Dodaj do ulubionych

Bardzo obfity okres po zabiegu

14.02.24, 19:37
W poniedziałek wieczorem dostałam okres więc powiedzmy, że dziś był taki prawdziwy drugi dzień cyklu. Brzuch mnie boli tak, że muszę brać tabletkę i jest strasznie obfity, wczoraj jeszcze jako tako ale dziś już mocno krwawię. Policzyłam, że od wczoraj zużyłam 14 podpasek. Nigdy tak nie miałam. No i teraz tak, w pierwszej połowie cyklu miałam zabieg wycięcia polipa, podejrzewam więc, że może mieć to jakiś wpływ. Tak się już zaczęłam niepokoić. Pomyślałam, że poczekam do jutra i jeśli sytuacja się nie zmieni to pójdę do lekarza. Ale tak się zastawiam jaki jest moment krytyczny. Bo może już teraz powinnam iść? Nie wiem skąd mam wiedzieć.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 14.02.24, 20:04
      Jakbym mogła, to bym poszła do gina z tym, a doraźnie z apteki to hemorigen.
      • kachaa17 Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 14.02.24, 20:20
        Znaczy teraz to mogę na Sor jedynie pojechać.
    • snakelilith Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 14.02.24, 20:07
      Zwykle przy wycinaniu polipa (gdzie on był umieszczony?) usuwa się też resztę przerośniętego endometrium, dlatego następne krwawienie jest dopiero po pełnym cyklu, albo jest przynajmniej słabsze. Więc tak, mocne krwawienie jest trochę nietypowe i może świadczyć o tym, że zabieg wykonano niezbyt dokładnie, albo przyczyna przerostu ciągle istnieje, albo coś innego.
      Może też świadczyć o niczym, ale do lekarza bym poszła.
      • kachaa17 Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 15.02.24, 07:56
        Byłam na SOR, lekarz stwierdził, że zabieg nie ma nic do tego, że tak się z wiekiem może zdarzać bo cykle coraz częściej będą bezowylacyjne i że może rozważę jakąś terapię.
        • snakelilith Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 15.02.24, 09:53
          To oznacza spadający progesteron i tzw. estrogenową dominację, taką hormonalną dysproporcję, co stymuluje endometrium do niekontrolowanego wzrostu śluzówki.
          Rozważ faktycznie terapię progesteronem/gestagenem, bo przerost endometrium, polipy, silne i bolesne krwawienia, czasem nawet może wzrost mięśniaków są typowe, a ta faza może jeszcze długo potrwać, aż do menopauzy, czyli długo możesz jeszcze mieć różne upierdliwości.
          NIektóre kobiety biorą luteinę (np. w drugiej połowie cyklu), niektóre zakładają sobie wkładkę hormonalną (np. Mirena). Jeszcze inne próbują z gestagenową pigułką antykoncepcyjną. Dwuskładnikowa, przeznaczona dla ciut bardziej dojrzałych kobiet, czyli z odpowiednim gestagenem, też może pomóc. Bardziej radykalną, (ale relatywnie bezproblemową, sama robiłam) terapią jest ablacja endometrium.
          I zbadaj sobie poziom ferrytyny, bo niedobór żelaza pojawia się bardzo szbyko.
    • alicia033 Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 14.02.24, 20:20
      najprawdopodobniej nic ci nie jest, ot endometrium nieco nadreaktywnie zareagowało na podrażnienie (może jeszcze kilka cykli tak się zdarzyć) ale jak się niepokoisz to idź na SOR/do ginekologa, żebyś im nie zawracała więcej głowy (przynajmniej do kolejnego krwawienia) dadzą ci receptę na cyclonamine i kwas traneksamowy.
      • kachaa17 Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 14.02.24, 20:50
        Właśnie myślałam, że mam coś przeciwkrwotocznego bo parę lat temu brałam ale okazało się, że Cyclonamina jest już niestety przeterminowana. Boję się czy to nie krwotok bo nie wiem jak to rozpoznać.
        • gryzelda.a Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 14.02.24, 21:12
          Najlepiej jedź na sor do szpitala, w którym miałaś robiony zabieg, sprawdzisz, co się dzieje i będziesz spokojniejsza.
        • alicia033 Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 14.02.24, 21:21
          kachaa17 napisała:

> ale okazało się, że Cyclonamina jest już niestety przeterminowana.

jakby to powiedziećwink, mąka czy ryż dawniej nie miały żadnego "terminu przydatności do spożycia" a teraz i owszem...

> Boję się czy to nie krwotok bo nie wiem jak to rozpoznać.

Najrozsądniej jest jednak iść i sprawdzić, bo via net nie da wykluczyć, że to może być coś kompletnie niezwiązanego z przemijającymi skutkami ubocznymi związanymi z usunięciem polipa.
          • kachaa17 Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 15.02.24, 07:53
            Byłam, sprawdziłam. Nic złego pomóc się nie działo. Lekarz powiedział, że takie obfite miesiączki mogą być coraz częściej ze względu na to, że w tym wieku cykle coraz częściej będą bezowulacyjne i to temu tak mocno krwawię. Tak w ogóle to byłam zaskoczona bo byłam jedyna pacjentką a spodziewałam się tłumów. To mój pierwszy w życiu pobyt na SOR-ze. Dostałam 2 kroplówki hamujące krwawienie ale podczas podawania zrobiło mi się niedobrze tak jak tuż przed zemdleniem. Położyłam się więc na łóżko. Okazało się, że mam bardzo niskie ciśnienie więc dostałam jeszcze kroplówkę nawadniającą. Pobrali mi też krew (przed kroplówkami). Do domu wróciłam o 1 w nocy. Najgorsze było, że starcilam pół godziny na szukanie tego SOR-u bo tam koło siebie są 2 szpitale i nie mogłam trafić.
            • ayelen40 Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 15.02.24, 19:05
              I dziś było już lepiej?
              • kachaa17 Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 15.02.24, 20:19
                Dziś już normalnie.
        • dorala Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 14.02.24, 21:55
          Ja jak miałam krwotok, dwa razy w życiu, ostatnio we wrześniu 2021 po zabiegu, to robiły mi się z tej krwi skrzepy. Gdybym nie poszła na SOR to mogłabym się po prostu przekręcić (słowa lekarza).
          • kachaa17 Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 15.02.24, 07:54
            Mnie też się robiły skrzepy ale u mnie podczas zwykłego okresu tez się robią.
    • kachaa17 Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 21.02.24, 18:13
      Tak dopiszę zakończenie, może komuś się przyda choć mało ludzi się w tym wątku udzielało. Byłam dziś u mojej pani doktor na kontroli po wycięciu polipa. I okazuje się, że w pierwszym cyklu po zabiegu może być mocniejsze krwawienie. Więc ten lekarz z SOR-u jakoś chyba nie do końca się zna bo stwierdził, że to nie ma nic wspólnego z zabiegiem a z moim wiekiem.
      • kachaa17 Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 21.02.24, 18:14
        A no i szkoda, że nie zostałam uprzedzona, że coś takiego może być to bym spokojnie w domu sobie siedziała.
        • ayelen40 Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 21.02.24, 18:34
          Szkoda. Ale dobrze, że wszystko ok u Ciebie. I dzięki za info, a nuż się komuś tu przyda.
      • mae224 Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 21.02.24, 18:15
        Mnie ginekolog po zabiegu uprzedzała, że może być "mocniej i boleśniej".
        • kachaa17 Re: Bardzo obfity okres po zabiegu 21.02.24, 18:29
          I tak się powinno robić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka