wrota.do.lasu 26.03.24, 18:49 Nie byłyby w stanie zając sie malzonkiem/ partnerem ,członkiem rodziny...W chorobie. Chodzi o jakieś obrzydzenie czy coś? Bo nie ogarniam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: Do tych co za chusteczkę;) 26.03.24, 18:52 Eeee, myślałam że znowu będzie o apaszkach Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Do tych co za chusteczkę;) 26.03.24, 18:56 No ....apaszki faktycznie widuje jeno u starych bab. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Do tych co za chusteczkę;) 26.03.24, 19:08 No to ja stara jestem Bo noszę gawroszki. I nie zdejmuję ich w pomieszczeniu! Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Do tych co za chusteczkę;) 26.03.24, 19:20 Okreslenie " gawroszki" usłyszałam tutaj pierwszy raz. To jakiś regionalizm? Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Do tych co za chusteczkę;) 26.03.24, 19:22 wrota.do.lasu napisała: > Okreslenie " gawroszki" usłyszałam tutaj pierwszy raz. To jakiś regionalizm? Tak, paryski. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Do tych co za chusteczkę;) 26.03.24, 19:40 To wszystko wyjaśnia Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Do tych co za chusteczkę;) 26.03.24, 22:18 Raczej kwestia oczytania... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Do tych co za chusteczkę;) 26.03.24, 22:19 Obecnie noszona przede wszystkim przez kobiety, pierwotnie – w niedbałym ubiorze uliczników, zwłaszcza paryskich, zwanych gawroszami. Określenie pochodzące od Gavroche'a, postaci ulicznika z powieści Victora Hugo Nędznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Do tych co za chusteczkę;) 26.03.24, 19:26 dosc stare slowo pl.wikipedia.org/wiki/Gawroszka a tu przyklady www.hermes.com/pl/en/category/women/scarves-shawls-and-stoles/view-all/#| Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do tych co za chusteczkę;) 26.03.24, 19:48 "Gawroszka" to dosłowne przetłumaczenie na polski "apaszki" Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Do tych co za chusteczkę;) 26.03.24, 22:36 wrota.do.lasu napisała: > Okreslenie " gawroszki" usłyszałam tutaj pierwszy raz. To jakiś regionalizm? To taka mała apaszka. Mniejsza niż klasyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Do tych co za chusteczkę;) 26.03.24, 19:27 czyli majac 20 lat juz bylam stara🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Do tych co za chusteczkę;) 26.03.24, 22:13 W kwestii zajęcia się chorym mężem/rodzicem - miałabym tylko problem z czynnościami, ujmijmy to pielęgnacyjno - medycznymi. Jakieś np zmiany opatrunków czy temu podobne.Natomiast absolutnie nie wyobrażam sobie, że "nie bo nie". I nie poczytywałabym tego sobie za "bohaterstwo", dla mnie to "oczywista oczywistość". Odpowiedz Link Zgłoś