Dodaj do ulubionych

Nić dentystyczna - jaka?

27.01.24, 12:17
Ematko doradź! Wiem, że powinnam nitkować zęby codziennie, ale mam tak koszmarnie wrażliwe dziąsła, że każde nitkowanie kończy się krwawieniem i spuchniętym dziąsłem. Poza tym mam wrażenie, że wszystkie nici, których używałam są za grube. Czy macie sprawdzone nici do takich wrażliwych dziąseł? Googiel wcale nie pomaga, albo ja nie umiem wyszukać.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:20
      Masz stan zapalny i dlatego tak to wygląda. Nie zrażaj się, dziąsła się wzmocnią i będzie lepiej. Mylisz nieco przyczynę ze skutkiem. Jest jeszcze irygator do jamy ustnej, on działa jak nitka dentystyczna, może to jest też pomysl.
      • violent_green Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:26
        PO irygatorze miałam to samo.
        • snakelilith Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:49
          Jeżeli dziąsła krwawią, to koniecznie musisz leczyć parodontozę u dentysty.
        • ykke Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 13:26
          violent_green napisała:

> PO irygatorze miałam to samo.

Mój irygator ma 3 stopnie mocy i jest też opcja sansitive z powietrzem.
          Kiedyś na funkcji "normal" wyrwało mi boczne wypełnienie.
        • aandzia43 Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 13:35
          na jaki stopień mocy nastawiasz?
    • 35wcieniu Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:21
      Do wąskich przestrzeni oral B.
      Krwawienie podczas nitkowania wynika z dwóch rzeczy. A, nieprawidłowej techniki, B. Braku regularności.
    • ardzuna Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:22
      Być może od tego czasu na rynku pojawiły się inne cienkie nici, ale polecono mi kiedyś jako najcieńszą nić Oral-B Satin floss i rzeczywiście jestem w stanie nią nitkować zęby, choć i tak często kończy się to krwawieniem.
    • primula.alpicola Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:23
      Oral b satin tape
    • kurt.wallander Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:28
      To zalezy, czy problem w samych dziąsłach, czy ciasnych zębach. U mnie ten drugi przypadek i cienkie nici nie sprawdzają się, bo jak juz taka przejdzie pomiędzy zębami, to z impetem wali w dziąsło wink U mnie lepiej sprawdzają się szersze taśmy, nawoskowane koniecznie i fajnie jak są lekko elastyczne.
      • violent_green Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:31
        To może być dobry trop. A jakie konkretnie być poleciła?
      • 35wcieniu Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:32
        To walenie w dziąsło to jest właśnie ten przypadek, kiedy ludziom krwawią dziąsła. Nić w ogóle nie powinna uderzec w dziąsło tylko ściśle otaczać ząb i wsuwać się pod dziąsło. Przy dobrym ogarnięciu techniki nie ma mozliwosci skaleczenia dziąsła.
        • violent_green Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:35
          Ale jak ma otaczać ząb???
            • 35wcieniu Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:43
              Tu jest pokazana technika, oczywiście należy przesuwać fragment nici a nie tym samym miejscem jechać między wszystkimi zębami.
        • ardzuna Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:41
          35wcieniu napisał(a):

> To walenie w dziąsło to jest właśnie ten przypadek, kiedy ludziom krwawią dziąs
          > ła. Nić w ogóle nie powinna uderzec w dziąsło tylko ściśle otaczać ząb i wsuwać
          > się pod dziąsło. Przy dobrym ogarnięciu techniki nie ma mozliwosci skaleczenia
          > dziąsła.

Bzdura, to zależy od tego, jak ciasno rosną zęby. Ja mam ten sam problem, co kurt.wallander. Oczywiście, ze nić nie powinna uderzać w zęby, ale jeśli praktycznie nie ma między nimi szpary nawet na nić, to nie ma sposobu na wynitkowanie takiej przestrzeni innej niż użycie siły.
          • bertie Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:50
            Ja od roku mam retainery na przednich zębach więc tam czyści się innymi nićmi, i te się nie muszą przeciskać przez stłoczenie bo wkłada je się od razu w okolice dziąsła. U mnie akurat stłoczenia są u góry zęba, przy dziąśle jest lub luźniej więc czyści się delikatnie tą metodą. Tyle, że jest to dość czasochłonne, bo to jak nawlekanie igły wink
            • 35wcieniu Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:57
              Tak, to też jest bardzo dobra rzecz.
            • violent_green Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 13:12
              O ematko! Dzięki! Tego właśnie szukałam. Wieki temu dentystka pokazała mi coś podobnego z elmexu, ale nie było to dostępne w Polsce.
              • arthwen Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 14:46
                To szukaj po prostu nici do aparatów ortodontycznych. Chyba każda firma ma jakiś rodzaj.
        • snakelilith Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:43
          To tak nie do końca. Mi dziąsła nie krwawią, parodontozy nie mam, ale ostra nić sprawia mi po prostu ból. Przy wąskich szczelinach, gdy zęby stoją ciasno, trzeba czasem użyć ciut więcej siły, bo inaczej nic nie wejdzie i wtedy bum, szorujesz sobie klasyczną nicią jak drutem. Dlatego tak jak kurt wolę szerokie, miękkie nici - taśmy. Niżej podałam linki do dwóch bardzo dobrych produktów.
          • 35wcieniu Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:50
            Bylam jakiś czas higienistką dentystyczną więc wiem o czym mówicie i moje doświadczenia są takie że tak z minimum 99% przypadków ranienia dziąsła wynika z nieumiejętnego używania - układania nitki prostopadle do zębów zamiast otaczania zęba i w efekcie niedojeżdżania pod dziąsło.
            Pracowałam też u ortodonty i nawet przy ekstremalnych stłoczeniach da się takie zęby poprawnie wynitkować i nauczyć pacjenta techniki. Co więcej, przy naprawdę hardkorowych przypadkach u nastolatków to w ogóle był warunek żeby założyć aparat bo nieprawidłowe czyszczenie nieweczylo sens leczenia.
            • snakelilith Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 13:00
              35wcieniu napisał(a):

> Bylam jakiś czas higienistką dentystyczną więc wiem o czym mówicie i moje doświ
              > adczenia są takie że tak z minimum 99% przypadków ranienia dziąsła wynika z nie
              > umiejętnego używania -

Ja nie piszę jednak o ranieniu do krwi, a o wyjątkowym dyskomforcie i bólu. Nici używam co najmniej dwa razy dziennie i nie chcę by było to bardzo przykrym obowiązkiem. Krew może wskazywać już raczej na parodontozę i to należy koniecznie sprawdzić u dentysty. Profesjonalne czyszczenie kieszeniach przyzębowych jest tu bardzo ważne.
              A co do nauki u profesjonalistów, to ja cierpię też za każdym razem, gdy nici u mnie używał dentysta, czy higienistka. Powiedziałabym, że robili to zawsze bardziej brutalnie ode mnie. Mam niestety bardzo stłoczone zęby. Są jednak nici, które wchodzą relatywnie lekko i to wcale nie są te bardzo cienkie, a właśnie płaskie taśmy.

• ykke Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 13:23
                snakelilith napisała:

> 35wcieniu napisał(a):
                >
                > > Bylam jakiś czas higienistką dentystyczną więc wiem o czym mówicie i moje
                > doświ
                > > adczenia są takie że tak z minimum 99% przypadków ranienia dziąsła wynika
                > z nie
                > > umiejętnego używania -
                >
                > Ja nie piszę jednak o ranieniu do krwi, a o wyjątkowym dyskomforcie i bólu. Nic
                > i używam co najmniej dwa razy dziennie i nie chcę by było to bardzo przykrym ob
                > owiązkiem. Krew może wskazywać już raczej na parodontozę i to należy koniecznie
                > sprawdzić u dentysty. Profesjonalne czyszczenie kieszeniach przyzębowych jest
                > tu bardzo ważne.
                > A co do nauki u profesjonalistów, to ja cierpię też za każdym razem, gdy nici u
                > mnie używał dentysta, czy higienistka. Powiedziałabym, że robili to zawsze bar
                > dziej brutalnie ode mnie.

O tak! Nie boje się dentysty i borowania, ale gdy widzę, że sięga po nić to oblewa mnie zimny pot. Zawsze mi rozpie.....li dziąsla na pół
                >
        • kurt.wallander Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 22:02
          35wcieniu napisał(a):

> To walenie w dziąsło to jest właśnie ten przypadek, kiedy ludziom krwawią dziąs
          > ła. Nić w ogóle nie powinna uderzec w dziąsło tylko ściśle otaczać ząb i wsuwać
          > się pod dziąsło. Przy dobrym ogarnięciu techniki nie ma mozliwosci skaleczenia
          > dziąsła.
          >
          Ale to zalezy tez od zębów, nie sądzisz? Jak ktoś ma bardzo ściśle do siebie przylegające, to nie ma szansy na delikatne sunięcie jednostajnym ruchem nicią wzdłuż zęba, tylko jest właśnie ten efekt gwałtownego "uderzenia" w dziąsło. Oczywiście, trzeba się starać tego unikać, ale nie zawsze się da.
      • ykke Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 13:21
        kurt.wallander napisała:

> To zalezy, czy problem w samych dziąsłach, czy ciasnych zębach. U mnie ten drug
        > i przypadek i cienkie nici nie sprawdzają się, bo jak juz taka przejdzie pomięd
        > zy zębami, to z impetem wali w dziąsło wink

Ha, bo to trzeba umiejętnie i cierpliwie wsuwać, a nie na rach ciach.
        • kurt.wallander Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 22:07
          Ja to robię chyba umiejętnie (wg wskazówek higienistki) i cierpliwie, ale natury nie przeskoczę: zęby w ich górnej części przylegają ściśle do siebie i albo nie wsunę nici (a raczej taśmy) wcale, albo jest ten efekt stosunkowo gwałtownego przeciśnięcia przez najciaśniejsze miejsce. Po prostu, kto nie ma tak stłoczonych zębów, ten nie wie, o czym mówię.
      • engine8t Re: Nić dentystyczna - jaka? 28.01.24, 00:34
        Zdrowe dxiasla nie krwawia. Zebym nie wiem jak ostro i brutalnie traktowal swoje dziasla - nitka czy irygatorem ustawionym na max to jesli sa zdrowe to nie krwawia. Gdy sie krew pojawi tzn ze trzeba tam poswiecac wiecej uwagi.
    • snakelilith Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:39
      Mam wrażliwe dziąsła i tendencję do wychodzących szyjek, ale właśnie miękkie, grubsze, lekko płaskie nici uważam za najbardziej komfortowe. Te cienkie tną mi dziąsła jak drut, zawsze zrobię sobie ała.
      Najchętniej używam nici Dontodent Sensitive Floss z drogerii DM (te turkusowe). Linki są do sklepu w Polsce.
      Marka ma jeszcze tzw taśmę (niebieskie opakowanie), która ma być szczególnie płaska i woskowana, specjalnie dla bardzo problematycznych i wąskich szczelin, ale ja wolę jednak te turkusowe. Używam nawet kilka razy dziennie.
      Polecam, to są bardzo dobre produkty, moim zdaniem lepsze od wielu znacznie droższych.
    • bertie Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:42
      Może masz problem z techniką? Umów się na instruktaż do higienistki/dentysty.
      Ja używam taśmy do zębów, ale z powodu dość stłoczonych zębów a nie problemów z dziąsłami
    • 11marlenka Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:54

Polecam Satin Floss. - płaska nić. Ja tylko tej używam ze względu na to że inne są za grube, a ta jest płaska.

Co do dziąseł, to bym na twoim miejscu co jakiś czas nanosiła na dziąsła żel Sachodent z apteki.
      Oprócz tego płukać płynem Listerine.

https://myjezeby.pl/userdata/public/gfx/7300923994a7f9ec13ded8e758ac0fea.jpg
      • 11marlenka Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 12:58
        a, sory. teraz widzę że mam tę drugą - taśmę https://www.happydental.pl/media/products/10f69aa2f33f9e3c0d9e9bf29ba34bab/images/thumbnail/big_30209-ORAL-B-SatinFloss-tasma-dentystyczna-02-SKL.jpg?lm=1618317427
      • mava12 Re: Nić dentystyczna - jaka? 28.01.24, 12:24
        płyn Listrine barwi zeby przy dłuzszym uzywaniu. Zresztą chyba w ulotce nie jest zalecane dłuższe (niz 2 tyg) stosowanie.
    • aandzia43 Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 13:34
      Delkatnie manipuluj w okolicach tkanek miękkich, nie szoruj po dziąsłach, zakładając nić nie wciskaj jej z całą mocą w brodawkę międzyzębową lub w kieszeń. Nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
    • princesswhitewolf Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 14:59
      Na poczatku zawsze beda ci dziasla krwawily jesli nie czyscilas przestrzeni miedzy zebowych nigdy. ( Zakladam ze to nie paradontoza)

Nitka nie wystarczy, potrzebne tez sa szczoteczki do czyszczenia przestrzeni miedzyzebowych i to w kilku rozmiarach. Nitka to do najwezszych miejsc tylko, scisnietych zebow itd. A tam gdzie wleza to te mini szczoteczki i to z pasta. Ja to robie jak siegam pamiecia w wannie.
    • shule_aroon Re: Nić dentystyczna - jaka? 27.01.24, 22:49
      Jak dziąsła krwawią, to chwilowo i tak irygator, a z cienkich nie znalazłam nic lepszego niż ta ze zdjecia
    • princy-mincy Re: Nić dentystyczna - jaka? 28.01.24, 08:45
      zamiast nici używam taśmy dentystycznej, polecam.
    • mava12 Re: Nić dentystyczna - jaka? 28.01.24, 12:18
      ja mam ciasno ustawione zęby i używam tylko nitki oral B SATIN floss, do kupienia tylko w aptekach. Niestety wszystkie inne są też dla mnie za grube. Ta jest właściwie taka taśmą i mozna ją wkładac miedzy zęby pionowo czyli cienką stroną.
      Mam także irygator ale przy "ciasnych" zębach to nie jest zamienne. Tylko nitka + irygator.
      Poza wszystkim to sprawdź poziom wit. D bo u mnie problemy z dziasłami zaczęły sie właśnie od jej dramatycznego poziomu, jak sie okazało potem.
    • moyyra Re: Nić dentystyczna - jaka? 29.01.24, 21:59
      wg. mnie bardziej komfortowe, szybkie, dokładne czyszczenie zebów jest z irygatorem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka