Dodaj do ulubionych

gry planszowe +10

11.12.15, 22:02
Polećcie, zainspirujcie w co gracie z dziećmi i co naprawdę warto kupić.

Młody ma 7, ale jak patrzę na przedział wiekowy gier i co producencie proponują to w większości ma już to przerobione. Nie gra z nami jeszcze w 'Ryzyko" na to jeszcze jest za Młody mówię o starym, bardzo starym wydaniu ryzyka - nie wiem ile ma wspólnego nowe z prototypem.

Zastanawiam się nad:

1) Osadnicy z Catanu
2)Wsiąść do Pociągu: Europa

ale, tu mam poważny dylemat i obawę, że będą te gry równie "fascynujące" co "Carcassonne" - nie rozumiem tego zjawiska. Owszem na poziomie 5 latka, no fajnie "pobudować", po dokładać, ale akcji tam żadnej - no może źle gramy i nie zrozumieliśmy zasad.. "Farmer" jest dla nas mega ekscytujacy przy tym czy "Rummkumb" ba! nie do przejedzenia warcaby, szachy czy "Dobble" heh "Lotti Karotti" jakoś nawet nie chce mi się pozbyc ale "Carcassone" nie proszę tylko nie to..wolę chyba chińczyka czy jakąś inną planszówkę Alexandra lub coś z serii Madrej Sowy uncertain

3) Make'n'Break rozważam, ale mamy 'Angry Birds" - nie wiem czy nie zbyt podobne (?)
4)Dixit Młody jest dość skryty i raczej cedzi słowa, no nie wiem...
5)Splendor

6)Cardline: Zwierzęta czy Timeline: Wynalazki
7)Colt Express
8)7 Cudów Świata

no i co ktoś coś na temat, ktoś coś podsunie??

Obserwuj wątek
    • katriel Re: gry planszowe +10 12.12.15, 00:49
      Ja tylko skomentuję punkt 6. W Cardline: Zwierzęta gramy z sześciolatkiem i on się nieźle bawi, ale wyłącznie dlatego, że akurat ma zespół Aspergera i kręci go kolekcjonowanie danych liczbowych, akcji to tam specjalnie nie ma.
      • ichi51e Re: gry planszowe +10 12.12.15, 07:27
        My gramy w gronie dorosłych i mamy duża polewkę big_grin
        Pociągi polecam.
        • ichi51e Re: gry planszowe +10 12.12.15, 09:24
          I Labirynt jako dziecko lubiłam bardzo. Trochę losowości trochę kombinowania. Carcassone nuda zgadzam sie
    • piepe Re: gry planszowe +10 12.12.15, 02:16
      Dlaczego pytasz o gry +10 dla siedmiolatka?
      Przedze wszystkim, skoro masz 65 lat pragnę cię uświadomić, ze 7-latków nie interesują gry planszowe, nawet takie dla 10-latków.
      Zapytaj lepiej matki tego 7-latka i daj jej kase - reszty nie musisz wiedzieć.
      • milka_milka Re: gry planszowe +10 12.12.15, 06:20
        7-latki jak najbardziej lubią gry planszowe.

A osadnicy z Catanu są super Gramy często i podoba się wszystkim.
      • edelstein Re: gry planszowe +10 12.12.15, 11:01
        Mojego syna jak najbardziej interesuja i zazyczyl sobie pod choinke.
    • solejrolia Re: gry planszowe +10 12.12.15, 07:02
      W tym wieku z córką najlepiej nam się grało i najwięcej graliśmy w stary i poczciwy Eurobiznes, A dopiero potem w osadników z Catanu i Carcassone.
      Moja teściowa za to grała z córką w tym wieku w bierki, co mnie akurat nawet taki pomysł do głowy nie przyszedł a córka bardzo polubiła

Fajny jest Sabotażysta.
    • ciociazlarada Re: gry planszowe +10 12.12.15, 08:53
      Pociagi się imo super nadają, dobry może być też Power Grid (po polsku chyba Wysokie Napięcie)
      • bassino73 Re: gry planszowe +10 12.12.15, 09:51
        A byłaś na gazetowym forum gier planszowych. Mnóstwo porad jakie gry dla jakiego przedziału. W wieku 7 lat mój syn rozpoczął przygodę z Osadnikami z Catanu i fascynacja trwa nadal, teraz ma prawie 9. Osadnicy nie są podobni do carcasson, ale rozgrywka może trwać nawet i 1,5 g. Ale i 45 min. też. Generalnie to handel i budowanie. Pociągi mniej nas wciągają. Ale to nie są gry imprezowe do jakich można zaliczyć szybkie i wesołe dobble czy jungle speed.
    • melancho_lia Re: gry planszowe +10 12.12.15, 09:49
      U nas obecnie króluje Dixit, Dobble, Labirynt (mam zabytkowy, jeszcze swój z dzieciństwa), czasami Magia i Miecz. Na stanie 7 latka i 10 latek.
    • ivaz Re: gry planszowe +10 12.12.15, 10:03
      Moja prawie 7-latka najbardziej lubi grać w Magię i Miecz, generalnie uwielbia gry przygodowe, w tym roku dostanie Takenoko oraz Magię i Myszy.
    • scarlett74 Re: gry planszowe +10 12.12.15, 10:10
      Polecam Splendor, Catańczyków, Doble, Dixtrit-ale mniej wygadane dzieci wypadają gorzej, no , ale może twój się rozkręci, Bomba, Pędzące żółwie, wszelkie wersje Monopolu ( chociaż u nas król€je moje dawne wydanie Eurobiznesusmile).
    • skarolina Re: gry planszowe +10 12.12.15, 10:32
      Z Twojej listy - Splendor.

Od siebie dorzucę - Qwirkle.

Make'n'break to już nie.

Nie wiem, czy jest jeszcze w sprzedaży "Hej, to moja ryba", też naprawdę fajne.

Skoro rozważasz 7 cudów, to jeszcze obejrzyj Augustusa, nie, żeby były bardzo podobne, ale może się też spodobać.

Jeśli lubicie Doble, to z podobnej serii na spostrzegawczość polecam Duuuuuszki lub Duuuuszki w kąpieli Egmonta.

Dixit z siedmiolatkiem nie bardzo, bo jednak to jest gra skojarzeń i świetnie działa w towarzystwie na podobnym poziomie wiedzy i abstrakcji.
    • miss_fahrenheit Re: gry planszowe +10 12.12.15, 10:56
      Miałam doradzić Carcassonne, ale widzę, że nie lubicie. W takim razie może 7 cudów świata, Sztuka wojny (dla dwóch osób), Hobbit, Był sobie człowiek.
    • super-mikunia Re: gry planszowe +10 12.12.15, 12:29
      Dzięki zawszystkie podpowiedzi. Jak na ten moment chyba jestem wybrania gry, której nie było na mojej liście "Labirynt" - powinien być zadowolony, uwielbia wszelkiego rodzaju labitynty, no i fabuła na pewno przypadnie mu do gustu.

Z mojej listy wygrawają "Osadnicy z Catanu" i zastanawiam się nad 3 szybką,miłą i wesołą.
      • super-mikunia Re: gry planszowe +10 12.12.15, 12:32
        (...) Jak na ten moment najbliżej jestem wybrania gry (...)
      • malowanka06 Re: gry planszowe +10 12.12.15, 14:01
        Ludzie, jak ty piszesz! Jakiś bełkot. 1 post jakoś przełknęłam ale już skóra się jeżyła, ale teraz?
        Skoro zdań nie potrafisz poskładać, może nie wszystkie gry dla ciebie?
        • super-mikunia Re: gry planszowe +10 12.12.15, 14:41
          Hehe sorry prawda, choatycznie i można przyczepić się do składni, dodatkowo klawiatura mi nawala. Nie dla wrażliwych moje wątki.
    • stillgrey Re: gry planszowe +10 12.12.15, 12:50
      Carcassonne robi sie ciekawy dopiero kiedy nauczycie sie na pamiec wszystkich zetonow i zaczniecie przeciwnikowi blokowac dokonczenie miasta, klasztoru czy drogi oraz kiedy bedziecie walczyc o miasta, łąki i drogi. To w wbrew pozorom bardzo strategiczna gra i wzbudzajaca mnostwo emocji, tylko trzeba nauczyc sie w nia grac. Takie ot budowanie sobie miast i zliczanie punktow jest nudne jak flaki z olejem.

Dla 7latki polecam grę "Kto to był?" Bardzo ładnie wykonana gra interaktywna, z mówiącą skrzynią, która prowadzi przez całą rozgrywkę. Bardzo bajkowa.
      • monique_alt Re: gry planszowe +10 12.12.15, 14:02
        Moim zdaniem Carcassone robi się ciekawy dopiero kiedy dołoży się do niego jakieś dodatki. Sama podstawka faktycznie jest po kilku rozgrywkach nudna bo bardzo przewidywalna. My mamy dodatki Kupcy i budowniczowie, Zamki i katedry oraz Mosty, zamki i bazary. Wszystkie trzy bardzo urozmaicają rozgrywkę. No i lepiej gra się z dorosłymi niż z dziećmi.

Co do gier ciekawych dla siedmiolatka to polecam Osadników z Catanu. Zaletą tej gry jest też to że rozgrywka jest krótka i dziecko się nie nudzi.
        • aniadawid1 Re: gry planszowe +10 12.12.15, 14:18
          polecam Było sobie życie
        • stillgrey Re: gry planszowe +10 12.12.15, 16:13
          Dodatki swoją drogą. Ja mam dodatkowo dwie podstawy połączone wink
          Co do gry z dziećmi to nie mogę się zgodzić. Mój 9latek gra na takim samym poziomie jak dorośli smile
          • nadia-ad Re: gry planszowe +10 12.12.15, 23:03
            Polecam to forum, nie gazetowe, kopalnia wiedzy i takich wątków pełno byłowww.gry-planszowe.pl/forum/viewforum.php?f=43

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka