Dodaj do ulubionych

Koordynator pacjenta onkologicznego

26.01.24, 19:50
Spotkałyście się już gdzieś z osobą zatrudnioną na takim stanowisku czy to wciąż martwy przepis? Pomysł wydawał mi się bardzo dobry ale co z tego jak chyba nieliczne instytucje mają zatrudnione takie osoby. Próbuję się dowiedzieć czy są tacy pracownicy w NIO-PIB w Warszawie ale nie mogę znaleźć. A może znacie szpitale w Warszawie gdzie ten program działa?
Obserwuj wątek
    • faustine Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 26.01.24, 20:32
      Koordynator zajmuje się pacjentem już leczonym/ diagnozowanym w danym ośrodku. Czyli takim, który jest już po przynajmniej pierwszej wizycie u lekarza.
      • faustine Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 26.01.24, 20:35
        O takim sposobie działania wiem, ale może gdzieś jest inaczej.
        • silenta Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 26.01.24, 20:38
          Ale pytam o coś innego.
    • rabarbara123 Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 26.01.24, 20:40
      W Luxmed Onkologia jest koordynator DILO.
    • india-mia21 Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 26.01.24, 20:59
      W szpitalu onkologicznym, w którym pracuję, są osoby zatrudnione na tym stanowisku. Są w stałym kontakcie z pacjentami, pomagają im ogarnąć organizację leczenia w szpitalu.
    • sarah_black38 Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 26.01.24, 21:14
      silenta napisała:

> Spotkałyście się już gdzieś z osobą zatrudnioną na takim stanowisku czy to wcią
      > ż martwy przepis?

Ja pięc lat temu, kiedy zachorowałam miałam taką pania koordynatorkę. Nie musiałam wystawać w kolejkach do rejestracji na rózne badania, pani sama ustawiała mi terminy badań w czasie diagnozy. Generalnie była bardzo pomocna. Na terenie szpitala widziałam jak prowadzi starszych pacjentow do odpowiednich gabinetów .
      • silenta Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 26.01.24, 21:24
        Właśnie mi się marzy, że ktoś taki będzie w Instytucie na Ursynowie w Warszawie, bo na razie błądzę. Przeraża mnie nadchodząca wizyta w przychodni przyszpitalnej osoby leżącej i mocno bólowej.
        • zerlinda Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 27.01.24, 09:40
          W szpitalach onkologicznych w Poznaniu są od kilku lat. Osoba leżącą ma szansę być przyjęta przez lekarza szybciej. Jeżeli bólową to chyba ma leki p/bólowe? Które bierze regularnie? Koordynator niestety na dolegliwości bólowe nic nie poradzi.
          • silenta Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 27.01.24, 14:31
            Przecież nie ma pomóc przeciwbólowo (gdzie to wyczytałaś?) tylko w ogarnięciu umawiania diagnostyki i leczenia.
    • nunia01 Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 27.01.24, 09:46
      Na Madalińskiego w Warszawie są koordynatorki. Ustalają terminy badań i wizyt. Informują że jest jakiś wynik i umawiają wizytę u onkologa. Wszystko dokładnie tłumaczą: kiedy, gdzie, jak, gdzie wyniki. Mama ma taką koordynatorkę, która się z nią kontaktuje. W praktyce jak jesteśmy na miejscu to koordynatorki ze sobą współpracują. Bardzo cenna pomoc i dla pacjenta i dla lekarza (np. kompletują dokumentację).
    • segregatorwpaski Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 27.01.24, 13:07
      Nie znam realiów warszawskich, Tobie życzę byś trafiła na kogoś kompetentnego. Ja trafiłam z osobę, która dała cztery numery telefonów, by sobie zadzwonić i się poumawiać, wszystkie okazały się być albo telefonami już niefunkcjonującymi, albo zupełnie od czapy (nie ten oddział, no to miasto itp). Uciekałam z tego szpitala jak najdalej. Teraz mój mąż jest w programie lekowym (trzy linie leczenia onkologicznego zawiodły) i tam jest koordynator taki z prawdziwego zdarzenia - umawia, przekazuje wyniki badań, dzwoni z przypomnieniami o badaniach, wizytach itp. W trzech szpitalach na nfz, w których mąż przebywał nie było kogoś takiego, w każdym razie nikt o istnieniu takiej osoby nie wspominał. Zdrowia!
      • segregatorwpaski Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 27.01.24, 13:08
        Oczywiście ta osoba była wskazana mi przez lekarza jako koordynator onkologiczny właśnie, który "załatwi wszystko i we wszystkim się świetnie orientuje".
    • eagle.eagle Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 27.01.24, 13:11
      W Lublinie na onkologii nic takiego nie ma, a przynajmniej nie było do tamtego roku crying
    • primula.alpicola Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 27.01.24, 14:34
      Tak, niestety miałam do czynienia z koordynatorką. Bardzo pomocna, kompetentka, życzliwa.
    • snajper55 Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 27.01.24, 14:40
      silenta napisała:

> Spotkałyście się już gdzieś z osobą zatrudnioną na takim stanowisku czy to wcią
      > ż martwy przepis?

W Centym Onkonogii na Ursynowie nigdy o kimś takim nie słyszałem. Wszystko sam załatwiam. Ostatnio dostałem pismo do łapy i jechałem z nim po preparaty sprzed 4 lat na Płocką.

S.
      • silenta Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 27.01.24, 14:46
        Akurat preparaty to wypożycza pacjent osobiście. Ale zmartwiłeś mnie tym brakiem koordynatora.
        • snajper55 Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 27.01.24, 15:24
          silenta napisała:

> Akurat preparaty to wypożycza pacjent osobiście. Ale zmartwiłeś mnie tym brakie
          > m koordynatora.

To ja je wypożyczałem? Powiedzieli - pan przywiezie, to przywiozłem. 🙂

Może są tam koordynatorzy, tylko ja ich nie potrzebowałem i dlatego o nich nie słyszałem?

S.
          • silenta Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 27.01.24, 15:37
            No tak, robię takie wypożyczenia pacjentom smile Pacjent pisze prośbę o wypożyczenie, podpisuje gotowy druk z prośbą o wypożyczenie albo przywozi rewers z ośrodka, który chce te preparaty i bloczki skonsultować. I pacjent jest zobowiązany do zwrotu tego co wypożyczył. (IO najczęściej odsyła pocztą do miejsca, z którego pacjent przywiózł.)
            • hasty Re: Koordynator pacjenta onkologicznego 27.01.24, 17:07
              Ja tylko widziałam imię i nazwisko koordynatora na karcie Dilo.
              Nikt się nie kontaktował w ogóle z nami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka