Dodaj do ulubionych

Kot bardzo szybko oddycha-problem kardiologiczny?!

07.04.24, 16:49
Od jakiegoś czasu mój kotek, ma 8mcy bardzo szybko oddycha. Gdy bawimy się piłeczką, leży, nie wstaje, nie biega za nią. Czasami oddycha z otwartym pyszczkiem. Kazano nam iść do kardiologa. Ilość oddechów napewno przekracza 30 w ciągu minuty. Czy ktoś miał podobne objawy u kota?
Obserwuj wątek
    • agcerz Re: Kot bardzo szybko oddycha-problem kardiologic 07.04.24, 16:54
      Może to być kardiomiopatia, potrzebne leczenie jak najszybciej.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kot bardzo szybko oddycha-problem kardiologic 07.04.24, 17:00
      Tak miałam, też u młodej. Jak ganiała za czymś, to potem leżała z otwartym pyszczkiem i ziajała, jak pies.
      Robiłam echo serca, nic nie wykazało. Kotka ma teraz 4 lata, już tak nie gania i problemu nie ma. Póki co, ma się dobrze.
    • turkusowozlota Re: Kot bardzo szybko oddycha-problem kardiologic 07.04.24, 17:29
      Mam to samo u mojego 7 miesięcznego syberyjczyka. Po intensywnej zabawie ziaje jak pies i potem przez dłuższy czas szybko oddycha. Wybieramy się do weterynarza, to powiem o tym. Chciałabym, żeby mu zrobili echo. Na razie bawimy się krócej i nie tak intensywnie.
    • berdebul Re: Kot bardzo szybko oddycha-problem kardiologic 07.04.24, 20:05
      Nawet jak miał, to nikt przez net nie zdiagnozuje kota. Echo serca + krew w tym tarczyca (nie w vetlab).
      • sylwiktrzy Re: Kot bardzo szybko oddycha-problem kardiologic 07.04.24, 21:29
        berdebul napisała:

> Nawet jak miał, to nikt przez net nie zdiagnozuje kota. Echo serca + krew w tym
        > tarczyca (nie w vetlab).

Dokładnie tak trzeba zrobić i to szybko.
    • ardzuna Re: Kot bardzo szybko oddycha-problem kardiologic 08.04.24, 23:26
      Słusznie, idźcie do kardiologa, i to szybko. Nie chcę straszyć, ale to nie musi być łatwo wyleczalne.
    • miki.20105 Re: Kot bardzo szybko oddycha-problem kardiologic 09.04.24, 06:56
      Nasz Brytyjczyk tak miał jak był kociakiem. Byłam u lekarza i było wszystko dobrze. Bałam się narkozy przed sterylizacją ale wszystko było i jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka