Dodaj do ulubionych

Dobry express na kapsułki?

21.02.24, 08:19
Jest w ogóle coś takiego. Do pewnej aktywności zawodowej potrzebuję expresu do samoobsługi, nie chcę bawienia się z mlekiem, czyszczenia dysz itd. będzie używany niewiele, powiedziałabym że z 15 lat tygodniowo ( a będą tygodnie że w ogóle, bo to dodatkowe miejsce).Czy to możliwe znaleźć takie cudo, czy po prostu nie ma?
Obserwuj wątek
    • kotejka Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 08:27
      Ja się nie znam, bo mam klasyczny, ale jakis czas temu spaliśmy na weekend w apartamencie wyposażonym w zgrabniutki okrąglutki dolce Gusto na kapsułki i była to całkiem smaczna kawa smile
      • ekstereso Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 08:30
        Dzięki. Ja właśnie też się nie znam, bo też mam zwykły. A może kupić zwykły tylko co z tym mlekiem i koniecznością czyszczenia dysz.? Chyba mleko nie może stać w pojemniku 10 godzin? To co mam się odrywać od pracy albo klienta żeby dysze wyczyścić? Dlatego myślę o kapsułkach.
      • alpepe Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 08:32
        Kupiłam kiedyś dolce gusto dla lokatorów, używkę, potem przyjaciel to wziął do mieszkania pod wynajem krótkoterminowy. Minusem są kapsułki. Mały wybór, ale najgorsze, że one potem ciekną, bo są dość duże i nie wyciśniesz z nich wody po użyciu.
        • pseudo_stokrotka Re: Dobry express na kapsułki? 22.02.24, 11:39
          Miałam dolce gusto i potwierdzam. Tassimo nie cieknie wink
    • alpepe Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 08:30
      No, jak z piętnaście lat tygodniowo, to nawet nie wiem, jak się ustosunkować. Nie wiem, czy dobry, ale mój przyjaciel po latach picia kawy z kapsułek u mnie, a ma wypasioną maszynkę do kawy u siebie, zdecydował się kupić z drugiej ręki dwa egzemplarze Kurps Nespresso essenza mini. Ja mam czarną, on ma szarą i białą. Drugi egzemplarz idzie do jego mieszkania nad morzem. Aha, ale to jest wersja basic, nie spieniam sobie mleka, tylko dolewam do kawy, bo ja nie lubię pianek.
      • alpepe Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 08:34
        I jeszcze wracając do maszynki przyjaciela. Owszem, jak sobie zrobi wypasione cappucino, to fajne, ale mycie tego i cały rytuał zajmuje czas. A tu wkładasz kapsułkę, włączasz, masz kawę. Są takie maszynki do nespresso ze spieniaczami, na marginesie dodam.
        • trut_u Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 09:29
          I kapsułki z mlekiem.
          • quilte Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 10:32
            Do Nespresso?
    • topcia78 Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 08:32
      Nespresso
      • night_and_day Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 08:45
        Również polecam nespresso, od kilku lat używam i jestem bardzo zadowolona. Przejdź się do ich salonu, żeby spróbować czy kawa z kapsułek ci posmakuje.
        • little_fish Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 08:53
          Przy czym wcale nie trzeba używać ich kawy - jest całe mnóstwo kompatybilnych z tym ekspresem.
          • magata.d Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 10:04
            Ja też polecam nespresso. Ale te kompatybilne kapsułki to już nie to. Nomi nie rozumiem o co chodzi z tym mlekiem. Autorka wątku chce od razu kawę z mlekiem z kapsułki? To chyba nie bardzo. A jak kupi ekspres ze spieniaczem mleka to tez trzeba go umyć.
            • alpepe Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 10:10
              Dallmayer ma dobre, capsa, Jacobs teraz wypuścił nowe smaki, tez dobre. Ja tradycyjnie biorę lungo forte marka własna kauflandu.Crema z Lidla nie jest zła. Oczywiście zależy, co kto lubi, ja robię kupek kawy, nastawiłam tak, by lało więcej wody.
            • quilte Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 10:24
              Niektóre ekspresy na kapsułki (nie Nespresso) mają kapsułki od razu z kawą z mlekiem, kakao, cappuccino itd. Nespresso nie. Dlaczego kompatybilne to już nie to? Kapsułki do Nespresso robi np. Nero, Starbucks, Costa.
              • little_fish Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 11:24
                Lavazza też
              • leyla76 Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 11:50
                Jak np tassimo czy dolce gusto.
              • magata.d Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 19:20
                quilte napisała:

> Dlaczego kompatybilne to już nie t
                > o? Kapsułki do Nespresso robi np. Nero, Starbucks, Costa.
                Dla mnie one już są gorsze w smaku. No ale to kwestia gustu i smaku, więc w sumie argument może być.
        • alpepe Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 10:08
          Ale są kapsułki nowego i starego typu, nowe to vertuo, ja mam starego.
    • pyza-wedrowniczka Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 08:51
      Rozumiem, że to dla klientów ma być i nie ma możliwości mleka w lodówce trzymania? Wzięłabym normalny i wlewała mało mleka na 1-2 kawy tylko i wymieniała w połowie dnia.
    • ekstereso Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 08:51
      wielkie dzięki, dziewczyny.
    • quilte Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 09:02
      Od wielu lat mam Nespresso, ciągle ten sam. Nic się z nim nie dzieje, kawa jest dobra (piję tylko espresso, Nespresso chyba ma w kapsułkach tylko czarną kawę, nie ma mlecznej, kakao itp.).
      • little_fish Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 11:27
        Nespresso chyba tak, ale zamienniki pewnie się znajdą. Ostatnio widziałam gdzieś nawet kapsułki mleczne.
    • mil.ka Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 09:33
      Tassimo
      • topcia78 Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 12:52
        Miałam i to był dramat! Kawa śmierdziała plastikiem i nic nie pomagało.
    • mallard Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 09:33
      Po polsku piszemy ekspres
      • magata.d Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 10:07
        A może autorka wątku nie chciała po polsku wink Tu taka jedna pisze dziwnym mieszanym językiem polsko-amerykańskim i nikt się nie czepia wink
        • mallard Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 10:19
          magata.d napisała:

> A może autorka wątku nie chciała po polsku wink Tu taka jedna pisze dziwnym mieszanym językiem polsko-amerykańskim i nikt się nie czepia wink

Tej, to ja też się nie czepiam, tylko pomijam jej wpisy. Poważnie jednak myślę o wygaszeniu, bo czasem z rozpędu otworzę jej wpis i wtedy mnie skręca.
        • ekstereso Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 13:59
          Poszłam za tym, czego zażyczył sobie słownik. Jak się pisze po polsku, wiem, ale na forum nie poprawiam prawie nigdy (tak, to widać).
          • arabelax Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 14:43
            jak już to coffee machine
    • jkl13 Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 11:00
      Mam od lat w pracy dolce gusto. Bo nie mam dostępu do pokoju socjalnego, nie mam wody w pokoju i z myciem byłoby zbyt wiele zachodu. Kapsułki mają tę zaletę, że zużyte po prostu wyrzucam do kosza i zapominam.
      Kawa jest dobra. Może nie wybitna, ale dobra (w domu mam normalny ekspres, mam porównanie). Jest bardzo duży wybór kaw oryginalnych (czarnych i mlecznych), jak i zastępników.
      Jedyne co to ekspres psuje mi się średnio co 2 lata. Problemem jest bardzo twarda woda i ogromną ilość kamienia, której nie daje rady regularne płukanie (np.czajnik w pracy odkamieniam 2 razy w tygodniu, mimo filtrowania wody w dzbanku brity). Ale za to regularnie, na jesieni, pojawiają się promocje w dolce gusto, zwykle przy zakupie większej ilości opakowań kawy ekspres jest za 1 zł. Wiec po prostu korzystam z tych promocji i wymieniam ekspres na nowy (naprawa jest zupełnie nieopłacalna, próbowałam).
    • pasquda77 Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 11:19
      Kup Tassimo, bardzo dobra kawa, mleko nie jest w proszku, dla porównania mam też Dolce Gusto i kawa z ich kapsułek jest okropna.
    • kurt.wallander Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 11:32
      Ja w mieszkaniu na wynajem krótkoterminowy mam Tchibo Cafissimo. Zaleta to cena - regularnie mają promocje typu "kup duzy zapas kapsułek, a najtańszy ekspres dostaniesz gratis". Ekspresy mają kompaktowe rozmiary i występują w kilku kolorach, można dobrać do wnętrza.
      Wady - pasują tylko kapsułki Tchibo, przynajmniej do tych najtańszych ekspresów, oraz nieekologiczność rozwiązania, ale to chyba będzie dotyczyło każdych kapsułek...
      • kurt.wallander Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 11:36
        Weszłam na stronę sklepu i akurat mają taką promocję. Gdyby ktoś rozważał ten ekspres, to teraz warto kupić.
    • leyla76 Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 11:52
      Ja polecę nesspresso, bez spieniacza. W do mleka kubek elektryczny spieniający. Szybko się myje , bez skomplikowanego czyszczenia rurek. Ja mam kubek spieniający lavazza i mogę polecić.
      • ekstereso Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 14:01
        to w sumie mogę kupić zwykły ekspres (proszę, mallard), ciśnieniowy, bo jednak taki bym wolała, ale tylko "czarny", bez mlecznych bajerów i ten kubek dokupić. Jak myślicie, która opcja lepsza?
        • quilte Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 15:00
          Jeśli ma być szybko i łatwo, to jednak kapsułki (tylko że dla mnie kapsułkowy to wyłącznie Nespresso, jestem wyznawczynią wink)
        • alpepe Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 19:40
          Obczaj ten model, o którym pisałam. Jest wąski, wszędzie wciśniesz, wygląda stylowo w kolorze czarnym, do tego elektryczny kubek i po sprawie.
        • leyla76 Re: Dobry express na kapsułki? 22.02.24, 11:59
          Ja mam ciśnieniowy z młynkiem firmy delonghi. Niby ma spieniacz mleka , rurka na parę, ale nie lubię tego używać. Wole elektryczny kubek spieniający .
          Kawę robisz jednym przyciskiem. Trzeba tylko dosypywać ziaren i dolewać wodę no i czyścić jak się domaga.
          Dla mnie najlepsza opcja, a mam jeszcze bo używam na wyjazdy tassimo, oraz dolce gusto w domu w UK (w którym bywam parę razy do roku).
    • sueellen Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 13:01
      Nie istnieje.
    • majenkirr Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 14:08
      Nespresso.
    • slatynka85 Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 19:31
      Mam bosh tassimo. Najlepsza kawa jaką piłam w domu. Minusem są drogie kapsułki i brak możliwości kupienia zastępczych. Plusem - bardzo duży wybór smaków, bardzo dobra kawa, jak w kawiarni a ekspres używany na olx za 60zl kupisz. Nie ma sensu wydawania więcej na nowy.
      U koleżanki piłam kawę z ekspresu za kilka tys. To szczerze mówiąc te moje z kapsułek lepsze sa6w smaku. No ale droższe.
    • pupu111 Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 19:57
      Biedronka co jakis czas za darmo rozdaje Delta Q, i o dziwo kawa z tego ekspresu jest podobno naprawde niezła, rozdaja za darmo tzn za voucher bo te kapsułki sa drogie i bardzo mało komu się to opłaca
    • ekstereso Re: Dobry express na kapsułki? 21.02.24, 20:03
      Dzięki. Jeszcze zrobię próbę, postaram się gdzieś tych kaw spróbować, dzięki Wam mam dwa typy i zdecyduję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka