Dodaj do ulubionych

Kornel Kłoda

19.04.24, 18:51
Wczoraj ga ti założyła wątek o tym chłopcu, ale szybko poleciał. Zdążyłam przeczytać i siedzi mi to w głowie jak mało co.
W skrócie- dzieciak miał strasznego pecha zachorować na czerniaka. Najpierw znamię na stopie, po usunięciu właśnie taka diagnoza, operacja i 4 lata spokoju. Jesienią zeszłego roku wyszła wznowa z przerzutami do płuc. Był leczony, ale wątroba nie dała rady, leczenie zostało odstawione na czas regeneracji. Z początkiem roku wznowiono leczenie, w zeszłym tygodniu okazało się, ze nie działa i przerwano terapię. Kornel został zakwalifikowany do leczenia w Bostonie, to terapia ostatniej szansy, u nas już nic nie da się zrobić. Do tego szpitala w Bostonie zgłosili go lekarze polscy. No i to kosztuje jakieś 4 miliony. Kwota ma być uzbierana do przyszłego tygodnia czy też końca kwietnia. Na razie jest ponad milion. Są zbiórki (linków nie wstawię, bo to chyba jako reklama jest traktowane), są aukcje na allegro, szkoła Kornela, czyli liceum im. Słowackiego w Warszawie na głowie staje, żeby uzbierać pieniądze, jutro jest piknik. Na FB Słowackiego jest wiecej informacji i w opisie zbiórek.
Tak, wiem, że takich przypadków jest wiele, ze wynik leczenia niepewny i w ogóle co moze jeden człowiek. Pewnie reaguję tak, bo mam syna, który niedawno był takim wyrośniętym długonogim źrebakiem, pełnym życia i planów.
Może ktoś będzie chciał pomóc, moze choć przekazać dalej.
Obserwuj wątek
    • rannala Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 18:57
      Wpłaciłam już wczoraj, bo zdążyłam z postem gati
      Oby się udało!!!!
      • elinborg Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:06
        Ja też mam taka nadzieję. Jest trochę wpisów w mediach, zbiórki ida do przodu.
        • malgosiagosia Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 23:15
          Moze zglos sie do Kanalu Zero. Widzialam jak uzbierali 1 000 000 zl dla chorego dziecka w godzine i dwadziescia minut, a po dwoch bylo 1 300 000.
    • szybki-lisek Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:07
      Zrobione🙃
      • elinborg Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:20
        🧡
    • brenda_bee Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:08
      Zdążyłam wpłacić zanim wątek poleciał
      • elinborg Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:23
        Fajnie, że było nas wiecej
      • taje Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 21:12
        Ja też. Nie rozumiem, dlaczego wątek poleciał.
        • mysiulek08 Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 22:10
          posty z linkami do zbiorek (ludzie, zwierzaki) sa traktowane jako ogloszenia/spam, wiele razy juz to bylo przerabiane i zadne monity tego nie zmienily

jesli chcesz, mozesz wrzucic link do zbiorki do sygnaturki, wtedy to juz nie jest ogloszenie
    • alfa36 Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:10
      Jest w wydarzeniach teraz. To dobrze, media również działają.
      • ginger.ale Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:21
        Tak, to powinno bardzo pomóc.
        Widziałam wątek zanim poleciał. Wycięto taki „pilny” wątek, a czasem takie żenujące i złe rzeczy zostają…
        • elinborg Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:23
          Też mnie zaskoczyło, ze tak szybko ciachnięte. Przez link, tak?
      • elinborg Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:22
        Na to liczyłam. to ruszy zbiórkę do przodu.
    • turkusowozlota Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:24
      Jeżeli nie ma dla chlopaka ratunku w Polsce, to NFZ powinno pokryć terapię w Bostonie.
      Ale nie, lepiej na patologie wydawać państwowa kasę.
      • elinborg Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:36
        Tak, zgadzam się. Paskudny dziad przewalił 35 baniek na ochronę swojej d..., a chłopaczek nie dostaje ostatniej szansy od państwa.
        • taki-sobie-nick Re: Kornel Kłoda 17.02.25, 21:00
          elinborg napisała:

> Tak, zgadzam się. Paskudny dziad przewalił 35 baniek na ochronę swojej d..., a
          > chłopaczek nie dostaje ostatniej szansy od państwa.

Grosze. Dokładnie 0.00004 naszego ubiegłorocznego budżetu (rozumiem, że to kwota roczna?). Znacznie lepszy efekt dałoby przekierowanie 800+.

Rozumiem, że masz na myśli Kaczora?
          • taki-sobie-nick Re: Kornel Kłoda 17.02.25, 21:05

> Grosze. Dokładnie 0.00004 naszego ubiegłorocznego budżetu

Bardziej przystępnie: budżet należy podzielić na sto tysięcy części (tyle, ilu mieszkańców sporego miasta).

4 z tych części zużył Kaczor.
            • taki-sobie-nick Re: Kornel Kłoda 17.02.25, 21:20
              Dodam, że wydatki roczne na 800+ wynoszą tyle, ile ochrona Kaczora pomnożona przez 1820.
          • elinborg Re: Kornel Kłoda 17.02.25, 22:05
            Po co ci to teraz, co? Wątek sprzed roku prawie, przeczytaj od najnowszego, po co wyciagnięty i przestań bić pianę.
            • taki-sobie-nick Re: Kornel Kłoda 17.02.25, 22:07
              elinborg napisała:

> Po co ci to teraz, co? Wątek sprzed roku prawie

Nie zauważyłam, że wątek stary, mam prawo.
    • slonko1335 Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:25
      Poszło przez Litewka. Super.
      • slonko1335 Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:27
        www.facebook.com/share/p/Ki5zZVWvDvXpNqwF/
      • elinborg Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:43
        Jak się za to Litewka wziął, będzie dobrze
    • bazia_morska Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:34
      Hej, są dwie zbiórki, tak? Siepomaga i fundacja Polsat?
      • elinborg Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:37
        Tak. siepomaga bierze prowizję, polsat nie.
        • bazia_morska Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:44
          Dziękuję
        • anorektycznazdzira Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 08:34
          to chyba jest bliżej niż dalej, bo to się przecież osobno liczy? Byłoby już 3 mln nazbierane smile
          • premeda Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 08:55
            Na siepomaga jest już prawie 2mln.
          • elinborg Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 09:42
            Tak, liczy się osobno, niemniej trzeba zwrócić uwagę, że od zbiórki na siepomaga trzeba odliczyć prowizję, albo inaczej- doliczyć. I to jest gruba kasa ze względu na kwotę, widać to zresztą po tym, że tam nie jest 4 miliony ustawione, tylko powyżej. Ale ta zbiórka idzie szybciej i była wcześniej.
            Kto jeszcze chce wpłacić- lepiej przez fundację polsat.
            • bazia_morska Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 10:59
              Tak zrobilam, ale rzeczywiście do 4 milionów juz nie tak daleko smile
    • annaboleyn Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:37
      Nie mogę przestać myśleć o tym chłopcu i jego rodzicach. Myślę, że wielu rodziców, zwłaszcza dzieci w tym wieku, reaguje podobnie.
      Bardzo bym chciała, żeby dzieciak dostał szansę.
      To co zrobiły dzieci ze Słowaka jest po prostu fantastyczne, jak rozkręciły tę akcję, jak się zaangażowały, również te, które nigdy Kornela nie spotkały. Oczywiście także dyrekcja, nauczyciele, zwłaszcza słynny pan N., którego się niby "wszyscy boją", a który walczy o każdą złotówkę jak lew.
      Jak ktoś będzie chciał powiedzieć coś o dzisiejszej niewrażliwej młodzieży, której nic nie interesuje, nic nie potrafi zdziałać i zajmuje się tylko wirtualem, to niech zerknie na tę akcję. Od początku, kiedy jeszcze media o niczym nie wiedziały - wkładali w to wszystkie siły i całe serce. Niech im się wszystkim uda.
      • bazia_morska Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:44
        ❤️
      • elinborg Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:45
        Ja nie jestem z Warszawy, wiem tyle, co przeczytam w necie. Siedzę od wczoraj na fb Słowackiego i widzę, ze tam chyba nikt nie śpi i nie je tylko kombinuje, jak pomóc.
        Obie zbiórki tak lecą, że hej. Będzie git.
        • annaboleyn Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 19:54
          elinborg napisała:

> Ja nie jestem z Warszawy, wiem tyle, co przeczytam w necie. Siedzę od wczoraj n
          > a fb Słowackiego i widzę, ze tam chyba nikt nie śpi i nie je tylko kombinuje, j
          > ak pomóc.
          > Obie zbiórki tak lecą, że hej. Będzie git.

Troche tak <3 ale tez dzieciaki sie zmieniaja przy tym, bo tam teraz tez goracy okres, w sumie do konca kwietnia powinno sie pozamykac kwestie nauki, bo potem wiadomo, matury.
          Ale si, zorganizowaly sie tak, ze podziw bierze. Rodzicom niewiele zostaje, kuchnię posprzątać po produkcji ciasta na kiermasz, ew. dokupić blaszki big_grin
          Serio, ryczę na ten temat codziennie chyba, w miękkie mnie trafia ta historia.
          • elinborg Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 20:37
            No ja też ryczę. Od wczoraj mam kulę w zoładku.
            Kochane dzieciaki, niech to wszystko w dobre pójdzie.
            • annaboleyn Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 20:47
              Tak!
      • szeptucha.z.malucha Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 20:34
        Wybieram się jutro na ten piknik/drzwi otwarte, bo ta szkoła go interesuje. Na pewno obkupimy się, by mu pomóc.
        • elinborg Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 21:44
          Roślinki mają ładne😉
      • alfa36 Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 20:42
        Dla mnie to też mistrzostwo świata. Brawo dla wszystkich zaangażowanych.
        Obserwowałam swego czasu zbieranie pieniędzy na nauczyciela ze szkoły w mojej miejscowości, co prawda zdecydowanie mniejsza kwotowo potrzeba ale mega wzruszające były składki młodzieży, bo widać było ze to pieniądze od serca, dawali, co mieli.
        • annaboleyn Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 20:49
          Tak. Kwoty wiadomo, ale czas, pomysły, zaangażowanie, wiadomo jak jest w szkolach, wrze jak w kociołku, co chwilę jakiś konflikcik wewnętrzny tu i tam. Ale tu się jednoczą w sekundę, nie ma, że tu nie lubię organizatorki a tu tego, co chodzi z puszką, a na mecz charytatywny nie pójdę, bo mam zwolnienie z wf. Słodziaki, no.
          • elinborg Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 09:44
            Ja sledzę nadal przygotowania do pikniku. To jest obłęd. Ilość i jakość fantów zdobytych na licytacje, ciasteczka serduszka z imieniem Kornel i jabłka z napisem rozwaliły mnie znowu od rana.
            • blaszany_dzwoneczek Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 09:53
              Ja też śledzę. Pan od geografii przechodzi siebie na facebooku. Moja córka, która zazwyczaj w weekend nie podnosi się przed 13, i generalnie na ogół ma duży problem z motywacją i energią do ruszenia się z domu, złożyła szkolny t-shirt i właśnie jedzie do szkoły pomagać.
              • elinborg Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 09:58
                Pozdrów córkę🧡Świetna dziewczyna, wszystkie dzieciaki wspaniałe
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 20:06
      Abstrahując od samego przypadku Kornela, bo całym sercem Wspieram zbiórkę to zawsze zastanawiam się nad kosmicznymi kosztami i wycenami operacji czy terapii w Stanach, przecież to się w głowie nie mieści
      • elinborg Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 20:43
        Nie wiem, czy to nie nadal terapia eksperymentalna. Koszty ogromne, jak śledziłam wpisy, to np. jakiś miesiąc temu Boniek na X pisał o potrzebnym milionie zł, teraz cztery. Albo to pomyłka i od początku chodziło o milion, ale dolarów. I nawet Bońkowi się jakoś nie mieściło w głowie, że to tyle może kosztować.
        • hermenegilda_zenia_is_back Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 20:58
          Ale to nie chodzi tylko o niego i ten przypadek, po prostu człowiek ma wrażenie że Amerykanie nawet na desperacji ludzi robią biznesy
          • blaszany_dzwoneczek Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 21:35
            Moim zdaniem nie jest to tylko wrażenie niestety
          • bazia_morska Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 06:58
            To juz dawno udowodniono. Nie mam teraz pod ręką badań.
          • kk345 Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 09:48
            Oczywiście, że robią.
        • danaide2.0 Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 21:04
          Na ile można wycenić nadzieję?...
          • hermenegilda_zenia_is_back Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 21:14
            Jak widać i to nie tylko
            po przypadku Kornela bardzo słono
      • berdebul Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 21:07
        Bo liczysz cenę zabiegu. Podanie terapii genowej na SMA to jedna kroplówka, koszt znikomy, większość kosztu to badania żeby w ogóle to opracować, opłacenie naukowców (nawet jak mało zarabiają, to masz X osób przez Y lat), dostępu do literatury, odczynników, wszelkich materiałów, mikroskopów itd.
        • hermenegilda_zenia_is_back Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 21:19
          Rozumiem amortyzację kosztów przy lekach, procesy R&D, dopuszczenia do rynku, kwestie regulacyjne, ale amortyzowanie w sposób komercyjny przez pacjenta bez wyjścia badań trwających ileś tam lat czy dekad wcześniej i finansowanych na bieżąco przez instytucje zatrudniające tych lekarzy, to gruba przeginka.
          • berdebul Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 21:40
            Jak myślisz z czego finansowane są te instytucje, pensje lekarzy itd? Biznes jak każdy inny, który musi się zwrócić. Często są to dziesiątki lat badań.
            • inaccessible_rail Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 07:38
              Oczywiście że musi się zwrócić. Ale kiedy po 10, 100, 1000 czy 10000 terapii się już zwróci (np terapia SMA) to może pora cenę obniżyć?
        • blaszany_dzwoneczek Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 21:34
          Mój brat mieszka w Stanach i kiedyś mi pisał, na ile wyceniono podanie mu paracetamolu w warunkach półdniowego pobytu w szpitalu, to za głowę można się było złapać :⁠-⁠\
          • berdebul Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 21:40
            Pościel, ubranko, ewentualne badania, ktoś go przyjął, ktoś to wpisał w system, ktoś czuwa żeby system działał i komputer był sprawny itd. Tam jest cały tabun ludzi do opłacenia po drodze.
            • blaszany_dzwoneczek Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 08:18
              Taaa, tylko że jak się ubezpieczyciel, podbechtany przez brata, postawił, to nagle się okazało, że wycena tego wszystkiego cudownie zmalała, i to znacznie.
          • hermenegilda_zenia_is_back Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 21:43
            Tak, to „ choroba” całego tamtejszego systemu, natomiast w takich przypadkach jak tutaj człowieka szlag tym bardziej trafia. Ale wątek nie o tym
            • berdebul Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 23:30
              Za to nasz system jest znakomity. Głodujący, brudni pacjenci, którzy nie mogą się doprosić opieki, więc dzwonią na 112.
              • hermenegilda_zenia_is_back Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 00:00
                No tak, argument a u was Murzynow biją zawsze można wyciągnąć. Mówimy o standardzie a nie o patologii, tam standardem jest zdzieranie z ludzi ostatniego grosza za podstawowe i niedrogie procedury medyczne. Czy serio zrobienie rentgena za wielokrotność ceny tej samej usługi niż w innych krajach o podobnym statusie to normalne? Rentgen za 1200 dolców, noc w szpitalu za 15 tysięcy ? Podstawowa opieka medyczna jest tam również na raczej słabym poziomie więc nie idźmy tą argumentacją
                • berdebul Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 07:36
                  Standardem w Polsce jest słabe żywienie, stad prześmiewcze strony np na fb ze zdjęciami jedzenia.
                  Standardem jest zabieranie własnych sztućców i szklanki, albo trzymanie plastikowych, otrzymanych przy pierwszym posiłku.
                  Standardem jest usuwanie stopy cukrzycowej, zamiast leczenia. Bo taniej.
                  Standardem jest cytologia co 3 lata, bez sprawdzania hpv.
                  Standardem są kobiety bez dostępu do ginekologa w swojej wsi, czy najbliższym miasteczku.
                  Standardem są kobiety umierające na raka piersi, podczas gdy ich rówieśniczki z USA/a nawet Francji maja szanse przeżycia.
                  Standardem są dzieci z usuniętym okiem, bo mają siatkówczaka. Ofc w USA można leczyć bez usunięcia.
                  Tak, wolę opiekę w USA.
                  • kk345 Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 09:50
                    <Tak, wolę opiekę w USA
                    Jeśli cię stać.
                  • memphis90 Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 10:33
                    Akurat badanie cytologiczne co 3 lata to jest standard europejski, nie wymysł polski…
    • gaga-sie Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 20:11
      Dobrze, że założyłaś wątek, bo ostatnio nie śledzę mediów. Wpłacone.
    • kamin Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 20:15
      Ja wpłaciłam dziś po artykule na GW
    • agaros26 Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 20:48
      Wpłaciłam zanim wątek polecial. Do tego liceum mojego syna dołączyło do akcji i dostaliśmy prośbę na vulcanie. Oby się udało.
      • karolina007 Re: Kornel Kłoda 23.04.24, 22:17
        Super
    • ania_z_zielonymii Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 20:55
      Ja codziennie wpłacam. To dawny znajomy z podstawówki mojego syna. Znam Kornela z widzenia, z apelów, szkolnych korytarzy. Nasza szkoła w pełnej gotowości i kto może ten wpłaca.
    • yenna_m Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 21:36
      Wpłacone
    • anilorak174 Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 21:58
      W sygnaturce na instargramie moje chusty. Dochód na leczenie Kornela. Kontakt przez pocztę gazetowa.
    • ania357 Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 22:12
      Wplacilam, zanim watek gati zdazyl wczoraj poleciec. Tez mam syna w zblizonym wieku i bardzo mnie poruszyla ta historia. Sledzilam wczoraj zbiorke na siepomaga i bylam dosc sceptyczna, ale widze, ze akcja sie rozkrecila i na siepomaga maja juz prawie 40%. Bardzo bym chciala, zeby im sie udalo.
    • sylwiktrzy Re: Kornel Kłoda 19.04.24, 23:16
      TeamLitewka już ruszył - będzie ok👍
    • thank_you Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 07:36
      Ech, gdyby wstawiło MLH, to w godzinę chłopak miałby uzbierane. 🌺
      • premeda Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 08:48
        Co to jest MLH?
        • thank_you Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 08:50
          Make Life Harder.
          • premeda Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 08:56
            Dzięki
      • annaboleyn Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 09:30
        Pisałam do nich, inni też sad
        • annaboleyn Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 09:33
          Tzn. mówili, że pisali, więc sądzę że tak. Oni przychodzą do głowy chyba jeszcze przed TVN i Polsatem, bo mają mega łapę do tego, no ale co zrobisz, każdej zbiórki nie nagłośnią. Ale chyba się udało dziś 4 rozbić i tak smile
    • anorektycznazdzira Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 08:29
      poszło!
    • pearl3434 Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 08:39
      Wpłacone.Niech zdrowieje chłopak.
      • grey_delphinum Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 08:55
        Wpłacone.

Czerniak to straszne goowno sad
    • pseudo_stokrotka Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 09:07
      Wpłaciłam i trzymam kciuki.
    • lilia.z.doliny Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 09:21
      Dziewczyny, Kornel to bliska osoba jednej z ematek, brat jej chrześniaka. Ja wiem, że niczego to nie zmienia co do istoty sprawy, ale może jeszcze zwiększy mobilizacje? Litewka wczoraj zaczarował, licznik zbiórki rwał jak pantera, Polsat robi swoje. Jeszcze milion i wraca nadzieja smile.
      • elinborg Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 09:46
        Milion z hakiem, bo jeszcze prowizja dla siepomaga. Duża, bo liczone procentowo.
        • lilia.z.doliny Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 09:54
          Ale do przodu
          • elinborg Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 10:02
            Pewnie! Dobrze, ze polsat się włączył i litewka, przedtem zbiórka szła owszem, cały czas do przodu, ale za wolno w tym przypadku. I całość tworza głównie małe kwoty. Czyli w kupie siła. i w zasięgach.
    • anilorak174 Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 11:13
      Kręci się licznik. Super.
      Oferuję chusty szydełkowe za wsparcie zbiórki (instagram w sygnaturce)
      www.siepomaga.pl/szydelkocharytatywnie
      • pseudo_stokrotka Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 14:40
        Piękne chusty robisz. Ja niestety nie umiem nosić takich rzeczy, ale naprawdę, podziwiam.
        • anilorak174 Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 14:43
          Dziękuję. Moze ktos się skusi w zamian za wpłatę.
          • pseudo_stokrotka Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 15:47
            Masz Facebooka? Jest strona Razem dla Kornela i tam można wystawić rzeczy na licytacje.
            • anilorak174 Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 16:22
              Nie mam fb.
    • mamamisi2005 Re: Kornel Kłoda 20.04.24, 15:21
      Jeszcze trochę ❤️
      Oby leczenie było skuteczne 🤞🏻

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka