09.04.24, 16:39
Zastanawiam się nad zaocznymi studiami najlepiej licencjat, by można było zdobyć tytuł w ciągu 3 lat i zakończyć naukę. Nie wiem czy będzie mi się chciało kontynuować w celu uzyskania mgr. Biorę pod uwagę:
- administrację
- prawo w biznesie
- psychologię (ale po samym licencjacie uprawnień brak)
Czy jest sens w ogóle studiować któryś z tych kierunków?
Obserwuj wątek
    • skumbrie Re: Studia??? 09.04.24, 16:49
      Przy twoim podejściu, nie ma najmniejszego. Szkoda czasu i pieniędzy.
    • brenya78 Re: Studia??? 09.04.24, 16:52
      Wg mnie nie. Jeśli już to tylko jakieś konkretne studia zawodowe (CIMA itp., SAP BW)/uprawnienia (data architect/data scientist itp). Żadnych studiów o niczym.
    • nick_z_desperacji2 Re: Studia??? 09.04.24, 16:53
      "Prawo w (wstaw dowolne) jako licencjat oznacza brak uprawnień do czegokolwiek.
      • zuzaanna11 Re: Studia??? 09.04.24, 16:58
        Dlatego zastanawiam się czy jest sens studiować coś tylko dla papierka, że studiuje, a perspektywy pracy potem nie będzie.... Myślałam nad administracją ale sama już nie wiem czy jest sens....
        • cranberries1983 Re: Studia??? 10.04.24, 23:57
          dla papierka to sobie zrob turystyke
    • jammer1974 Re: Studia??? 09.04.24, 16:54
      To sa odlegle kierunki od siebie. Co Ciebie interesuje? Jak interesuje to zawsze jest sens. Jak nie interesuje to odradzam.
    • misiamama Re: Studia??? 09.04.24, 20:16
      myślę że nie ma sensu, lepiej idź do pracy, rozejrzyj się w życiu, może za dwa - trzy lata będziesz miała bliższy pogląd na to co chcesz robić, czego nie, jakie studia lub szkoła byłyby przydatne. Akurat wymienione przez ciebie kierunki wg mnie kompletnie niczego zawodowo nie wniosą (ani pieniędzy, ani wiedzy, ani umiejętności
    • konsternacjax Re: Studia??? 09.04.24, 20:43
      Nie wiem czy będzie mi się chciało kontynuować w celu uzyskania mgr - czyli żaden z tych kierunków Cię realnie nie interesuje. Psychologia ma sens jak idziesz na pięcioletnie magisterskie, potem szkoła psychoterapii, staże, zdobywanie doświadczenia, a nie na trzyletni licencjat bez sensu. Z takim podejściem nic z tego nie będzie.
    • angazetka Re: Studia??? 09.04.24, 22:46
      Po co ci te studia?
    • ikoniecikropka Re: Studia??? 09.04.24, 22:55
      Kompletnie różne kierunki, co kierowało ich wyborema?
    • szara.myszka.555 Re: Studia??? 09.04.24, 22:56
      "Czy jest sens w ogóle studiować któryś z tych kierunków?"

To zależy co Cię interesuje i co chcesz w życiu robić. Dla "papierka" to nie ma sensu, no chyba że hobbistycznie.
    • bei Re: Studia??? 09.04.24, 23:24
      Duża rozbieżność…
    • panna.nasturcja Re: Studia??? 09.04.24, 23:31
      Żadnego sensu, szkoda czasu na studia, które cię nie interesują.
    • jeste_m_sobie Re: Studia??? 10.04.24, 08:32
      Kluczowe pytanie: po co miałyby być te studia?
      • zuzaanna11 Re: Studia??? 10.04.24, 09:04
        Myślałam o administracji bo chciałabym pracować w jakimś urzędzie, biurze, sekretariacie . Ale szanse na prace są chyba niewielkie dlatego nje wiem czy sens iść na te studia.
        • ikoniecikropka Re: Studia??? 10.04.24, 11:26
          I myślisz również o psychologii? Chcąc pracować w urzędzie, biurze, sekretariacie?
          • zuzaanna11 Re: Studia??? 10.04.24, 17:25
            Tak bo psychologia też mnie interesuje, głównie psychologia dzieci a jest kierunek Psychologia dzieci i młodzieży ale to studia 5 letnie mgr dlatego też sklaniam się ku administracji bo można zrobić tylko 3 lata i mieć licencjat. Ale dużo osób mówi że po żadnym z tych kierunków nie jest łatwo z pracą. Dlatego zastanawiam się czy w ogóle warto ....
            • ikoniecikropka Re: Studia??? 10.04.24, 17:29
              Jesteś pewna, że obie te rzeczy Cię interesują? Jedno to raczej na papierach, drugie praca na ludziach. Myślę, że nie do końca zdajesz sobie z tego sprawę, bo gdy ktoś chce iść tą drugą ścieżką to zazwyczaj lubi się uczyć, bo to kierunek dla ludzi, którzy muszą się stale dokształcać - to jeden z elementów zainteresowania tym tematem, chęć ciągłego podwyższania kwalifikacji.
              • zuzaanna11 Re: Studia??? 10.04.24, 18:13
                Tak, intetesuja mnie oba ale ze względu na to że psychologia nie zakończy się po 3 latach to skłaniam się ku administracji. A wyżej wyjaśniłam czemu akurat rozważam dwa tak różne kierunki.
                • panna.nasturcja Re: Studia??? 10.04.24, 21:22
                  Po psychologii są problemy z pracą? Klinicznej dzieci i młodzieży? Aha.
                  • zuzaanna11 Re: Studia??? 10.04.24, 22:51
                    Wiem, że psycholodzy są potrzebni, dużo dzieci i młodzieży chodzi na psychoterapię ale chyba głównie do prywatnych gabinetów. W poradniach PP etatów od tak nie ma.... Poza tym to 5 lat nauki minimum plus kursy czy dodatkowe szkolenia z psychoterapii a nie po licencjacie.
                    • panna.nasturcja Re: Studia??? 10.04.24, 22:56
                      Do PPP szkoła psychoterapii nie jest potrzebna.
                      Ciebie nie interesuje ten kierunek, serio, to widać.
                      • zuzaanna11 Re: Studia??? 10.04.24, 23:18
                        Wiem że do PPP czy przedszkola, szkoły nie trzeba mieć ukończonej psychoterapii. Mi bardziej chodzi o to że o zatrudnienie w PPP czy innej placówce państwowej raczej jest ciężko.
                        • panna.nasturcja Re: Studia??? 10.04.24, 23:25
                          Jest normalnie. Miejsc, w których może pracować psycholog nie będący terapeutą jest mnóstwo tylko trzeba lubić ten zawód, chcieć w nim pracować, mieć o nim jakąkolwiek wiedzę. A Ciebie to ewidentnie nie interesuje.
                        • zuzaanna11 Re: Studia??? 10.04.24, 23:27
                          Po samych studiach 5 letnich można być psychologiem np w przedszkolu czy szkole ale by otworzyć gabinet warto się dokształcać, kończyć jakieś dodatkowe kursy czy studia podyplomowe.
                          • zuzaanna11 Re: Studia??? 10.04.24, 23:31
                            To jako przykład gdy ktoś skończy psychologię ogólną czy społeczną to by skończyć psychologię kliniczną dzieci i młodzieży potrzebuje dodatkowego dokształcenia.
                            Interesuje mnie psychologia ale jak już wspominałam byłoby to ,5 lat a nie 3, bo sam licencjat nie daje uprawnień.
                            • taki-sobie-nick Re: Studia??? 10.04.24, 23:44
                              Psychologia społeczna to w ogóle nie jest ci do niczego potrzebna.
                              • zuzaanna11 Re: Studia??? 10.04.24, 23:47
                                Nie biorę wcale pod uwagę kierunku psychologia społeczna, psychologia pozytywna czy psychologia w biznesie.
                            • panna.nasturcja Re: Studia??? 10.04.24, 23:51
                              Proszę, nie ucz mnie co można robić po psychologii.
                              Po kompletnie dowolnej specjalizacji jesteś magistrem psychologii i możesz robić mnóstwo rzeczy, choć nie jesteś psychoterapeutą.
                              Ale rodzajów miejsc pracy dla psychologów są dziesiątki i nikt Cię nie pyta o specjalizację ze studiów.

„Otworzyć gabinet” nie znaczy dokładnie NIC.
                              Co chcesz w tym gabinecie robić? Pomagać dorosłym zmienić ścieżkę zawodową, uczyć dzieci ze spektrum zachowań społecznych, badać kandydatów na zawodowych kierowców, wspierać rodziców dzieci chorych onkologicznie, pomagać maltretowanym kobietom, które uciekły z domu?

Dokształcać się w tym zawodzie trzeba zawsze, cale zawodowe życie, bo to jest dziedzina, która się stale zmienia i rozwija. Trzeba też na to zarobić, bo bardzo rzadko szkolenia, kursy, studia podyplomowe bywają bezpłatne.

Natomiast jest to zawód, który trzeba chcieć uprawiać, interesować się tą dziedziną, traktować to choć trochę jak pasję. A nie wybierać jako opcję zapasową, bo szkoda Twoich lat studiów, ale teź miejsca dla kogoś, kto chciał pracować w zawodzie i mógł być w nim dobry.
                              • taki-sobie-nick Re: Studia??? 10.04.24, 23:57
                                ale teź miejsca dla kogoś, kto chciał pracować w zawodzie i mógł być w nim dobry.

Albo nie być dobry.
                          • taki-sobie-nick Re: Studia??? 10.04.24, 23:33
                            zuzaanna11 napisał(a):

> Po samych studiach 5 letnich można być psychologiem np w przedszkolu czy szkole

Jak to, to wówczas nie potrzeba tych wszystkich kursów terapii, autoterapii etc.?

A to ciekawe.
                            • taki-sobie-nick Re: Studia??? 10.04.24, 23:34
                              Aczkolwiek ciekawe raczej na ponuro: z młodzieżą pracują najmniej rozwinięci.
                            • zuzaanna11 Re: Studia??? 10.04.24, 23:37
                              Ja dokładnie nie wiem. W t roku zdaje maturę i mam prawo się mylić. Za to tutaj ktoś odpisał że podobno nie trzeba mieć np psychoterapii by pracować jako psycholog w PPP czy szkole, przedszkolem. Myślę że to zależy od specjalności bo są kierunki takie jak Psychologia społeczna, pozytywną, psychologia w biznesie i gdzie po tym do PPP czy placówki oświatowej? Mnie by interesowała Psychologia dzieci i młodzieży więc taki kierunek dawałby pewnie szansę na pracę w w/ w placówkach . Jednak zawsze warto by było podnosić kwalifikacje.
                              • taki-sobie-nick Re: Studia??? 10.04.24, 23:43
                                Tu znalazłam takie coś:

www.portaloswiatowy.pl/zatrudnianie-nauczycieli/nie-kazdy-psycholog-moze-byc-psychologiem-szkolnym-23687.html

"Nauczyciel psycholog"? Co to ma być? Niemniej tak wygląda prawo.

I to jest psychologia zdrowego dziecka czy psychologia kliniczna dzieci?
                              • taki-sobie-nick Re: Studia??? 10.04.24, 23:47
                                zuzaanna11 napisał(a):

> Ja dokładnie nie wiem. W t roku zdaje maturę i mam prawo się mylić.

W każdym wieku masz prawo się mylić, ale zasłanianie się młodym wiekiem jest żałosne. Masz internet, to go używaj, a primo zastanów się, co cię właściwie interesuje.
                              • panna.nasturcja Re: Studia??? 10.04.24, 23:57
                                Rany! Studiujesz psychologię. Pierwsze trzy lata dość ogólną, potem ostatnie dwa (bywają różnice pomiędzy ośrodkami) robisz specjalizację.
                                Specjalizacja nie zmusza Cię do wybrania określonego miejsca pracy ani ścieżki zawodowej, nadal masz mnóstwo opcji.

Mając dyplom magistra psychologii możesz pracować w wymienianych przez Ciebie miejscach typu PPP, szkoła, przedszkole, choć w sumie bardziej by Ci się tam przydala specjalizacja wychowawcza. Ale możesz mieć dowolną, jesteś po prostu psychologiem.

By zostać psychoterapeutą nie potrzebujesz żadnych kursów tylko czteroletniej płatnej szkoły psychoterapii z teorią, praktyką i terapią własną.
                                Nie jest Ci to potrzebne do pracy jaki psycholog.
                                Psycholog i psychoterapeuta to są dwa oddzielna zawody, choć mają części współne.

Jak chcesz spytać i coś bardziej konkretnego to możesz napisać do mnie na gazetową.
            • taki-sobie-nick Re: Studia??? 10.04.24, 21:47
              zuzaanna11 napisał(a):

> Tak bo psychologia też mnie interesuje, głównie psychologia dzieci

Ale nie masz na myśli psychologii własnego dziecka?
    • cranberries1983 Re: Studia??? 10.04.24, 23:56
      bez sensu!

admin ok, ale magisterka
      prawo w biznesie to michałek
      psychologia tylko cała, klasyczna, wszytko inne to zawracania D...

A czym zajmujesz się na co dzień?
      co chcesz robić?

mając na uwadze rozstrzał sugeruje sprobowac rachunkowość, coś konkretnego przynajmniej. NIe trać czasu na duperelle
    • daniela34 Re: Studia??? 10.04.24, 23:57
      Doczytałam że jesteś przed maturą. To wybij sobie z głowy wszelkie "Prawo w czymś tam. Licencjat." Szkoda czasu i wysiłku. Takie studia przydają sie tylko dla papierka jako kolejne, zeby pokazac pracodawcy, że się doksztalcasz. Interesuje cię prawo? Startuj na normalne magisterskie prawo, dzienne lub zaoczne. Będziesz mogła sobie dobrać przedmioty specjalizacyjne bardziej pod kątem prawa gospodarczego, spółek itd.
      Ale jeśli cie to nie interesuje to oczywiście nie na siłę. To za długie studia, żeby się męczyć.
      • panna.nasturcja Re: Studia??? 10.04.24, 23:58
        Amen.
        To samo dokładńie tyczy psychologii.
      • cranberries1983 Re: Studia??? 11.04.24, 00:02
        dokłądnie tak!
    • anomaliapogodowa81 Re: Studia??? 11.04.24, 07:44
      Sumując twoje wątki, ciebie interesuje wyłącznie etatowe zatrudnienie w instytucji publicznej, a nie żadne psychologie czy prawa.
      Nie trać czasu na studia, to nie dla ciebie, naprawdę. Idź do pracy po prostu.
      Ale pamiętaj, że jako 19latka będziesz zarabiać minimalnie, co potrwa dobrych kilka lat. Twoje marzenia o oszczędnościach, które tam sobie wcześniej założyłaś, są nierealne.
      No chyba, że pójdziesz do korpo, ale po pierwsze, niekoniecznie musisz tam mieć etat, a po drugie może czekać cie ostry zapieprz, a tego chyba też nie lubisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka