pasquda77 12.04.24, 13:02 Tak wiem, że tu same wąskie specjalistki, ale może któraś zarabiała na życie w ten sposób i podzieli się opinią?Doradzi czy warto itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 13:28 Co znaczy warto? Praca ciężka i zależy na kogo trafisz. Moje dwie znajome tak pracowały. Z jednych podopiecznych i ich rodzin były bardzo zadowolone z innych nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 13:34 Moja znajoma chyba z rok wytrzymala raz trafila na w miare mila rodzine choc byla tam niewolnica 24 h bo nawet jak miała wolne to byla to tska wies że nigdzie dänie dalo sie isc a pozniej trafila na taka babcie co dala jej tak popalic że kolzanka modlila sie zeby wrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 13:36 Moja siostra pracowała kilkanaście lat i była bardzo zadowolona no ale wcześniej pracowała jako opiekunka w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 14:14 Praca ciężka. Wynagrodzenie nie za bardzo. Jeśli ktoś chce dorobić jedynie. I język to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 16:51 hrasier_2 napisał: > Praca ciężka. Wynagrodzenie nie za bardzo. Jeśli ktoś chce dorobić jedynie. I j > ęzyk to podstawa. Nieprawda, że słabo płatna. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 14:26 Jak zwykle odpowiedz brzmi - to zalezy. Od wielu czynnikow. Praca za posrednictwem niemieckiego Caritasu to w tej chwili 1600 - 1800 (zalezy od landu) na reke, za posrednictwem polskich firm ciut wiecej, bo ubezpieczenie ciut nizsze. Przy pracy sezonowej (do trzech miesiecy) teoretycznie wolny dzien w tygodniu przysluguje, praktycznie rzadko jest to realizowane. Przy dluzszej (caloroczna) i wolne, i platny urlop lub ekwiwalent za urlop. Oczywiscie pelne utrzymanie (media, wyzywienie, srodki czystosci) i zwrot kosztow dojazdu. Decydujacy jest czynnik ludzki, sa podopieczni lub ich rodziny, ktore ma sie ochote udusic po kilku dniach - najlepiej zaczac od pracy na okreslony (nie za dlugi) czas i zobaczyc, jak sie z podopiecznym/a dogadujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 18:35 Czyli niewolnictwo. 1600 euro to powinno przyslugiwac za 8h pracy 5 dni w tygodniu. Nie za prace non stop bez odpoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 19:02 Przysluguje odpoczynek, min. dwie godziny dziennie. Ja ci pisze o rzeczywistosci, a nie o powinnosciach. Ale w koncu to nie sa roboty przymusowe, podejmuje chetna/y. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 14:27 Moja teściowa tak pracowała. Najpierw we Włoszech, potem w NIemczech i wolała we Włoszech - mówiła, że rodziny się angażowały bardziej w opiekę, była lepiej traktowana, no i nie próbowano jej oszukać, a w Niemczech facet usiłował jej wcisnąć ponadwymiarowe obowiązki (był dosyć schorowany i założył, że w cenie opieki nad matką ma także opiekunkę i gospodynię dla siebie, musiała się odwoływać do agencji, która ją zatrudniła). Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 14:35 Dzięki za wszystkie odpowiedzi, wszystko wskazuje póki co, że niedługo będę musiała rozejrzeć się właśnie za taką pracą, ehh życie 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 14:46 To poszukaj najpierw takiego kontraktu na 6 tygodni bodajże. Ja jestem w grupach berlińskich, nie z powodu pracy, ale nieważne, i często się tam różne agencje reklamowały. Był opis, np. pan sprawny, ale pieluchy, trzeba to i to, opiekunka zakwaterowana tu a tu, warunki takie, praca na zastępstwo.Kiedyś mi mignęła chyba reklama sztela.pl, ale nawet teraz nie sprawdzam. Na Śląsku i wśród Polonii niemieckojęzycznej, nazwijmy to, nazywa się taki kontrakt opiekuńczy właśnie sztela, od niem. Stelle, gdybyś nie wiedziała. Jeśli więc jest dobra Stella, staruszka np. nie jest demencyjna, tylko mało sprawna, do tego niska i szczupła, to może być bardzo w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 14:54 Poczytaj opinie o firmie Avanti Medic z Gorzowa. Sam kiedyś zaczynałem pracę bez języka i znajomości, a tułało się po Berlinie. Oczywiście nie jako opiekun. Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 14:45 W Niemczech nie znam, ale we Włoszech spotkałam całe mnóstwo. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć czy warto, bo to zależy od wielu czynników. Moja sąsiadka (pochodzenia z Mołdawii) jest właśnie taką opiekunką i niejedno mi opowiadała. Pracowała w wielu rodzinach i często miała do czynienia ze starszymi osobami chorymi na Alzheimera. Trafiały się jej zarówno przypadki dość spokojne jak i przypadki agresywne, wyzywające i bezpodstawnie oskarżające w przypływie jakiejś manii. Od iluś tam lat we Włoszech praca opiekunki starszych osób została uregulowana prawnie z właściwą umową i wynagrodzeniem (kiedyś nie było jasnych przepisów i opiekunki często były zatrudniane na czarno, wyzyskiwane) oraz związkiem zawodowym w razie problemów, takze jest mniej przekrętów, a opiekunki mają też większą świadomość przysługujących im praw. Odpowiedz Link Zgłoś
kurtkapuchowa Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 16:39 jest na fb grupa: Opieka nad osobami starszymi i chorymi - grupa bez hejtu. Bardzo duzo ogloszen do pracy w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 16:52 Znajoma mamy pracowała ok 10 lat (byla juz na emeryturze jak zaczęła. Pracowała w Szwajcarii, 6 dni w tygodniu opieka nad starszym panem, ktorym zajmowala sie tez zona. Wikt i opierunek miala, starala sie wiekszosc wynagrodzenia odkladac. Do Polski przyjeżdżała raz nz kwartał. Zarobki chyba lekko pobizej równowartość 1600 euro, co parę lat temu robiło duża różnice. Pan zmarl i wrocila do PL. Kobieta z końskim zdrowiem, silna jak tur, nigdy nie narzekala. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 19:08 Jeśli masz papier i doświadczenie, i znasz język, możesz się bezpośrednio zgłosić do domu opieki. Ale musiałabyś gdzieś mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 21:33 Proponujesz coś nierealnego. Jak opiekunka to z mieszkaniem lub coś takiego. Można w kuchni. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.poloniusz.pl/praca-pomoc-kuchenna-niemcy/&ved=2ahUKEwjogN7CtL2FAxXoIhAIHZlSBWYQFnoECBYQAQ&usg=AOvVaw0civtrvZP3R7GLJoLmyNhs Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 21:40 Moja mama tak pracuje i ma same super doświadczenia. Wyjeżdża sobie od czasu do czasu na 6 tygodni i wraca zadowolona. Ale ona przebiera w swoich podopiecznych, bo jest wykształcona i zna doskonale język i literaturę niemiecką, więc wybiera sobie takie ęą starsze panie, z którymi ogląda operę albo chodzi na wystawy. Nie bierze ludzi z demencją ani leżących. No i trafia na naprawdę fajne rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
clk Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 21:42 Znalałam kilka pan / zresztą mieszkam w Niemczech i akurat sąsiedzi starsi mają “opiekunkę”. Ciężki zawód podziwiam wszystkich którzy podejmują się opieki. Jak dziewczyny pisały- jeśli trafisz na fajnego podopiecznego jest ok. Gorzej jeśli nie. Zatrudnia się dużo kobiet ze wschodniej Europy / na kontrakty polskie / czeskie i nie tylko bo tak się obchodzi przepisy pracy. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Praca jako opiekunka w Niemczech? 12.04.24, 21:45 Dwie znajome jeżdżą od lat i są bardzo zadowolone Odpowiedz Link Zgłoś