Dodaj do ulubionych

LV, Gucci i inne

20.01.24, 21:18
co ematka sądzi o torebkach od pinko lv gucci z widocznym logo? ja zawsze mam taką myśl, że może to nie jest oryginał tylko podróbka kupiona na bazarze... niektóre modele ładne i chciałoby się mieć ale odstręcza mnie myśl, że nie są one wcale tyle warte no i trudno odróżnić oryginał od podróbki, i w efekcie wygląda się trochę śmiesznie z taką torebką... jak widzicie kogoś z torebką LV to zastanawiacie się czy to oryginał (nie mówie tu o celebrytkach i aktorkach, które stać) ale widząc kogoś o kim wiecie że zarabia trochę powyżej średniej krajowej?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: LV, Gucci i inne 20.01.24, 21:24
      Nie, nie przyszło mi do głowy zastanawiać się nad czymś tak nieistotnym.
    • kot_filemon88 Re: LV, Gucci i inne 20.01.24, 21:28
      Pinko to chyba opcja dla biednych, aspirujących. A reszta? Nie, nie zastanawiam się czy coś jest oryginałem. Zazwyczaj torebka tego typu jest dopełnieniem całości, pasuje również do twarzy, taka kobieta wygląda po prostu drożej. Są oczywiście laski, z którymi torebka lv się po prostu gryzie, ale przecież nie zabronię takiej jej nosić.
      Więc zadaj sobie pytanie, czy ta torebka do mnie pasuje, jeżeli nie, to nie kupuj na siłę.
      • aqua48 Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 09:52
        kot_filemon88 napisał(a):

> taka kobieta wygląda po prostu drożej.

Eee, pytam dla koleżanki - co jest pozytywnego w kobiecie która wygląda drożej?
        • fuertateneryfa Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 10:43
          może po prostu ludzie chcą wyglądać na takich, którzy osiągnęli sukces finansowy
          • aqua48 Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 19:42
            fuertateneryfa napisała:

> może po prostu ludzie chcą wyglądać na takich, którzy osiągnęli sukces finansow
            > y

Sukces finansowy mierzony ceną damskiej torebki? To raczej marniutki sukces.
          • hanusinamama Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 13:50
            I mierzą go damską torebką?
        • kot_filemon88 Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 13:47
          Nic, przecież tak nie napisałam. Nie oceniam ludzi na podstawie torebek.
        • fogito Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 22:30
          Kobiety są na sprzedaż? 😳
      • pavia Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 13:53
        Jeśli mikro torebka za 1200 zł jest dla biednych, to mogę tylko pozazdrościć majątku.
        • waleria_bb Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 14:00
          Tyle kosztują teraz nawet malutkie torebki polskich producentów, akurat lubię mini i śledzę nowinki na bieżąco.
          • angazetka Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 14:46
            Tak, na przykład w Ochniku. Tylko jedno zero się gdzieś zgubiło tongue_out
          • hanusinamama Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 13:52
            Bardzo ciekawe hobby...
      • hanusinamama Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 13:50
        Ta kobieta jest na sprzedaż...że wygląda "drożej"?
    • daszka_staszka Re: LV, Gucci i inne 20.01.24, 21:32
      Mam różne torebki,zawsze wybieram takie jakie mi się podobają, są skórzane i pasują do mojej garderoby. Logo mi zwisa ,jest to jest nie ma to nie ma. A co sobie ktoś myśli mam w odwłoku
    • renia266 Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 01:33
      Ja mam dokladnie tak, że jak widzę kobietę z taką torebka to od razu widzę podróbę. I razi to a nie dodaje klasy jej posiadaczce. Wszelkie rzucające sie w oczy logo jest passe. Juz wolę torebki Witchena i Kazara przynajmniej nie udają tego czym nie są. A jakbym chciala sobie kupic markową torebke to albo jakąś polską premium albo z dyskretnym albo malo znanym logo w Polsce typu Polene czy Demiller.
      • fuertateneryfa Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 09:35
        Właśnie mam to samo, też w każdej widzę podróbkę bo w sumie o tym, czy to oryginał czy podróbka decydują szczegóły którym trzeba się przyjrzeć
      • shellyanna Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 09:53
        LV jest passe. Teraz tylko Goyard 🙄🙃
        Ja widzę kiedy podróbka jest ewidentna. Bo większość (zwłaszcza tych najbardziej popularnych modeli) jest bardzo łatwo odróżnić. I faktycznie dziwie się, ze ktoś woli taki obciach niż ładna torebkę z sieciówki.
        Ale z wiekiem coraz mniej widzę, mniej oceniam i analizuje. Albo mi się cos podoba albo nie.

• mylove23 Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 12:57
        mi za to wittchen kojarzy się z lidlem smile
      • alina460 Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 15:29
        Ale Witchen czy Kazar też mają logo. I wcale nie są ani tanie, ani tandetne.
    • taki-sobie-nick Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 01:35
      No wygląda się śmiesznie.
    • aqua48 Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 09:50
      fuertateneryfa napisała:

> niektóre modele ładne i chciałoby się mieć ale odstręcza mnie myśl, że nie są on
      > e wcale tyle warte no i trudno odróżnić oryginał od podróbki

Mnie od tych torebek odstręcza myśl że one tyle kosztują. Nie interesuje mnie która to oryginał i nie chciałabym mieć.
    • gryzelda71 Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 09:58
      Torebka albo mi się podoba, albo nie. Loga, znaczki nie mają znaczenia. A już wymyślanie, że jakieś marki dla biednych aspirujących, a inne dla milionerów od 6 pokoleń śmieszna.
    • ichi51e Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 10:45
      Azjatycka moda nie przepadam big_grin
    • princesswhitewolf Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 10:58
      no niestety nastapula dewaluacja marek typu LV czy gucci czy chanel przez ilosc podrob i nawet jesli ktos ma oryginalna to i tak wyglada jak z podroba bo dzisiejsze podroby sa tak dobre ze tylko specjalista dojdzie do tego ze to fake.
      Zreszta czy ja wiem czy niestety.... Ja tam uwazam ze zadna torebka nie jest warta takich sum
      • ichi51e Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 13:37
        Nie przez ilość podrób tylko dlatego że się połasili i poszło w masę. Jak każda studentka ma LV to co to za luksus?
        • princesswhitewolf Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 19:35
          LV poszlo na mase? Eeee nic mi o tym nie wiadomo... Studentki w Polsce nosza torby za minimum 13 tys zlotych ??
          • ichi51e Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 07:31
            Przecież nie jest tak że wyskakujesz z kasy i kupujesz tylko sobie odkładasz - jak mieszkasz ze starymi masz kieszonkowe i sobie gdzieś tam dorobisz to pół roku i masz (albo i szybciej)
            • jkl13 Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 12:30
              Jeżeli ktokolwiek musi pracować pół roku, żeby kupić sobie torebkę, to.moim zdaniem zwyczajnie go na nią nie stać i nie powinien tych pieniędzy wydawać na tak zbyteczna rzecz.
              W polskich warunkach torebka za 13.000 zł to bardzo, bardzo droga torebka.
      • bene_gesserit Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 07:32
        princesswhitewolf napisała:

> no niestety nastapula dewaluacja marek typu LV czy gucci czy chanel przez ilosc

W istocie niestety. Na jakim świecie my żyjemy. Na Boga!

wink
        • princesswhitewolf Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 15:32
          Daje rade bez żadnej. Chyba z najdrozszych to mam Chloe Marcia a poza tym to lubie Radley
      • thank_you Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 10:43
        Jest „niewielka” różnica miedzy torebkami Chanel a Gucci czy LV. wink
        • aadrianka Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 12:52
          Konkretnie jaka? Serio pytam, nie znam się kompletnie, nie rozpoznałabym żadnej torebki tych marek bez logo.
        • princesswhitewolf Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 15:27
          No nie jest niewielka w sensie brandingu. Gucci i Chanel torebki maja sezony. Tzn jak sie sezon konczy to trafiaja na wyprzedaze. A LV nie trafiaja tylko je niszcza ale za boga ojca nie sprzedadza taniej. Tak, wiem, stukniete. Degenracja totalna w swiecie konsumpcjonizmu
          • princesswhitewolf Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 15:29
            No dobra, ostatnio LV sie tlumaczy ze robi recycling....
          • ta_jedna_karen Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 18:10
            Mówisz, że wy tam w tej Anglii macie Chanel na wyprzedażach?
            • princesswhitewolf Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 18:36
              no wszedzie sa przeciez dwie wyprzedaze w sklepach Chanel. Mowilam ci ze corka kolezanki tam pracuje

jedno to VIP sale ( znane jako Friends & Family Sale) jak sie ma ich karte lojalnosciowa czy pracuje tam to jest znizka 50-70% w zaleznosci na co.
              a drugie to bi annual sale i wtedy w kazdym butiku sa. 20-30 proc. W Warszawie na pewno tez.
              • shellyanna Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 18:48
                A nie dotyczy to aby li i jedynie kosmetyków 😁
              • ta_jedna_karen Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 19:07
                Może córka koleżanki brata mamy pracuje w Channel, bo jak żyję, to z wyprzedażami Chanel się nie spotkałam.
    • clk Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 11:04
      Mam i takie z Logo i takie bez z loga.
      Mam gdzieś kto coś pomyśli.
    • laura.palmer Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 11:10
      Ja widząc taką torebkę mam od razu skojarzenie, że to zdobycz z lumpeksu.
      • hanusinamama Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 14:15
        I co w tym złego? Nie mam torebki LV ani nowej ani z lumpeksu. Od kiedy kupowanie z drugiej ręki świadczy o posiadaczu źle?
        • laura.palmer Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 16:06
          Eeee, a gdzie ja napisałam że to coś złego? 🤦‍♀️ Widząc kogoś z torebką z wielkim logo któregoś ze znanych projektantów nie mam skojarzenia, że dana osoba wydała na nią kilka tys., tylko że znalazła w lumpeksie. To ty sobie dopowiadasz, że coś jest z tym nie tak. 🤷‍♀️ Ja często sama kupuję w lumpeksach.
    • wrota.do.lasu Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 11:22
      Jak widzę na zaniedbanej kobiecie w tramwaju to raczej podejrzewam podróbkę.
      Jak na " zrobionej" to myślę że oryginał ale mogę się mylićsmile
      Nie lubię, nie podoba mi się epatowanie marka.
      Świetne marki jue potrzebują krzykliwego logo...
    • slatynka85 Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 11:46
      Śmieszy torebka z logo LV i do tego buty z CCC
      • gryzelda71 Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 11:50
        A.co w tym śmiesznego?
        • slatynka85 Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 11:56
          gryzelda71 napisała:

> A.co w tym śmiesznego?
          Od razu widać po prostu, że to podróba. Ktos kogo stać wydać kilka tysięcy na torebkę, nie kupuje butów w ccc.
          • gryzelda71 Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 12:01
            Smiechlam.
          • shellyanna Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 13:45
            Pffff 😂
          • ichi51e Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 13:50
            E nie… jak się wyprowadzaliśmy to sporo Rosjan przychodziło oglądać mieszkanie - panie w fufajkach i beretach do tego torebki takie że nie do wiary. Czasem to jest taka stylowka.
            • wrota.do.lasu Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 17:09
              W RU mają masę świetnych podróbek...
              • ichi51e Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 17:15
                Czynsz u nas 4k więc myślę że prawdziwe wink
                • wrota.do.lasu Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 17:50
                  Ie twierdze że nie smile
                  1,5 roku temu poznałam parę Ukrainka +,Rosjanin. Dziewczyna miała całą szafę designerskich ciuchów z chin kupowanych w Rosji.
          • hanusinamama Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 14:16
            Sporo osób które stać ...nie kupują. A teraz mozesz się dziwować
      • bye-bye Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 16:15
        Ja czasem noszę taki zestaw. Drooooga torebkę i buty z tkmaxxa, za które zapłaciłam chyba 60zl, dotąd nikt na mój widok nie padł że śmiechu😄
    • mayaalex Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 13:58
      jak bylam mlodsza to bardziej sie tym interesowalam, rozwazalam nawet zakup torebki LV bo jeden model bardzo mi sie podobal. Chyba najbardziej dlatego, ze dluuugo bylam biedna i jak w koncu zaczelam dobrze zarabiac i moglam sobie na wszystko pozwolic, to chcialam wygladac tak, jak inne kobiety w mojej bance (to dosc specyficzna banka i dosc zroznicowana, ale jest w niej sporo kobiet duzo wydajacych na wyglad/ciuchy/torebki). No i ostatecznie kupilam torebke innej firmy, ale tez takiej dosc wysokolpolkowej, troche drozszych ciuchow - i mi przeszlo. Ostatecznie to tylko torebka czy plaszcz, zuzywa sie tak samo jak kazda inna (bo ja raczej nie traktuje ubran z wielka atencja i troska smile
      Teraz w ogole mniej rzeczy kupuje, raczej takie sredniopolkowe, czasem cos drozszego ale jak sa przeceny i naprawde potrzebuje.
      Jak mam wydac to wole gdzies z rodzina poleciec.
      I przestalam sie tez innym przygladac pod tym katem. Czesto kogos skomplementuje i okazuje sie ze ciuch, w ktoryms ktos genialnie wyglada to jakis upolowany łup z taniej sieciowki albo z bazaru gdzies na wakacjach. Mam tez spodnice z H&M kupiona na przecenie za eur 12.50 i zawsze jak ja nosze to ktos ja pochwali.
      To jest fajne, ze z wiekiem czlowiek troche wyluzowuje, nawet jak za mlodu dal sie przekonac, ze bzdury sa strasznie wazne smile
      • shellyanna Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 14:10
        Same here smile
        Chwilowe zachłyśnięcie zaliczyłam. Teraz niewiele mnie rusza, robi wrażenie.
      • znowu.to.samo Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 21:22
        Z resztą ile można kupować ciuchów i co z tym wszystkim potem robić
        Niby można sprzedać
        Aż tak zresztą nie dbam o styl i modę żeby lecieć i kupować wszystko co jest aktualnie modne, jednocześnie niekoniecznie wyglądać w tym korzystnie. A ta moda co jest teraz to już w ogóle jest porażka
    • waleria_bb Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 14:09
      Pinko to straszna tandeta i zazwyczaj właścicielka torebki ogólnie gustuje w jarmarcznej estetyce (wyzywający ubiór, szpony, rzęsy xxl, bardzo widoczne poprawki).
      Te droższe Gucci, LV, YSL to jak dla mnie też tandeta w wersji lux. Piszę o tych wersjach logowanych, które nie pozostawiają wątpliwości, jaka to jest marka. Nie kupuję 'ozdoby' przykładowo w postaci literek YSL, co w tym ładnego i dodającego klasy? Klasy jak dla mnie dodaje po prostu porządna, skórzana torebka, która jest dobrze wykończona i ma dopracowane detale.
      • znowu.to.samo Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 21:16
        waleria_bb napisał(a):

> Pinko to straszna tandeta i zazwyczaj właścicielka torebki ogólnie gustuje w ja
        > rmarcznej estetyce (wyzywający ubiór, szpony, rzęsy xxl, bardzo widoczne popraw
        > ki).
        > Te droższe Gucci, LV, YSL to jak dla mnie też tandeta w wersji lux. Piszę o tyc
        > h wersjach logowanych, które nie pozostawiają wątpliwości, jaka to jest marka.
        > Nie kupuję 'ozdoby' przykładowo w postaci literek YSL, co w tym ładnego i dodaj
        > ącego klasy? Klasy jak dla mnie dodaje po prostu porządna, skórzana torebka, kt
        > óra jest dobrze wykończona i ma dopracowane detale.

Pinko nie powiedziałabym że aż taka tandeta
        A co powiesz na LoveMoschino, to już taka wymuszona tandeta podobnie jak Versace. Przecież to jest straszny kicz tyle że drogi
    • wrota.do.lasu Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 17:15
      Pominę fakt że w sferze ludzi z klasą, kasa smile dominuje quiet luxry a te oczojebne , wielkie loga są szczytem wiesniactwa.
      • komunia23 Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 17:49
        Ta, jasne, wszystkie wieśniary chodzące z logo nagle usłyszały o quiet luxury i nagle chodzą bez logo. To moda. Przeminie i wymyślą coś nowego zamiast quiet.
        • wrota.do.lasu Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 19:08
          Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Klasyka zawsze była w modzie.

• shellyanna Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 19:16
        Totalny brak klasy i epatowanie logo wink
        • fuertateneryfa Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 19:22
          akurat Angelina zawsze wygląda z klasą bo ma styl raczej minimalistyczny, więc taka torebka u niej nie razi poza tym nikt jej nie posądzi o podróbkę
          • shellyanna Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 19:32
            I tu dochodzimy do sedna. Albo ktoś wyglada fajnie / z klasa / stylowo, albo nie. Albo ktoś umie pewne elementy nosić / ograć, albo nie.
            To nie jest kwestia danego elementu, tylko danej osoby i ogólnego wrażenia, jakie robi.
            • wrota.do.lasu Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 19:52
              Ta torebka jest noszona na luzie jako shopperka wink
              • shellyanna Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 20:08
                Yyyy… bo to taki model…
                Teraz wyobraź sobie tleniona blondynkę z pomarańczowymi tipsami i brwiami odrysowanymi od szklanki, ubrana w dresik i żarówiaste obuwie sportowe z ta sama torba…

To nie kwestia torby smile
                • shellyanna Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 20:09
                  Tak mi się przypominają dyskusje z dawnych lat. Choćby o skórzanej spódnicy na komunie dziecka smile
                • wrota.do.lasu Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 15:45
                  No dokładnie.
                  Niewymuszony styl.
            • bei Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 17:30
              👍
    • la_felicja Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 17:54
      Mnie się te torebki po prostu nie podobają, zwłaszcza LV. Mam już tyle lat, że pamiętam przedziały w pociągach dalekobieżnych PKP i tam wisiały takie brązowo-złote zasłonki w rzucik PKP - i torebki LV właśnie mi się z tymi zasłonkami kojarzą.
      Może mam ciotkowaty gust, trudno - ale lubię torebki gładkie, ewentualnie w kratkę albo jakiś kwiatowy, fantazyjny wzór, ale nie w literki.
      Gucci, Coco Chanel podobnie - te okropne złote łańcuchy - w ogóle nie mój gust, nie obchodzi mnie, że to słynny projektant wymyślił, że taka torebka kosztowała więcej niż cała zawartość mojej szafy - nie lubię tego "pozłotka" i tyle.
      • ichi51e Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 18:02
        lol masz rację to jest dokładnie PKP z przed czasów jak zmienili kolory na niebieski 🤣🤣🤣
        • la_felicja Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 19:37
          Nie wiem, czy mi pamięć płata figle, ale pamiętam takie trochę inne, bardziej gładkie, bez tych geometrycznych wzorów w tle - i z grubszego materiału, bo ten wygląda na cienki
          Ale te też smile
          • ichi51e Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 07:35
            bo to akurat firanka ale tam też były pasujące obicia foteli. 😅
    • chicarica Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 19:09
      Nie zastanawiamy się nad tym jakie torebki noszą inni ludzie. Same nosimy oryginały. Proszę bardzo, polecam się na przyszłość.
    • konsta-is-me Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 19:17
      Do zakupu drogiej torebki zmusiłaby mnie tylko sytuacja, kiedy MUSZĘ tak wyglądać,bo albo jestem w towarzystwie od którego zależy moja pozycja zarobkowa, albo muszę coś /kogoś poudawać ( prawdopodobnie w tym samym celu).
      Dla siebie w życiu, a jeżeli komuś to prywatnie imponuje, to chyba tylko Zośce z podlaskiej wioski, której wydaje się że będzie należeć do "lepszego świata"i w ogóle jest gwiazdą.
      • la_felicja Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 19:34
        Ach, bo ty jesteś taka o niebo lepsza od tej Zośki z podlaskiej wioski...

BTW mnie też nie imponuje noszenie drogich torebek ani innych gadżetów
      • bye-bye Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 19:41
        Są też ludzie, których "zmusza" fakt, że im się takie właśnie po prostu podobają😁
      • renia266 Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 20:39
        Ale co to wlaściwie jest droga torebka? Bo dla mnie droga to taka której cena znacząco przekracza wartośc materiału godziwej placy za jej wykonanie i wartość uczciwego zysku. Akceptuje torebki tak do 600-700 euro jezeli są faktycznie pięknie zaprojektowane i wykonane. Natomiast torebka za 5000 Usd nie spelnia tych norm.
        • konsta-is-me Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 13:34
          Droga ,to taka która ma pokazac wszystkim dookoła, że stać cie na całkowicie zbędny ,za to kosztowny drobiazg.
          Przechodzę często obok sklepu, gdzie są torebki, które strasznie mi się podobają , ( chodzi o estetykę, nie markę) i kosztują 150-450 e.No i to dla mnie jest kategoria "zbyteczny kaprys" bo jakość nie jest jakoś powalajaca.Czekam aż ktoś zrobi tańsza, według tego pomysłu artystycznego.
          Gdybym zarabiała 10 000 e, to już byłby wydatek w granicach rozsądku.
          Skórzanych np.nie cierpię, bo są ciężkie i w ogóle właściwie po co ? Nikt nie kupuje torby na 3 pokolenia ,to też dla mnie jest
          rodzaj snobizmu.Juz nie wspomnę o biednych zwierzętach.
          Najlepsza torebka jaką miałam w życiu była srebrna torba - worek z Mango , używałam latami do zdarcia i odżałować nie mogę.
          Pasowała do prawie wszystkiego, lekka, pojemna i przetrwała w zadziwiająco dobrym stanie wiele lat ( a katowalam ja bezlitośnie).
          • la_felicja Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 16:01
            Też nie kupuję skórzanych torebek, bo niby co z tego, że trwałe - jak się np poplami tuszem z długopisu, to nieważne, czy skórzana, czy nie - i tak jest do wyrzucenia.

Przypomniała mi się też moja nauczycielka, jak narzekała, że się latami męczy ze skórzaną torebką - moda się zmieniła, gust jej się zmienił - a torebka dalej niezniszczona, więc nie wyrzuci, bo to skóra
            • konsta-is-me Re: LV, Gucci i inne 24.01.24, 00:11
              Miałam takie lakierki na obcasie - potwornie niewygodne ,ileż się namęczyłam żeby je zniszczyć ...
              Co się zresztą nie udało i finalnie postawiłam je gdzieś pod śmietnikiem.
    • taje Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 19:44
      Mam szczęście, że *zazwyczaj* nie podobają mi się produkty z widocznym dużym logo. Piszę *zazwyczaj* bo jeśli coś jest niezwykłej urody to nawet widoczne logo mnie nie zniechęci, ale sam fakt rozpoznawalnego logo raczej działa in minus.

Co do markowych torebek to najbardziej podoba mi się stylistyka BV (ale sprzed 2020 r.) i Zadig & Voltaire - widocznego logo nie ma wcale albo jest mało widoczne. Kto ma wiedzieć, ten i tak wie, ale przynajmniej brak logo zniechęca fałszerzy.
      • renia266 Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 20:54
        Tutaj moje akceptowalne przyklady:
        Polene 420 euro np ta
        euro.polene-paris.com/products/numero-un-monochrome-noir-graine
        Sezane: 475 euro www.sezane.com/us/product/milo-classic-bag/smooth-black?sscid=11k8_rlsru#size-TU

Albo ta 275 euro: ba-sh.com/us/p/small-bag-teddy-noir-3664784205111.html?sscid=11k8_rlu0i

A.p.c. najdroższa 760 euro www.apcstore.com/grace-bag-lzz-pxbmw-f61412.html

Demiller 2.100 zl
        demellierlondon.com/products/the-vancouver-black-smooth

Z polskich firm np. Sabina Pilewicz i Hollie warsaw..torebki do 2000 zl.

Wszystkie te torebki są klasykami i nie kosztują 10 krotności sredniej pensji. Są to torebki na ktore jestem w stanie sobie odlożyć pieniądze.
        Dla porownania Ysl minimum 16.000 zl Chanel 40.000 zl.

• taje Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 21:22
          Te z linków nienajgorsze ale żadna nie jest w moim stylu - nie lubię torebek ze sztywnej skóry. A Sabina Pilewicz absolutnie nie - przymierzałam na żywo i nie rozumiem fenomenu.
          • renia266 Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 21:28
            Ja lubię klasyki, torebki które noszę latami. Te pasują mi naprawdę do wszystkiego i do pracy i na miasto i nawet na imprezę. Poza tym taki zakup raz na 10 lat jest bardziej etyczny. Obecnie planuje kupić tę od Sezane. Kazdy musi dobrać torebkę pod siebie. Kiedys mialam.fazę na torebki typu hobo ale przeszło mi jak się zestarzałamsmile
            • shellyanna Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 07:09
              Mam taką Furlę. Różni się tylko zapięciem. Nawet tą regulację paska ma identyczną. Noszę ją ostatnio non stop. Ta Sezane jest super, bo faktycznie nie ma żadnego logo. I do tego jest idealna pod względem wielkości, kształtu i skory, a przede wszystkim prostoty.
        • gris_gris Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 18:33
          Mam kilka torebek Sézane, tej akurat nie, ale np. „kubełek” Farrow, klasyczna Claude I Victor (duży format, ze zmienianym paskiem skórzanym i łańcuszkiem) czy ogromny skórzany shopper. Bardzo je wszystkie lubię. Z A.P.C. mam starsza wersje Grace, która różni się chyba tylko sprzączka. Mam ją z 10 lat, kupiłam na wyprzedaży a i tak wtedy wyjściowa cena pewnie nie przekraczała 400€… Długo była moją ulubioną torebką, i gdy zepsuła się w niej sprzączka, to firma ją naprawiła za darmo.
    • terazkasia Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 21:08
      Nie noszę ŻADNYCH produktów firm, których logo jest widoczne. Dlaczego miałabym reklamować za darmo jakieś marki? big_grin

• znowu.to.samo Re: LV, Gucci i inne 21.01.24, 21:12
      Dlatego ja nie kupuję nawet oryginałów bo jakoś tak loga te automatycznie kojarzą się z podróbą
      Inna rzecz że rzadko akurat mam taki naddatek gotówki żeby tak zaszaleć
      Kupuje guess ewentualnie DKNY, mam też Valentino przynajmniej nie są automatycznie podejrzane o to że może to nie być oryginał
    • natalyaxx Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 14:47
      Stawisz Pinko obok LV? Auć. Uwielbiam torebki LV, to moja ulubiona marka, czy jestem kiczowata? Nie sądzę, ubieram się bardzo klasyczne i to logo mi nie szkodzi. Kwestia ogrania resztą stylizacji, bo jak torebkę LV będzie nosić dziewczyna z paskiem z ogromnym logo Gucci w mini i kozaczkach to nawet oryginał będzie wyglądać źle. Uważam też, że oryginał zawsze poznam, nawet na tej nieszczęsnej dziewczynie ubranej kiczowato, po prostu jakość widać, a już przy wzięciu torebki w swoje ręce to w ogóle. Natomiast nie zastanawiam się nad tym czy ktoś ma podróbkę czy nie, jasne jeśli coś razi w oczy to pomyślę, że po co nosić podróbki i robić sobie taki obciach, ale to tyle. Nie mam problemu z tym, że ktoś pomyśli, że ja mam podróbkę, jak jeszcze miałam torebkę Chanel (ostatecznie sprzedałam) i jechałam komunikacją miejską to albo zasłaniałam logo na flapie albo właśnie chciałam by myśleli, że to podróbka. Kto ma wiedzieć, że to oryginał, ten wie. Acha i nie jestem milionerką, nie mam bogatego męża, po prostu jestem bezdzietna i mogę sobie pozwolić na jedną torebkę LV na 6 miesięcy, to jest taka moja nagroda już od 10 lat. Torebki, które mi się znudzą sprzedaję i zarówno na LV jak i na Chanel nigdy nie straciłam ani złotówki, na Gucci bym straciła, ale na szczęście nie lubię marki.
      • kot_filemon88 Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 15:24
        Serio? Ja próbuję sprzedać chanel na Vinted i nikt się pali żeby ją kupić nawet o 650 euro taniej. Miałam ją na sobie 5 razy na krzyż, jest jak nowa i jakoś wielu chętnych nie ma. Prawda jest taka, że kogo stać, to woli taką rzecz kupić w sklepie, a na Vinted&co kupują baby z targu, co lubią się targować i kupić coś za półdarmo. O wiele łatwiej jest sprzedać lv niż chanel.
        • wrota.do.lasu Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 15:41
          Zgadza się.
        • jamnik.ryszard Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 15:42
          Te, ktore kupily torebki Chanel przed wzrostem cen do 8-10 tys. EUR najpewniej nie straca, ale w innym wypadku to zaden interes dla kupujacego bo jest po prostu za drogo dla tych, ktorzy nie chca wydac na nowa. Po 2021 (+/-) wprowadzono nowe (dyskusyjne) zabezpieczenia i nowa polityke napraw, torebka jest rejestrowana na nazwisko kupujacego i nastepny wlasciciel ma problem (sprawdzone na kolezance). Stracic mozna nawet na torebce Hermes - pomimo wysokich cen nominalnych nie ma wielu chetnych na torby w duzych rozmiarach, szczegolnie jesli kolor nie jest neutralny. Generalnie na dwoje babka wrozyla.
          • shellyanna Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 15:57
            I jakość bardzo spadła. Pojawił się problem ze złoceniami.
            Inwestycyjnie nadal opłaca się kupić niektóre modele, ale tylko z zamiarem schowania w szafie i nieużywania i jako inwestycje długoterminowa (wystarczy prześledzić skalę wzrostów cen na przestrzeni lat).
            • kot_filemon88 Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 16:06
              Taaaak, nawet worki te przeciwkurzowe tanio wyglądają. Widać od razu że wprowadzili oszczędności.
            • jamnik.ryszard Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 17:06
              To prawda, choc takie trzymanie w szafie ma swoje wymagania. Dlugo by opowiadac wiec oszczedze Wam, ale one nawet w szafie niszczeja.
              • djhenne Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 10:36
                Możesz opowiedzieć, jak Ci się chce. Ja nie bardzo rozumiem sens kupowania torebek w ramach inwestycji i trzymania w szafie, no ale ja zdecydowanie mam gdzieś marki i wolę biżuterię. Chętnie bym jednak poczytała smile
                • jamnik.ryszard Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 11:00
                  Nie kupiłam dla inwestycji, nie mam zdrowia się w to bawić (choć oczywiście szanuję, jeśli ktoś tak robi - nie moja sprawa przecież). Ongiś kupiłam sobie na 40ste urodziny torebkę marki wymienionej w moich postach, w sklepie oczywiście. Użyłam jej 2 razy ostrożnie i odłożyłam na półkę - była dla mnie za duża, ja niczego właściwie nie noszę poza telefonem i kluczami. Na półce leżała odpowiednio zabezpieczona, wypchana itd. Mieszkałam wtedy w Warszawie ,więc nie byl to klimat orientalny. Gdy zdecydowałam się sprzedać, torba miała już lekko starte rogi (na co miało wpływ użycie, ale gdy pakowałam do szafy nie było aż tak źle),a skóra miała w kilku miejscach dziwny nalot i coś tam jeszcze się z nią działo (o ile dobrze pamiętam to blaszki były dość mocno porysowane, odcisnęły się na nich mocno zabezpieczenia). Byłam w sumie zdumiona i tak nauczyłam się, że nawet w suchej szafie z torba mogą się dziać rzeczy niewyjaśnione. Możliwe, że gdybym jej nigdy nie wyjęła z pudełka, to by pozostała w stanie nienaruszonym.
                  • djhenne Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 14:21
                    Aa, ok, myślałam, że masz jakiś sprawdzony sposób na trzymanie w szafie przez 50 lat i potem sprzedaż za miliony wink
                    • jamnik.ryszard Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 14:25
                      Nie, wlasnie chodzilo mi o to, ze doswiadczylam niszczenia w szafie i nie polecam. Tak serio to torebka taka moze zostac zniszczona, skradziona, zjedzona przez psa itd. Znam dziewczyne, ktora kupila torebke Birkin Himalaya za chyba 150 czy 200 tys. i trzyma ja w specjalnej dostosowanej do tego szafce, ale to jest jakis wyzszy level, ktorego ani moj porfel ani mozg nie ogarniaja.
                      • djhenne Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 15:31
                        No dokładnie, dlatego sama idea inwestowania w takie rzeczy jest dla mnie absurdalna. Ale wiem, że niektórzy się w to bawią.
                • kot_filemon88 Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 11:17
                  To nie jest żadna inwestycja, przynajmniej nie na ten moment. Zmądrzałam późno, ale najważniejsze że w ogóle.
                  • jamnik.ryszard Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 11:24
                    Sytuacja na rynku bardzo zmienila sie po covidzie - jest mnostwo luznej forsy, do tego social media pompuja zainteresowanie. Marki poszly za ciosem, podniosly ceny i teraz jest trudno zarobic na tym 'towarze'
                • shellyanna Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 13:03
                  Z takiej prostej przyczyny jak na tym wykresie.
                  Nie dotyczy to każdego modelu i każdej marki rzecz jasna, ale łatwo można znaleźć dokładne dane.
                  • jamnik.ryszard Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 13:40
                    Teraz cena jest ponad 10 tys. dolarow, szalenstwo trwa wink Historia gospodarcza ma w zanadrzu troche podobnych historyjek.
                  • princesswhitewolf Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 15:39
                    O boze ta jest masowo podrabiana. Jest absolutnie wszedzie do wyrzygu
        • shellyanna Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 15:51
          Przy cenie torebki dziesięciokrotnie wyższej (i więcej) nikt nie będzie ryzykował kupując na Vinted, czy innych olx. Spróbuj uderzyć do platformy typu Showroom, gdzie oni sprawdzają i zaświadczają o oryginalności produktu ewentualnie w specjalizującym się w luksusowych ciuchach i dodatkach komisie.
          No i jeśli kogoś stać na wydanie kilkunastu czy kilkudziesięciu tys. na torebkę to raczej kupi torebkę w butiku, chociażby dla samej przyjemności zakupu.
          Byłabym gotowa kupić z drugiej ręki albo naprawdę po okazyjnej cenie, albo model trudno dostępny w butikach.
          • jamnik.ryszard Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 15:56
            Najlepiej szukac renomowanej firmy (jedna wymienilas), ktora wydaje certyfikat Entrupy. O ile sama metoda jest dyskusyjna, to ten certyfikat jest uznany przez branze i ulatwia zycie.
          • kot_filemon88 Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 16:08
            Wydając torebkę takiemu pośrednikowi, to już w ogóle stracę. Vinted też ma zabezpieczenia, całą listę dostałam i dopóki nie dosłałam zdjęć, to mi nie chcieli wystawić ogłoszenia.
            W każdym razie torebka jest koszmarna, jednak serdecznie ją polecam 😜
            • jamnik.ryszard Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 16:59
              A to na pewno, biora miedzy 15-30%.
        • konsta-is-me Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 17:45
          Spróbuj może Sellpy, tam niby gwarantują autentyczność, więc kupujący ma większe zaufanie
        • natalyaxx Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 18:03
          Serio, ale jaką masz? Bo ja sprzedałam Jumbo Flap Bag czyli najbardziej pożądany model, no i żadne Vinted. Są specjalne grupy na FB do sprzedaży torebek luksusowych, jedną prowadzi Ania z byłego kanału na YT Fortissima. Ja swoją Jumbo Flap kupiłam przed podwyżką za 3950 euro (płakać mi się chce, jak pomyślę jakie to były niskie ceny w porównaniu z tym co jest teraz), sprzedałam za 20 000zł.
          • kot_filemon88 Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 09:20
            Flap, rozmiar mały, na krowim łańcuchu. W ogóle wczoraj z ciekawości sprawdziłam po ile sprzedają używane w necie i chyba za niską cenę podałam, ale głupio mi jakoś podnieść, w sensie żądać więcej niż widnieje na rachunku.
            • shellyanna Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 09:27
              Faktycznie ten łańcuch w twojej jakiś nieproporcjonalnie gruby sad
              • shellyanna Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 09:28
                Ale chyba tylko częściowo. Tam, gdzie ozdóbki? Dlatego nie lubię udziwnionych rzeczy. Nie powinno się ulepszać doskonałości wink
            • shellyanna Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 09:30
              Weź.. po tym wątku weszłam na showroom sprawdzić ceny. Nawet gdybys musiała oddać 30% ceny sprzedaży, to i tak dostaniesz więcej niż keota za która kupiłaś.
              • kot_filemon88 Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 09:44
                Dzięki, przejrzę te strony. Torebek jest w każdym razie zatrzęsienie, nie jest to produkt deficytowy, jak każą ci myśleć w chanel. Żegnam się z tymi torebkami na zawsze.
    • jamnik.ryszard Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 15:55
      Torebki z logo nie trafiaja w moj gust, z reguly po prostu nie maja ciekawej konstrukcji. Aczkolwiek widuje kobiety, do ktorych te torebki pasuja idealnie i nie jest to Angelina Jolie, tylko zwykle kobiety (np. we Wloszech, Holandii, oczywiscie w Polsce tez).
      Lubie ladne wzornictwo i do takiego wg mnie naleza torebki w stylu 'starej' Celine, The Row, Bottega Veneta (przed Danielem Lee i po), Hermes dzieki niesamowitej kolorystyce. Uwazam, ze poza horrendalna marza i marketingiem placi sie tez za projekt czy reczne wykonanie (tu raczej tylko Hermes i firmy w stylu Delvaux).
      Nie rozmyslam czy ktos ma oryginal, bo jednak sporo widzialam i nic mnie nie dziwi.
      • kot_filemon88 Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 16:11
        Też mi się bardzo bottega podoba, i the row, ale jak pomyślę że mam płacić bliźniaczkom Olsen, to jakoś mi się odechciewa kupować za tę cenę.
        • jamnik.ryszard Re: LV, Gucci i inne 22.01.24, 16:59
          tez mialam taka mysl, jesli chodzi o blizniaczki wink
        • djhenne Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 10:39
          A dlaczego? Ja tam lubię Olsenki i torebki mają świetne, ale raczej nigdy nie kupię, bo stać mnie co najwyżej na Balagan wink
        • bye-bye Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 11:56
          No to ja polecam The row. Mam kilka par spodni, bluzkę i chętnie ubieralabym się tylko w ubrania tej marki😁 jakość jest bardzo wysoka. Poluje w klepach outletowych i czasem coś uda się zdobyć w akceptowalnej cenie😉 torebki mają piękne i liczę, że kiedyś zawita jakaś do mojej szafy🤪
          • kot_filemon88 Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 12:05
            A gdzie są te outlety?
            • bye-bye Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 12:47
              Kupuję w outnecie. Theoutnet.com, czasem też na yoxxie.
              Jak ktoś ma okazję kupować w Stanach to polecam, outnet ma czasem niesamowite oferty, niestety niedostępne u nas.
          • jamnik.ryszard Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 12:09
            Ja chciałabym sobie sprezentować Margaux 17 w zamszu. Często podróżuję bez bagażu i na pewno się by przydała 😁. Ciekawe co piszesz o ciuchach.
            • bye-bye Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 12:54
              Super jest i wygląda na taką, która się będzie szlachetnie starzec, za tę cenę to wg mnie MUSI🤭
              • djhenne Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 14:14
                Ciekawe, co się nosi w torebkach za 30 tys. Bałabym się chyba tam włożyć pudełko z obiadem wink choć pewnie, gdyby mnie już było stać na taką torebkę, nie nosiłabym że sobą lunchu do biura (hmm, ale przekąski dla malucha jednak tak).
                • jamnik.ryszard Re: LV, Gucci i inne 23.01.24, 14:26
                  Lody wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka