Dodaj do ulubionych

Mąż potrzebuje przyjaciółki

02.04.24, 17:19
Pierwszy raz piszę, zaglądałam dotąd.
Całe Święta byłam przybita, nie chciałam rozmawiać o tym, bo nie chciałam psuć atmosfery i robić dramatów z...no właśnie, nie wiem czy to ja przesadzam czy mąż błądzi.
Mój mąż zawsze był człowiekiem otwartym na innych ludzi, towarzyskim, ważne były dla niego relacje ze znajomymi, przyjaciółmi. Zawsze mówił, że nie chce się zamykać jedynie w relacji z najbliższą rodziną.
Jesteśmy razem od 15 lat prawie, jesteśmy trochę po 40, mamy jedno dziecko.
Kilka lat temu przeprowadziliśmy się do innej miejscowości, do nowego domu, co wpłynęło na relacje z dawnymi przyjaciółmi.
Ogółem, mąż twierdzi, że on potrzebuje przyjaźni z kobietą/kobietami. Oczywiście ja jestem najważniejsza, kocha mnie, jestem jego najlepszą przyjaciółką, ale potrzebuje również mieć w swoim życiu bliską koleżankę, żeby rozmawiać o sprawach, którymi nie chce mi zawracać głowy lub aby szukać balansu.
Miał dwie takie przyjaciółki odkąd pamiętam, znałam je i lubiłam, jednak właśnie przez tę przeprowadzkę i przez różne zawirowania-one też wyszły za mąz, urodziły dzieci, te relacje się bardzo rozluźniły. Maż walczył, zabiegał o kontakty, no ale zdecydowanie nie jest to to samo o kiedyś.
Oczywiście, on ma też wielu kumpli facetów, ale jak sam twierdzi, to nie to samo, nie chce z nimi rozmawiac o emocjach np.
Ogladaliśmy chyba w czasie Bożego Narodzenia 'to właśnie miłośc' i jęczał, że chciałby mieć taka wspierającą przyjaźć jak postacie Liama Neesona i Emmy Thompson. Żeby nie zwalać wszystkiego na mnie, nie polegać jedynie na mnie.
Mąż prowadzi własną działalnośc, to zabiera dużo jego czasu, kontakty z klientami czysto biznesowe, nie ma więc możliwości pogadania z koleżankami w biurze np., no nie pracuje w ten sposób.
Maż jest zapalonym biegaczem, uczestniczył we wspólnych biegach ludzi w okolicy przez jakąś grupę na facebooku i tak pozną tę kobietę. Kilka miesięcy temu, ona też dołączyla. Kilka lat starsza od niego, mężatka z dwójka dzieci, jedno już dorosłe prawie. No i mąż jest szczęśliwy, bo w końcu znalazł bratnią duszę, z którą może porozmawiać. Ogólnie przedstawił to w ten sposób, chce żebyśmy się wszyscy poznali i owszem, możemy czasem wychodzić gdzieś wspólnie, ale jemu zalezy, żeby to była jego kolezanka, więc od czasu do czasu będą rozmawiać na massangerze, dzwonić czy spotykać się na kawę. Poznałam ją-i jej męża, to sympatyczni ludzie, ona pracuje w zawodzie, powiedzmy społecznym, widać, że oboje są bardzo otwarci.
Na początku nie przeszkadzało mi to, tylko przed Świętami kiedy ja byłam zarobiona, mąż szcześliwy szedł na spotkanie i jeszcze bez pytania zabrał połowę mazurka, którego upiekłam na prezent. Wrócił uradowany i totalnie nie rozumiał mojej kwaśnej miny.
Źle się z tym czuję, nie chcę go ograniczać, nie chcę zamykać tylko w rodzinie, ale zaczyna mi przeszkadzać, że on chce wychodzić i spotykac się z przyjaciółką, że w ogóle ma taką potrzebę w sercu.
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 17:23
      >jęczał, że chciałby mieć taka wspierającą >przyjaźć jak postacie Liama Neesona i Emmy >Thompson
      Tzn taką, w której on dzwoni pogadać o tym, że właśnie zmarła mu żona, a ona go zbywa, bo musi koniecznie w tej sekundzie wysłuchać historii o byciu drugim homarem w jasełkach…?
      • daniela34 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 19:44
        Ej, jak ja dość ten film lubię (a przynajmniej nie przyłączam się do obecnego ruchu odsądzania go od czci i wiary) tak przy tej scenie od początku miałam silne WTF.
    • aqua48 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 17:37
      Mogę doradzić - aby lepiej zrozumieć potrzeby męża powinnaś poszukać sobie przyjaciela. Takiego prawdziwego mężczyzny, któremu będziesz mogła się zwierzać i spędzać z nim przyjemnie przedświąteczny czas na rozmaitych wspólnych aktywnościach zamiast męczyć się niepotrzebnie w domu piekąc mazurki. Od razu wróciłby Ci dobry humor.
      Powiedz tylko koniecznie o swoich planach mężowi.
      • mikams75 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 18:09
        To rozwiązanie popieram. Trzeba zacząć od ostatniego zdania - zapowiedzenia planów i określenia potrzeb.
        Może do faceta dotrze. Gorzej jeśli nie. Bo uzna, że ok, niech sobie mają przyjaciół i przyjaciółki. Albo uzna że on może a ona nie, bo to nie to samo.
        Problem zapewne jest w tym, że ona nie ma takiej potrzeby i musi ją w sobie sztucznie stworzyć. A jeśli jej się nawet uda, to szczesliwa w tym układzie nie będzie, bo nie chodzi o odegranie się a o to, że facet ma dziwne potrzeby i priorytety niezgodne z jej wyobrażeniem o związku.
        • beata985 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 18:17
          Też popieram...z tą różnicą, że męża bym nie uprzedzała a postawiła przed faktem dokonanym. Niech kombinuje
          • mikams75 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 18:34
            Ja bym od informowania zaczęła, bo może nie warto tracić czasu i energii na jakiś kolesi, do tego wbrew sobie. Bo dziewczyna jednak nie czuje takiej potrzeby.
      • igge Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 22:48
        No właśnie. Trochę nie wyobrażam sobie.
        Może dlatego, że mąż jest moim najlepszym przyjacielem od zawsze.
        Ale ma przyjaciółkę też. Tyle, że to moja przyjaciółka przede wszystkim. Ale jak mąż jest w Pl i w domu - razem wychodzimy do naszej przyjaciółki. Ona go bardzo lubi i przezabawnie żartują sobie razem (nie wykluczając mnie oczywiście). Uwielbiam słuchać ich przekomarzania się, wygłupiania, żartów i rozmów, interakcji.
        Natomiast jednak od lat spotkania są razem. W trójkę. Czasem dołącza jej mąż Ale rzadko. Jak mojego męża nie ma w mieście czy w kraju to spotykam się że swoją ( naszą) przyjaciółką sama i tyle. Mąż jakoś sam do niej nie biega. Może powinien? wink
        Brakuje mu czasu fakt.
    • figa_z_makiem99 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 17:42
      Poszukaj sobie przyjaciela i rób tak samo jak on, ciekawe czy też będzie tolerancyjny. Najwyraźniej wychował sobie ciebie i wcisnął ci, że tak ma być. Dla mnie kuriozum.
      • niebieskie_korale Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 19:15
        100/100
    • lauren6 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 17:48
      > Wrócił uradowany i totalnie nie rozumiał mojej kwaśnej miny.

Tu tkwi twój problem. Robisz miny i liczysz, że on się domyśli. Gdybyś raz czy drugi zrobiła mu awanturę i opierdoliła, że bez Twojej zgody zaniósł Twoje ciasto obcej babie, to wtedy do męskiego mózgi dotrze komunikat. A tak uznaje, że trochę się podroczysz, ale i tak na wszystko się zgadzasz
      • berdebul Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 03.04.24, 00:43
        Problemem jest durny jak kilo gwoździ chłop, a nie miny.
    • enith Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 17:51
      Równowaga w małżeństwie to dobra rzecz. A więc i ty poszukaj sobie przyjaciela od serca, któremu zawracać będziesz głowę sprawami, którymi nie chcesz obarczać męża. I dla balansu. I przestań piec ciasta, które mąż bez pytania wynosi z domu. Niech teraz mąż trochę popiecze.
      • jeste_m_sobie Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 18:47
        A może mąż tej nowej przyjaciółki twojego męża szuka bratniej duszy?
        • kamkaklamka Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 18:56
          Zawsze możecie stworzyć komunę, można jeszcze kogoś zaprosić, można razem zamieszkać, czemu w sumie nie.
      • runny.babbit Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 18:49
        A może niech mąż zawinie mazurka koleżance i żonie przyniesie?
    • cegehana Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 18:15
      Trochę to dziwne, że człowiek z silną potrzebą przyjaźni opartej na emocjach zmuszony jest szukać tych nowych przyjaciółek zamiast pielęgnować dawne przyjaźnie. Jednak przyjaciel to nie jest ktoś kogo można ot tak zastąpić nowym, nawet przy przeprowadzce. Na Twoim miejscu nie martwiłabym się na zapas - jeśli zechce Cię zdradzić i tak to zrobi, nie da się temu zapobiec awanturami czy fochami, a będzie to świadczyć tylko o nim.
    • anorektycznazdzira Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 18:22
      Jezu. Znajdź sobie przyjaciela, najlepiej na bazie jakiegoś wspólnego hobby, spotykaj się na kawie, zwierzaj, wynoś z domu ciasta i ulubione potrawy. Trzeba tłumaczyć takie proste rzeczy?
      • kamkaklamka Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 18:41
        Tyle że znaleść frajerkę która tak po prostu podzieli się swoim mężem emocjonalnie nie będzie łatwo, tym bardziej w pokoleniu czterdziestolatków, musiałaby szukać facetów w otwartych związkach żeby nie mieć problemów.
        • kamkaklamka Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 18:43
          O drugą taką frajerkę jak autorka która pakuje ciasto obcej babie i cierpi w milczeniu nie będzie łatwo w Polsce gdzie kobiety są jak kobry.
          • guacamole2020 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 23:16
            E gdzie tam. Samo w sobie znalezienie faceta na pogaduchy nie jest wcale trudne, problem polega na tym, że to są przeważnie tacy jak ów mąż autorki 'niewysłuchani'.
        • runny.babbit Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 18:50
          Przecież nie musi być żonaty. Nawet lepiej jak wolny 😉 i młodszy... W końcu to przyjaźń, a ona nie zna granic wieku.
          • kamkaklamka Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 19:00
            Wolny tak ale nie żonaty czterdziestolatek z dziecmi bo to proszenie się o kłopoty, niewiele jest żon które będą chciały mieć kogoś takiego na doczepkę w życiu. Ewentalnie szukać wśród młodszego pokolenia, tam kobiety są już bardziej otwarte, z tego co widzę wielu wystarczy że są pierwszym wyborem i facet oddaje zasoby oraz je oficjalnie szanuje. Przeciętna zzterdziestolatka to by autorkę zjadła że się wpie.. la w związek.Potraktowała by to jako zdradę emocjonalną.
        • memphis90 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 18:56
          Oj weź, weźmie takiego niewyglednego z niespełnioną dotychczas nadzieją na jakiekolwiek bzykanko i będzie go sobie trzymać we friendzonie.
    • bazia_morska Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 18:38
      2/10, ale popieram koleżanki, dobry przyjaciel to podstawa. Najlepiej żeglarz, z dobrym zawodem i grubym portfelem, młodszy o kilka lat, (albo nawet kilkanaście), zabojczo przystojny. Akurat jego załoga wypisała sie z rejsu na Karaiby i poprosił Cię o wsparcie w trudnym dla niego emocjonalnie czasie.
      • sol_13 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 23:29
        Ee dajmy z 4/10, sporo napisała i tak starannie.
        • septembra Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 03.04.24, 20:10
          Też mi si w podoba z widać że to nie pierwsza wprawka
          • septembra Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 03.04.24, 20:11
            *też mi się podoba, widać że to nie pierwsza wprawka
    • dni_minione Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 18:46
      Kradzieży mazurka bym nie wybaczyła.
      • igge Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 22:52
        Ja też nie.
        Ewentualnie gdyby był kupny nie domowej roboty, to jeszcze ok.
      • afro.ninja Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 03.04.24, 18:14
        Zwłaszcza połowy, to zaburza koncept mazurka. Także 1/10.
      • jolie Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 03.04.24, 19:52
        O tym samym pomyślałam - że ja się namęczyłam, wydałam kasę, a typ wyprowadza jedzenie z domu. Co prawda z korzyścią dla mojej figury, ale chodzi o zasadę😀.
    • asfiksja Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 19:09
      U nas też było zdecydowanie za mało mazurka (kruchy spód na maśle, na to gorzka czekolada albo deserowa i w niej utopione orzechy). Natomiast nie wiem, co ludzie widzą w serniku na serze z kubełka i z budyniem, bo mi to kompletnie nie smakuje.
      • aqua48 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 21:26
        asfiksja napisał:

> nie wiem, co ludzie widzą w serniku na serze z kubełka i z budyniem, bo mi to kompletnie nie smakuje.

Czyżby przyjaciel Ci przyniósł w Święta od żony?
        • igge Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 22:54
          Nam wspólna przyjaciółka torbę wiktuałów przyniosła na przystanek jak wsiadaliśmy do autobusu na dworzec wyjeżdżając na święta.
          Pychota.
          Musiałam się z mężem niestety trochę podzielićwink
    • feel_good_inc Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 21:20
      Ciekawe, że gdy pada pytanie o platonicznych przyjaciół, to prawie każda emadka ma takich na pęczki. Natomiast gdy tylko któraś wspomni o platonicznej przyjaciółce męża...
      • borsuczyca.klusek Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 21:30
        feel_good_inc napisał:

> Ciekawe, że gdy pada pytanie o platonicznych przyjaciół, to prawie każda emadka
        > ma takich na pęczki.

No na przykład która?
        • beneficia Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 03.04.24, 19:56
          Na pewno Ci odpowie big_grin
          • feel_good_inc Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 03.04.24, 20:42
            Poszukajcie sobie w wątkach na forum. Temat nie raz był podejmowany.
    • borsuczyca.klusek Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 21:21
      Borsuk gate vibe tylko zamiast serniczka mazurek 🙄
    • alpepe Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 22:51
      Alibi do posiadania kochanki
    • sylwiktrzy Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 23:12
      Ale cię wytresował, że łykasz to wszystko. Nie do wiary ile można komuś wmówić...
    • jammer1974 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 02.04.24, 23:23
      Cos mi sie nie podoba w zachciewajkach twojego meza.
      Wiesz co.
      Ja bym sie zgodzila na te "przyjaciolki" i poszukala sobie w tym czasie wlasnych "przyjaciol" plci odmiennej.
      Ciekawa bylabym reakcji. Bo raczej mi to slabo wyglada.
    • sanyie5 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 03.04.24, 00:54
      dobrarusiama napisała:

> o sprawa
      > ch, którymi nie chce mi zawracać głowy lub aby szukać balansu.
      >...
      > on. Żeby nie zwalać wszystkiego na mnie, nie polegać jedynie na mnie.

Skarb nie mąż!

>Ogólnie przedstawił to w ten sposób, chce żebyśmy się w
      > szyscy poznali i owszem, możemy czasem wychodzić gdzieś wspólnie, ale jemu zale
      > zy, żeby to była jego kolezanka, więc od czasu do czasu będą rozmawiać na massa
      > ngerze, dzwonić czy spotykać się na kawę.

Twój mąż minął się z powołaniem, powinien mieszkać w krajach arabskich i mieć kilka żon.
    • pytajacakinga Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 03.04.24, 05:48
      Jezu jak mnie wkurzają takie dziady które żonom wciskają kity o przymusie posiadania przyjaciółki a ta się jeszcze zastanawia czy słusznie jest jej przykro.
      Dziewczyno walnij pięścią w stół aż mazurek spadnie a dziad jak pójdzie do przyjaciółki to niech tam już zostanie i ona mu piecze mazurki .
    • spinka123 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 03.04.24, 08:01
      Rozwiązaniem może być zmiana formuły związku. Związki otwarte pozwalają być ponad zazdrością i zapewniają więcej możliwości dostarczania satysfakcji.
      Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, ale musiałam jednak do niego dojrzeć.
    • demono2004 Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 03.04.24, 08:11
      Przyjaciela sobie poszukaj. Ciekawe, czy będzie taki wyrozumiały 😁
    • konsternacjax Re: Mąż potrzebuje przyjaciółki 03.04.24, 19:41
      Znajdź sobie przyjaciela, ale nie mów mu o tym, nie spowiadaj się z planów bo wyjdzie, że szukasz taniej zemsty. Znajdź jakiegoś faceta, zacznij z nim gadać na messengerze, uśmiechaj się do komórki, rozmawiaj przy mężu i zobaczysz jak zareaguje. Twój mąż widocznie to ten typ, co szuka poklasku u kobiet i nie rozumie, że to nie fair. Sama jestem koleżanką takiego typa, tylko, że my rozmawiamy na messengerze we trójkę - ja, nasza wspólna koleżana i on. Codziennie. On nie ma ochoty na romans z nami, my nie mamy ochoty na romans z nim, ale gość jest po prostu teoretykiem, lubi popisać jak widzi ładną kobietę, lubi pofantazjować co by z nią robił i lubi jak mu napiszemy, że ładnie dziś wygląda itp. Czy Twój mąż jest tylko teoretykiem czy chodzi o coś więcej, nie wiem, ale histeria nic tu nie da, tylko zemsta na zimno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka