Dodaj do ulubionych

Pielęgnacja szyi

05.01.24, 12:45
Dziewczyny, jak dbacie o szyję? Ja dość szybko zrobiłam się świadoma odnośnie pielęgnacji i tak od 24 roku życia stosuję na twarz serum z witaminą C, filtr SPF50, retinoidy (kiedyś retinal, teraz tretynoinę), oczywiście do tego botox, Dermapen, mezo igłowa, stymulatory i... niestety zauważam (mam 38 lat), że szyja wygląda już teraz nieco gorzej od twarzy. Zawsze mezo i Dermapen robiłam na szyję, ale nigdy nie było takich efektów jak na twarzy, SPF50 na szyję jakoś sobie nie wyobrażam, przecież to pobrudzi ubrania, chyba, że macie jakiś do polecenia?

Stosujecie retinoidy na szyję? Jakieś kremy? Muszę zacząć działać, bo nie robiłam tego, a jak dalej nie będę, to będzie tylko gorzej.

Lift i tak mnie w przyszłości czeka. Jestem po usunięciu tarczycy, miałam guza 4cm, który rósł na zewnątrz, wyglądałam jakbym miała jabłko Adama i do dziś, mimo, że minęło 6 lat od operacji jak się położę na brzuchu, to w tym miejscu gdzie był guz zbiera się luźna skóra uncertain
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 12:50
      Smaruję tym kremem, co i twarz. Robię to od 13 roku życia tongue_out
      • natalyaxx Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 13:25
        O matko! Zazdroszczę.
        • milupaa Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 16:14
          O matko, ja kremow zaczęłam używać od 20 rz, a pod oczy to chyba dopiero ok 25. Twarz w wyglądzie młodsza niż wiek.
    • chococaffe Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 12:51
      oczywiście do tego botox, Dermapen, mezo igłowa, stymulatory i.

oczywiście?

• natalyaxx Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 13:28
        Tak, bo niestety wbrew częstemu przekonaniu nawet najlepsza pielęgnacja nie zapobiegnie powstawaniu zmarszczek.
        • bazia_morska Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 15:42
          No i?
        • maslova Re: Pielęgnacja szyi 06.01.24, 00:39
          No właśnie. Więc po co tak się męczyć?
    • husky_cat Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 13:23
      Oczywiście, że stosuje retinoidy na szyję, podobnie jak peptydy i SPF.
      Spróbuj maski od pH Doctor i stosuj SPF
      • natalyaxx Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 13:28
        Jakie peptydy polecasz? SPF nie klei Ci się do kołnierzy, szalików? Też możesz napisać jakiego używasz. Dziękuję!
        • husky_cat Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 13:41
          Używam różnych SPF czasem tych, które nie do końca mi odpowiadają na twarz. Ubrań mam dużo i zawsze można je wyprac, a szyję i dekolt tylko jedne ☺
          Ostatnie moje ulubione SPF to IMAGE MD i Ultra Violette, dobrze się też wchłaniają kultowe z Garniera, Isdin i Korres.
          Peptydy ukochane to Peter Thomas Roth , Algopro od Sensummare, NIOD i ewentualnie Buffet The Ordinary.
          Teraz zamówiłam Theramid , więc muszę wyprobowac.
          I nie bój się retinoidow na szyję☺
          • natalyaxx Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 15:07
            Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, zaraz idę wszystko googlać big_grin
            • husky_cat Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 15:50
              I wygooglaj jeszcze maskę od pH Doctor ☺
    • daniela34 Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 13:29
      Jak sobie przypomnę to przeciągam krem z twarzy na szyję. I to by jakby było na tyle mojej pielęgnacji.
      • natalyaxx Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 13:32
        No właśnie też tak miałam do tej pory, ale chyba już w tym wieku trzeba wytoczyć cięższe działa wink
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Pielęgnacja szyi 06.01.24, 04:44
          natalyaxx napisała:

> No właśnie też tak miałam do tej pory, ale chyba już w tym wieku trzeba wytoczy
          > ć cięższe działa wink

"Zawsze mezo i Dermapen robiłam na szyję" to napisałaś w poście startowym, może się zdecyduj na jedną wersję?
    • geez_louise Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 13:29
      W szyi jeszcze ważniejsze od jakości skory są mięśnie szyi, zwłaszcza mięsień szeroki (rozciągać, masować porządnie minimum raz dziennie!) oraz mięśnie grzbietu i postawa. Mam fatalny podbródek i szyję, od czasów nastoletnich to mój kompleks, ale nawet ja jak się przyłożę do ćwiczeń to mam dużą poprawę.

Kosmetyków pielęgnacyjnych używam dopiero od kilku lat, czyli zaczęłam niedługo przed 40-stką, bo wydawało mi się, że jak ma się taką super skórę jak ja, to tak można 🙄. Ale jak już zaczęłam się smarować, to całą pielęgnację stosuję od czoła po głęboki i szeroki dekolt. Lasery, mezo i dermapen tak samo. Przy botoksie tez nigdy nie zapominam o dole twarzy i szyi, jeśli już widać nadmierne napięcia.

Spf mam zawsze nieklejący się, innego na twarzy bym nie zniosła, holika holika jest moim hitem - latem robi mi za jedyny krem po nałożeniu serum, jest na tyle tani, że smaruję nim całą górną połowę ciała jak jest potrzeba, a już zawsze twarz, szyję, dekolt i dłonie (robią mi się plamy po prowadzeniu auta w słońcu).
      • natalyaxx Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 13:31
        Dziękuję za wskazówki! Właśnie też myślałam o botoxie na szyję, bo podobno tam mięśnie wszystko ciągną w dół. Zaraz zamawiam ten filtr Holika Holika smile
        • gryzelda71 Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 16:00
          A może zadbaj o te mięśnie rozciągając je i ogólnie o poprawna postawę ciała.
    • snakelilith Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 13:36
      No to jesteś trochę antyreklamą kosmetyków anty-aging, bo przy takim intensywnym programie i to od 24 roku życia to powinna wyglądać w wieku zaledwie lat 38 jak młoda bogini. wink Więc albo jesteś palaczką opalającą się do wypęku, albo niesamowicie przesadzasz. Daj trochę na luz, bo nieuniknione starzenie, zaczynające się dopiero po 40-45 roku życia, cię psychicznie zabije.
      I oczywiście, że filtr nakłada się także na szyję.
      • hanusinamama Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 13:44
        Polecałabym smarować dekolt oraz dłonie smile
      • natalyaxx Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 15:10
        Nie palę i nie piję i nigdy tego nie robiłam i nie, nie wyglądam jak młoda bogini, zapominamy niestety o tym, że starzenie się skóry to nie tylko zmarszczki, tych nie posiadam. Ale niestety zauważyłam, że twarz nie jest już tak krągła jak kiedyś, wszystko poszło kilka milimetrów w dół i mimo, że nikt mi nie daje 38 lat, to ja niestety sobie daje. Czy przesadzam? Pewnie tak, ale też widzę, że ubytki w tkance tłuszczowej, w kościach, mięśniach to jest real deal niestety. Teraz o wiele bardziej się boję właśnie zwisów, utraty jędrności, niż zmarszczek, bo z tym botox i retinoidy sobie świetnie radzą. I nic mnie psychicznie nie zabije, po prostu wolę działać z tą szyją, jak już widzę, że wygląda nieco gorze od twarzy i tak pewnie będzie zawsze, ale nie chcę by ta różnica się znacząco pogłębiała.
        • milupaa Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 16:19
          Podobno najlepsze są masaże np kobido. Żadne kremy tego nie przebija, i ma to sens bo skoro ćwiczenia ciała ujędrniają skórę to wzmocnienie mięśni twarzy też i podnosi owal. Kiedyś widziałam w którejś śniadaniowce w tv babka robiła masaż celowo 1 połowy twarzy, efekt był od razu, 1 połowa podniosła się wyraźnie do góry. Ale masaż musi być mocny, nie głaskanie.
    • primula.alpicola Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 13:44
      Twarz kończy się na dekolcie; wszystko co nakładam na twarz, idzie też na szyję i dekolt. Spf też, oczywiscie.
      • natalyaxx Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 15:11
        Niby człowiek wie, ale tyle lat się oszukiwał wink
        • marzeka11 Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 15:37
          Kolejny raz wróciłam do tego kremy Avy do szyi i dekoltu - trafiałam na niego przypadkowo, ale bardzo mi podpasował. Smaruję także szyję kremami, którymi smaruję twarz, ale ten do szyi bardzo dobrze na moją skórę działa. Kupiłam w Hebe.
    • headonshouldersbaby Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 15:39
      profilo zrobiłam ostatnio na szyki jestem ZACHWYCONA
      teraz kolej na dlonie
      krem do szyji ty;ko jeden działa MD PERRICONE cold plasma .
      I derma pen sama w domu co tydzień
    • liliawodna222 Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 16:41
      To samo co na twarz. Tonik, serum z kwasem hialuronowym (moje odkrycie życia wink ) i na to krem. Nivea tongue_out
      • halinahelena Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 19:21
        Ja stosuję apaszkę.
    • wapaha Re: Pielęgnacja szyi 05.01.24, 19:37
      właśnie zastanawiałam się ostatnio nad kwestią szyi

bo mówi się, że to ona zdradza wiek
      i..
      nie mam żadnego w sumie punktu odniesienia - jaka szyja jest ładna, w dobrym stanie, młodzieńcza itd

może podzielmy się zdjęciami naszych szyi ? suspicious

• kotejka Re: Pielęgnacja szyi 06.01.24, 05:42
      Traktuje jako przedluzenie twarzy po prostu
      Aż do dekoltu
      Wszystko co mi splynie lub zostanie wcieram w dół
      Nigdy specjalnie się nad tym obszarem nie pochylam
      smile
      Często natomiast ja rozciągam i odchylam w różnych jogowych pozycjach
      Ale to też jakby przy okazji wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka