ona-26 16.02.24, 12:32 Na podstawie tego co się dzisiaj pojawia na gazecie. Jaki jest Wasz stosunek to tych newsów? Myślicie ze Rosja pójdzie dalej niż Ukraina? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Wojna 16.02.24, 12:36 Nie czytam, nie oglądam, mam to w dudzie. Jest przepiękna wiosenna pogoda, byłam na spacerze i zaraz jadę się wykąpać w jeziorze. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wojna 16.02.24, 12:39 Primula, fascynujesz mnie tym mordowaniem, sorry, morsowaniem. Ja też bym chciała ale się trochę lękam a poza tym nie mam gdzie. A nawet gdybym miała to obawiam się że wezwaliby do mnie karetkę, tutaj nikt tego sportu nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wojna 16.02.24, 13:15 W były weekend z marszu niemal weszłam. Nie jest źle. Gorzej to wygląda jak na to patrzeć z brzegu. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola [...] 16.02.24, 13:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wojna 16.02.24, 15:41 Matko kochana, za co Cie wycięly tam niżej?! Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wojna 16.02.24, 15:45 Za bzidkie slowo. Napisałam, że sama się sobą fascynuję jak to robię, bo za każdym razem mózg krzyczy: "Primula, uciekaj stąd" <zamiast bzidkiego słowa jest "uciekaj">. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wojna 16.02.24, 15:57 Ogólnie jedt jakieś wzmożenie z usuwaniem wpisów. W wątku o dziennikarzach zniknięto kilka zupełnie niewinnych, całkowicie bez śladu, nawet nawiasik i kropeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wojna 16.02.24, 15:59 Niedawno poleciał mój wątek z niewinna animacją. Po mojej interwencji został przywrócony. Odpowiedz Link Zgłoś
hell-raiser1 Re: Wojna 16.02.24, 16:14 primula.alpicola napisała: > Ogólnie jedt jakieś wzmożenie z usuwaniem wpisów. W wątku o dziennikarzach znik > nięto kilka zupełnie niewinnych, całkowicie bez śladu, nawet nawiasik i kropecz > ki. Zamiast brzydkiego słowa wklejaj buźki😆 Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Wojna 16.02.24, 12:39 Ale co wojna? Cieszę się że Europa się zbroi jeśli o to pytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wojna 16.02.24, 12:40 To jakiś durny ruski troll. Wątek powinien polecieć, tylko sieje panikę. Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Wojna 16.02.24, 12:44 Pewnie faktycznie troll ale mnie bardzo ciekawi jakie byly nastroje przed wybuchem ww2, czy coś w powietrzu wisiało, jakieś newsy w prasie itd Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Wojna 16.02.24, 12:47 Robisz to samo sugerując że jesteśmy właśnie w okresie przed wybuchem wojny światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wojna 16.02.24, 12:52 To sobie doczytaj, jest mnóstwo źródeł na ten temat, naprawdę. W skrocie: tak, pomimo zapewnień o pokojowych zamiarach Hitlera ludzie spodziewali się wojny, w marcu opracowano plan obrony oraz odbyła się tajna mobilizacja wojskowa, w sierpniu była mobilizacja powszechna. Odpowiedz Link Zgłoś
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wojna 16.02.24, 13:37 veryvery napisała: > mnie bardzo ciekawi jakie byly nastroje przed wybuc > hem ww2, czy coś w powietrzu wisiało, jakieś newsy w prasie itd Prosz, i pomijam tu podobno fakt, że wcześniej Piłsudzki namawiał np Francję na uderzenie prewencyjne. Więc znów - wszyscy widzieli co się święci, ale nikt nic nie zrobił zawczasu... Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Wojna 16.02.24, 15:47 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > Prosz, i pomijam tu podobno fakt, że wcześniej Piłsudzki kto ?? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wojna 16.02.24, 15:46 veryvery napisała: > Pewnie faktycznie troll ale mnie bardzo ciekawi jakie byly nastroje przed wybuc > hem ww2, czy coś w powietrzu wisiało, jakieś newsy w prasie itd Ale dlaczego jesteś ciekawa, nie masz o tym pojęcia, niczego nie czytałaś z tamtego okresu? Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Wojna 16.02.24, 16:24 Nie wiem czy zdołam wytłumaczyć o co mi chodzi. Na emamie od czasu do czasu pojawiaja sie ostatnio wątki czy wojna wybuchnie czy nie, opinie są różne, i ciekawi mnie czy można to przełożyć do tuż przedwojennych czasów czyli czy wtedy niektórzy brali to na poważne a niektórzy heheszkowali i dowcipkowali jak dzisiaj, jakie było częstsze podejście, czy ludzie mieli to autentyczne poczucie zagrożenia czy bardziej jak teraz ze niby tam duzo ludzi zdaje sobie sprawe z ewentualnego wybuchu wojny ale zycie toczy sie jak zawsze, na emamie mydło, powidło i dupa Maryni a wojna to jakiś abstrakt Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Wojna 16.02.24, 16:54 ayelen40 napisała: > Było tak samo jak teraz. 🙁 Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Wojna 16.02.24, 18:49 Scenariusz jest zawsze taki sam - gdy coś poważnego się wydarzy, zawsze objawia się grupa która "coś przeczuwała". Część nawet faktycznie w to wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Wojna 16.02.24, 19:33 I wtedy już nikt nie pamięta że milion razy wcześniej też coś przeczuwali, ale się nie sprawdziło. Stojący zegar czasem pokazuje prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
cyfrowe-maslo Re: Wojna 16.02.24, 21:51 No nie, to zupełnie inne sprawy. Zdolność do obserwacji, wyciągania wniosków, umiejętność dotarcia do opinii ekspertów w temacie i branie ich na poważnie - to nie to samo co wróżenie z fusów i "przeczucie". Pewnie, że łatwiej jest zamknąć oczy i wolac: "troll" na każdego, kto wspomni o zagrożeniu. Ale zagrozenie jest, wypieranie tego faktu nic tu nie zmieni. Czy Putin posunie się dalej? W jakim zakresie? Tego nikt nie wie. Ale to niestabilny moment dla świata i lepiej być przygotowanym na różne scenariusze. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Wojna 16.02.24, 23:09 cyfrowe-maslo napisała: > Ale to niesta > bilny moment dla świata i lepiej być przygotowanym na różne scenariusze. Czyli nic nowego. Świat zawsze był niestabilnym miejscem. Dopiero po fakcie można powiedzieć "żyliśmy w spokojnych czasach" albo " no tak, mnożyły się znaki i sygnały że coś się wydarzy". Odpowiedz Link Zgłoś
cyfrowe-maslo Re: Wojna 17.02.24, 08:36 No nie, to nieprawda. Są momenty w dziejach, w których powszechnie wiaodmo, że jest gorąco. Ocena tego to wyłącznie kwestia wiedzy i gotowości do przyjęcia tego, czego nie chciałoby się usłyszeć. - np. że może być wojna. To samo było przecież w Ukrainie - zarówno przed 2014 rokiem jak i przed 2022, kto śledził temat ten wiedział, ze coś się szykuje. Nie była to kwestia żadnych przeczuć, a wyłącznie znajomość faktów. Teraz też fakty jasno wskazują na to, że Rosja szykuje się na długotrwały konflikt, wykraczający poza Ukrainę. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wojna 17.02.24, 09:49 cyfrowe-maslo napisała: > Teraz też fakty jasno wskazują na to, że Rosja szykuje > się na długotrwały konflikt, wykraczający poza Ukrainę. Za co będą prowadzić ten długotrwały konflikt? Rosja kłamie, ile może, a nawet z górką. Teraz też puścili plotkę, ile milionów pocisków artyleryjskich produkują rocznie, a redaktorzy to przyjęli za pewnik. Oni nie mają linii, technologii, pracowników, ani logistyki na pracę na trzy zmiany. Pewno coś kupili i jadą na zapasach do następnego zakupu. Będą tak straszyć do kwietnia, a potem trochę odpuszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Wojna 17.02.24, 10:01 bistian napisał: > Będą tak straszyć do kwietnia, a potem trochę odpuszczą. a zachód do czerwca, bo na czymś trzeba zrobić kampanię wyborczą. "zielony wał" się nie sprzedał, ludzie en masse nie dali się nim ogłupić, więc będą jechać na zagrożeniu wojennym i że tylko oni zapewnią ludziom bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Wojna 17.02.24, 10:16 cyfrowe-maslo napisała: > No nie, to nieprawda. Są momenty w dziejach, w których powszechnie wiaodmo, że > jest gorąco. Ocena tego to wyłącznie kwestia wiedzy A skąd czerpiesz tę wiedzę? Wiesz tyle ile usłyszysz w różnych mediach, a zdaje się kompletnie nie bierzesz pod uwagę propagandy, dezinformacji, kontekstu politycznego. Strach się znakomicie sprzedaje i pełni wiele pożytecznych politycznie funkcji- jednoczy wobec wroga, wpływa na budżety i wydatki, zachęca do głosowania w wyborach etc. A "gotowość" do przyjęcia nieprzyjemnych faktów, jest w tym kontekście po prostu śmieszna. Wojna to katastrofa takiej skali, że nie da się do niej przygotować. Więc nie ma sensu codziennie karmić się lękiem. I tak będzie boleć. No chyba że ktoś pragnie satysfakcji pt. " a nie mówiłam". Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wojna 17.02.24, 10:27 runny.babbit napisał(a): > Wojna to katastrofa takiej skali, że nie da się do niej przygotować. Ukraińcy szykowali się do wojny i nawet przy bardzo ograniczonych środkach, coś to dało, mieli na start wyszkolonych dowódców, a Kijów i Lwów jednak nie wyglądają, jak Bachmut i Mariupol. Gospodarka nie padła, a ludzie się zrzucają na wojsko. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Wojna 17.02.24, 10:50 Bardziej chodziło mi o nastawienie psychiczne zwykłego mieszkańca, a nie to co robi państwo w ramach swoich struktur. Odpowiedz Link Zgłoś
cyfrowe-maslo Re: Wojna 17.02.24, 12:07 Akurat polskie media w sprawie zagrożenia wojną są bardzo ostrożne, długo obowiązywało też zakłamywanie tego co dzieje się na froncie. Tak jak wtedy wystarczyło jednak sięgnąć do bezpośrednich wypowiedzi osób z wiedzą w temacie żeby zweryfikować hurraoptymizm, tak teraz można zrobić podobnie. Zresztą nie trzeba specjalnie szperać, wystarczy patrzeć na działania (nie tylko słowa) rządów krajów w regionie. Gotowość do przyjęcia rzeczywistości taką jaką jest nigdy nie jest śmieszna. I nie, jeśli ktoś poświęca czas i uwagę na analizę bezpieczeństwa swojego kraju, to nie po to by na gruzach swojego domu mówić "a nie mówiłam!", tylko po to, żeby dobrze wykorzystać dany sobie czas, dostosować swoje wybory zawodowe, majątkowe, tak, by ułatwić sobie i swojej rodzinie życie w razie realizacji różnych możliwych scenariuszy. Nie oznacza to życia w lęku, zwłaszcza że Polska nie jest akurat w najgorszej sytuacji. Jestem bardzo spokojna, ale jednocześnie zmieniłam pewne swoje decyzje że względu na możliwość rozlana się tej wojny dalej. Dla mnie to odpowiedzialność. Od rządu też oczekiwałabys własnej postawy: oj, po co żyć w lęku, nie dajmy się zastraszyć, nie szykujmy planów strategicznych, nie kupujmy sprzętu, co będzie to będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wojna 17.02.24, 12:12 Większość ludzi po prostu niespecjalnie ma jakieś decyzje do podjęcia albo plany zawodowe do zmiany w kontekście polityki międzynarodowej. Więc nie widzę nic dziwnego w tym że ludzie żyją jak żyli bo i co innego mieliby robić. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Wojna 17.02.24, 12:38 cyfrowe-maslo napisała: > > > Gotowość do przyjęcia rzeczywistości taką jaką jest nigdy nie jest śmieszna. I > nie, jeśli ktoś poświęca czas i uwagę na analizę bezpieczeństwa swojego kraju, > to nie po to by na gruzach swojego domu mówić "a nie mówiłam!", tylko po to, że > by dobrze wykorzystać dany sobie czas, dostosować swoje wybory zawodowe, majątk > owe, tak, by ułatwić sobie i swojej rodzinie życie w razie realizacji różnych m > ożliwych scenariuszy. Przeciętny człowiek naprawdę guzik może. Jedyne co faktycznie się da to emigrować zawczasu, mało praktyczne... > Od rządu też oczekiwałabys własnej postawy: oj, po co żyć w lęku, nie dajmy się > zastraszyć, nie szykujmy planów strategicznych, nie kupujmy sprzętu, co będzie > to będzie? A ty nie widzisz różnicy między możliwościami i powinnościami zwykłego obywatela, a jednostkami rządowymi? Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Wojna 17.02.24, 11:04 cyfrowe-maslo napisała: > No nie, to nieprawda. Są momenty w dziejach, w których powszechnie wiaodmo, że > jest gorąco. Ocena tego to wyłącznie kwestia wiedzy i gotowości do przyjęcia te > go, czego nie chciałoby się usłyszeć. - np. że może być wojna. To samo było prz > ecież w Ukrainie - zarówno przed 2014 rokiem jak i przed 2022, kto śledził tema > t ten wiedział, ze coś się szykuje. Ekspert by wiedział że Ukraina była w zupełnie innej sytuacji niż np. Polska. Nikt tam nie musiał "przeczuwać" wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 17.02.24, 11:26 Wcale nie, to nie bylo znowu trąbione ze Rosja ich najedzie i tylko szczyty wiedzialy i przygotowywano wojsko. Przecietni ludzie mieli nadzieje ze Krym zodtal zabrany i dalej nie bedzie Rosja ingerowac. Porozmawiaj z Ukrainkami jakie znasz na pewno . Mi jedna mowila ze polityka poprzedniego prezydenta Ukrainy, przed Zelenskim byla inna, bardziej ugodowa Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Wojna 17.02.24, 12:49 Rozmawiałam z Ukraińcem w 2011 i mówił mi o tym że Rosja prawdopodobnie ich zaatakuje. Takie to są dowody anegdotyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wojna 17.02.24, 13:21 septembra napisała: > Rozmawiałam z Ukraińcem w 2011 i mówił mi o tym że Rosja prawdopodobnie ich zaa > takuje. Takie to są dowody anegdotyczne. Oni byli świadomi, że z Rosją będą mieli jeszcze nie raz do czynienia. Dlatego wojsko ukraińskie jeździło na wszystkie możliwe misje w ramach ONZ, ze Skrzypczakiem też byli. Ukraina starała się o gwarancję bezpieczeństwa i tyle z tego wyszło, więc starali się sami coś robić. Żeleński i Syrski dowodzili w donieckiem, tam się przewinęło bardzo wielu ludzi. Dobrze wiedzieli o zagrożeniu, ale zwykłych ludzi nie straszyli. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 17.02.24, 13:25 No pewno ze anegdotyczne. Ale ludzie maja tendencje do racjonalizowania sobie i wielu nawet na Ukrainie niekoniecznie w to wierzylo ze juz niebawem. Odkladali to w czasie w glowach. Mowie o zwyklych ludziach bo wojskowi czy ludzie zainteresowani glebiej tematem zdecydowanie wiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wojna 17.02.24, 14:20 Znam Ukrainkę która uciekła do Polski po tym jak Rosja zabrała Krym twierdząc, że zaatakuje resztę kraju. Ludzie się w czoła pukali. Teraz ta sama Ukrainka twierdzi że wojna przyjdzie do Polski i chce uciekać do UK. Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Wojna 17.02.24, 10:58 cyfrowe-maslo napisała: > No nie, to zupełnie inne sprawy. Zdolność do obserwacji, wyciągania wniosków, u > miejętność dotarcia do opinii ekspertów w temacie i branie ich na poważnie - to > nie to samo co wróżenie z fusów i "przeczucie". > Pewnie, że łatwiej jest zamknąć oczy i wolac: "troll" na każdego, kto wspomni o > zagrożeniu. A jeszcze łatwiej (i jakże przyjemniej!) myśleć o sobie jako o wyjątkowym intelektualiście, który w przeciwieństwie do plebsu umie czytać sygnały i słuchać tych prawdziwych ekspertów. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 17.02.24, 11:31 Docieranie do informacji itd to z 3 lata temu moze mialo znaczenie, teraz to kazdy jeden portal informacyjny krzyczy o przgotowaniach do wojny i zagrozeniu wojna. A co niektore ematki nadal reaguja wsciekloscia jak cokolwiek ktokolwiek napisze na ten temat ale z uporem maniaka uczestnicza w takich watkach. No i to pokazuje wybujala emocjonalnosc raczej niz jakakolwiek inteligencje Odpowiedz Link Zgłoś
septembra Re: Wojna 17.02.24, 12:53 princesswhitewolf napisała: > Docieranie do informacji itd to z 3 lata temu moze mialo znaczenie, teraz to ka > zdy jeden portal informacyjny krzyczy o przgotowaniach do wojny i zagrozeniu wo > jna. A co niektore ematki nadal reaguja wsciekloscia jak cokolwiek ktokolwiek n > apisze na ten temat ale z uporem maniaka uczestnicza w takich watkach. No i to > pokazuje wybujala emocjonalnosc raczej niz jakakolwiek inteligencje No ja właśnie zapytałam "co wojna" i jakoś nikt mi nie odpowiedział. Tak to właśnie jest z tymi wątkami, nie służą konkretnej dyskusji tylko wzbudzaniu lęku. Nie nazywam autorki wątku trollem (tego nie wiem, na żanetkę nie wygląda) ani nie neguję zagrożenia, chciałabym się tylko dowiedzieć czemu służy okrzyk "olaboga, wojna!" Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 17.02.24, 13:28 A tam to nie prawda. Dla niektorych to jest sposob radzenia sobie wlasnie z lękiem. Ja caly czas powtarzam, ze watpliwe by Rosja miala w planie zajecie calej Polski i ze to jakis absurd i w najgorszym przypadku moze by nekala tu i tam dronami ale tylko jakby byla przeciwwaga w wojnie na Bliskim wsch. Wiec raczej nie sa to wizje pesymistyczne a forumki po prostu nie czytaja co kto pisze i na slepo wala obuchem. >czemu służy okrzyk "olaboga, wojna!" A gdzie ten okrzyk niby jest? Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Wojna 17.02.24, 11:48 Dokładnie. A jakiekolwiek słowo krytyczne to oczywiście maskowanie wielkiego lęku 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 17.02.24, 11:51 Zalezy jeszcze na jaki temat to slowo krytyczne. Ale jesli nie na temat w ogole, na oslep np w temacie zamieszkania rozmowcy i inne bzdety od czapy to z pewnoscia jakies procesy wewnetrzne racjonalizujace sobie kwestie lękowe Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Wojna 16.02.24, 16:10 Wiadomo, że to konieczność, ale zawsze myślę, ile za te pieniądze można by postępu w medycynie poczynić... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wojna 16.02.24, 17:06 ayelen40 napisała: > Wiadomo, że to konieczność, ale zawsze myślę, ile za te pieniądze można by post > ępu w medycynie poczynić... Wojny zawsze przyczyniały się do postępu technologicznego, istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że będziesz miała swój postęp 😐 Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Wojna 16.02.24, 19:50 Moja polonistka w liceum mówiła, że I WŚ zdjęła kobietom kapelusze a II WŚ skróciła im sukienki. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Wojna 17.02.24, 08:28 >Wojny zawsze przyczyniały się do postępu technologicznego, istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że będziesz miała swój postęp Kiedyś czytałam wyliczenia, że gdyby tę samą kasę zainwestować w naukę cywilną, to postęp by nastąpił znacznie szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wojna 17.02.24, 14:36 Tak ale w czasie pokoju jest to mrzonka bo nikt nie będzie wydawał grubych pieniędzy na coś co pomaga niewielu. Tymczasem wojna jest matką wynalazku. W czasie wojny wynaleziono antybiotyki, rozwinęła się radiologia, operacje plastyczne, transfuzję krwi, sztuczne kończyny i wiele innych. Gdyby nie wojna nikt by się w to nie bawił. A z codziennych technologii np GPS. Gdyby nie wojna nie mielibyśmy dziś nawigacji i dalej byśmy się z mapami bujali. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Wojna 17.02.24, 15:10 Kiepskie te przykłady. GPS - ta technologia pochodzi z czasów pokoju, rozwijała się po drugiej wojnie światowej Antybiotyki - 1929 , jakaś wojna gdzieś na świecie pewnie była, ale nie w Londynie gdzie działał Aleksander Fleming. A i wcześniej medycyna ludowa też korzystała z antybiotyków. Transfuzja krwi - pierwsze próby w 17 wieku, pierwsza udana w 1818 w Anglii. Bez związku z wojna. Radiologia - podobnie, już dwa lata po odkryciu Roentgena w 1895, prześwietlenia były wykorzystywane w medycynie. Tak więc nie, wojna nie jest potrzebna by ludzkość mogła kroczyć drogą postępu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 17.02.24, 20:25 >GPS - ta technologia pochodzi z czasów pokoju, rozwijała się po drugiej wojnie światowej The design of GPS is based partly on similar ground-based radio-navigation systems, such as LORAN and the Decca Navigator, developed in the early 1940s. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Wojna 17.02.24, 21:09 W ten sposób to można dowodzić, że większość z naszych obecnych wynalazków pochodzi z czasów starożytnych, bo mało która technologia pochodzi z próżni, zdecydowana większość oparta jest na czymś co zostało wynalezione wcześniej i udoskonalone, i tak przez wieki 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wojna 17.02.24, 22:27 W 1940 jak najbardziej była wojna a potem jeszcze lata zimnej wojny. GPS powstał na potrzeby wojskowe by wspomóc flotyllę okrętów podwodnych dysponujących rakietami wyposażonymi w głowice nuklearne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 17.02.24, 20:26 >Antybiotyki - 1929 , jakaś wojna gdzieś na świecie pewnie była, ale nie w Londynie gdzie działał Aleksander Fleming. A i wcześniej medycyna ludowa też korzystała z antybiotyków. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Wojna 17.02.24, 21:05 To co wkleilas nie zmieniło faktu, że nie, antybiotyki nie są wojennym wynalazkiem 😁 A że w czasie wojny wykorzystywano dostępne ludziom technologie? Oczywiście, potrzebowałas do tego forum, żeby się o tym dowiedzieć? 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wojna 17.02.24, 22:37 runny.babbit napisał(a): > To co wkleilas nie zmieniło faktu, że nie, antybiotyki nie są wojennym wynalazk > iem 😁 No, w starożytności tez stosowano chleb z pleśnią. Penicylina była przetestowana na milionach żołnierzy w czasie wojny i było jasne że odmieni losy świata. wtedy też pracowano nad innymi syntetycznymi antybiotykami. A że w czasie wojny wykorzystywano dostępne ludziom technologie? Wykorzystywano, usprawniano i rozpowszechniano. Np taki chirurg na jednej wojnie nabierał tyle doświadczenia co dziesięciu lekarzy przez całe życie w czasie pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 17.02.24, 20:28 Transfuzja i radiologia przyspieszyly podczas wojny- potrzeba skali byla matka inwencji ....i upowszechnienia Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Wojna 17.02.24, 21:02 Co w zasadzie chcesz udowodnić? Że technologia rozwijała się także w czasie wojny? Oczywiście że tak. Ale bez niej też się rozwijała, to naturalny rozwój rzeczy. Większość z tych wynalazków nie istniałoby bez wcześniejszych dokonań, które miały miejsce zarówno w czasie pokoju jak i w czasie wojny. Zreszta ile lat upłynęło od ostatniej wojny światowej, a jakoś technologia nie stanęła w miejscu, a wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wojna 17.02.24, 22:21 Cala chirurgia rozwinęła się "dzięki" wojnom. Nie chodzi o konkretną wojnę, ale że tak powiem w czasie wojny lekarze mieli używanie jakiego w czasie pokoju świat nie widział i właśnie wtedy wcielali, wymyślali i udoskonalali nowe techniki i technologie. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Wojna 17.02.24, 22:51 Co jeden post, to bardziej odkrywczy. Nie , medycyna nie rozwijała się dzięki wojnom, była wykorzystywana w trakcie wojny a to nie jest to samo. I powodzenia w wyjaśnianiu, którym to wojnom zawdzięczamy niezwykły rozwój technologiczny ostatnich dekad 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Wojna 16.02.24, 12:42 A to Ukraina gdzieś poszła? Pierwsze słyszę. To Rosja zawsze idzie tam, gdzie nikt jej nie prosi. Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Wojna 16.02.24, 12:49 Nie, myślę że nie pójdzie i tak generalnie mam to wszystko w dupie Odpowiedz Link Zgłoś
ona-26 Re: Wojna 16.02.24, 12:51 Niestety nie jestem trollem. Ale dzisiaj jakoś zaczęłam panikować. Ok, proszę o usunięcie wątku Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Wojna 16.02.24, 14:19 To nie panikuj.Żeby Rosja miała "pójść dalej" musiałaby podbić i okupować Ukrainę. A na Ukrainę poszli licząc na zupełnie inny scenariusz, nieprzygotowani na pełnoskalową wojnę. Nie mają nawet na podbicie i okupację Ukrainy (nie mówiąc już o dalszych podbojach) środków, żołnierzy, sprzętu, niczego. I nie będą mieć, bo nie mają skąd wziąć. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Wojna 16.02.24, 19:05 Nie musiałaby, bo jak wiadomo z doświadczenia rakiety spokojnie przelecą nad Ukrainą dalej na zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 16.02.24, 16:41 Nie panikuj ona bo nie ma szans by Rosja zajela Polske. Oni zajac nawet Ukrainy nie potrafia. Moga w najgorszym przypadku tylko nekac to tu to tam. Jakies akcje z dronami itd. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 16.02.24, 12:59 >Myślicie ze Rosja pójdzie dalej niż Ukraina? Tak nagle by "zdobyc Polske" - nie sadze. Ale, gdyby wywiazala sie wojna na Bliskim Wschodzie w ktorym Rosja by uczestniczyla z innymi krajami w opozycji do NATO to dla oslabienia dzialan NATO moglaby uderzyc w kraje Baltyckie a moze i Polske. Nie zeby wygrac i zajac ale by odciagnac uwage wojskowa. Znana taktyka Bardziej sie obawiam ze moze i Tusk i Duda jada do USA by omowic ich plan wojenny np wmieszanie sie sil zbrojnych Polski w wojne na Ukrainie. To ze jada obaj jest dziwne. Zwlaszcza ze nie tylko Polska wtedy przystapila do NATO ale i Czechy itd. A jednak oni zostali tylko zaproszeni. Obawiam sie ze Tusk jest zmuszany do wywiazania sie z zobowiazan wojskowych ktore podjal PIS, a wcale Tusk nie chce mieszac polskich zolnierzy w to... Gdybam, hipotezy stawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hell-raiser1 Re: Wojna 16.02.24, 16:19 princesswhitewolf napisała: > >Myślicie ze Rosja pójdzie dalej niż Ukraina? > > Tak nagle by "zdobyc Polske" - nie sadze. > > Ale, gdyby wywiazala sie wojna na Bliskim Wschodzie w ktorym Rosja by uczestnic > zyla z innymi krajami w opozycji do NATO to dla oslabienia dzialan NATO moglaby > uderzyc w kraje Baltyckie a moze i Polske. Nie zeby wygrac i zajac ale by odci > agnac uwage wojskowa. Znana taktyka > > Bardziej sie obawiam ze moze i Tusk i Duda jada do USA by omowic ich plan wojen > ny np wmieszanie sie sil zbrojnych Polski w wojne na Ukrainie. To ze jada obaj > jest dziwne. Zwlaszcza ze nie tylko Polska wtedy przystapila do NATO ale i Czec > hy itd. A jednak oni zostali tylko zaproszeni. > Obawiam sie ze Tusk jest zmuszany do wywiazania sie z zobowiazan wojskowych kto > re podjal PIS, a wcale Tusk nie chce mieszac polskich zolnierzy w to... > Gdybam, hipotezy stawiam. Ty taka doświadczona wojowniczka nie wiesz tego, że Putina powstrzyma tylko siła.Tuska do tego nie ruszajmy. Bo wczesniej oddał wschodnie granice i podważał mur graniczny, a teraz inna śpiewka. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 16.02.24, 16:39 Moze sytuacja sie zmienila. Zresztą ja nie pamietam by cos mowil o tym plocie...mowil cos gdzies? Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Wojna 17.02.24, 10:56 Mówił, mowil. Że nie powstanie, że niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wojna 16.02.24, 18:46 Sytuacja ekonomiczna UKeja cię nie interesuje czy równie żwawo interesujesz się co się tam u was wyprawia? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 16.02.24, 19:08 Jaki to ma zwiazek z tematem? Co Cie obchodzi czym sie interesuje? Przejawiasz niezdrowa fascynacje moja osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wojna 16.02.24, 12:59 Tak, wszyscy umrzemy. Na szczęście bliżej Rosji do Bałtów i Finlandii. I Mołdawii. Więc jak ruskie zajmą Helsinki będzie można uciekać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 16.02.24, 16:36 A wszyscy na Ukrainie umarli? Nie. Jest bardzo malo prawdopodobne by uzyto bomby nuklearnej. Putin nie robilby ofensywy by zajac Polske bo to bylby jakis abstrakt. Predzej jakas wojna podjazdowa i nekanie to tu i tam by odciagnac uwage os drugiej wojny Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x [...] 16.02.24, 13:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear [...] 16.02.24, 13:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 16.02.24, 13:12 pomijajac wpis ruskiego trolla to po co ty wchodzisz na takie watki ganiana przez misia? By sie denerwowac? Kurcze ludzie mnie zadziwiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wojna 16.02.24, 13:18 Ja się nie denerwuje, wychowałam się w czasach zimnej wojny. Mnie fascynuje co tu niektóre nicki pisza. Jakby w sztabach generalnych siedziały.... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 16.02.24, 15:59 A ty to pursuedby bear bo ja do niej pisalam a nie do Ciebie. Teraz to sztab generalny mamy w wiadomosciach. No i dobrze ze sie nie denerwujesz rzeczami na ktore nie mamy wplywu. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wojna 16.02.24, 16:06 A ja do ciebie, bo na jakąkolwiek krytykę wojennych wpisów wstawiasz: jak się denerwujesz nie wchodzi i nie czytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 16.02.24, 16:37 Bo to nie ma sensu. Teraz na kazdym portalu dzien w dzien sa ostrzezenia o wojnie. Jesli ktos sie bardzo denerwuje nie powinien wchodzic na takie watki dla swojego zdrowia psychicznego. Ja nie wchodze na wiele watkow np. o mordach wszelakich itp Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wojna 16.02.24, 17:03 Ale mnie to nie denerwuje. A dodam, że helikoptery wojskowe mam nad chalupą kilka razu dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 16.02.24, 17:06 No to nie do Ciebie jest zachecanie by nie wchodzic na watki ale do tych co wchodza i maja pretensje ze ktos na nich pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 16.02.24, 19:01 Na watki. Kazdy ma takie watki w jakie wchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 16.02.24, 20:37 No alez ja o tym samym mowie. Ze jak sie widzi tytul i osobe znana z jakiegos typu watkow, to sie nie wchodzi jak sie nie lubi takiej tematyki Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wojna 17.02.24, 12:17 Wchodze na ematke. I wisze: woja, jak i gdzie uciekać, boicie się, co zrobicie jak bedzie wojna, jakie plany jak bedzie wojna. No NIE DA SIE NIE PRZECZYTAC. Bez wchodzenia w wątki już jest niepokój. Ale doskonale to wiesz i mam wrażenie, że bawi cię straszenie nas tu, w kraju na Wisłą, że masz z tego jakąś radość. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wojna 17.02.24, 12:20 Ona myśli że serio ktoś się boi, przecież sama wiele razy pisze "postraszyłabym dzisiaj ale... " albo "nawet postraszyć nie można"? Ma jakąś dziwną fiksację i nie ogarnia że jest pośmiewiskiem forumowym, niech sobie "straszy". Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf [...] 17.02.24, 12:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 17.02.24, 12:38 >nie ogarnia że jest pośmiewiskiem forumowym Alez ja jestem swiadoma ze jestem celem bandy psychofanek z ktorych jedne sa na tepe ze nie odrozniaja enki od sueellen princess i jammer i silaja w majty ze strachu. Rzecz w tym ze ja sobie nic a nic z tego nie robie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 17.02.24, 12:31 > woja, jak i gdzie uciekać, boicie się, co zrobicie jak bedzie wojna, jakie plany jak bedzie wojna I to ja ten watek niby zalozylam? Aha ciekawe lol Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Wojna 17.02.24, 13:01 Moj bosze a czy pisze, że wszystkie ty, choć wiele jednak ty osobiście. Dajesz rady nie wchodzi, nie czytaj wątków o tematyce wojennej, to Ci tłumaczę, że nie trzeba do nich wchodzić, zeby poczuć się niepewnie. Ale jak już wejdziesz to w każdym ty. I te twoje bo może nie wiecie, ale tu i tu napisali. I podajesz cyaty z powszechnie dostępnych źródeł, a robisz raban, jakby to były tajne zapiski. Ale nie ty nie straszysz, ty informujesz. Powaznie nie na jakiegoś forum tematyxznego, gdzie znajdziesz osoby tak jak ty zorientowane, zainteresowane i lubiące powymieniać się spekulacjami? No tam byłaby to normalna rozmowa. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 17.02.24, 13:32 >choć wiele jednak ty osobiście. Nawet nie 1/4 moje Moje watki to raczej o przygotowaniąch na braki w sklepach byly. >Powaznie nie na jakiegoś forum tematyxznego, gdzie znajdziesz osoby tak jak ty zorientowane, zainteresowane i lubiące powymieniać się spekulacjami? No tam byłaby to normalna rozmowa. A kto powiedzial ze nie jestem na takich forach?! Poza tym co, to tylko forum na temat wlosingu czy jak? Zastanow sie, dlaczego chcesz wykluczyc jeden temat? Przecies nie ma obowiazku wchodzenia na takie watki. A jak juz wejdziesz to jaki sens ma wyzywanie forumowiczow zainteresowanych tematem? Obok jest watek o Kajetanie mordercy. Za boga ojcq nie wleze tam i do glowy by mi nie przyszło wysylanie forumek na forum Kryminalne bo....mi nie pasi taki watek. Co to moje forum czy publiczne? Zwlaszcza ze nie ja zakladam wiekszosc watkow o wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 17.02.24, 13:33 No i byl. Wielu zmarlo. Z wojna tez tak. Gdzies by byla i nawet juz jest i ludzie gina. Odpowiedz Link Zgłoś
kizolda Re: Wojna 16.02.24, 13:31 Trzeba jak najszybciej posadzić Rosję do rozmów pokojowych z Ukrainą. Rosjanie muszą bezwarunkowo skapitulować, oddać wszystko, co zabrali i dodatkowo wypłacić odszkodowania. To warunek wstępny jakichkolwiek dalszych rozmów. A jeśli nie, to niech się dalej wykrwawiają na Ukrainie z opcją ataków na terytorium Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wojna 17.02.24, 18:13 kizolda napisała: > Trzeba jak najszybciej posadzić Rosję do rozmów pokojowych z Ukrainą. No, fajnie by bylo. Tylko że najnowsze doniesienia są takie że Rosja wysłała w kosmos satelity z ładunkami nuklearnymi. Być może blefują, ale Amerykanie wpadli w popłoch. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Wojna 17.02.24, 18:18 Tylko że to dęta informacja. O satelitach-minach (jądrowych też0 czytałem już w książce wydanej w 84 roku. SDI, satelity mini, satelity atrapy istniały od początku. Nawet kiedyś ruscy zamontowali na stacji orbitalnej działko. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wojna 17.02.24, 18:44 sueellen napisała: > No, fajnie by bylo. Tylko że najnowsze doniesienia są takie że Rosja wysłała w > kosmos satelity z ładunkami nuklearnymi. Technicznie jest to możliwe, bo to tylko kilkanaście kilogramów ładunku. Odpalenie tego na orbicie, to pewno że dwa kilometry średnicy wybuchu, ale jest jeszcze promieniowanie niszczące elektronikę, które nie rozpoznaje kraju pochodzenia satelity i kosi wszystkie. Myślę, że kłamią. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Wojna 17.02.24, 22:48 To lepszy był już pomysł z satelitą z mechanicznym ramieniem. Taki miał chwytać wrogiego satelitę i wprawiać go w obrót. Ten tracił łączność z Ziemią i był unieszkodliwiony. Lepszy w tym sensie bo był wielorazowy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 17.02.24, 19:58 >Być może blefują, ale Amerykanie wpadli w popłoch. Dokladnie. Jeden nawet wystapil o odtajnienie informacji w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
kot_filemon88 [...] 16.02.24, 13:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Wojna 16.02.24, 13:38 Mam nadzieję że nie będzie wojny, ale według mnie nie jest to nieprawdopodobne. Bałabym się zaczynać życia w nowym kraju, od zera, mój majątek pewnie szlag trafi. Jakby coś, to ja daję z dziećmi nogę Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Wojna 16.02.24, 16:34 Wojna pewnie będzie, sytuacja na świecie robi się coraz bardziej niestabilna, a poglądy spolaryzowane. Natomiast gdzie i kiedy wybuchnie nie wiem i nie wnikam, skoro nie mam na to absolutnie ŻADNEGO wpływu. Staram się korzystać w miarę rozsądku z wszystkich dostępnych mi przyjemności życia i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Wojna 16.02.24, 16:47 aqua48 napisała: > nie mam na to absolutnie ŻADNEGO wpływu. Staram się korzystać w miarę rozsądku z wszystkich dostępnych mi przyjemności życia i tyle. Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
enia17 Re: Wojna 16.02.24, 17:23 Nad wyraz często Putin wymieniał Polskę w swoim.ostanim wywiadzie z Carlsonem. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Wojna 16.02.24, 17:40 A przecież by nie skłamał, nie on! Cały ten wywiad to jedna wielka правда xD Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wojna 16.02.24, 19:02 Ktoa tu kiedys powiedzial ze jak Putin straszy to nie ma co sie bac. Ale jak Putin uspokaja to czas sie mobilizowac lol Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Wojna 16.02.24, 20:25 Tak, on zawsze na odwrót, mówił, ze nie zatakują Ukrainy a zaatakowali, groził uzyciem bomby atomowej- a nic nie zrobili, teraz twierdzi że Polski nie zaatakuje, grozby atomowe tez ucichły, co zle wrózy.. Mnie nabardziej przeraza w tym ruska propaganda i jak ludzie w to wszystko wierzą. Niedawno oglądałam świetny film 20 dni w Mariupolu, reporterzy byli w momencie inwazji Rosji i sie im udało sporo sfilmowac, jak ludzie się chowali w schronach, małe dzieci były ratowane przez lekarzy, i tam wielu w Mariupolu wierzyło, ze to Ukraińcy im zrzucają te bomby, na końcu filmu jedna kobieta histerycznie krzyczała, że to Ukraińcy. A w Rosji większosc ludzi wierzy, ze to operacja wojskowa w celu denazyfikacji, i jeszcze to wszystko popierają. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 [...] 17.02.24, 20:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Wojna 16.02.24, 20:48 Nie. Pamiętajmy o jednym - oto stuczterdziestomilionowy naród ledwo daje radę walczyć z Ukrainą. Czyli z Państwem o wiele słabszym od nas. Rosja gospodarczo jest słabsza od Włoch. Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Wojna 17.02.24, 12:14 Tylko za chwilę zwyczajnie w świecie zabraknie Ukrainie amunicji i sprzętu, jak się skończą dostawy z Zachodu. Też nie mają takich możliwości w dopływie nowego mięsa armatniego jak ruscy. Ruscy w zasadzie mogą to ciągnąć w nieskończoność. Odpowiedz Link Zgłoś