Dodaj do ulubionych

Oponka na brzuchu

20.03.24, 21:53
Starość nie radość, a mnie właśnie stuknęła 40stka. tongue_out
Z tej okazji postanowiłam wziąć się za siebie, zrzucić parę kilo i pozbyć się oponki z brzucha. Szukam dobrych rad, jak najlepiej się za to zabrać. Może podpowiecie co konkretnie się u was sprawwdziło. Oczywiście oprócz diety MŻ. tongue_out
Obserwuj wątek
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: Oponka na brzuchu 20.03.24, 22:02
      Masz jakąś aktywność fizyczną która sprawia Ci przyjemność?
      • agatha.trixie Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 09:35
        Lubię jeździć rowerem, a sezon właśnie się zaczyna 🤗
    • thea19 Re: Oponka na brzuchu 20.03.24, 22:14
      Na oponkę to tylko deficyt kaloryczny a ćwiczenia to w ogóle dla zdrowia i samopoczucia. Ustalasz na kilku kalkulatorach swoje zero kaloryczne, wyciągasz średnią, odejmujesz 300 i to będzie deficyt. Instalujesz fitatu, ustawiasz na miejscu honorowym wagę kuchenną i ważysz oraz liczysz wszystko zanim włożysz do paszczy. Ważysz i mierzysz się raz w tygodniu.
      • agatha.trixie Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 09:37
        I naprawdę 300 kalorii mniej wystarczy? W takim razie to naprawdę da się zrobić. Moim problemem są chipsy i słodycze. Samo konkretne ich ograniczenie robi mi taki deficyt.
        • malaperspektywa Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 09:43
          Tak. Zdziwisz się ile kalorii to nasze niewinne podjadanka. A z drugiej strony 1500 kalorii to całkiem sporo sensownego jedzonka. Zacznij zapisywać co zjadasz, liczyć kalorie, włącz rower i pójdzie.
          • asia-loi Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 10:19
            malaperspektywa napisała:

> Tak. Zdziwisz się ile kalorii to nasze niewinne podjadanka. A z drugiej strony
            > 1500 kalorii to całkiem sporo sensownego jedzonka. Zacznij zapisywać co zjadasz, liczyć kalorie, włącz rower i pójdzie.

1500 kalorii to jest bardzo mało jedzenia.
            Mnie aplikacja Samsunga wylicza trochę poniżej 1500 i każdego dnia sporo przekraczam te 1500 kalorii, a staram się ograniczać z jedzeniem. Nie słodzę, unikam słodyczy. 😒
            • triismegistos Re: Oponka na brzuchu 22.03.24, 09:42
              Kombinuj. Chudy nabiał, pierś z kurczaka, ryby, warzywa, konjac, ziemniaki. Imho taką niską kalorykę łatwiej utrzymać na niskich tłuszczach.
              Inna sprawa że 1500 kcal to strasznie mało. Masz 150 wzrostu że ci tak wyliczyło?
              • asia-loi Re: Oponka na brzuchu 22.03.24, 10:24
                triismegistos napisała:

> Kombinuj. Chudy nabiał, pierś z kurczaka, ryby, warzywa, konjac, ziemniaki. Imho taką niską kalorykę łatwiej utrzymać na niskich tłuszczach.
                > Inna sprawa że 1500 kcal to strasznie mało. Masz 150 wzrostu że ci tak wyliczyło?
                >
                Mam 166 cm wzrostu, 80,5 kg wagi, 60 lat. Wystarczy mi jak zrzucę z 10 kg, bo na stare lata u chudzielców bardzo zmarszczki widać. Jem dużo warzyw bo lubię, owoców też dużo, ale je zaczęłam ograniczać zwłaszcza banany. Zawsze chude mięso, wędliny bez konserwantów.
                Bardzo mało jem masła, chleba, bo nie pracuję więc nie robię kanapek. Ale codziennie kefir, jogurt lub serek wysokobiałkowy. Nie słodzę, slodyczy, ciast mało. A mimo to trudno zrzucić nawet 1 kg.
                Jak byłam młodsza to jadłam sporo słodyczy, słodziłam - na miesiąc sama zużywałam ponad 2 kg cukru i mniej sporo ważyłam.
                • szarmszejk123 Re: Oponka na brzuchu 22.03.24, 10:54
                  1500 przy twojej wadze i wzroście to chyba trochę mało
                • wapaha Re: Oponka na brzuchu 24.03.24, 08:28
                  asiu, dokładnie 1450 kcal to twoja PPM. Czyli tyle potrzebujesz, żeby ŻYĆ , te kalorie w całości idą na pracę twojego organizmu, poszczególnych układów,

Podstawowa przemiana materii--1451
                  Dla twoich parametrów CPM ( całkowita przemiana materii) przy leżeniu w łóżku to 1795kcal
                  a przy niskiej aktywności 1934kcal-przy aktywności umiarkowanej -2210kcal

Nie wiem jaki masz tryba życia , zdrowia i jedzenia ( piszesz ze nie jesz masła i kanapek ale zarazem ze dobrej jakości wędliny - z czym te wędliny?).
                  Jeśli chcesz schudnąc-idź do dietetyka-który spojrzy na ciebie całościowo ( nie masz niedoczynności ?, jak z glikemią ?) , ułoży składniki pokarmowe tak by było dobre makro ( jedzenie wszystkie "chudego" niekoniecznie jest dobre, tłuszcz jest potrzebny, witaminy muszą sie przyswajać itd), zobaczy jaka jest twoja świadomość, dotychczasowa dieta i błędy, nawodnienie lub jego brak, aktywność
            • pseudo_stokrotka Re: Oponka na brzuchu 24.03.24, 06:10
              Ja mam 1550 kcal ustawione. Bez słodyczy i śmieciowego lub tłustego jedzenia to całkiem normalna ilość wychodzi. Głodna nie jestem, a przedtem jadłam naprawdę dużo sad
        • stasi1 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 09:46
          Tylko że to pewnie będzie trwało z rok
          • marta.graca Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 09:46
            Nieprawda.
          • asia.sthm Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 09:50
            stasi1 napisał:

> Tylko że to pewnie będzie trwało z rok

Ty chyba jojo chcesz tu propagować. Ić precz.
            • stasi1 Re: Oponka na brzuchu 23.03.24, 23:01
              Czemu tak sądzisz? Jeśli rok będzie się odchudzała to na jojo nie ma szans
        • awf-33 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 10:23
          agatha.trixie napisała:

> I naprawdę 300 kalorii mniej wystarczy?

Wystarczy. Obserwuje konto dziewczyny, która schudła 40 kg właśnie przy takim deficycie. Tempo oczywiście bardzo wolne, ale dzięki temu skóra nie wisi jej do kolan 😉
          Zakładam, że tylu kg do zrzucenia nie masz.
    • jehanette Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 09:45
      Sorry, dieta MŻ i ćwiczenia, na brzuch może być pilates dobry.
    • joana.mz Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 10:00
      wetnę się w wątek
      Macie jakąś fajną aplikację do polecenia - taka do liczenia kalorii, zapisywania postepów chudnięcia?
      • marta.graca Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 10:02
        Do liczenia kalorii Fitatu.
        • asia-loi Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 10:15
          marta.graca napisała:

> Do liczenia kalorii Fitatu.
          >

Lub aplikacja Samsunga: Samsung Health.
          Tylko dla mnie te aplikacje są bardzo niewiarygodne. Nie ma wielu dań. Są tylko jakieś posiłki ze sklepów. Np. chcę wpisać zupa ogórkowa, ale nie ma opcji że ugotowana samodzielnie. Są tylko jakieś sklepowe zupy ogórkowe. To samo z innymi daniami.
          • marta.graca Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 10:34
            Koleżanka korzysta i po prostu dodaje wszystkie składniki dań.
            • asia-loi Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 11:13
              marta.graca napisała:

> Koleżanka korzysta i po prostu dodaje wszystkie składniki dań.
              >
              Ale jest to upierdliwe, czasochłonne. I ciężko o precyzję.
              • szarmszejk123 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 11:19
                Ciężko o precyzję? Przecież do tego używa się wagi :p
                • asia-loi Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 11:27
                  szarmszejk123 napisał(a):

> Ciężko o precyzję? Przecież do tego używa się wagi :p

Nie wszystko da się zważyć. Np. gotujesz garnek zupy czy innego dania. Wszystkie produkty do garnka sobie zważysz, ale jak sobie zważysz to co masz na talerzu. Najczęściej nakłada się na talerz na oko.
                  Jeżeli np. do zupy zważysz jedną marchewkę, to na talerzu nie wiesz ile masz tej marchewki.
                  • marta.graca Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 11:29
                    A to jak ugotujesz marchewkę, to przestaje ona być jedną marchewką? Rozmnaża się czy kurczy w tym garnku?
                    • asia-loi Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 11:40
                      marta.graca napisała:

> A to jak ugotujesz marchewkę, to przestaje ona być jedną marchewką? Rozmnaża się czy kurczy w tym garnku?
                      >
                      Marchewkę czasami trę na tarce lub kroję. Jak nalewam zupę na talerz to nie wiem ile tej marchewki mam na talerzu, bo przecież nie całą. Tak samo jest z innymi produktami w zupie: ziemniakami, ryżem, kluskami czy innymi. Marchewka i zupa to przykład. Precyzyjnie to sobie można zważyć kotleta czy ziemniaka i to zjeść. Ale już z panierką do kotleta może być problem, żeby tą panierkę precyzyjnie zważyć, zwłaszcza jak się smaży więcej niż jednego kotleta.
                      • marta.graca Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 11:57
                        Nie miałam zupełnie z tym problemu w trakcie diety. Nawet nie ważyłam na wadze, ale na oko.
                        • asia-loi Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 12:03
                          marta.graca napisała:

> Nie miałam zupełnie z tym problemu w trakcie diety. Nawet nie ważyłam na wadze, ale na oko.
                          >
                          A dla mnie jest upierdliwe i nieprecyzyjne. Dlatego odpuszczam. Tyle, że mi aplikacja uświadomiła jak mało jedzenia to jest 1500 kalorii. I jak ciężko schudnąć nawet 1 kg na miesiąc stosując mż, zwłaszcza na stare lata 😒
                          • marta.graca Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 12:08
                            Ja własnie schudłam niedawno na diecie 1500 kcal i wcale nie było to mało jedzenia. Schudłam 7 kg szybko i efekt utrzymałam.
                            • asia-loi Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 12:13
                              marta.graca napisała:

> Ja własnie schudłam niedawno na diecie 1500 kcal i wcale nie było to mało jedze nia. Schudłam 7 kg szybko i efekt utrzymałam.
                              >
                              No to podziwiam. To daj jakieś rady co jeść, a czego nie. I jak to zrobić. 🙂
                              • malaperspektywa Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 12:22
                                Więcej sałaty i białka. Np. 1/3 kostki chudego twarogu, łyżka jogurtu, dużo sałaty i kiełków i masz bardzo niskokalorycznie.
                              • marta.graca Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 12:23
                                Ja miałam jadłospis z daniami ułożony przez dietetyczkę, wg tego co lubię. Na śniadania były owsianki, kanapki z chudymi wędlinami i warzywami, omlety, placuszki, jajecznica z warzywami, szakszuki, drugie śniadania sałatki, tortille z nadzieniem, na obiad ryż, kasza, makaron gryczany, drób, chude ryby, warzywa pieczone, curry, na kolacje kanapki, sałatki, smoothie, zupy kremy.
                              • wapaha Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 17:57
                                asia-loi napisała:

> >
                                > No to podziwiam. To daj jakieś rady co jeść, a czego nie. I jak to zrobić. 🙂
                                >
                                >
                                > przede wszystkim nie zapierać się i nie negować ważenia tongue_out
                                bo to podstawa
                                Jeśli zważysz wszystkie składniki wrzucane do zupy, ilość wody i objętość miseczki to jak najabrdziej możesz wyliczyć kaloryczność tejże tongue_out To samo z innymi potrawami -ważysz jajko, wazysz wędline, wazysz pieczywo do grzanek tongue_out Ważysz ziemniaki, surówkę, kotleta tongue_out
                            • moni_485 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 12:16
                              Ale ty chyba młoda jesteś tzn. ok. 40-tki. Po 45 roku życia chudnie się trudniej.
                              • marta.graca Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 12:19
                                Być może, ale mi też wcale nie było łatwo, udało się dopiero z dietą od dietetyczki.
                              • asia-loi Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 12:25
                                moni_485 napisała:

> Ale ty chyba młoda jesteś tzn. ok. 40-tki. Po 45 roku życia chudnie się trudniej.

Ja do 40. byłam chuda, a nie szczupła. Przytyłam po lekach. Tych leków już dawno nie biorę, ale te kilogramy już mi zostały. Teraz mam 6o lat. Do zrzucenia mam 10 kg. I jak trochę schudnę, to zaraz mi znowu przybywa. 😒 A ograniczam jedzenie. Niby mi już nie przybywa kg, ale zrzucić też nie mogę. Choć gdybym jadła to co bym chciała i ile chciała, bo mam apetyt i stać mnie na to jedzenie, to bym ważyła ze 100 kg lub więcej. 😬
                                • moni_485 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 12:47
                                  Ja przytyłam kilka kilo z rozmiaru 36 po 45 roku życia. Nie zmieniłam wtedy leków, jadłam to samo i tyle samo co zazwyczaj. Ciężko mi to zrzucić, wg dietetyczki powinnam zjadać 1600 kalorii, dla mnie to mało. Co prawda chudnę ale bardzo powoli.
                                  • moni_485 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 12:48
                                    Mam 49 lat.
                              • thea19 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 13:46
                                Bzdura
                                • moni_485 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 15:21
                                  Ale co jest bzdurą?
                                  • thea19 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 17:52
                                    że po 45r chudnie się trudniej - chudnie się tak samo jak po 20 - kwestia motywacji i dyscypliny.
                                    • moni_485 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 18:36
                                      Bez motywacji i dyscypliny chudnie się szybciej przed 45 rokiem życia niż bez motywacji i dyscypliny po 45 roku życia.
                                      • jolie Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 18:45
                                        Wydaje mi się, że to jednak trochę zależy od organizmu, niektórzy z wiekiem się zasuszają (i nie chodzi tylko o spadek masy mięśniowej, każdej masy).
                                      • marta.graca Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 18:51
                                        Nie wydaje mi się, by bez motywacji i dyscypliny dało się chudnąć, w jakimkolwiek wieku.
                                        • jolie Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 18:56
                                          W nielicznych przypadkach to się udaje np. po ciąży i/lub karmieniu.
                                        • asia-loi Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 19:10
                                          marta.graca napisała:

> Nie wydaje mi się, by bez motywacji i dyscypliny dało się chudnąć, w jakimkolwi
                                          > ek wieku.
                                          >

Znam ludzi, którzy jedzą dużo, co chcą, nie liczą kalorii i są chudzi. Całe życie chudzi. Mają to w genach. Ja tak miałam do czterdziestki, do czasu niebrania leku od którego przytyłam. Tyłam stopniowo, nie 10 kg od razu. A najbardziej to widać po ubraniach. I z moich obserwacji wynika, że wielu ludzi, którzy za młodych lat byli szczupli, to mając 45-60 lat mają nadwagę.
                                          • marta.graca Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 19:17
                                            Ja też tak miałam i w sumie ciągle jestem szczupła, ale napisałaś o chudnięciu, nie o trzymaniu wagi. Do tego już jednak dyscyplina jest potrzebna.
                                            • asia-loi Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 20:26
                                              marta.graca napisała:

> Ja też tak miałam i w sumie ciągle jestem szczupła, ale napisałaś o chudnięciu,
                                              > nie o trzymaniu wagi. Do tego już jednak dyscyplina jest potrzebna.

>

No bo od iluś lat mam nadwagę, tak z 10-12 kg. Dlatego chcę schudnąć i nie mogę. A to że mam tylko 10-12 kg nadwagi zawdzięczam temu, że się ograniczam z jedzeniem. Bo gdyby nie ograniczenia to bym ważyła ze 100 kg. Po mnie tak bardzo tej nadwagi nie widać, bo głównie chodzę w spodniach, mam chude nogi i ręce, ale , mam oponkę na brzuchu i mam czym oddychać big_grin I nie wchodzę w ubrania, w które wchodziłam 3-4 lata temu. Postanowiłam, że już nie będę więcej kupować większych ubrań. Muszę schudnąć, a później trzymać wagę. Od dzisiaj zaczęłam mniej kupować jedzenia. Nie będę miała, to nie będę tyle jeść, a jak mam to często bywa, że jem bo się zepsuje, albo żeby nie wyrzucać.
                                              • marta.graca Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 21:21
                                                A może mogłabyś sobie dołożyć trochę ruchu, który lubisz?
                                                • asia-loi Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 21:24
                                                  marta.graca napisała:

> A może mogłabyś sobie dołożyć trochę ruchu, który lubisz?

>
                                                  Zaczęłam chodzić z kijami. Chodzę tak już ze dwa tygodnie. Średnio co drugi dzień, bo czasami pada lub nie mam czasu. Ale jak idę do sklepów (a mam blisko) to specjalnie idę dłuższą drogą.
                                                  • pade Re: Oponka na brzuchu 23.03.24, 23:07
                                                    asia-loi napisała:

> marta.graca napisała:
                                                    >
                                                    > > A może mogłabyś sobie dołożyć trochę ruchu, który lubisz?

> >
                                                    > Zaczęłam chodzić z kijami. Chodzę tak już ze dwa tygodnie. Średnio co drugi dzi
                                                    > eń, bo czasami pada lub nie mam czasu. Ale jak idę do sklepów (a mam blisko) to
                                                    > specjalnie idę dłuższą drogą.
                                                    >
                                                    >
                                                    >
                                                    I tak trzymać. Tylko staraj się chodzić codziennie i żeby to nie było tempo żółwia. Dodaj chociaż raz w tygodniu jakąś ogólnorozwojówkę - basen, zdrowy kręgosłup, pilates. Odejmij połowę z jednego posiłku.
                                                    Ja się tak kiedyś zadręczałam liczeniem, ważeniem, aż w końcu dałam sobie spokój, bo to mnie wręcz stresowało. Teraz niczego nie ważę, jem wszystko czyli niczego nie eliminuję, ale nawyki mam w miarę zdrowe, czyli nie dla mnie czipsy czy fastfudy, ruszam się i chudnę. Powoli, owszem, ale konsekwentnie. I to mi najbardziej pasuje.
                                                  • pade Re: Oponka na brzuchu 23.03.24, 23:11
                                                    I dodam jeszcze, że czytając ematkowe wątki dotyczące diety uznałam, że nigdy nie schudnę, bo nie mam zdrowia na ciągłe kontrolowanie co jem, ile jem i czy trafiłam w okienko.
                                                    Pocieszało mnie jednak to, że mój tato zawsze nabierał trochę masy przez zimę, a wiosną wszystko zrzucał samym chodzeniem. Tylko to nie był kilometr dziennie, tylko z 8. Postanowiłam naśladowaćsmile
                                        • moni_485 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 21:21
                                          Bez motywacji i dyscypliny przy niewielkim zmniejszeniu kaloryczności chudniesz, tylko bardzo wolno. Może kiedyś zrozumiesz o co mi chodzi. Ja do 45 roku życia miałam rozmiar 36 i jakakolwiek dieta i problemy z wagą to był dla mnie kosmos. Z racji tego w tej kwestii mam zupełnie inne i z 10 lat dłuższe doświadczenie niż ty.
                  • szarmszejk123 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 12:04
                    No normalnie, kładę talerz na wadze, taruję, nakładam zupę 🤷
          • szarmszejk123 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 11:08
            Ja sobie sama tworzyłam dania w Fitatu.
          • grruu2.0 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 13:47
            Można zrezygnować z zup i jeść dania, które dają się wyliczyć
            • asia-loi Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 15:20
              grruu2.0 napisała:

> Można zrezygnować z zup i jeść dania, które dają się wyliczyć

Nue gotuję zup codziennie. Zrezygnować całkiem - nie ma takiej opcji. Nawet jak na jakiś czas zrezygnuję i schudnę to jak wrócę do zup do znowu przytyję. Najlepiej byłoby zrezygnować całkiem z jedzenia 😏. A o ile byłoby taniej 😀
              • marta.graca Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 15:33
                Wydawałoby się, że zupy są raczej niskokaloryczne smile
                • szarmszejk123 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 15:38
                  A to już zależy od zupy chyba :p
                  Jak się zabieli trzydziestką to już tak sobie :p
                  • marta.graca Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 15:44
                    Albo da dużą ilość tłustej wędzonki smile
              • wapaha Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 17:59
                asia-loi napisała:

to jak wrócę do zup do znowu przytyję.

jakim cudem ?
                zupy są niskokaloryczne -przy sporej objętości
                są świetne przy odchudzaniu
                >
            • asia.sthm Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 15:25
              grruu2.0 napisała:

> Można zrezygnować z zup i jeść dania, które dają się wyliczyć

To jest akurat tortura dla niektórych, a dieta tortura jest z założenia do du.py.
              Dieta ma być na tyle przyjemna aby dała się trzymać długo i trochę dłużej bez wysiłku.
          • premeda Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 20:45
            Są tylko fitatu ma skopaną wyszukiwarkę i trzeba naprawdę się naszukać. Gorzej z jadłospisami, bo ja sobie mogę wklepać ile czego zjadłam ale skąd mam wiedzieć ile czego mogę zjeść 🤯
            • triismegistos Re: Oponka na brzuchu 22.03.24, 10:03
              Po co ci jadłospis? Patrzysz w aplikację i widzisz, że np zostało ci do zjedzenia 300 kcal, i musisz dojeść 20g białka. Masz ochotę np na kanapki. Wpisujesz składniki w fitatu i widzisz że się nie zmieścisz w kalorie, a białka jest za mało i zaczynasz kombinować. Może chleb ukroić trochę cieniej? Może zamiast masła użyć skyra, zamiast sera np wędzonej ryby, zamiast trzeciej kanapki wziąć miseczkę sałatki?
              Na początku jest trudno i poruszasz się po omacku, ale szybko się uczysz.
          • triismegistos Re: Oponka na brzuchu 22.03.24, 09:49
            Ale jakbyś chciała mieć "zupę ogórkową"? Przecież może być na wywarze z warzyw, zabielana mlekiem, z ziemniakami, a może być na kostkach wieprzowych, że śmietaną z zasmażką i ryżem.
            Musisz samodzielnie wklepać składniki.
            • wapaha Re: Oponka na brzuchu 22.03.24, 09:58
              triismegistos napisała:

> Ale jakbyś chciała mieć "zupę ogórkową"? Przecież może być na wywarze z warzyw,
              > zabielana mlekiem, z ziemniakami, a może być na kostkach wieprzowych, że śmiet
              > aną z zasmażką i ryżem.
              > Musisz samodzielnie wklepać składniki.
              >

W fitatu są różne zupy -domowe kupne,ludzie wrzucają własne przepisy ,można zobaczyć który jest najbardziej zbliżony-podobne ilości i składniki albo wklepać poteaer samodzielnie
          • pseudo_stokrotka Re: Oponka na brzuchu 24.03.24, 06:13
            W fitatu bardzo dużo dan jest "domowych". Ogórkowa też wink
            Zresztą, co to za różnica? Domowe też są różne, u jednych ogórkowa to sama woda, u innych jest tak gęsta, że łyżka stoi, i to z ryzem i smietaną.
      • przepio Re: Oponka na brzuchu 23.03.24, 18:58
        Fatsecret. Od 6 tyg używam, wpisuje wszystko co zjem. Pierwsze 2 tyg były okropne, ale teraz- bajka.
        Mnie gubiły słodycze- teraz jak mam wybór- albo cos czym sie najem, albo coś słodkiego w ilości, która mnie tylko rozwscieczy- to wybór jest tylko
        jeden.
        Schudłam 5 kg.
    • hanusinamama Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 10:05
      Deficyt i ruch. Tylko nie brzuszki!! Ćwiczyć trzeba całe ciało smile
      Ja polecam niezmiennie basen. Koleżanka pozbyła sie oponki dietą i łażeniem z kijami
      • aankaa Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 16:07
        Deficyt i ruch. Ćwiczyć trzeba całe ciało. Ja polecam niezmiennie basen.

jeśli pływanie odchudza to co wieloryby robią nie tak? big_grin
        • thea19 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 17:51
          a hipopotamy? ciagle pływają i jedzą same warzywa i owoce
        • hanusinamama Re: Oponka na brzuchu 23.03.24, 18:39
          Nie mówię, że odchudza. Odchudza jedynie deficyt kaloryczny.
          Natomiast pływanie ćwiczy całe ciało. Nie mam problemu z oponką i brzuch mam płaski bo całe życie często pływam, 5-6 razy w tygodniu jestem na basenie.

Wieloryb robi wszystko tak smile Jest ciężki aby móc się zanurzyć w wodzie ( zwierzeta wodne muszą być ciężkie) a tłuszcz stanowi tkankę ochronną
    • alpepe Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 10:54
      Gratulacje z okazji 40.
    • lampasufitowa Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 13:33
      Kokietka… starość 40tka…
    • ekstereso Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 18:11
      Ja osiągnęłam wielki sukces, schudłam 3 kg w kilka tygodni, jedząc codziennie 1600 z fitatu. Po początkowych trudnościach, mam wrażenie że przeskoczyłam do innej szufladki zapotrzebowania.
    • jolie Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 18:27
      Po 40-tym roku życia najwyższy czas zapisać się na kolonoskopię😛. Ta dieta przed badaniem i upiorny preparat do oczyszczania jelit (fortrans lub inne) gwarantują przynajmniej 2 kg mniej... I czasowy jadłowstręt po smaku tego koszmarnego czegoś.
      Żartuję oczywiście. Bez MŻ i ruchu nie da rady.
      • danka88 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 18:54
        Jeśli chce ci się ważyć wszystko co wkładasz do ust to możesz oczywiście spróbować. Jeśli nie masz do tego cierpliwości to powiem tak- Jeść mniej , zwiększyć białko w diecie, ograniczyć węglowodany . Do tego siłownia 30 minut cardio plus ćwiczenia siłowe - po 40 stce trzeba wzmacniać masę mięśniową
    • mama-ola Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 20:55
      Gatki tego typu.
      • malaperspektywa Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 21:08
        Szczególnie na plażę, pod bikini 😀. Może są jakieś takie całościowe, od stóp do głów.
      • asia-loi Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 21:09
        mama-ola napisała:

> Gatki tego typu.

Tylko modelka nie ma oponki, jest szczupła. tongue_out
        • bistian Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 21:16
          asia-loi napisała:

> Tylko modelka nie ma oponki, jest szczupła. tongue_out

Tak, bo jest zabiedzona zazwyczaj. Mięśni mało, nie może pójść do pracy po posiłku, bo ją wzdyma, gdy cokolwiek zje.
        • moni_485 Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 21:23
          Na grubszej osobie te gatki się zwiną w okolicy talii.
      • mama-ola Re: Oponka na brzuchu 22.03.24, 07:00
        Kilkumiesięczne używanie tych gatek likwiduje oponkę, wypłaszcza brzuch i wycina głębokie wcięcie w talii. W bonusie daje uczucie sytości. Dowód anegdotyczny tylko jeden, ja.
        Jak już kiedyś tu wspominałam, szyję sobie. A jak szyję, to świetnie wiem, jakie miałam wymiary rok temu, a jakie mam teraz. Spadek w talii niebagatelny.
    • igge Re: Oponka na brzuchu 21.03.24, 21:53
      Moim zdaniem okazja jest za mało motywująca. Ta 40tka.
      Nowa miłość lub choć zakochanie i zauroczenie byłoby odpowiedniejsze. Q sensie bardziej skuteczne.
      Oponka by znikła w try migawink.
      No i dodatkowo ogólnie byś wypiękniała i odmłoddziła się.
      Nie żeby teraz Ci czegoś brakowałowink.
    • lampasufitowa Re: Oponka na brzuchu 22.03.24, 19:01
      Dziewczyny a jak z tym kortyzolem? Może to ten dziad winny faktycznie nie kalorie…
      • thea19 Re: Oponka na brzuchu 23.03.24, 13:45
        Kortyzol utrudnia odchudzanie więc warto go obniżyć a za oponkę zawsze odpowiadają kcal. Kortyzol ich nie ma
    • demodee Re: Oponka na brzuchu 24.03.24, 08:58
      Czy jak się ma oponkę w talii czyli tłuszcz pod skórą, to znaczy, że narządy w jamie brzusznej nie są otłuszczone?
    • bei Re: Oponka na brzuchu 24.03.24, 09:32
      Działaj aerobowo- dluuugie spacery, no chociaż godzinka. Pół godziny w jedną stronę, pół godziny powrót, albo rower, pływanie , bieganie. Dłuższy czas wykonywania ćwiczeń i niższa intensywność powodują, że ćwiczenia tlenowe są przyjemne, a podwyższają wydolność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka