, właśnie przez ten umamiczny smak.
          • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:55
            Mnie kuchnia kojarzy się z sushi i tempurą (za którymi nie przepadam) a wiem, że to błąd.
            • taje Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:08
              Sushi prawie w tej książce nie ma, tempura owszem jakaś jest, ale głównie różne dania rybne albo mięsne. Oprócz spaghetti, o którym pisałam (nazywa się Wafu), uwielbiam zupę z ramen, kaczką i grilowanymi porami (Kamo Negi) oraz zupę z somen, wieprzowiną, porem i jajkiem (Pirikara Somen). Do obu używa się albo mentsuyu, albo bulionu dashi.
              • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:19
                Najpierw spróbuję kupić mentsuyu - jak mi posmakuje, jako przedsmak Japonii, może kupię książkę.
                • taje Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:29
                  Jeśli chcesz, mogę Ci wysłać na maila zdjęcie kilku przepisów, o których mówię. Do mentsuyu powinnaś mieć jakiś przepis, w którym go zastosujesz, to jest taka baza. Jeśli chcę gotowe mentsuyu to kupuję takie :www.asiamarche.fr/epicerie-asiatique-en-ligne/2214-tsuyu-380ml-morita-3701471708552.html

Ale smaczniejsze jest, jeśli się je zrobi samemu ze składników, o których pisałam.
                  • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:31
                    Dzięki, będę wdzięczna.

Na razie znalazłam to: japanstore.pl/sosy-rybne/yamaki-mentsuyu.html
                    Boje się, że ma posmak rybny?
                    • taje Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:07
                      Używasz gazetowej poczty?

W składzie tego twojego mentsuyu nie widzę w ogóle sardynek więc nie wiem skąd to w opisie sprzedawcy. Ja bym zaryzykowała bo skład mniej więcej zgodny z tym co widzę w moim mentsuyu.
                      • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:17
                        Tak, używam.
                        • taje Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:48
                          Poszło
                          • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:57
                            Dzięki
                  • dominika9933 Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 19:49
                    taje, czy mogę Cię prosić o wysłanie tych kilku przepisów?
                    • taje Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 20:10
                      Poszło!
                      • taje Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 20:30
                        Wysłałam na gazetowy, niestety dostałam informację, że email nie został dostarczony z powodu: Recipient address rejected: User unknown
                        • dominika9933 Re: Okrycia kulinarne 01.01.24, 21:08
                          Czy mogę prosić Cię o wysłanie na waszczyka@interia.pl? Dziękujęsmile
                        • dominika9933 Re: Okrycia kulinarne 02.01.24, 08:11
                          Doszło. Bardzo dziękuję 😘
          • berdebul Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:56
            Nie jest wege, bo zawiera bonito.
            • taje Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:02
              Faktycznie, racja. Co prawda niektóre gotowe bazy są bez bonito, ale ja robiąc własną używam bonito. W moim mięsożernym domu wszystko bez mięsa to wege wink
    • mae224 Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:41
      odkrycia nieee - ale udane debiuty domowe, sushi, ramen, curry itp.
      • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:49
        Ja chyba niczego nowego się nie nauczyłam. Covidowy rok 2020 był pod tym względem dobry - pierwszy raz zrobiliśmy w domu pierogi (na Wigilię)
    • beneficia Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:55
      Moja kenijska bratowa na swojej pierwszej polskiej wigilii odkryła, że najlepsze połączenie to karp, smażone suszone grzyby i cebulka że śledzia, jedzone naraz.
      Być może ma znaczenie, że jest w ciąży 🤔
    • eilian Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 19:56
      Pierwszy raz w życiu zrobiłam (i zjadłam) gravlax. Pycha, wchodzi na stałe do mojego kuchennego repertuaru.
      • wapaha Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:07
        eilian napisała:

> Pierwszy raz w życiu zrobiłam (i zjadłam) gravlax. Pycha, wchodzi na stałe do m
        > ojego kuchennego repertuaru.

googlnełam
        to w smaku jest jak carpaccio ?
        • eilian Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:57
          Coś w tym stylu, tylko, że z łososia
          • wapaha Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 09:11
            pytam o carpaccio z łososia właśnie wink
    • mayaalex Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:18
      Sardynki smile
      Od paru miesiecy jadam przynajmniej raz w tygodniu, moga byc z puszki (najlepiej w sosie pomidorowym) ale latem jadlam grillowane i byly boskie, czekam juz na nastepne wakacje z sardynkami.
      Na Rodos jakis lokalny ser zgrillowany podany z miodem (oni w ogole lubia miod do wszystkiego dodawac ale do tego sera bardzo pasowal).
      Z Grecji jeszcze likier mastika, z zywica (w Turcji dodaja to do lodow i deserow, tez uwielbiam).
      Sery delice de bourgogne i brillat savarin (tak, jak ten krytyk), milion kalorii i natychmiastowe zatkanie arterii cholosterolem ale sa niesamowite, kremowe i delikatne (podczas produkcji dodaja do nich smietany wink
      W Polsce kuchnia ukrainska i gruzinska, w Poznaniu jest kilka gruzinskich restauracji, niektore rzeczy bardzo mi smakowaly, dzieciom tez.
      Bigos z mlodej kapusty, nauczylam sie robic z kwestii smaku i teraz co roku bede czekac na mloda kapuste smile
      • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:25
        Sardynki! Trudno mi to nazwać odkryciem, ale od jakiegoś czasu jem je z rozsądku (za rekomendacja lekarza). Nie przepadam, ale zjem. Żeby sobie uprzyjemnić proces, wybrałam sobie ładny "sardynowy" talerzyk i inne ładne rzeczy wokół. I zawsze dobra bagietka do nich.
        • mayaalex Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:29
          Tez mam sardynkowe talerze (przywiezione z Turcji) i polmiski (z Portugalii)! Bagietka, salata, oliwki - i juz jest zdrowa kolacja wink
          • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:33
            Ja tylko oliwa i cytryna (i oczywiscie bagietka). Nie potrafie dobrac jakiegoś warzywa do tego.
            • princesswhitewolf Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:24
              Avo?
              • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:43
                avocado?
                • princesswhitewolf Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:54
                  Wlasnie. Na tyle delikatny smak ze dobra swieza oliwa i cytryna nadal dominujs
                  • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:59
                    imho w sumie będzie za tłuste. Wiem, że wiele przepisów na avocado zawiera oliwę/olej, ale dla mnie to za dużo.
                    • princesswhitewolf Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 02:28
                      Ok
    • chlodne_dlonie Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:20
      Małe, acz bardzo smaczne odkrycie kulinarne, regionalne, zaliczyłam dopiero co w Beskidzie Niskim - kysiełycza smile
      To zupa będąca w pewnym sensie wersją żurku bieszczadzkiego - bardzo smaczną wersją, dodam.
      Do jej przyrządzenia używa się soku z kapusty kiszonej i mąki owsianej, co odróżnia ją od klasycznego żurku.
      Obiecałam sobie niebawem spróbować ją ugotować smile
    • berdebul Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 20:23
      Kimbap. Prawniczka Woo mnie namówiła wink
      • jasnoklarowna Re: Okrycia kulinarne 01.01.24, 18:14
        Ubnas idzie jak woda.
        Nawet do wersji mięsnej wołowinę marynuję sama I podsmażam. W ogóle koreańskie żarcie coraz bardziej wciągamy.
    • nangaparbat3 Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:19
      Jajko w koszulce?
      Kalafior pod beszamelem?
      • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:21
        Jako autorka wątku nagradzam "jajko w koszulce" - najbardziej odzieżowe danie
        • krwawy.lolo Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:24
          No, są jeszcze ziemniaki w mundurkach.
          • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:42
            Fakt
            • gaga-sie Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:57
              A mleko z kożuchem może być?
              • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 22:01
                smile może, jak najbardziej. Coraz lepsze pomysły
          • taje Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:55
            Albo {coś tam} pod pierzynką {z czegoś tam}.
            • gaga-sie Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 21:58
              Śledź pod pierzynką.
    • eliszka25 Re: Okrycia kulinarne 29.12.23, 22:21
      Chyba największym odkryciem był burger „góral” z „Fryty, buły i spóły”. Nie jestem fanką burgerów i jadam bardzo rzadko, jak już naprawdę nie za bardzo mam inny wybór. Jednak właściciel „Fryty” robi tak niesamowicie soczyste burgery, a sos żurawinowy w burgerach spotkałam tylko tam, więc jak tylko jesteśmy w okolicy, to jedziemy się najeść do „Fryty”.
    • bi_scotti Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 02:36
      Alcohol nalezy do "kulinarnych"? I hope so wink Calvados. Ematki pewnie pijaja od zawsze ale ja ... first time in my life w 2023 big_grin Nie powiem, ze zostalam rzucona na kolana, not really ... ale zapoznalismy sie - ja z Calvados, Calvados ze mna - maybe, just maybe "(...) this is the beginning of a beautiful friendship." big_grin Cheers.
      • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 15:52
        Dla mnie calvados to przede wszystkim przyprawa kuchenna. Teraz jestem w kropce bo ten, który dostałam jest super hiper (a jest to miniaturka) i nie wiem czy użyć kulinarnie, wypić, czy medytować przy zamknietej buteleczce.
        • bi_scotti Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 20:02
          Did my proper tasting - bez bolu ale tez bez jakichs life-changing wzlotow - jak czesto w takich miejscach, najfajniejsze jest story smile To be honest, bym wypila z mysla (czula smile) o ofiarodawcy & moze planujac kolejna wyprawe do Normandy albo chociaz obiad u La Mère Poulard wink Santé! & Cheers!
        • babcia47 Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 22:09
          chococaffe napisała:

> Dla mnie calvados to przede wszystkim przyprawa kuchenna. Teraz jestem w kropce
          > bo ten, który dostałam jest super hiper (a jest to miniaturka) i nie wiem czy
          > użyć kulinarnie, wypić, czy medytować przy zamknietej buteleczce.

Użyj do wypicia, zamknij buteleczkę i pomedytuj nad nią
          • chococaffe Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 23:39
            Jeśli się nadarzy okazja to kto wie, kto wie (czasami jem/piję to co bohaterowie książek/filmow, które własnie czytam/ogladam - zwyczaj z pandemii smile )
    • jammer1974 Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 02:51
      Holenderskie sery sa pyszne. Choc akurat tego nie znam.
    • bazia_morska Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 09:41
      Czosnek marynowany w sosie sojowym, marynowane pędy czosnku, grecka zupa rybna, ech...
    • pepsi.only Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 10:22
      Nie wiem, naprawdę nie wiem. Chyba nie było niczego takiego.
      W sklepach nic mnie nie zaskoczyło.
      No dobra, w święta jadłam po raz pierwszy pierogi z kaszą gryczaną, smaczne, bardzo, ale nie wiem czy to odkrycie roku, i nie wiem, czy chcę powtarzać sama, w domu... hmm....
      I to nie to, że ja jestem nie wiadomo jak wymagająca, piesek francuski, chyba wręcz przeciwnie- doceniam wszystko, co dobre, dobrze doprawione, i łatwo mnie zadowolić zwykłymi, prostymi smakami. smile)))

WIEM. Jadłam bardzo smaczne gnocchi z dyni, posypane parmezanem, i posypane rozmarynem, wspaniałe.
      I nawet odważyłam się i poprosiłam o przepis, potem w domu dwukrotnie próbowałam przygotować, i bleeee, no nie wyszły mi, nawet nie przypominały tamtych klusek indifferent
      (a niby miała to być prościzna, bo to robi się jak kluski śląskie...taaaa....jasne.... )
    • kozica111 Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 10:58
      Glony.
    • summerland Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 18:49
      Naleśniki z mąki gryczanej - pyszne.
      Jadlam je pierwszy raz w małej knajpce w Paryzu na Montmartre
    • turbo_sniezynka Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 18:57
      Myślałam że będzie coś o obrusach i dekoracjach na stół!
      To są moje rodzinne strony więc przy najbliższej okazji będę testować big_grin
    • melisananosferatu Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 20:37
      U mnie ciasta i desery robione z przepisow Sugarlady. Wszystko wychodzi i wszystko super. Natomiast nic mi nie wychodzi z Rozkosznego ale, jak zawsze, byc moze to moja i tylko moja wina.
      • melisananosferatu Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 20:39
        A! Tytul przeczytalam 'odkrycia' i dziwilam sie o co wszystkim chodzi😀
    • shmu Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 23:47
      Banofee pie. Przepyszne. Dostałam z jeszcze ciepłym karmelem i oszalałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka