ekstereso 14.01.24, 20:47 Mam zadanie: kupić planszówkę z krótką rozgrywką, dość uniwersalną, dla 4 młodych dorosłych. To byłoby ok? Znacie? Jak nie lubię gier, ale czytam i tak mi wpadło. Może co innego? Ma być łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szara.myszka.555 Re: Dixit 14.01.24, 20:52 Dixit jest łatwe i świetne, choć wersja podstawowa szybko się nudzi. Najlepiej dokupić od razu dodatkowe karty. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Dixit 14.01.24, 20:57 Bardzo fajna gra, rodzinna, imprezowa i nie głupia, gdyż wymaga kreatywności. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Dixit 14.01.24, 20:59 Uwielbiam Dixit. Gramy rodzinnie, pokoleniowo. Dokument od razu dodatkowe karty. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Dixit 14.01.24, 21:10 Mam podobną grę i mnie nudzi, moje dzieci tez. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Dixit 14.01.24, 21:18 Dzięki, czyli mam kilka głosów na tak i jeden na nie. A jeszcze znacie jakieś gry do szybkich rozgrywek? Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Dixit 14.01.24, 21:20 Tabu jest fantastyczne, ale raczej wymaga większej liczby uczestników - trzech, czterech par. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Dixit 14.01.24, 21:29 Tabu widziałam u tych, których chcę obdarować. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Dixit 14.01.24, 21:31 To jeszcze "Na końcu języka", też bardzo sympatyczne i wynikają z niego zabawne sytuacje. "Ego" również - rodzinne, imprezowe i bardzo integrujące. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Dixit 14.01.24, 21:37 Do jednorożców podobna? Bo tytuł taki podobny. Jednorożce fajne rzeczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Dixit 14.01.24, 21:31 Dixit to gra na każdą impreze, ja osobiście nigdy bym jej nie kupiła bo wolę takie typu minecraft, transformacja marsa albo ukladanki typu triomino czy scrabble - chociaż kiepska jestem w krzyżówkach ;p Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Dixit 16.01.24, 16:03 Nie jest nudna ale nie z mojej bajki. Ona bardziej słowotwórcza dla humanistów, ja wolę zbierać zasoby i budować. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Dixit 14.01.24, 21:34 No ale to nie planszowa, tylko gra towarzyska. Świetna, no ale nie ta kategoria. Z prostych planszowek polecam Splendor. Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: Dixit 14.01.24, 22:29 Dixit jest proste i bardzo fajne, jak się spodoba, to trzeba będzie szybko dokupić karty, istotnie. Czasem lubią je nawet ludzie, którzy nie lubią innych gier, bo to gra na skojarzenia, fantazję, a także w zależności od towarzystwa, na znajomość innych osób w towarzystwie Ja zrobiłam kiedyś nawet na kanwie Dixit grę na wieczór panieński (panna młoda musiała zgadywać karty swojej przyszłej żony ). Odpowiedz Link Zgłoś
tygryskowata Re: Dixit 15.01.24, 00:04 Może azul - wersja z czekoladą lub kafelkami? Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Dixit 15.01.24, 11:07 nie kupuj byle czego, kup catan: gwiezdni osadnicy. zasady niby nie są skomplikowane, ale rozgrywki mega pasjonujące. i w sumie gra się szybko, a przynajmniej mi czas płynie błyskawicznie przy tej gierce. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Dixit 15.01.24, 11:21 Ja lubię dixita ale jak ktoś nie lubi gier kreatywnych to będzie się nudził. Na 4 osoby bardzo polecam blokusa lub splendor. Tyle, ze przy splendorze trudno gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
morsk2 Re: Dixit 15.01.24, 12:07 U mnie Dixit leży i się kurzy, bo nudny. Ukochane gry to Kolejka i Mahjong (w sensie takie normalne kostkii, nie że układanka na kompie). Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Dixit 15.01.24, 12:16 Dixit jest super, ale szybko się nudzi, a właściwie chyba nie da się w nia grać ciagle z tymi samymi osobami Odpowiedz Link Zgłoś
wzosia Re: Dixit 15.01.24, 12:16 Eksplodujące kotki - u córki to hit. Dla studentów jest wersja 18+ Tajniacy Sushi go! Bardzo szybka i imprezowa Jungle speed. Bardzo imprezowa ale dla trochę młodszych 6 bierze. Łatwa, może grać do 10 osób. Od studentów słyszałam, że dobra na karne shoty. Ale zawsze graliśmy na trzeźwo. Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Dixit 16.01.24, 16:11 Dixit to nasza ulubiona gra, mamy chyba kupione wszystkie dodatki, jak rodzina zjedzie się na święta to potrafimy przy dixicie do 3 w nocy siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
narutek15 Re: Dixit 16.01.24, 17:00 Exploding kittens to numer 1 !! Poza tym sushi go tez super Odpowiedz Link Zgłoś