Dodaj do ulubionych

Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni

19.03.24, 16:45
Czy ktoś wie jak zmienić numer na który przychodzi kod z receptą? Sądziłam że wystarczy normalnie podać inny numer w przychodni ale to podobno jakoś automatycznie jest przypisane i "niedasie". W przychodzi teściowej nic "niedasie", więc pytam na forum jak to zrobić. Teściowa (nie ma założonego ikp)ma coraz większe problemy z posługiwaniem się komórką generalnie i z odczytywaniem smsów w szczególności, zamiast kodu na lek podaje nr telefonu z którego kod przyszedł, lub poprzedni kod sprzed tygodni i takie tam, więc dla uproszczenia chcieliśmy żeby kod przychodził na nr telefonu męża, bo i tak on te recepty wykupuje. A tu zonk - niedasie. A co jeśli ktoś zmienił numer, albo zgubi telefon, albo ma na kartę?
Obserwuj wątek
    • turbinkamalinka Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 17:08
      Nie wiem czemu się nie da. Ja zmieniałam numer w przychodniach dziecka i bez problemuprzychodzi kod recepty na nowy numer. Prosiłam o zmianę numeru tel do kontaktu i nie było problemu
    • silenta Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 17:21
      Do mnie jak przychodzą smsy z systemu IKP to nadawcą jest e–zdrowie. Jeśli teściowej wyświetla się nr telefonu nadawcy to myślę, że musi to przychodzić z przychodni. Coś panie kręcą. Może napisz maila do przychodni, niech napiszą kto jest administratorem danych i tam się zwrócić.
      • no_name33 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 17:51
        silenta napisała:

> Jeśli teś
        > ciowej wyświetla się nr telefonu nadawcy to myślę, że musi to przychodzić z pr
        > zychodni.

Myślisz, że lekarz czy pielęgniarka bawią się w wysyłanie smsów? Do każdego pacjenta indywidualnie? No nie sądzę. Wszystkie podmioty medyczne korzystają z systemu e-zdrowie. Tam wpisują e-recepty, e-skierowania, informacje o przebiegu choroby itd.
        • silenta Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:05
          Ojej, a ja myślałam, że dlatego są takie opóźnienia w przychodni bo lekarz smsy pisze.
          Czym innym jest sms i email z e-pacjenta (stamtąd dostajesz jak podasz swoje dane na IKP) a czy innym z przychodni (niektóre przychodnie czy szpitale mają swój system do wysyłania kodów do recept czy skierowań). I w takiej sytuacji ja dostaję wszystko podwójnie. Jak w mojego ojca POZ nie
          • silenta Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:06
            c. d. nie ma przychodnianego systemu wysyłania kodów a on nie podał swoich danych w IKP to dostaje kod do recepty na karteczce.
        • szmytka1 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:25
          Nie prawda. Do mnie od ginekologa sami oddzwaniają. Ja wykonuje telefon, mówię co chce, a oni dzwonią do mnie. To samo u pediatry, żadne ezdrowie, ani nigdzie gdzie miałam dostać jakieś recepty, nawet w szpitalu wojewódzkim z systemu przychodzi tylko SMS, że jest wizyta a kod to ktoś dzwoni do mnie. To nie jest tak powszechne, jak myślałaś.
        • gorzka.gorycz Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 20.03.24, 09:37
          Nie. U nas przychodzą i z e-zdrowie oraz z przychodni. Podpisuję się zgodę. Może mają taki system.
    • tilijka123 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 17:21
      Zmieniałam przez net w IKP, podawanie nowego numeru w przychodni nie przynosiło żadnego efektu. IKP ma chyba każdy, tylko nie każdy ma aktywowany dostęp przez net/telefon. Zadzwońcie na infolinię NFZ - telefoniczna Informacja pacjenta 800 190 590, powinni coś podpowiedzieć albo pomóc zmienic.
    • ichi51e Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 17:25
      W ikp bym probowala
      • ichi51e Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 17:26
        A jak nie ma oko to ja bym jej zrobiła będziecie mieć wszystko w jednej apce
      • m_incubo Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 20.03.24, 08:22
        Ale dlaczego w IKP, skoro wiadomości nie przychodzą z IKP - skoro teściowa nie aktywowała tam konta, to nie mogą przychodzić, przecież to oczywiste.
        Jeszcze raz zażądać zmiany numeru w przychodni, tym razem na piśmie.
    • alicia033 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 17:26
      Konto IKP to ma, bo co najmniej od covidoszaleńatwa każdy z numerem PESEL je ma, tylko z niego nie korzysta. Jeśli ma profil zaufany (bo nie sądzę, żeby miała podpis kwalifikowany), to możecie się tam dostać. Jak nie to przez przychodnię, tylko poprosić o kogoś kompetentnegosmile.
      • ichi51e Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 17:50
        W momencie wprowadzenia ikp wszyscy dostali (niezwiązane z covidem) bo po prostu z papieru przeszliśmy na zapis elektroniczny.
      • aqua48 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:47
        No właśnie na tym polega problem - nie ma profilu zaufanego, nie ma dostępu do konta IKP, nie ma żadnej aplikacji i nie założy sobie tego. Ma 84 lata i postępującą demencję jest analogowa i bardzo podejrzliwa. Ma tylko beznadziejną przychodnię gdzie niedasie. I coraz więcej problemów. Sądzę że to przychodnia podała ten numer telefonu do IKP, czy systemu skąd te recepty przysyłają (jeśli w ogóle) więc miałam nadzieję że to ona może też go na prośbę pacjenta zmienić. Lekarz pierwszego kontaktu (beznadziejny, ale teściowa nie zmieni) obiecał przy ostatniej wizycie że będzie przesyłał kody na telefon męża ale nic z tego.
        • feniks_z_popiolu Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:49
          Napisz,@@ so NFZ lub zadzwoń na infolinię Tam Ci podadzą wpiszą te dane.
        • snajper55 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:52
          aqua48 napisała:

> No właśnie na tym polega problem - nie ma profilu zaufanego, nie ma dostępu do
          > konta IKP, nie ma żadnej aplikacji i nie założy sobie tego.

Każdy ma dostęp do swojego konta IKP. Na przykład poprzez bank. Konta bankowego też nie ma? Sama nie potrafi to niech to ktoś zrobił za nią.

> Ma 84 lata i postęp
          > ującą demencję jest analogowa i bardzo podejrzliwa. Ma tylko beznadziejną przyc
          > hodnię gdzie niedasie. I coraz więcej problemów. Sądzę że to przychodnia podała
          > ten numer telefonu do IKP, czy systemu skąd te recepty przysyłają (jeśli w ogó
          > le) więc miałam nadzieję że to ona może też go na prośbę pacjenta zmienić. Leka
          > rz pierwszego kontaktu (beznadziejny, ale teściowa nie zmieni) obiecał przy ost
          > atniej wizycie że będzie przesyłał kody na telefon męża ale nic z tego.

Lekarz nie ma dostępu do IKP pacjenta, więc numeru telefonu nie zmieni.

S.
          • aqua48 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:58
            Ma idiotyczny bank, na który plujemy, ale taki sobie samodzielnie wybrała jak jeszcze była w dobrym stanie. Mąż tam nie ma pełnych praw jako upoważniony. Nawet duplikatu karty mu nie wydadzą. Chodzi na piechotę i wypłaty robi w oddziale w kasie. I ponieważ ma mnóstwo innych spraw na głowie zupełnie nie ma ochoty zakładać sobie kolejnej aplikacji bankowej do cudzego konta z obawy że się kiedyś w czymś rąbnie, albo będzie z powodów zdrowotnych niedostępny. To jest dość skomplikowane.
            • kk345 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 23:21
              Generalnie rada z cyklu "nie prosiłaś o nią", ale niech mąż porozmawia z mamą o upoważnieniu notarialnym do jej reprezentowania, bo jak demencja postąpi dalej, to nawet do emerytury się nie dostaniecie, by opłacić mamy czynsz...
              • aqua48 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 20.03.24, 09:35
                kk345 napisała:

> Generalnie rada z cyklu "nie prosiłaś o nią", ale niech mąż porozmawia z mamą o
                > upoważnieniu notarialnym do jej reprezentowania,

Wiem, ale na razie nie ma o tym mowy. Wszelkie tego typu rozmowy są niesłychanie trudne, a mąż dodatkowo nie jest w najlepszym stanie zdrowia i nie ma siły na kłótnie i awantury, więc raczej staramy się pójść w kierunku usamodzielniania mamy, nie kolejnych ograniczeń. Powiem więcej - teściowa teraz bardziej słucha mnie, bo wie że ja nie odpuszczam, i nie da mi się jeździć po głowie. Jej dzieci i dalsi krewni niestety ulegają. Trudne to wszystko jest bardzo, sądziłam że przynajmniej w tak drobnej sprawie pójdzie dość prosto, ale widzę, że nie.
                • kk345 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 20.03.24, 19:30
                  Z doświadczenie: będzie gorzej, a kiedy już demencja będzie widoczna, żaden notariusz niczego z Wami nie sporządzi i zostaniecie na lodzie- a raczej opłacając mamy mieszkanie ze swoich pieniędzy.
        • beata985 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 22:26
          Po prostu mąż czyli jej syn niech zalozy/aktywuje jrj konto I tam będą jej dane...
          Tak myślę, spróbujcie przecież to nic nie kosztuje...wpisze jej dane, posłuchać itd...
    • no_name33 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 17:45
      Przecież kody wysyła system e-zdrowie, a nie pani z przychodni. Odkąd są e-recepty, to wszystko przechodzi przez platformę p1. Jak lekarz czy rejestratorka ma to zmienić? Każdy jest w systemie, tylko nie każdy aktywował IKP.
      • eriu Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 18:12
        A jak lekarz wpisuje wizytę do historii na IKP? No przecież są osoby, które mają odpowiednie dostępy. Tylko te panie w przychodni albo nie umieją albo nie chcą.
        • no_name33 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:20
          eriu napisała:

> A jak lekarz wpisuje wizytę do historii na IKP? No przecież są osoby, które maj
          > ą odpowiednie dostępy. Tylko te panie w przychodni albo nie umieją albo nie chc
          > ą.
          >

Przecież nie wpisuje w IKP 🤦‍♀️ IKP jest częścią zintegrowanego systemu P1
          Tak jak pracownik ZUS nie wpisuje użytkownikowi PUE danych, tylko zaciągane są z systemu NPI.
          • eriu Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:35
            Przecież nie chodziło mi o to, że pacjentowi lekarz wpisuje konkretnie w jego IKP tylko, że istnieją połączenia. I są osoby, które mają dostępy takie, że wpływają na to co się pokazuje w IKP.
          • aqua48 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:48
            no_name33 napisała:

> Przecież nie wpisuje w IKP 🤦‍♀️ IKP jest częścią zintegrowanego systemu P1

No to jak zmienić w systemie numer telefonu do kodów smsowych?
            • snajper55 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:53
              aqua48 napisała:

> no_name33 napisała:
              >
              > > Przecież nie wpisuje w IKP 🤦‍♀️ IKP jest częścią zintegrowanego systemu
              > P1
              >
              > No to jak zmienić w systemie numer telefonu do kodów smsowych?

Trzeba wejść na konto IKP danej osoby i tam ten numer zmienić.

S.
              • aqua48 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:59
                Masakra.
            • no_name33 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 21:48
              aqua48 napisała:

> no_name33 napisała:
              >
              > > Przecież nie wpisuje w IKP 🤦‍♀️ IKP jest częścią zintegrowanego systemu
              > P1
              >
              > No to jak zmienić w systemie numer telefonu do kodów smsowych?

Na koncie IKP.
          • taki-sobie-nick Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 20.03.24, 01:47
            Chyba "ściągane".

Zaciągnąć to się można do wojska.
    • figa_z_makiem99 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 17:47
      Podałam inny nr telefonu i kod przyszedł na ten numer.
    • przepio Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 18:13
      W koncie pacjenta sobie zmień.
      Mnie przychodzi i sms i recepta na maila
      • kubek0802 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 18:36
        Nie koniecznie z IKP. Ja mam konto na IKP i do mnie przychodzą sms z e-zdrowie, skierowania i recepty mojej mamy przychodzą na mój tel od nadawcy LEKARZ albo inne konkretne nr tel. Więc jak najbardziej należałoby zmienić w przychodni. I to wychodzi automatycznie, a nie że rejestratorka wysyła.
        • przepio Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:49
          Konto na ikp mają wszyscy, ale nie kazdy sie tam loguje.
          Recepty i skierowania teścia również przychodzą do mnie i na sms i na maila. Z tym, że ja sama teściowi ustawiłam mój numer i
          wpisałam mail w ikp. Recepty przychodzą z różnych miejsc, nie tylko z przychodni, również ze szpitala w innym mieście, gdzie nigdy mój nr i mail nie był podany.
          • aqua48 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:52
            przepio napisała:

> że ja sama teściowi ustawiłam mój numer i
            > wpisałam mail w ikp.

A jak się zalogowałaś do IKP teścia?
            • przepio Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 20:00
              Kiedyś było coś takiego jak zip- lata temu. Podał mi kod.
              Ty możesz założyć teściowej profil zaufany
              • przepio Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 20:02
                przepio napisała:

> Kiedyś było coś takiego jak zip- lata temu. Podał mi kod.
                > Ty możesz założyć teściowej profil zaufany
                Ew próbuj przez bankowosc elektroniczną czy co tam jeszcze jest. Jak się zaloguje, to powpisuj swoje numery czy maile i będzie to do Ciebie przychodziło.
                • aqua48 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 22:28
                  No właśnie zdecydowanie nie chcemy przez bankowość elektroniczną, wyjaśniłam dlaczego.
                  • przepio Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 22:43
                    aqua48 napisała:

> No właśnie zdecydowanie nie chcemy przez bankowość elektroniczną, wyjaśniłam d
                    > laczego.

Teraz przeczytałam. Nie pamiętam jak profil zaufany się potwierdza, jakoś go trzeba chyba uwiarygodnić.
                    Ale teraz znalazłam coś takiego - Jeżeli nie możesz lub nie chcesz zakładać profilu zaufanego za pomocą konta w banku — możesz założyć go w punkcie potwierdzającym.
                    Czyli poszukaj co to ten punkt potwierdzający i udaj się tam z teściową
                    • aqua48 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 23:03
                      przepio napisała:

> Czyli poszukaj co to ten punkt potwierdzający i udaj się tam z teściową

Hmm, teściowa niewychodząca jest...Wiem teraz ja odpisuję jak te wszystkie forumowe niedaśki, ale tak jest.
                      Będę jeszcze próbować przez przychodnię.
                      • laluga Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 20.03.24, 10:21
                        Do IKP można też się logować eObywatelem. (Ja wolę profilem zaufanym)
                  • beata985 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 22:49
                    aqua48 napisała:

> No właśnie zdecydowanie nie chcemy przez bankowość elektroniczną, wyjaśniłam d
                    > laczego.

Możecie po prostu założyć hasło i login, tak jak na gazeta pl ...I wtedy nie potrzebujesz banku do tego...
                    • alicia033 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 23:17
                      beata985 napisała:

> Możecie po prostu założyć hasło i login, tak jak na gazeta pl ...I wtedy nie po
                      > trzebujesz banku do tego...

nei, to tak nie działa. Jeżeli nie przez bank, to trzeba potwierdzić swoją tożsamość w stosownym punkcie (np. placówce zus, urzędzie skarbowym, gminie). Weryfikacja via bank jest akurat najprostszym i wymagajacym najmniej zachodu sposobem na założenie profilu zaufanego. No, chyba, że akurat w międzyczasie wymieniło się dowód na tę najnowszą wersję z warstwą elektroniczną (uciekła mi jej nazwa).
                      • beata985 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 20.03.24, 08:45
                        Ale ty piszesz o profilu zaufanym?
                        Ja na pewno do któregoś portalu zakładałam login i hasło i nigdzie nie chodziłam potwierdzać...działało.
                        Nie wiem dlaczego tak zrobilam...całkiem prawdopodobne, że było to zanim ogarnęłam profil i logowanie przez bank.
                        • sol_13 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 21.03.24, 23:16
                          Nie da się "bez niczego ". Trzeba się uwiarygodnić przez bankowość, e-dowodem, rozmową video z urzędnikiem lub w urzędzie.

Autorko-moze rozmowa video w Waszym przypadku zda egzamin.
                          Numeru nie zmienisz w przychodni.
    • snajper55 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 18:41
      aqua48 napisała:

> Czy ktoś wie jak zmienić numer na który przychodzi kod z receptą?

To się robi w IKP. Tam określasz czy kody będą przychodzić mailem czy SMSem i podajesz adres mailowy albo numer telefonu.

> Sądziłam że w
      > ystarczy normalnie podać inny numer w przychodni ale to podobno jakoś automatyc
      > znie jest przypisane i "niedasie".

Przychodnia nie ma dostępu do konta pacjentów w IKP, więc niedasię.

> W przychodzi teściowej nic "niedasie", więc
      > pytam na forum jak to zrobić. Teściowa (nie ma założonego ikp)

Każdy ma konto w IKP.

> ma coraz większe
      > problemy z posługiwaniem się komórką generalnie i z odczytywaniem smsów w szcze
      > gólności, zamiast kodu na lek podaje nr telefonu z którego kod przyszedł

W SMSie z kodem nie ma żadnego numeru telefonu.

S.
      • kubek0802 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 18:46
        snajper55 napisał:

>
        > W SMSie z kodem nie ma żadnego numeru telefonu.
        >
        > S.
        Jak sms przychodzi z przychodni nie IKP to nadawcą jest jakiś nr telefonu, albo np. LEKARZ. I pewnie ten nr podaje seniorka.
        • snajper55 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:47
          kubek0802 napisała:

> snajper55 napisał:
          >
          >
          > >
          > > W SMSie z kodem nie ma żadnego numeru telefonu.
          > >
          > > S.
          > Jak sms przychodzi z przychodni nie IKP to nadawcą jest jakiś nr telefonu, albo
          > np. LEKARZ. I pewnie ten nr podaje seniorka.

SMS przychodzi z jakiegoś numeru telefonu, ale ten numer jest w nagłówku SMSu a nie w jego treści. W treści jest data wystawienia recepty, godzina wystawienia i kod.

S.
          • aqua48 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:51
            snajper55 napisał:

> SMS przychodzi z jakiegoś numeru telefonu, ale ten numer jest w nagłówku SMSu a
            > nie w jego treści.

Ale zrozum że osoba z demencją nie odróżnia nagłówka od treści, nie odczytuje poprawnie sms-a i osobie mającej wykupić dla niej leki podaje co bądź i z tym właśnie jest problem. Nie mieszkamy z teściową i nie mamy dostępu do jej telefonu.
            • snajper55 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 20.03.24, 00:43
              aqua48 napisała:

> snajper55 napisał:
              >
              > > SMS przychodzi z jakiegoś numeru telefonu, ale ten numer jest w nagłówku
              > SMSu a
              > > nie w jego treści.
              >
              > Ale zrozum że osoba z demencją nie odróżnia nagłówka od treści, nie odczytuje p
              > oprawnie sms-a i osobie mającej wykupić dla niej leki podaje co bądź i z tym wł
              > aśnie jest problem. Nie mieszkamy z teściową i nie mamy dostępu do jej telefonu

No to nie zmienicie tego numeru telefonu, bo żadna z wielu możliwych metod jego zmiany jest wedlug Ciebie niemożliwa.

S.
            • paskudek1 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 20.03.24, 08:53
              aqua48 napisała:

> snajper55 napisał:
              >
              > > SMS przychodzi z jakiegoś numeru telefonu, ale ten numer jest w nagłówku
              > SMSu a
              > > nie w jego treści.
              >
              > Ale zrozum że osoba z demencją nie odróżnia nagłówka od treści, nie odczytuje p
              > oprawnie sms-a i osobie mającej wykupić dla niej leki podaje co bądź i z tym wł
              > aśnie jest problem. Nie mieszkamy z teściową i nie mamy dostępu do jej telefonu
              > .

Cóż, nie chcę cię martwić, ale niezależnie od tego czy mieszkacie z teściową czy nie to prędzej czy później BĘDZIECIE MUSIELI zająć się jej sprawami. Czyli dostępem do lekarza, telefonem, kontem. I lepiej to sobie umysłowić i zacząć działać w tym kierunku.
              • aqua48 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 20.03.24, 09:44
                paskudek1 napisała:

> niezależnie od tego czy mieszkacie z teściową cz
                > y nie to prędzej czy później BĘDZIECIE MUSIELI zająć się jej sprawami. Czyli do
                > stępem do lekarza, telefonem, kontem. I lepiej to sobie umysłowić i zacząć dzia
                > łać w tym kierunku.

Ależ ja to doskonale wiem. Już zajmujemy się wieloma sprawami. Niestety przychodnia teściowej i jej lekarz pierwszego kontaktu nie współpracuje. A teściowa też na razie jest w takim stanie zdrowia, że mimo iż w wielu sprawach sobie nie radzi, albo radzi gorzej, to próbuje utrzymać nad nimi jaką taką kontrolę decyzyjną co nam przysparza mnóstwa problemów. Trudno też ją na tym etapie odłączyć od wszystkiego, bo w jakimś tam zakresie ją rozumiem, a poza tym istnieje realna obawa że w takiej sytuacji pogrąży się w swojej demencji całkowicie. To nie jest dziecko, to dorosły człowiek. I tak udało się nam (głównie mnie) nad wieloma sprawami zapanować.
                • jkl13 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 21.03.24, 08:50
                  Moim zdaniem na tym polega wasz podstawowy błąd. Nadal traktujecie teściowa jak dorosłą osobę, która może podejmować decyzje w swoich sprawach. Nie, nie może. Bo choroba sprawiła, że jest to dziecko w ciele dorosłego. I tak musicie ja traktować, jak dziecko, które nie jest w stanie decydować o ważnych sprawach w swoim życiu. Owszem, teściowa może zdecydować, czy na śniadanie ma ochotę na chleb jasny czy ciemny, ale nie o tym, czy ma dostęp do recept i w jakiej formie. I im szybciej wy to zrozumiecie, tym będzie wam łatwiej, a teściowej bezpieczniej.
    • feniks_z_popiolu Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 19:29
      Trzeba to zrobić w IKP. Każdy go ma ale nie każdy go uaktywnił, teściowa
      pewnie nie. Tam podajesz nr telefonu i/lub @@. Wtedy e-zdrowie wysyła ci kod recepty / skierowania.
    • panna.nasturcja Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 21:58
      Stek bredni w tym wątku jest.
      Jeśli teściowa nigdy nie zalogowała się do IKP to nie dostaje stamtąd sms-ów bo tam trzeba wpisać samemu numer telefonu do sms-ów.
      Skoro nigdy tego nie zrobiła to smsy nie są stamtąd (sama sprawdż czy nadawcą jest e-zdrowie).

Jej sms-y są z przychodni, w której podała numer telefony lata temu, gdy składała deklarację wybierając lekarza.
      I tak, wyłącznie przychodnia może to zmienic, tylko nie lekarz a ktoś kto administruje systemem danych osobowych.
      Piszecie pismo z zaznaczeniem, że chodzi o zmianę danych osobowych lub zapytaniem kto nimi administruje skoro „niedasię”. Zaraz się da. GIODI czyni cuda.

Osoby, które podały numer i w IKP w s systemie przychodni (jeśli ta ma takowy) dostają na ogół dwa sms-y, z dwóch źródeł (ja tak mam).
      • aqua48 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 19.03.24, 22:29
        O dzięki, spróbuję.
        • jkl13 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 21.03.24, 08:51
          Ja też tak mam, dostaje zawsze 2 smsy- z e-zdrowia i przychodni.
    • czarna_kita Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 20.03.24, 10:29
      Nie wiem czemu w jej przychodni się nie da, w mojej się dało a nawet w dwóch. Zmieniałam w przychodni nr telefonu z mamy na mój i w innej przychodni teściowej na mój. Poszłam powiedziałam o co chodzi i bez problemu.
      I do mnie - jako do mnie osobiście przychodzą dwa smsy z kodem. Z e-zdrowie i z przychodni.
      Do mojej teściowej tylko z przychodni.
      • aqua48 Załatwiłam!!! 20.03.24, 13:34
        czarna_kita napisał(a):

> Nie wiem czemu w jej przychodni się nie da, w mojej się dało a nawet w dwóch.

Udało się przez przychodnię zmienić. Nie wiem czemu wczoraj teściowej powiedzieli że nie da się. Prawdopodobnie albo coś sama pokręciła, albo trafiłam dzisiaj na inną rejestratorkę. Wszystkim informującym, że tylko przez IKP informuję zatem że przez przychodnię też się da.
        • panna.nasturcja Re: Załatwiłam!!! 21.03.24, 02:29
          Bo numer w przychodni i numer w IKP to dwa różne systemy i mogłyby nawet być podane różne numery telefonów.
        • jkl13 Re: Załatwiłam!!! 21.03.24, 08:52
          Super, jeden problem z głowy.
    • irma223 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 21.03.24, 16:00
      A to nie teściowa ma zdecydować o zmianie numeru telefonu? Chodzi pewnie o to, że oświadczenia nie przyjmą od was, tylko od teściowej.
      Ja zresztą jestem za każdym razem pytana, czy numer ... jest tym właściwym.
      • aqua48 Re: Nr telefonu do otrzymywania kodu w przychodni 21.03.24, 21:49
        irma223 napisała:

> A to nie teściowa ma zdecydować o zmianie numeru telefonu? Chodzi pewnie o to,
        > że oświadczenia nie przyjmą od was, tylko od teściowej.

Jak się okazało (ja też tak myślałam) - nie. Od teściowej nie przyjęli, tłumacząc że niedasię, ode mnie tak. Ale nie wykluczam że to kwestia recepcjonistki albo tego że ta przychodnia w ogóle jest rąbnięta, o czym pisałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka