sueellen 16.01.24, 10:23 Przebrany ksiądz chodzi po domach i zbiera koperty. Słyszała ematka o metodzie na księdza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 10:26 To pewnie w dużych miastach. Na wsi mieszkańcy parafii są znani. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 10:31 krwawy.lolo napisał: > A co za różnica? No taka, że łupią cię dwa razy 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 10:38 Jak ktoś głupi i daje w ogóle, może i dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 10:32 Nie słyszałam, cóż, oszuści i naciągacze wymyślą każdy sposób i go wykorzystają Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 10:37 Te koperty to chyba już rzadkość. W mojej i innych znanych mi parafiach albo daje się "kolędowe" na tacę, albo przelew. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 11:32 Chyba tak, ale np w mojej ciągle funkcjonują koperty i z tego co wiem w wielu innych też, nawet jeśli jakaś część od tego odchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 10:37 daniela34 napisała: > Tak. Już 11 lat temu. Dałaś się w ten sposób okraść? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 10:47 Nie. Wybrałam się na rozprawę do Warszawy zaraz po ślubowaniu adwokackim. Nie miałam jeszcze legitymacji tylko zaświadczenie o wpisie na listę (formatu A4). Na bramkach w sądzie zapytałam ochroniarza, czy wpuści mnie bez kontroli "na togę" (bez okazywania legitymacji), bo zaświadczenie miałam w walizce i nie bardzo chciało mi się grzebać. Miły pan ochroniarz poinformował mnie, że był kiedyś taki facet, który ukradł sutannę i udając księdza oszukiwał staruszki. W związku z tym sam strój urzędowy mu nie wystarczy, bo togę też mogłam ukraść Przyjęłam wyjaśnienie, wyjęłam zaświadczenie. W taki oto sposób poznałam sprawę oszust na księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 10:39 Nie przyjmujemy ksiedza wiec mi to obojetne, ale tak sobie mysle, ze jednak parafianie znaja swojego ksiedza i obcemu by chyba nie dali? Przynajmniej jesli ktos regularnie do kosciola chodzi to zna z widzenia, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 10:42 Przypuszczalnie targetem są osoby starszej daty, które do kościoła nie chodzą, ale księdza przyjmują bo wypada i może się przydać w przyszłości np z okazji pogrzebu... Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 12:46 Co ma kolęda do pogrzebu? Takie szpagaty umysłowe tylko na ematce sueellen napisała: > Przypuszczalnie targetem są osoby starszej daty, które do kościoła nie chodzą, > ale księdza przyjmują bo wypada i może się przydać w przyszłości np z okazji po > grzebu... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 11:08 No dokładnie. Jakby taki przylazł to od razu bym spytała skąd się przybłakał, bo że nie z naszej parafii to pewne. Poza tym przecież ogłaszają kiedy będzie kolęda, ministranci chodzą, nie będzie chodził po jednej ulicy z prawdziwym księdzem, a jak pójdzie na inną to go nie wpuszczą, bo nie ten termin. Dla mnie naciągane. Może gdzieś tam się komuś udało parę osób naciągnąć, ale w powszechność procederu nie wierzę. No i jak ktoś nie chodzi do koscioła to i kasy nie daje, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 13:56 > Jakby taki przylazł to od razu bym spytała skąd się przybłakał, bo że nie z naszej parafii to pewne. Mnie się wielokrotnie zdarzało, że zamiast księdza z parafii przychodził jakiś obcy, wypożyczony specjalnie na kolędę, bo księża parafialni własnymi siłami do marca nie daliby rady wszystkich obejść. Za dzieciaka mieszkałam w parafii prowadzonej przez kapucynów i oni sprowadzali sobie do tego kleryków ostatniego roku z seminarium, a potem, jak się z mężem wyprowadziłam na swoje do innej parafii, to przyszedł znienacka ksiądz na co dzień pracujący jako kustosz w muzeum i też tłumaczył, że go poprosili o pomoc, a on nic nie wie i tej parafii nie zna, może tylko pobłogosławić. Ale ostatnio to się raczej nie zdarza, bo znacznie mniej ludzi teraz przyjmuje kolędę, więc tej roboty aż tyle nie ma. (Tu Wrocław, u was może być inaczej.) No i taki wypożyczony ksiądz chodzi jednak w terminie ogłaszanym w parafii, więc druga część twoich zastrzeżeń się stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 11:58 Wiele lat temu odwiedził nas ksiądz z opłatkiem. Jak powiedziałam, że nie mam gotówki to stwierdził, żebym dała ofiarę na mszy. Na mszy proboszcz stanowczo stwierdzil, że zaden z księży w parafii nie chodzi po domach z oplatkami. Trafiłam na oszusta. Odpowiedz Link Zgłoś
wunder-gaffe Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 12:02 sueellen napisała: > Przebrany ksiądz chodzi po domach i zbiera koperty. Za kogo przebiera się ten ksiądz? Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 12:06 U ciebie? Straszne rzeczy w tym UK się dzieją Odpowiedz Link Zgłoś
asiaiwona_1 Re: Przekręt na księdza 16.01.24, 12:50 sueellen napisała: > Przebrany ksiądz chodzi po domach i zbiera koperty. A za kogo ten ksiądz się przebrał? Odpowiedz Link Zgłoś