panna_lila 03.03.24, 10:03 Mogłabym mieć, jak Wam się podoba taki projekt? Macie stołeczek, książki czy jednak zdecydowanie opcja nogi na podłodze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cegehana Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:07 Myślę, że to dobry pomysł dla osób starszych i niepełnosprawnych, daje dodatkowe oparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:09 jak ten starszy/niepełnosprawny ma tak się umościć? Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:12 Pewnie jej chodziło o joginów. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:16 Może tak samo jak na klasycznym wc, a może też oprzeć się o te boczne "półki" jeśli utrzymanie pionowej postawy ciała jest dla niego wysiłkiem. Pozycja kucająca ma ułatwić wypróżnianie - nie trzeba z niej korzystać, kiedy pacjent problemu z tym nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:23 cegehana napisał(a): > Może tak samo jak na klasycznym wc, a może też oprzeć się o te boczne "półki" j > eśli utrzymanie pionowej postawy ciała jest dla niego wysiłkiem. Narysuj mi to... Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:25 Widzisz tego pana w prawym górnym rogu? Wyobraź go sobie opartego ręką o półkę. Tak jak można się przytrzymać drążka, ściany czy szafy które nie każdy akurat ma. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:31 Myślę że albo nie rozumiesz na co patrzysz albo pajacujesz, innej opcji nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:35 35wcieniu napisał(a): > Myślę że albo nie rozumiesz na co patrzysz albo pajacujesz, innej opcji nie wid > zę. Ja też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:43 cegehana napisał(a): > Widzisz tego pana w prawym górnym rogu? Wyobraź go sobie opartego ręką o półkę. O tę "półkę", którą ma pod stopami? Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:47 On tą półkę ma pod czym chce. Jak może zadrzeć nogę to może nogą, jak wygodniej mu oprzeć się ręką to może ręką, jak nie potrzebuje się opierać to może korzystać jak ze zwykłego WC - ma więcej opcji a nie mniej, nic mu ten kibelek nie odbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:32 Pozycja kuczna wymaga sprawnych nóg i stawów biodrowych, mnóstwo osób w sile wieku, nie mających problemów z chodzeniem ma z nią już problem a tym bardziej starszych i niepełnosprawnych, zwłaszcza, jeżeli to miałoby wyglądać tak, jak na wstawionym rysunku, czyli trzeba nogi postawić wyżej i do tego na szerokość muszli klozetowej... Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:37 Tam nie ma obowiązku korzystania z pozycji kucznej ani pozycji jogina jaką prezentuje facet na rysunku. Widzicie ograniczenia w tym WC a nie widzicie w klasycznym, które tym się tylko różni, że nie ma tych półek? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:41 Nie widzę w tym WC ograniczeń, widzę opcję dla tych którzy z jakiegoś powodu lubią się wypróżniać kucając, ale na pewno nie opcję dla starszych i niepełnosprawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:45 35wcieniu napisał(a): > ale na pewno nie opcję dla starszych i niepełnospra > wnych. > Dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:48 cegehana napisał(a): > Widzicie ograniczenia w tym WC Zdecydowanie, zwłaszcza dla "starszych i niepełnosprawnych" dla których uznałas to rozwiązanie za świetną opcję... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:51 Jako osoba z chorym kolanem mogę powiedzieć, że te półki stanowczo przeszkadzałyby mi we wstaniu z klozetu. Bo nie mogłabym wstawić stóp pod klozet na tyle aby przenieść ciężar ciała tak żeby nie obciążać zbytnio tego chorego kolana. Oczywiście wstałabym ale po tylu latach chorowania wiem, że odczułabym ból w kolanie Nauczyłam się perfekcyjnie przez całe życie chodzić, siadać, wstawać i przykucać tak aby to kolano oszczędzać. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:14 Akurat starszy i niepełnosprawny móglby mieć problem z wejściem i zejściem z tego Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:16 cegehana napisał(a): > Myślę, że to dobry pomysł dla osób starszych i niepełnosprawnych, daje dodatkow > e oparcie. 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 10:17 Dodatkowe powierzchnie do myćia. Zamiast tradycyjnej dziury w podłodze. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 11:47 W zasadzie chodzi nie tyle o praktyczność co fizjologicznosc załatwiania potrzeby. Tak jak pozycja lezqca na plecach jest niefizjologiczna przy porodzie i ulatwia zecie tylko lekarzowi tak pozycja siedziaca przy wypróżnianiu tez nie jest naturalna bo ludzie przez tysiąclecia robili to w kucki. Zaxwyczaj nikomu to nie przeszkadza a wreczvulatwia zycie ale schody zaczynają się przy problemach z perystaltyka czy zatwardzeniach i w takich sytuacjach ten k8belek zycie by bardzo ulatwial. Jako osoba starsza z biodrem na śrubach i kawalem blachy w nodze jednak nawet w takiej sytuacji bym miała powazny problem by x niego skorzystać. Mozna sie śmiać z toalet ktore kiedys mozna bylo spotkać np na dworcach pt dziura w podłodze otoczona obudowa z lekkim podwyższeniem by se ich nie zalać na stopy ale w takim przypadku one by spełniły rolę, ten z wlazeniem na półkę przy kiblu nie Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Bardzo praktyczny WC-cik 03.03.24, 12:08 Podobna pozycja "kucna" jest najlepsza przy tych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś