baszkircef Re: Dom na ROD? 12.04.24, 22:50 Mój sąsiad zbudował dom na działce bardzo elegancki, tylko trochę za wysoki, zarząd mu nie odpuścił i finalnie, żeby nie przebudowywać domku, podniósł teren swojej działki o 20 cm, żeby zmieścić się w normie. Tak, że wszelkie zgody zarządu to patykiem na wodzie pisane, przyjdą nowi i będzie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Dom na ROD? 12.04.24, 23:06 Hahaha, wspaniały dodatek do wątku o agentach nieruchomości 🤣 A domu oczywiście nie kupuj. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Dom na ROD? 12.04.24, 23:39 Jako posiadaczka Rodos tylko wspomnę, że u nas: - nie ma kanalizacji, - są normy powierzchni domku (max. 25 czy tam 40 m2), - NA ZIMĘ WYŁĄCZAJĄ PRĄD. Reasumując: kojarzę Twój nick, więc napiszę uprzejmie: ABSOLUTNIE NIE IDŹ W TO. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Dom na ROD? 13.04.24, 13:12 Co do wody też na zimę wyłączają. To można obejść wkopując się w ziemię i robiąc coś a la studnię. Tylko nie wiem, czy taka opcja jest wystarczająca do normalnego życia. Poza tym u nas nie wjedziesz samochodem, nie ma dróg tylko trawa, szambiarka, choćby chciała, po prostu nie wjedzie. Zresztą standardowa działka to ok. 350 m2 więc nie wiem, gdzie tam upchnać szambo. Na działkach nie można być zameldowanym. To tak, co mi się przypomniało. Owszem, emeryci spędzają na działkach lato czy nawet rodziny z małymi dziećmi, ale na porządne mycie jadą do domów. 40 k tak, bo takie są ceny, ale 400? A historii z utratą działek znam na pęczki. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Dom na ROD? 13.04.24, 13:53 A, jesczcze jedna rzecz. Działki są wylęgarnią komarów. Jak tylko słońce zacznie zachodzić, w momencie są ich dosłownie całe stadka. Nie nadążasz zabijać. Pomimo świec, spiralek i wszelkich cudów wianków, w poniedziałek w pracy, po weekendzie na działce, myślałam, że się zadrapię na amen. Odpowiedz Link Zgłoś
blasckbird13 Re: Dom na ROD? 13.04.24, 22:09 kropkaa napisała: > Co do wody też na zimę wyłączają. To można obejść wkopując się w ziemię i robią > c coś a la studnię. Tylko nie wiem, czy taka opcja jest wystarczająca do normal > nego życia. Nie można. Taka akcja jest nielegalna i kosztowna, jeśli wlepią grzywnę. Murowany, zgodny z przepisami dom na działce ROD, z nowym dachem, szambem, centralnym ogrzewaniem, klimatyzacją, panelami słonecznymi, wycacanym trawniczkiem (kosztowna sprawa), nowymi chodnikami, nowym ogrodzeniem, w ROD, po którym codziennie jeździ obwoźny sklepik, położonym na przedmieściach wielkiego miasta w środku Polski, z dojazdem komunikacją miejską jest wyceniany na max. 200 tys, a nie 400. Ktoś robi Cię mocno w jajo. Zwłaszcza że w najbliższym czasie wiele ROD ma być likwidowanych. Zwykle pod zabudowę miejską. Uratoać się mają szansę te, które znajdują się w obszarze zabudowy jednorodzinnej. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Dom na ROD? 13.04.24, 00:27 Jeśli chcesz wtopić to ryzykuj ale normalny człowiek nie wydały takiej kasy nie mając prawa własności. Ile dostaniesz jeśli zlikwidują Ogródki Działkowe? Zgoda zarządu nie ma tu nic do rzeczy bo to nie oni są uprawnieni żeby taką zgodę na budowę wydawać. Przyjdzie nadzór budowlany to jeszcze wlepili karę. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Dom na ROD? 13.04.24, 04:03 Nie, nie i nie kupilabym zwykla dzialke siedliskową i postawila przyczepę kempingową, rodosy są zbyt łakomym kąskiem, by w to wchodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Dom na ROD? 13.04.24, 08:52 Deweloperów. W moim mieście wiem o zlikwidowanych w ostatnich latach co najmniej trzech Rodosach... Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Dom na ROD? 13.04.24, 07:17 Jeśli koniecznie szukasz niskobudżetowego domu, to jest grupa na fb pn "domy do 200 tysiecy". Są to oczywiście zwykle małe domki do generalnego remontu w głębokim zadupiu. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Dom na ROD? 13.04.24, 08:05 whitney85 napisała: > Hej > Oglądałam fajny domek w atrakcyjnym miejscu. > Wstępnie wyraziłam zainteresowanie - dom, działeczka i lokalizacja bardzo mi pa > suje. > Problem stanowi to, że znajduje się on na terenie ROD, czyli kupiłabym dom bez > działki... > Dom przekracza też normy wielkości choć właściciel uzyskał ponoć zgodę na budow > ę takiej właśnie chaty od zarządu. > Koszt 400 tys. > Czy mogę ryzykować czy lepiej nie? > Akurat nie znam się na tym a w Internecie wiele sprzecznych informacji. > Dodam, że to jakby moja inwestycja w moje marzenia i więcej kasy mieć nie będę, > jeśli utopię. > Z plusów poza wymienionymi to cena o jakąś połowę niższa od cen nieruchomości w > tej okolicy z pełną własnością. Zapomnij, no chyba że szukasz wielkich problemów a koniec końców i tak zostaniesz bez dachu nad głową. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Dom na ROD? 13.04.24, 08:39 Za 400 tys chcesz kupić domek o obrysie max 35 m/2 i max 5 metrów wysokości ( jak dach spadzisty )? Masz za dużo pieniędzy? Do tego na ROD nie wolno mieszkać zimą. I podstawowa zasada - czyj grunt tego budynek. Nie masz prawa do gruntu - to kupowanie takiego budynku jest wyrzuceniem kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Dom na ROD? 13.04.24, 08:46 Naście lat temu był reportaż o całym osiedlu na rod, nie wiem gdzie to było chyba okolice Gdańska czy gdzieś tam. Być może do tej pory mieszkają. Wiadomo że to jest ryzyko ale kupę ludzi tak mieszka Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Dom na ROD? 13.04.24, 09:15 Jak jesteś w sytuacji gdzie uwiera Cię 400 k PLN, to ja wezmę. Nie będę Cię mamić domkiem i innymi bajerami. Po prostu uczciwie wezmę i tyle mnie będziesz widzieć. Ileż to rozczarowana i zawodu mniej. Jeśli jesteś zdecydowana - daj znać 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Dom na ROD? 13.04.24, 11:14 Ja nawet mogę wynająć za te kwotę działkę z domkiem na 2 sezony 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
wrzosanna Re: Dom na ROD? 13.04.24, 11:50 A w jakiej okolicy szukasz? Bo za 400 tys to mozna kupic niewielki domek na zadbanej, ladnej dzialce, tyle że samochodem trzeba pewnie dojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzosanna Re: Dom na ROD? 13.04.24, 13:02 Dodam, że chodzi mi oczywiście o własną działkę z domkiem całorocznym, tyle że ogrzewanie kominkowe /elektryczne Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Dom na ROD? 13.04.24, 19:02 Właścicielem budynków jest właściciel działki. Czyli wcale nie kupujesz domu, kupujesz możliwość użytkowania go. Nie wiem jakie są zasady na ROD i jak wygląda wypowiedzenie dzierżawy, ale ja bym się w to, za taką kasę, absolutnie nie ładowała. Odpowiedz Link Zgłoś