Dodaj do ulubionych

Dom na ROD?

12.04.24, 17:41
Hej
Oglądałam fajny domek w atrakcyjnym miejscu.
Wstępnie wyraziłam zainteresowanie - dom, działeczka i lokalizacja bardzo mi pasuje.
Problem stanowi to, że znajduje się on na terenie ROD, czyli kupiłabym dom bez działki...
Dom przekracza też normy wielkości choć właściciel uzyskał ponoć zgodę na budowę takiej właśnie chaty od zarządu.
Koszt 400 tys.
Czy mogę ryzykować czy lepiej nie?
Akurat nie znam się na tym a w Internecie wiele sprzecznych informacji.
Dodam, że to jakby moja inwestycja w moje marzenia i więcej kasy mieć nie będę, jeśli utopię.
Z plusów poza wymienionymi to cena o jakąś połowę niższa od cen nieruchomości w tej okolicy z pełną własnością.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Dom na ROD? 12.04.24, 17:46
      Wybij sobie to z głowy.
    • nick_z_desperacji2 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 17:49
      Jak chcesz kupić dom, to rozsądniej będzie zainwestować w prawnika niż szukać opinii na forum. Na forum to można konsultować reklamację butów, nic więcej.
      • mgla_jedwabna Re: Dom na ROD? 13.04.24, 09:28
        Pytanie na forum, to najrozsądniejsze, co można zrobić, jeśli czujesz, że ładujesz się w kłopoty, potrzebujesz, by ktoś ci powiedział "wybij sobie to z głowy" i nie wziął milionów monet za tę niewątpliwie słuszną poradę.

Dołączam do chóru: wybij to sobie z głowy. Chcesz mieć działkę z domkiem, kup za tyle, za ile sprzedaje się działki ROD z domkiem. Domyślam się, że nie jest to 400 tys. Chcesz mieć dom, kup dom, jeśli to ma być drugi dom, to szukaj działki rekreacyjnej. Nie będziesz mogła się tam zameldować, ale nikt cię stamtąd nie wygryzie, jak z ROD.
    • smoczy_plomien Re: Dom na ROD? 12.04.24, 17:50
      Nie idź w to.
    • skumbrie Re: Dom na ROD? 12.04.24, 17:53
      Doczytaj, czy możesz w tym domu na Rodos mieszkać cały rok 😉
    • raphidophora_tetrasperma Re: Dom na ROD? 12.04.24, 17:54
      whitney85 napisała:

> Czy mogę ryzykować czy lepiej nie?

Z całą pewnością nie ryzykować.

• leosia-wspaniala Re: Dom na ROD? 12.04.24, 17:55
      Chyba oszalałaś 😀
    • septembra Re: Dom na ROD? 12.04.24, 17:56
      whitney85 napisała:

> Z plusów poza wymienionymi to cena o jakąś połowę niższa od cen nieruchomości w
      > tej okolicy z pełną własnością.

To nie jest plus tylko cena tego że tak naprawdę nie kupujesz domu, tylko go dzierżawisz na czas bliżej nieokreślony.
      Nawet tego nie rozważaj
    • sol_13 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 17:58
      O rany, nawet nie bierz tego pod uwagę. Zlikwidują rodos pod jakąś inwestycję i masz po domu. To nie jest własność, tylko udział.
    • heca7 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:03
      Rozumiem fajne miejsce i chęć posiadania kawałka ziemi. Ale nie ROD (tzn nie mam nic przeciwko ROD ale nie jako dom za 400tys big_grin ). Za tyle kasy to poszukaj sobie innego domku ale z własnością notarialną a nie patykiem pisaną.
      Nie rób sobie tego, zarówno jak i mój mąż złapaliśmy się za głowę to czytając. Utopisz i tyle.
    • me-lissa Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:05
      Nie!
    • trampki-w-kwiatki Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:07
      Słodki 🦔 w 🍑!
      Nie rób takich rzeczy!
      To gorzej niż budować dom na działce teściowej 😳
    • whitney85 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:09
      Dzięki. Wasza jednomyślność daje dużo do myślenia.
      Dom jest śliczny, bardzo doinwestowany, fotowoltaika itd ale właśnie chcę mieć pewność, że to mam a nie wynajęłam na ile za kupę kasy.
      Agent niby twierdzi, że w przypadku likwidacji RODOS wypłacają odszkodowania.
      • heca7 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:16
        Nie. A pamiętasz co mówi ematka? Twierdzi rymuje się z pierdzi tongue_out
        Chcesz tyle wydać? To wydaj na prawdziwą własność.
      • leosia-wspaniala Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:16
        Śliczny, ale nie twój.
        • grey_delphinum Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:20
          Absolutnie nie!
      • pyza-wedrowniczka Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:28
        Ja bym miała wątpliwości czy ci wypłacą odszkodowanie 400 tysięcy. Zakładam, że może być tak, że dostaniesz 30 tysięcy wyliczone według jakiejś średniej i tyle.
      • turbinkamalinka Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:35
        whitney85 napisała:

> Dzięki. Wasza jednomyślność daje dużo do myślenia.
        > Dom jest śliczny, bardzo doinwestowany, fotowoltaika itd ale właśnie chcę mieć
        > pewność, że to mam a nie wynajęłam na ile za kupę kasy.
        > Agent niby twierdzi, że w przypadku likwidacji RODOS wypłacają odszkodowania.

Niby wypłacają. Ale nie będzie to wycena według cen m2 budynku mieszkalnego, tylko chaty letniskowej. Nikt cię tam nie zamelduje. Legalnie nie zamieszkasz, chociaż zarząd może przymykać oko na całorocznych lokatorów.
      • m_incubo Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:58
        whitney85 napisała:

> Dzięki. Wasza jednomyślność daje dużo do myślenia.
        🤯

> Agent niby twierdzi, że w przypadku likwidacji RODOS wypłacają odszkodowania.

Kto wypłaca?
        • kamin Re: Dom na ROD? 13.04.24, 07:07
          Ten kto likwiduje ROD
          dom.trojmiasto.pl/Jak-wyglada-likwidacja-lub-sprzedaz-ROD-n147161.html#:~:text=Podmiot%20likwiduj%C4%85cy%20zobowi%C4%85zany%20jest%20wyp%C5%82aci%C4%87,przyznanego%20w%20nowo%20powsta%C5%82ym%20ROD.
    • dni_minione Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:19
      Coraz częściej słyszę, że w końcu zaczną wywłaszczać Rodosowiczów. Nie wiem, jak to wygląda w kwestii odszkodowań, ale zasadniczo jest to ziemia dzierżawiona, więc chyba ryzyk fizyk, jeśli coś cennego na tym budujesz.
    • whitney85 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:35
      Wiem że mogę się wydać naiwna.
      Pytam tutaj bo jest tu sporo mądrych kobiet.
      Ja całe życie mieszkam w bloku i marzy mi się swój, nawet najmniejszy kawałek ziemi.
      W tym przypadku nie byłby mój więc rzeczywiście nie ma co rozważać.
      Po prostu nie wiem czy w tej cenie znajdę coś innego 🫤
      • alpepe Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:46
        To sobie kup mieszkanie na parterze z ogródkiem/tarasem. Jak już musisz. Ja też całe życie mieszkam w mieszkaniu, z tym, że ja nie marzyłam nigdy o domu. Mam działkę na Jurze na wzgórzu, z którego widać przepięknie całe miasto w oddali, ale i tak, jak mam coś tam postawić, to raczej dla turystów.
        Rozumiem twoje marzenie, ale czasem trzeba kompromisu w jego spełnieniu, albo czasu. Działka na ROD z domem, jaki by nie był, to nie jest jednak twoje własność, a nie dostałabyś odszkodowania w cenie odtworzeniowej. Zresztą już ci to napisano. Bądź cierpliwa, coś się jeszcze znajdzie.
      • turbinkamalinka Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:48
        Na działkach ROD nigdy nie będzie twój. Ale możesz poszukać w swojej okolicy działii i mieć taką za ułamek ceny
      • heca7 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 20:07
        Rozumiem marzenie. Ale czy ty szukasz domu na stałe? Zamiast mieszkania? Czy po prostu działki letniskowej?
      • leosia-wspaniala Re: Dom na ROD? 12.04.24, 21:57
        Ale naprawdę nie rozumiesz, że to nie będzie twoje? Że to żadna inwestycja, bo drugiej naiwnej (chociaż tu inne słowo pasuje) możesz nie znaleźć i na wartości to nigdy nie zyska, przeciwnie?
        • septembra Re: Dom na ROD? 12.04.24, 22:11
          leosia-wspaniala napisał(a):

> Ale naprawdę nie rozumiesz, że to nie będzie twoje?

Ale naprawdę nie rozumiesz że ona wprost napisała "ale to nie będzie moje"?
          • leosia-wspaniala Re: Dom na ROD? 13.04.24, 08:57
            Może i napisała, ale chyba nie rozumie, zwłaszcza, że pisze w 1 poście o inwestycji.
      • irma223 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 22:16
        Działki ROD można odkupić, chyba chodzą po ok. 20 tyś. zł. Razem z altanką i nasadzeniami. Od kogoś. Ładna, zadbana. Albo odebrana komuś za zaniedbanie lub długi, wtedy zarośnięta, z rozwalającą się altaną, ale za to taniej. Nie musisz w to ładować 400 tyś.
        • sol_13 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 23:20
          Zależy gdzie. W Warszawie moja mama kupowała ładnych kilka lat temu za 50 tys.
        • kamin Re: Dom na ROD? 13.04.24, 07:09
          Działki ROD za 20 tysięcy??? Chyba totalnie zarośnięte chaszczami, bez altany. Tylko wtedy trzeba liczyć się z wydatkiem około 50 tysięcy na zagospodarowanie.
          • marta.graca Re: Dom na ROD? 13.04.24, 09:42
            Albo na jakimś totalnym zadupiu. W Katowicach ok. 65 tys. to cena okazyjna.
            • arwena_111 Re: Dom na ROD? 13.04.24, 10:52
              Nie przesadzaj, na szybko przejrzałam oferty warszawskie - ceny od 30 do 150 tys. W zależności od zadbania tereny, "domku" itd.
              Kupiłaby taką za 30-40 tys, dokupiła domek holenderski czy jak to się zwie za pewnie 40-50 tys i w 100 tys miałaby całkiem fajne miejsce na wypoczynek w lecie.
          • kk345 Re: Dom na ROD? 13.04.24, 10:03
            No dziewczyna ma cennik sprzed 15 lat. Po pandemii ceny działek wystrzelily w kosmos i tam pozostały.
          • irma223 Re: Dom na ROD? 13.04.24, 13:44
            www.olx.pl/nieruchomosci/wroclaw/q-dzialki-rod/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw2uiwBhCXARIsACMvIU3ojWGA798l5h6n7wI0gKfDDuSn0pq8o0e1tWd-3X4dSlcCes7UaW0aAgEuEALw_wcB&utm_campaign=olx_re&utm_campaign=olx-real-estate-rent-apartments-performance-max-%5Bpl%5D-cvr-poland-st-ads-%5Bd-m-t%5D&utm_content=&utm_id=21116201178&utm_medium=cpc&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_source=google
        • m_incubo Re: Dom na ROD? 13.04.24, 11:04
          20 tysięcy lub niewiele mniej to mój brat zapłacił za działkę w Gliwicach, totalnie zaniedbaną, zarośniętą i wymagającą odgruzowania, w 2020 roku.
          Do tego mimo że blisko centrum, to niezbyt atrakcyjnie położoną, bo na skraju ogródków, praktycznie ze srednicówką za płotem i nieustannym hałasem z tym związanym w pakiecie.
          Ogarnął ją i sprzedał za trzykrotność tej ceny.
    • pseudo_stokrotka Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:35
      Grubo 😂
      W dom na Rodos mogłabym zainwestować 20 tysięcy, ale nie 400...
    • taje Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:51
      Absolutnie NIE.
    • yenna_m Re: Dom na ROD? 12.04.24, 18:59
      Zapytaj się, kto jest prawnie wlaścicielem tego domu i czy aby nie wlaściciel gruntu wink

Nie kupuj. Wtopisz sporą kasę.
      • taje Re: Dom na ROD? 12.04.24, 19:04
        Zawsze właścicielem domu jest właściciel gruntu.
        • yenna_m Re: Dom na ROD? 12.04.24, 19:06
          Nie zawsze. Ale tym razem tak.
          • taje Re: Dom na ROD? 12.04.24, 20:40
            Domu (budynku postawionego na gruncie)? Zawsze. Odrębna może być co najwyżej własność mieszkań wyodrębnionych w budynku wielorodzinnym, ale to nie ten przypadek.
            • yenna_m Re: Dom na ROD? 12.04.24, 20:54
              No tak. Masz rację. Zmieniono przepisy dot uzytkowania wieczystego.
              Jak to umyka, gdy czlowiek juz od ladnych paru lat nie sledzi zmian w prawie...
              • marta.graca Re: Dom na ROD? 13.04.24, 11:08
                To są przepisy kodeksu cywilnego, które chyba od początku są niezmienne smile
                • yenna_m Re: Dom na ROD? 13.04.24, 11:14
                  Nie.
                  Jakis czas temu dom posadowiony na gruncie będacym przedmiotem uzytkowania wieczystego mogl byc oddzielnym przedmiotem wlasnosci.
                  • yenna_m Re: Dom na ROD? 13.04.24, 11:18
                    www.edukacjaprawnicza.pl/rodzaje-nieruchomosci-w-prawie-polskim/
                  • arwena_111 Re: Dom na ROD? 13.04.24, 11:33
                    No na użytkowaniu wieczystym nadal tak jest. Użytkowanie wieczyste nie zniknęło zupełnie ( zniknęło na mieszkaniówce ).
                    Tylko jak się kończy, to trzeba rozliczyć nakłady
                    • yenna_m Re: Dom na ROD? 13.04.24, 12:05
                      O widzisz.
                      15 lat nie siedzę w prawie 🤷‍♀️🙈
                • yenna_m Re: Dom na ROD? 13.04.24, 11:16
                  pl.m.wikipedia.org/wiki/Nieruchomo%C5%9B%C4%87_budynkowa
    • riki_i Re: Dom na ROD? 12.04.24, 19:03
      Absolutnie nawet o tym nie myśl!

Po pierwsze, to w ogóle nie jest własność. Wylecieć stamtąd możesz szybciej niż Ci się wydaje. Ostatnio uchwalono w Sejmie kolejne chytre podchody do wywłaszczania ROD (szczegóły pominę, możesz sobie wygooglać).

Po drugie, nawet wg koślawych norm prawnych dotyczących ROD, ten domek jest nielegalny. Są normy wielkościowe domków na ROD, to że zarząd przymknął oko nie znaczy, że jak pan prezes się zmieni, sami działkowcy nie każą Ci tego rozebrać. A przynajmniej nie zatrują życia i nie przywalą kar.

Po trzecie, w domku na ROD nie można całorocznie i na stałe mieszkać. No wiadomo....zblatowany zarząd na razie przymyka oko... ale... Ale za jakiś czas może wysłać ochroniarzy.

Po czwarte, jak ten ROD pójdzie do likwidacji, bo np. bogaty deweloper zachachmęci, a przekupieni radni "nie zauważą" co przegłosowali w 215 załączniku do uchwały itp. itd. to nie dostaniesz nic (jakaś pusta działka zamienna ROD na głębokich peryferiach lub poza miastem), albo zupełne grosze. A ten dom zostanie wyceniony jak altana letniskowa - no bo taką legalnie można postawić. Więc z 400 tys. zł zainwestowanych pieniędzy dostaniesz z powrotem 30 tys. zł. Klawo jak cholera, interes życia!

Reasumując. Pochyl się i kurcgalopkiem walnij baranka na otrzeźwienie o ścianę.

Pomysł typu ABSOLUTNE SZALEŃSTWO!
      • whitney85 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 20:00
        Rzeczywiście powinnam chyba walnąć baranka. Dzięki.
      • kocynder Re: Dom na ROD? 13.04.24, 08:46
        Świat się kończy, zgadzam się z Rikim! big_grin
      • kropkaa Re: Dom na ROD? 13.04.24, 13:02
        Chciałam oszczędzić forumkę, ale ten baranek o ścianę, to było pierwsze, co mi do głowy przyszło.
    • tt-tka Re: Dom na ROD? 12.04.24, 19:10
      Jak wlasciciel "ponoc ma", a agent "niby twierdzi" to znaczy, ze obejrzalas tylko dom, a papierow nie ?
      dolaczam do reszty, szukaj czego innego
    • alba27 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 19:42
      W porządku likwidacji owszem wypłacają odszkodowania, ale za nasadzenia a nie za domki. Moi rodzice to przerabiali.
      • whitney85 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 20:02
        O wow jakoś to panu agentowi umknęło.
        Za nasadzenia byłoby tyle co nic.
        Jest mi teraz głupio że w ogóle brałam to pod uwagę.
        • yenna_m Re: Dom na ROD? 12.04.24, 20:34
          Nie powinno być bo jednak włączyl sie jakiś rozsądek i zapytałaś ematki.
          Ten dom to czyste zuo.
      • raczek47 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 20:05
        A czy w tym domu cały rok jest woda? Bo na RODach od listopada do kwietnia wyłączają .
        U nas jutro dopiero będzie włączana po zimie.
        • asia-loi Re: Dom na ROD? 13.04.24, 08:22
          raczek47 napisała:

> A czy w tym domu cały rok jest woda? Bo na RODach od listopada do kwietnia wyłączają .
          > U nas jutro dopiero będzie włączana po zimie.

I jak jest z kanalizacją? Bo u moich znajomych na działkach jest to mega problem. U jednych jest drewniany wychodek, a u drugich mąż koleżanki niby zrobił jakieś wc w dodatkowym plastikowym domku, ale np. papieru nie wolno do muszli wyrzucać i trzeba korzystać tylko w naprawdę przymusowych sytuacjach. Tylko oni tam nie mieszkają więc prysznic biorą w domu.
          • arwena_111 Re: Dom na ROD? 13.04.24, 08:59
            Na działkach ROD nie można mieć toalety - bo tam nie można mieć szamba. Jedynie te takie ekologiczne wchodzą w grę
            • kamin Re: Dom na ROD? 13.04.24, 12:16
              Można mieć szambo za zgodą zarządu, ale mało kto ma
              Bo drogie, bo nie zawsze jest dojazd i możliwość opróżnienia, bo na okazjonalne przebywanie się nie opłaca.
              Ale ci co mieszkają przez część sezonu albo robią te szamba, albo kombinują w inny (nie zawsze legalny) sposób.
          • irma223 Re: Dom na ROD? 13.04.24, 12:59
            Na tych działkach, które znam, są ogólnodziałkowe toalety w pobliżu budynku zarządu działek.
            Ale na działce znajomych można było zbudować własną toaletę przy altance.
    • kolejkawosiedlowym Re: Dom na ROD? 12.04.24, 21:10
      w życiu! Wybij to sobie z głowy!
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 21:18
      Według prawa dom jest tego, na czyjej ziemi stoi, a poza tym, to nie można mieszkać stale na terenie ROD.
      Na dodatek, jak dom jest większy niż zdaje mi się 35 m2, to nadzór budowlany ma prawo kazać go rozebrać.
      No i ROD może być w każdej chwili zlikwidowane, bo tak.
      Nie daj się nabić w butelkę.
      • bominka Re: Dom na ROD? 12.04.24, 21:51
        Z tym pozwoleniem na dom to ściema.
        A druga sprawa, nie jest to działka na własność, bez aktu notarialnego,więc jest to ogłoszenie frajerskie..
    • turbinkamalinka Re: Dom na ROD? 12.04.24, 21:53
      Jeśli odpowiada ci lokalizacja to pójdź do zarządu tego ROD i może są jakieś wolne działki. Dowiedz się może jest ktoś kto chce "oddać" swoją działkę. Nie wiem skąd jesteś ale w Warszawie taką dzierżawę można mieć za ok 30-50000 tylko trzeba poszukać. W innych miastach pewnie jest taniej
    • irma223 Re: Dom na ROD? 12.04.24, 22:07
      Na działkach ROD mieszkać na stałe nie wolno.
      Działki ROD nie stanowią jakiejś "ułomnej własności" (jak np. użytkowanie wieczyste), tylko niczego nie stanowią. Dzisiaj działkę "masz", a w trakcie sezonu lub po nim działkę możesz utracić. Odszkodowanie dostaniesz co najwyżej za nasadzenia (jabłonki, porzeczki etc), w niektórych wypadkach też za altankę, ale za altankę nikt ci nie policzy 400 tyś.! Zresztą widziałam może ze dwa sezony temu ofertę podobną w moim mieście ("domek mieszkalny" na działkach ROD) ale za 65 tyś., a nie za wielokrotność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka