Dodaj do ulubionych

Mini deserki. Pomysły 😊

02.01.24, 21:48
Po świąteczno sylwestrowych obżarstwach jedzenie a zwlaszcza tony ciasta wychodzą mi bokiem. A przed nami kolejny imprezowo świąteczny weekend🤮
I tak wpadłam na pomysł że może zrobię takie małe mini desery w pucharkach czy kieliszkach. Czy macie jakieś sprawdzone fajne pomysły?? I co najważniejsze żeby było szybko sprawnie i bez zbędnego stania w garach🙈
Podrzućcie coś proszę...liczę na was ematka nigdy mnie nie zawiodła😆😆
Obserwuj wątek
    • ekstereso Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 22:00
      Ostatnio byłam na imprezie na której m.in. podawano w sloiczkach mini tiramisu, mini deserki chia z malinami, mini serniczki na zimno.
    • berdebul Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 22:07
      Mini-chia deserki. Z różnymi owocami. Lekkie, może być wegańskie, modyfikowalne.
    • laluna82 Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 22:10
      Te mini deserki to się nie da na szybko.
      Żeby ładnie wyglądały no i smakowały, to trzeba się nababrać. Jeszcze zalezy ile tego chcesz robić. Taki deserek to mniej niż kawalek ciasta wink musisz dopasowac do ilości gości.
      Najłatwiejsze są pewnie serniczki na zimno ale ładnie wygladają jak mają kilka kolorowych warstw i jakies owoce na wierzchu.
      Ja robię jeszcze mini tiramisu.
      Kolejne to bita śmietana z maskarpone, granola, maliny układane warstwowo. Zamiast granoli można pokruszyć kolorowy biszkopt, np zielony lub różowy - oczywiście trzeba go wcześniej upiec.
      Moim zdaniem zdecydowanie nastoisz się przy garach wink Znacznie łatwiej upiec blachę czy tortownicę ciasta.
      • inez21 Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 22:26
        No właśnie tak się obawiałam że.to nie da się na szybko😪😪 ale ciasta już mi się po prostu nie chce
        • husky_cat Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 23:02
          Ja dla moich dzieci i gosci robię deser z rozpuszczonej gorzkiej czekolady bez cukru wymieszanej ze zblendowanymi bananami. Wychodzi pyszny mus czekoladowy.
          W wersji bardziej pracochłonnej można podprazyc orzechy laskowe i je także zblendowac.
          Mus podaję w pucharkach z bitą śmietaną.
          W wersji wege jogurt kokosowy wymieszany z wiorkami i płatkami migdalowymi
        • kura17 Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 23:07
          > No właśnie tak się obawiałam że.to nie da się na szybko

taki, jak ponizej, sie da - u mnie hit w te swieta, robilam 4 razy.

w szklaneczkach dajesz warstwowo: mus jabklowy (kupny), cynamon, sos waniliowy (kupny) - opcjonalnie, bita smietane + druga warstwa wszystkiego. posypujesz czyms fajnym, ja kupilam kakao ze zlotym brokatem big_grin
          robi sie blyskawicznie - bicie smietany.
          wiem, wiem, malo wyrafinowany ...
        • jasnoklarowna Re: Mini deserki. Pomysły 😊 03.01.24, 20:35
          Tiramisu tak robiłam, szybko to trwało.
          Jeszcze uwielbiam tapiokowe kuleczki które najpierw się gotuje w mleczku kokosowym ew. dosładza, a jak zastygnie w takim kieliszku to na wierzch dać mus z mango lub truskawek.
          Pychotka.
      • mysiulek08 Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 23:13
        bez przesady, kwestia organizacji i przygotowania skladnikow, owszem przy deserach 'tezejacych' czas jest potrzebny
        pewnie, jak wymyslisz tartaletki czy inne babeczki to tak, szybciej wychodzi blacha ciasta, ale korpusy mozna kupic gotowe
    • novembre Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 22:13
      Ja tak robię tiramisu. Nie rozwala się przy nakładaniu, każdy dostaje porcyjkę, w moim przypadku, w literatkach smile
      • gajmal Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 22:25
        A jakiś przepis mogłabym poprosić?
        • jasnoklarowna Re: Mini deserki. Pomysły 😊 03.01.24, 20:40
          To nie do mnie ale ja robiłam z tego przepisu fotokulinarnie.pl/oryginalne-wloskie-tiramisu zmniejszone proporcje o jedną trzecią tak że 4 żółtka zamiast 6. Mini biszkopty w markecie kupowałam za kilka złotych. Fakt, są bardziej miękkie niż te chrupiące podłużne. Musisz je mniej moczyć w kawie, tzn ja na małym sitku na ulamek sekundy wkładałam i do pojemniczka. Po 2 lub 3 warstwy układałam na zmianę z kremem.
          • bene_gesserit Re: Mini deserki. Pomysły 😊 03.01.24, 20:56
            Biszkopty do tiramisu powinny byc suche. Wystarczy zostawić otwarta paczkę na noc - następnego dnia będą na tyle czerstwe, że się nadadzą.
        • never.surrender7 Re: Mini deserki. Pomysły 😊 03.01.24, 22:26
          www.kwestiasmaku.com/przepis/mini-serniczki
          I może coś jeszcze z Kwestii smaku
          www.kwestiasmaku.com/desery/mini-desery
    • tt-tka Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 22:41
      Lody. Serwowac po jednej kulce z kleksem smietany i bedzie mini smile

Ja chetnie robie meduzy, ale to wymaga czasu - sama robota nie, tylko czekanie, az zastygnie. W kielichy/czarki/miseczki/filizaneczki wrzucic troche owockow, zalac galaretka, nakryc biszkoptem, schlodzic. Gdy juz troche stezeje, odwrocic i dochladzac polkule galaretki na biszkopcie.
      A mozna tez nie zawracac sobie glowy odwracaniem i podac w naczynkach, w ktorych zastygalo. Jesli one przejrzyste, zawczasu zadbac o kolorystyke
      • asiairma Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 23:18
        Te lody to faktycznie dobry pomysł. I do tego miseczki z pokrojonymi owocami, inna z bakaliami, jakiś sos malinowy czy likier dla dorosłych. Taki PRL w fajnym wydaniu 🙂
    • mysiulek08 Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 23:09
      ptasie mleczko - wersja na bialkach z czekolada albo na mleku skondensowanym z kostka z galaretek albo 'tecza'
      wariacje galaretkowe
      krem sultanski 😂
      musy wszelakie - czekoladowy, cytrynowy
      eton mess, oczywiscie beziki kupne
      panna cotta
      creme brulee albo catalana
    • mysiulek08 Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 23:15
      i tu jeszcze inspiracje

mojewypieki.com/kategoria/desery/desery-indywidualne/?_paged=1
    • pixie_w_miescie Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 23:49
      Ja praktykuję i wbrew pozorom nie zawsze trzeba się babrać. Słoiczki mam po jogurtach z biedry, takie małe i zgrabne. Można zrobić :
      * mini tiramisu - do nakładania kremu używam rękawa cukierniczego. Idzie szybciej, ładniej i człowiek nie upaprze całej okolicy
      * deserki z chia. Do gorącego mleka kokosowego wsypuję kilka łyżek chia. Czasem wsypuję wiórki kokosowe, trochę cukru. Potem ładuję to do słoiczków. Na wierzch dorzucam zmiksowane truskawki lub inne owoce.
      * mini galaretki - czasem warstwowe, czasem z zatopionymi owocami, czasem rozrabiam galaretkę z połową wody, a za resztę daję zmiksowane owoce.

Posypuję na wierzchu z reguły borówkami, malinami, płatkami kwiatów (dostałam kiedyś suszone jadalne). Generalnie wygląda ładnie i cieszy oczy.

Z deserów na jeden kęs, warto też spojrzeć na ciasto francuskie i tu można na piec je na milion sposobów.
    • ichi51e Re: Mini deserki. Pomysły 😊 02.01.24, 23:59
      Galaretka z bitą smietanka
    • inez21 Re: Mini deserki. Pomysły 😊 03.01.24, 17:00
      Dziękuję za wszelkie pomysly😘
    • pepsi.only Re: Mini deserki. Pomysły 😊 03.01.24, 21:14
      Był niedawno taki wątek na ematce, warto poszukać, bo było sporo rad, i na przykład ktoś podał ten link www.marta-gotuje.pl/mini-deserki-przepisy-na-slodki-stol/?amp=1 (aż sobie zapisałam wink )
    • mama-ola Re: Mini deserki. Pomysły 😊 03.01.24, 21:46
      Pulpa mango w puszkach to moje odkrycie zeszłego roku. Miesza się to z podgrzaną żelatyną i robi się pyszna galaretka.
      Zatem warstwy:
      - galaretka z pulpy mango (można w niej zatopić kawałki mango z mrożonki),
      - bita śmietana (też może być z żelatyną dla wzmocnienia),
      - posypka, np. starta na tarce czekolada czy rozdrobnione herbatniki.
      • laluna82 Re: Mini deserki. Pomysły 😊 06.01.24, 00:01
        To polecam Ci ten torcik - przepyszny.
        Robiłam już ze 3 razy smile
        mojewypieki.com/przepis/torcik-musowy-z-mango
    • sloneczna_paraolka1 Re: Mini deserki. Pomysły 😊 06.01.24, 02:40
      Mini tiramisu , galaretka np. Przezroczysta z owocami.
      Mini serniki z np. Warstwa malinowa.
      Chia zmieszane z jogurtem kokosowym i na to maliny/pure z mango.
      Da sie szybko robisz w dużej misce a potem wyciszkasz z rękawa do kieliszkow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka