Dodaj do ulubionych

Złamany mały palec u stopy

22.03.24, 18:00
Jest szansa dopomóc? Małżonek przygrzmocil w futrynke (klasyka) palec spuchł i zsiniał, ma wyraźny krwiak
Dla mnie na stowe złamany
Twierdzi, że nie ma po co po lekarzach chodzić, bo i tak nie gipsuja, nie leczą
musi się zagoić sam
Macie jakieś dowsiadczenie?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 18:05
      Cóż można powiedzieć na pomysł samodzielnego leczenia złamania? Niech czeka, będzie miał komplikacje to zmądrzeje.
      • fortalesa Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 18:10
        No to ja mam inne zdanie. Miałam to samo. Palec spuchł, zsinial. Pojechałam na sor. Po 5 godzinach i RTG sklejono mi zwykłym plastrem tego palca do dwóch kolejnych. I to tyle. Nic innego mu pewnie nie zrobią. Po 4 tygodniach palec jest ok.
        • 35wcieniu Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 18:13
          Roznicą jest: "po RTG". W większości wypadków wystarczy skleic z sąsiednim, ale nie zawsze, zależy jak złamany. A bez RTG tego nie wiadomo.
        • kamin Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 18:18
          Ja bogatsza o takie doświadczenie sama sobie przykleiłam palec plastrem. Zrosło się bez SORu
    • szarmszejk123 Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 18:08
      Tak, nic nie zrobią, miałam. Bolec może długo.
      • kotejka Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 18:09
        szarmszejk123 napisał(a):

> Tak, nic nie zrobią, miałam. Bolec może długo.

No właśnie pamiętam podobny przypadek mojej mamy, kazali chodzić w drewniakach i tyle
        • black_magic_women Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 20:23
          kotejka napisała:

> kazali chodzić w drewniakach
          > i tyle
          A mnie kupić taki "ortopedyczny" na jedną nogę.
      • szarmszejk123 Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 18:10
        Ale trzeba go sobie skleić z sąsiadem wink
      • 35wcieniu Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 18:12
        Zależy jak złamany. Czasami samo sklejanie nie wystarcza bo jest przemieszczenie, odłamki i cholera wie co. Rzadko w małym palcu, ale się zdarza.
    • ankanka3 Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 18:16
      Takie złamania same się goją. Małych palców się nie gipsuje ani nie nastawia. Tak mi powiedział chirurg. Pobolalo i się zagoiło. Z chodzeniem jedynie było gorzej przez parę dni. Smarowałam jedynie olejem z żywokostu.
      • profes79 Re: Złamany mały palec u stopy 23.03.24, 03:09
        Kurde; lekarz swego czasu najwyraźniej nie znał tej teorii i zapakował mi nogę w gips; mały palec miałem chyba ze trzy razy złamany w toku swojej kariery szkolnej; każdorazowo kończyło się miesięcznym gipsowaniem.
    • majenkirr Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 18:36
      #team mąż
    • berdebul Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 19:07
      Lepiej zrobić rtg, doktora House’a nie oglądał? wink
      Zlamalam siedząc na krześle, rtg, sklejony z sąsiadem, długo się goil, a imponujący siniak został ze mną na jeszcze dłużej.
    • heca7 Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 19:10
      Jak nie chce to nic nie zrobisz. Ja na prawej nodze mam cztery złamane wink Trzy środkowe złamałam sobie jako 10 latka nad morzem. Wychodziłam z wody i u nas czasem (nie wiem czy nadal) leżą jako folochrony takie wielkie betonowe płyty. Czym dalej tym bardziej zasypane piachem. Wychodząc chciałam strzepnąć wodę ze stóp żeby mi się tak piach nie kleił. I j.ebłam o prawie niewidoczną płytę. Ból pamiętam do dziś. Zsiniało mi pół stopy. Chodzić na niej zaczęłam po dwóch tygodniach wink
      A duży palec złamałam z przemieszczeniem w trzech miejscach na własnych schodach w domu. Do dziś się łapię, ze robię nadal ten myk, który doprowadził mnie do urazu tongue_out Stałam na bodajże czwartym schodku, konkretnie to jedną stopą i bujałam się na krawędzi tego schodka. I nagle stopa mi zjechała pionowo w dół. Nie zdążyłam się złapać poręczy i palec wagą całego ciała wbił się w schodek niżej. Masakra. Był składany bo wyglądał jak od rzeźnika. Nikomu nie życzę.
      Jak tak bardzo nie chce jechać na sor to niech go chociaż sklei z innymi żeby zrósł się w miarę prosto. Prędzej czy później źle zrośnięty palec zacznie się dawać we znaki, choćby w butach.
      • kotejka Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 21:07
        heca7 napisała:

> Jak nie chce to nic nie zrobisz. Ja na prawej nodze mam cztery złamane wink Trzy
        > środkowe złamałam sobie jako 10 latka nad morzem. Wychodziłam z wody i u nas c
        > zasem (nie wiem czy nadal) leżą jako folochrony takie wielkie betonowe płyty. C
        > zym dalej tym bardziej zasypane piachem. Wychodząc chciałam strzepnąć wodę ze s
        > tóp żeby mi się tak piach nie kleił. I j.ebłam o prawie niewidoczną płytę. Ból
        > pamiętam do dziś. Zsiniało mi pół stopy. Chodzić na niej zaczęłam po dwóch tygo
        > dniach wink
        > A duży palec złamałam z przemieszczeniem w trzech miejscach na własnych schodac
        > h w domu. Do dziś się łapię, ze robię nadal ten myk, który doprowadził mnie do
        > urazu tongue_out Stałam na bodajże czwartym schodku, konkretnie to jedną stopą i bujała
        > m się na krawędzi tego schodka. I nagle stopa mi zjechała pionowo w dół. Nie zd
        > ążyłam się złapać poręczy i palec wagą całego ciała wbił się w schodek niżej. M
        > asakra. Był składany bo wyglądał jak od rzeźnika. Nikomu nie życzę.
        > Jak tak bardzo nie chce jechać na sor to niech go chociaż sklei z innymi żeby z
        > rósł się w miarę prosto. Prędzej czy później źle zrośnięty palec zacznie się da
        > wać we znaki, choćby w butach.
        >

O ludzie, to się miałaś smile

No faktycznie nie chce
        To ten typ, co do lekarza tylko karetka
        Jak w ubiegłym roku przed długa podróżą (do Włoch) rozciął palec do mięsa to zamotal bandażem i pojechał
        Przed Dreznem skontatowalam, że bandaż tylko oszukuje, a krwawienie nie ustaje i w końcu przemocą kazałam na parkingu stanąć i palec szyłam, bo by nam się kierowca wykrwawil
        Ale do lekarza nie, bo po co, nic się nie dzieje
        Na RTG nie zaciągnę siła, bo większy ode mnie
        • heca7 Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 21:40
          Na żywca szyłaś? O matko, to musiało boleć!
          • kotejka Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 22:33
            W Niemczech też są lekarze, prosiłam jedzmy smile
            Mam nawet parę wspomnień wink
            Kiedys np mi dziecko szyli jak głowę rozwaliło (pierwszy raz wtedy widziałam jak chłop złapał fałdy skory i czymś jak zszywacz tapicerski główkę mojego trzylatka połatał w 10 sekund )
            Ale nie - po co lekarz, nic się nie dzieje 😅
            Teraz mi dopiero przypomnieli, że rok temu dziecko średnio uszkodziło nogę na schodach w szkole
            Zawiozłam na RTG stwierdzili złamanie i kazali mało chodzić
            Może faktycznie tym razem ma rację wink
          • black_magic_women Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 23:23
            heca7 napisała:

> Na żywca szyłaś? O matko, to musiało boleć!

Hmm, a jak szyją po porodzie na żywca? No boli strasznie crying
            >
            • kotejka Re: Złamany mały palec u stopy 23.03.24, 07:00
              Nie no, aż tak dramatycznie nie było. Symbolicznie załapałam, dzieła dokończyłam plastrami szyjacymi, śladu nie ma smile Spreje są z lidokaina smile
              a mnie w ogóle po porodach to chyba zastrzykami znieczulali miejscowo, coś kojarzę i to było mega nieprzyjemne
              Jak już jesteśmy przy krwawych opowieściach - najgorzej wspominam zabieg kateteryzacji bez znieczulenia, kiedy starszy już profesor laryngologo wsadził mi przez nos dluuga metalowa rurkę do ucha
              Wrażenie okropne jakby mi mózg wysysał pamiętam do dziś wink
              • memphis90 Re: Złamany mały palec u stopy 23.03.24, 08:14
                I to wszystko masz w aucie? Spraye z lidokainą, steristripy, szwy skórne…? 😱Myślałam, że ja mam sporo różności „na okazję” - ale z tego zestawu to tylko steristripy…
                • kotejka Re: Złamany mały palec u stopy 23.03.24, 08:56
                  mam apteczkę wielkości małej walizki, na wyjazdy ją zabieram, owszem
                  od 20 lat jezdze z dziecmi (często i w rózne miejsca), jestem matką trzech ruchliwych chłopców, zycie mnie nauczyło niestety,
                  najczesciej nigdy sie nie przydaje, na szczescie
                  i coraz rzadziej bywa potrzebne, ale bywalo roznie
                  mam tez sterydy na dusznosci (alergicy) i mase innych rzeczy
                  w torebce i na spacer z psem nie noszę, smile
                  nie jestem wariatka, najczesciej wyznaję polopirynę i szałwią popłukaj, ale wiem, że czasem się nie da
    • konsta-is-me Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 19:47
      Mi zagipsowali ale mialam rozczlonkowane zlamanie.W sensie 2 kawalki kosci nie dotykaly sie i były jakby osobno.
      Niestety dolega po latach, nie potrafie normalnie postawic stopy bez bólu.
      • kotejka Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 21:00
        Ojej, to poważne bylo sad
    • black_magic_women Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 20:21
      Miałam na odwrót- największy. I tak gipsu nie założą, tyle że prześwietlą 😞 Palec się zrósł, ale przypomina o sobie, na przykład "na zmianę pogody" 😉
    • berber_rock Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 21:01
      RTG, MRI, operacja i nastawienie na tytanowej płytce. Potem 4 tyg gipsu, 8 tyg rehabilitacji i będzie jak złoto ...

Żartowałam. Mąż ma rację. smile
      • konsta-is-me Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 21:15
        Mojemu prawie-mężowi tak spartolono palec u reki-metalowe płytki, nie wiadomo po co, itd...
        W koncu palec jest calkowicie sztywny i nie do uzytku po 3 operacjach.
    • kachaa17 Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 21:07
      Lepiej niech idzie z tym do lekarza. Ja jak byłam w liceum dostałam piłką we wskazujący palec. BardO bolał ale ni poszłam z nim do lekarza. Jakoś tym się zagoil ale mam na nim zgrubienie. Podczas jednej z wizyt u lekarza medycyny pracy dowiedziałam się, że palce był złamany.
    • iskierka2007 Re: Złamany mały palec u stopy 22.03.24, 21:39
      Wstając z kanapy walnęłam stopą w metalową nogę od stolika. Ból nie do opisania. Palec (ten najmniejszy ostatni) spuchł błyskawicznie, krwiak wyszedł po kilku godzinach. Prywatny dyżur ortopedyczny (oczywiście wypadek wydarzył się w piątek późnym wieczorem). RTG wykazało złamanie, ortopeda kazał połączyć ten palec z dwoma sąsiednimi plastrem, już nie pamiętam na jak długo. Pamiętam, że najgorsze było dla mnie to, że nie mogłam założyć żadnych butów poza Emu i klapkami japonkami. Był maj, a ja w Emu chodziłam. Ludzie na mnie jak na wariatkę patrzyli. Ból po pewnym dłuższym czasie ustąpił, ale palec spuchnięty do dziś...
    • halyna_z_trzebowniska Re: Złamany mały palec u stopy 23.03.24, 07:19
      Zgadza się. Mnie zalecili unieruchomić przyklejając go plastrem do drugiego palca. Jakieś 3 tygodnie bolał.
    • mama-ola Re: Złamany mały palec u stopy 23.03.24, 08:15
      Miałam złamany środkowy palec stopy. Był gips i kule. Ból promieniuje na całą stopę, nie da się na niej stanąć, ale chodzenie na pięcie jest możliwe.
      Po zdjęciu gipsu zauważyłam, że palec rośnie krzywo, odchylony w jedną stronę. Byłam pomysłową nastolatką, więc uszyłam z grubej gumki opaskę, która obejmowała kilka palców i ustawiała ten krzywy na swoje miejsce. I się udało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka