Dodaj do ulubionych

Bank dzwoni o 5.40

11.01.24, 08:14
Tyle się mówi żeby się nie dać nabrać, że dziwna pora, niespodziewany telefon, pytanie o dane ...
A ja dziś miałam o 5.40 tel z banku , że na moim koncie podejrzana transakcja.
Oczywiście nie uwierzyłam, weszłam na konto z innego urządzenia- jest transakcja nie moja!!!! Nie podałam żadnych danych pań miał zadzwonić po 7 czyli już w godzinach pracy banku. Nie czekając na jego telefon - sama zadzwoniłam do banku - też widzą transakcję , widzą że bank dzwonil 5.40.
Gdyby mi ktoś opowiadał, nie uwierzyłabym. Ostatecznie karta zablokowana , transakcja reklamowana .
Ale ze bank dzwoni o 5 rano ???
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Bank dzwoni o 5.40 11.01.24, 08:18
      Nie, powinni poczekać aż się wyśpisz żeby powiadomić że ktoś cię próbuje oszukać.
    • heca7 Re: Bank dzwoni o 5.40 11.01.24, 08:28
      Tak, dzwonią. Jak córce przelaliśmy pieniądze na mieszkanie (darowizna oficjalna) a ona to przelała w krótkim czasie na konto notariusza (tak w skrócie pisząc) to zadzwonili do niej 5 minut później z banku czy aby nie zapoznała jakiegoś miłego amerykańskiego żołnierza w potrzebie tongue_out Była godzina 23.00...
      • kubek0802 Re: Bank dzwoni o 5.40 11.01.24, 08:35
        Oczywiście że dzwonią o różnych porach, jeżeli procedura przewiduje ustne potwierdzenie transakcji.
        • kaskaz1 Re: Bank dzwoni o 5.40 11.01.24, 09:05
          Transakcja była na drobna kwotę więc nie wymagała potwierdzenia. Buła w walucie innej niż konto i płatna karta za zakupy w zagranicznych sklepie
          • kubek0802 Re: Bank dzwoni o 5.40 11.01.24, 09:21
            kaskaz1 napisała:

> Transakcja była na drobna kwotę więc nie wymagała potwierdzenia. Buła w waluc
            > ie innej niż konto i płatna karta za zakupy w zagranicznych sklepie

Procedura uwzględnia też wiele innych czynników, a nie tylko wysokość kwoty.
      • tokyocat Re: Bank dzwoni o 5.40 11.01.24, 20:21
        😂😂😂
    • kk345 Re: Bank dzwoni o 5.40 11.01.24, 09:04
      >Ale ze bank dzwoni o 5 rano ???

Ale tak ogólnie to wiesz, że dział wykrywania nadużyć działa 24/7 i weryfikuje transakcje z różnych stref czasowych? big_grin
    • anilorak174 Re: Bank dzwoni o 5.40 11.01.24, 09:15
      Tez miałam kiedyś taki nocny telefon. Akurat transakcja była moja, choć nietypowa. Dobrze, że reagują.
    • milupaa Re: Bank dzwoni o 5.40 11.01.24, 20:26
      No to tylko na plus dla banku. A jaki bank?
      • alfa36 Re: Bank dzwoni o 5.40 11.01.24, 21:28
        O, też jestem ciekawa jaki bank taki czujny. Ale nie zrozumiałam autorki wątku. Ktoś włamał Ci się na konto?
        • sol_13 Re: Bank dzwoni o 5.40 11.01.24, 23:16
          Transakcja kartą, więc niekoniecznie, mógł posiadać tylko dane karty.
          • kaskaz1 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 15:06
            tak, była to transakcja kartą, bank : BGŻ Paribas.
            • birch70 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 15:56
              Chyba BNP Paribas?... 🤔
              • is-laura Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 16:06
                To jedno i to samo, BNP Paribas powstał z BGŻ. Może autorka zakładała konto jeszcze w czasach BGŻ
                • sol_13 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 20:36
                  Nie powstał z BGZ, tylko go przejął, tak jak i Raiffeisena. BNP to francuski bank.
      • kocynder Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 16:16
        Ja miałam przed 6:00, z tym, że nie telefon a sms, że w związku z podejrzaną transakcją wstrzymują płatność i proszą o pilny kontakt - podali numer, ale i info, że w razie nieufności mogę zadzwonić na nr ze strony banku.
        Zadzwoniłam i okazało się, że ktoś na drugim końcu Polski chciał sobie opłacić miesięczny karnet w fitness klubie.
        Nie mam za złe kontaktu bladym świtem.
        Bank Santander
        • droch Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 17:20
          Sytuacja, którą opisałaś, nie ma nawet jednego elementu wspólnego z opisaną przez kaskaz1...
          Tak, w mojej ocenie w Twoim przypadku bank zachował się prawidłowo z punktu widzenia bezpieczeństwa.
          • kocynder Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 22:10
            A nie, jak odpowiadałam Milupie, na pytanie który bank taki czujny. Nie mam pojęcia o jaki bank chodzi w starterze, ale Santander, muszę powiedzieć, moim zdaniem zachował się bardzo dobrze. smile
    • sol_13 Re: Bank dzwoni o 5.40 11.01.24, 23:18
      Monitoring transakcji w banku pracuje 24/7. Standardowy telefon, nie ma się co dziwić tylko cieszyć, że system wykrył zanim Ci zczyscili całą kartę.
    • sloneczna_paraolka1 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 00:06
      Do meza kiedys tez dzwonil bank o nietypowej porze , ale automat ze wykryto nietypową tranzakcje na jego koncie i czy jego czy nie , czy odrzucić odrzucili i pieniądze nie wyszły z konta.

Moze dzwonili bo ktoś czuwa 24/7 bardziej im sie to opłaca niż oddawanie kasy.
      • babcia47 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 10:29
        sloneczna_paraolka1 napisała:

> Do meza kiedys tez dzwonil bank o nietypowej porze , ale automat ze wykryto n
        > ietypową tranzakcje na jego koncie i czy jego czy nie , czy odrzucić odrzucil
        > i i pieniądze nie wyszły z konta.
        >
        > Moze dzwonili bo ktoś czuwa 24/7 bardziej im sie to opłaca niż oddawanie kasy
        > .

Gdy klient sam nie dopilnuje dostępu do swojego konta, karty tj loginu, pinów to bank nie odpowiada
    • babcia47 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 10:26
      Bank dostaje info z centrum kart i czeków, które kiedys tez bezpośrednio dzwonilo do klienta gdy odnotowano nietypowe operacje kartowe. W moim przypadku nie mogli dodzwonić się do klientki bo skradziono jej telefon razem z kartą. Ja nie mogłam z tych samych powodów sie skontaktować ale akurat sama przybiegla blokować kartę do placówki wyczyszczono jej konto ale na szczęście miala tam tylko 200 zł, chociaż biorac pod uwagę czasy i owcsesna siłę nabywczą to trzeba by pomnożyć to x4. Dobrze xe pilnują nawet gdy czasem sami klienci tego nie robią lub byle jak
      • birch70 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 16:06
        Mojemu facetowi tak z 10 lat temu z konta zniknęło około 20 tysięcy - wczesnym rankiem w sobotę z banku zadzwoniła pani pytając, czy przebywa w Las Vegas i czy wybierał tamże gotówkę w $, bo zauważyli kilka takich operacji... Oczywiście nie przebywał i nie wybierał - poprzedniego dnia wypłacił małą sumę z bankomatu w swoim rodzimym oddziale banku, na którym, jak się okazało, była nakładka do sczytywania danych kart. Naturalnie karta od razu została zablokowana, bo pewnie proceder trwalby dalej, gdyby nie czujność banku.
        Kwotę odzyskał po jakimś czasie, całe szczęście...
        • babcia47 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 17:12
          W twoim przypadku to bank był " winien" i nie zabezpieczył urządzenia przed kradzieżą danych wiec odzyskaliście kasę
    • droch Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 17:01
      Dla mnie nie jest to typowa pora i jeśli dany bank ma taką praktykę, to jego klienci mogą potencjalnie być narażeni na atak. Zakładam roboczo, że o 0540 percepcja obierającego telefon może być obniżona i może w trakcie rozmowy zostać podstępem skłoniony do popełnienia błędu, jeśli dzwoniący przekona go, że dzwoni w imieniu banku.
      • kk345 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 17:03
        >może w trakcie rozmowy zostać podstępem skłoniony do popełnienia błędu, jeśli dzwoniący przekona go, że dzwoni w imieniu banku.

Czyli co, bank ma dzwonić tylko między 9 a 17? big_grin
        • droch Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 17:17
          Możesz śmiać się, jeśli uważasz to za zabawne, mnie to nie przeszkadza. Decyzja jakich godzinach kontaktować się z klientem w takich sytuacjach jest jednym elementów oceny ryzyka. I wcale 24/7 nie musi być bezpieczniejszą opcją dla klienta niż "9-17 w dni robocze".
          Przypominam, że bank ma zawsze możliwość odmowy realizacji transakcji, jeśli uznaje ją za próbę fraudu, nawet bez kontaktu z klientem.
          • kk345 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 17:33
            Masz absolutną rację, spokojny sen klienta jest o wiele ważniejszy, niż bezpieczeństwo jego konta, trzeba dać się człowiekowi wyspać. Postuluję też przerwę w kontakcie na drzemkę poobiednią, między 14 a 17, w końcu nie wiadomo, kiedy klient zje obiad.
            • droch Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 17:40
              Ale wiesz, że dzielnie naparzasz się z chocholem, którego sama stawiasz? big_grin
              I wiele wskazuje, że niekoniecznie rozumiesz, o co chodzi w ocenie ryzyka, skoro przyjmujesz do wiadomości, że można inaczej ochronić klienta przed fraudem niż dzwoniąc o bardzo nietypowej porze.
              • droch Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 17:41
                Korekta: nie przyjmujesz do wiadomości itd.
          • sol_13 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 20:33
            droch napisał:

> Przypominam, że bank ma zawsze możliwość odmowy realizacji transakcji, jeśli uz
            > naje ją za próbę fraudu, nawet bez kontaktu z klientem.

Nie ma to zastosowania dla transakcji kartą. Jeśli jest udana, rozliczy się na rachunku nawet jeżeli klient jej nie potwierdzi. Można ją co najwyżej później reklamować.
            • droch Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 21:10
              Ale wiesz, że zanim transakcja rozliczy się, musi uzyskać autoryzację - i właśnie o tym etapie rozmawiamy. Na etapie autoryzacji system atyfraudowy banku może zablokować lub wstrzymać realizację podejrzanej transakcji.
              • sol_13 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 21:25
                Może zablokować, jeśli wpadnie w regułę antyfraudową i zapytanie autoryzacyjne zostanie odrzucone. Wstrzymać realizacji nie może, jeśli zostanie zaakceptowane.
      • babcia47 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 17:19
        Zqzwyczak dane do obsługi konta są kradzione przez obywateli egzotycznych krajów a ataki na te konta odbywają się w porze kiedy u nas jest noc. Sądzę że to ułatwia wyłapanie nietypowych operacji na kontach bkartach bo jednak większość ludzi w Polsce czy Europie o tej porze spi a nie biega po sklepach, nie robi przelewów, nie wyplaca kasy a juz szczegolnie gdy np ktos wieczorem xrobil zakupy pod domem a 2 godziny pozniej jest robiona operacja za oceanem. Bank reaguje wtedy gdy uxyska informację o takim przypadku i bez zbędnej zwłoki bo dzwonienie po kilku godzinach by było bez sensu. Przelewy w Polsce zaczynają wychodzić po godzinie 7mej i wczesniej jest jeszcze możliwość ich zablokowania. Potem to już większe manewry
        • droch Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 17:24
          Zqzwyczak dane do obsługi konta są kradzione przez obywateli egzotycznych krajów a ataki na te konta odbywają się w porze kiedy u nas jest noc

Oj, różnie, np. w Maroku jest teraz dokładnie ta sama godzina co w Polsce smile

Bank reaguje wtedy gdy uxyska informację o takim przypadku i bez zbędnej zwłoki bo dzwonienie po kilku godzinach by było bez sensu.

Oczywiście, bank powinien czuwać i reagować 24/7, natomiast niekoniecznie wykonując połączenie głosowe w nietypowych godzinach.
          Przeczytaj też wpis kocynder.
        • sol_13 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 20:34
          To jest transakcja kartą, nie przelew. Nie można jej wstrzymać jeśli jest udana, natomiast można uchronić klienta przed kolejnymi blokadą karty.
          • babcia47 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 23:00
            Moze tez doprowadzić do anulowania przelewu zwykłego ktory czeka w zawieszeniu na sesje rozliczeniowa. To ze kwota znika z rachunku i jest odzierciednie przelewu na rachunku wcale nie musi oznaczać ze pieniądze już opuściły bank i weszły na drogę międzybankową. W Polsce jest to możliwe chyba tylko w przypadku przelewów natychmiastowych lub tych dokonywanych między rachunkami tego samego banku a 8 to nie w każdym. Operacje kartowe, potwierdzone sposobem dostępnym dla właściciela rachunku w momencie uzyskania autoryzacji są realizowane natychmiast. W zasadzie jest juz pozamiatane ale istnieje możliwość ze za chwile dojdzie do kolejnej takiej transakcji i tu niezbędne jest powiadomienie klienta lub uzyskanie informacji ze to on szaleje na własnym koncie. Obecnie w większości bankoe płatności kartą do 200zl nie wymagają żadnego potwierdzenia. I w ten sposób można komuś opróżnić konto po kawałeczku nie znając pinu ale dysponując skradzioną lub znalezioną kartą
            • babcia47 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 23:08
              Ps. U mojej klientki wlasnie tak oczyszczono konto skradzioną kartą. Dużo drobnych transakcji do kwoty nie wymagającej potwierdzenia i to właśnie wzbudziło podejrzenie centrum kart ktore zaalarmowało bank i próbowało skontaktować się z klientka.. tak, tak.. rzecz działa sie w nocy bo torebkę jej skubnięto wieczorem na koncercie. Natomiast przelewy są robione o różnych porach tyle ze jak pisałam wyzej tylko takie nocne marki jak ja wprowadzają je w nocy w przerwie reklamowej, grzeczni ludzie o tej porze śpią
              • sol_13 Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 23:47
                To niewiele musialo być na tym koncie, zblizeniowo bez pin jednorazowo jest do 100 pln w PL (nie do 200) i dodatkowo przy szóstej z kolei powinno być żądanie pinu.
                Transakcje skradzioną kartą to obecnie ułamek oszustw, problemem są wyludzenia danych i transakcje e-commerce oraz tokenami.
            • droch Re: Bank dzwoni o 5.40 12.01.24, 23:46
              Obecnie w większości bankoe płatności kartą do 200zl nie wymagają żadnego potwierdzenia.

W Polsce limit dla pojedynczej transakcji to 100 zł. No i wg PSD2 musi istnieć limit na kolejne transakcje bez potwierdzenia PIN.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka