Dodaj do ulubionych

Porady prawnej potrzbuję

20.04.24, 18:23

Droga ematko mam parę pytań natury prawnej

Czy ktoś może być w stanie uniknąć odpowiedzialności karnej zasłaniając się depresją

Czy podział majątku nabytego po ślubie zawsze jest pół na pół (coś mi się kołacze po internetach że niekoniecznie)

Czy kryptowaluty też podlegają podziałowi po rozwodzie
Obserwuj wątek
    • znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 18:35
      Nikt nic??!?!
      • alpepe Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 19:19
        wiesz, że to wiedza, za którą zwykle się płaci, a ogólna i prawidłowa odpowiedź będzie tu brzmieć: to zależy...?
        • znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 19:46
          Udało mi się już zasięgnąć porady u prawnika za darmo ale jeszcze przypomniało mi się parę pytań, i obawiam się że jak znowu zadzwonię to już bede musiała płacić
          • filutek.von.glutek Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 21:14
            Obawiasz się że będziesz musiała za czyjąś pracę i czas zapłacić? Tobie płacą czy za darmo robisz? Nie znoszę cwaniaków typu - ile kosztuje kropla benzyny? Nic. To proszę mi nakapać cały bak.
            • znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 22:48
              Korzystam z porad prawnych pierwszy raz w życiu, także tu nie przesadzałabym
              • filutek.von.glutek Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 23:39
                Z czym byś nie przesadzała? Za usługę się płaci. Od fryzjera czy budowlańca też oczekujesz pracy za darmo?
                • jowita771 Re: Porady prawnej potrzbuję 21.04.24, 09:34
                  Przecież napisala, że pierwszy raz, więc co szkodzi prawnikowi czy fryzjerowi zasponsorować? 😆
              • misiamama Re: Porady prawnej potrzbuję 23.04.24, 15:04
                taki suchar mnie się przypomniał: Sex instructor. First lesson for free.
    • hrasier_2 Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 19:27
      W ostrej psychozie nie może być osoba karana.
      • znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 19:42
        Mowa jedynie o depresji
        • hrasier_2 Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 20:03
          O tym piszę. Jeśli udokumentowane będzie jakie leki bierze, czy brał.
      • ta_jedna_karen Re: Porady prawnej potrzbuję 25.04.24, 15:44
        Tania rada udzielający porad prawnych. Ahahahaha trzymajcie mnie.
    • asiairma Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 19:27
      Ad 1. Co odwaliłaś/ktoś odwalił?
      Ad 2. Tak ogólnie: niezależnie od rodzaju rozwodu, każdy z małżonków ma równe udziały we wspólnym majątku.
      Ad3. Za google: Zgodnie z art. 31 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, majątek wspólny małżonków obejmuje zarobki oraz dochody z majątku każdego z małżonków, jak również inne nabyte przez nich w trakcie trwania małżeństwa korzyści majątkowe. Kryptowaluty, jako “korzyści majątkowe”, wchodzą zatem w skład majątku wspólnego.
      • znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 19:47
        W dość bliskiej rodzinie pan się zmył i pani jest zmuszona pomyśleć o rozwodzie
        • znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 19:52
          A w ogóle dziękuję za odpowiedź
          Jeszcze mi się kołacze po główce parę pytań
          Np czy do podziału majątku jest przydzielony adwokat z urzędu?
          I co kiedy pan próbuje ukryć majątek?
          • hrasier_2 Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 20:09
            To musi wystąpić do sądu ta osoba o przydzielenie z urzędu adwokata i udokumentować status materialny.
            • znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 20:50
              I jak zdążyłam się zorientować musi udokumentować ten majątek który ma być do podziału,
              Tylko jak udokumentować kryptowaluty?
              • koronka2012 Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 21:25
                Może też wystąpić z wnioskiem o ujawnienie majątku, tzn. sąd wysyła zapytanie do danej instytucji o konto współmałżonka.
                Choć jeśli druga strona ma minimum oleju w głowie to wyczyści te konta zanim do podziału majątku dojdzie.

A wracając do 2 pytania - zasadniczo wszystko na pół chyba że któraś ze stron wykaże że coś tam nabyła z majątku przedślubnego/osobistego
                • znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 22:47
                  Acha dziękuję
                  A co kiedy ktoś odkłada pieniądze na odzielnym koncie do którego współmałżonek nie ma dostępu? A są to wspólne pieniądze odkładane na jakiś konkretny cel
                  Czy do podziału liczy się stan konta w tym samym dniu w którym jest data rozwodu?
                  • hrasier_2 Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 23:06
                    znowu.to.samo napisała:

> Acha dziękuję
                    > A co kiedy ktoś odkłada pieniądze na odzielnym koncie do którego współmałżonek
                    > nie ma dostępu? A są to wspólne pieniądze odkładane na jakiś konkretny cel
                    > Czy do podziału liczy się stan konta w tym samym dniu w którym jest data rozwod
                    > u?
                    >
                    Takie coś z neta. "Wahania wartości kryptowalut mogą być w skali roku na tyle duże, że jeżeli w momencie ustania wspólnoty majątkowej jeden z małżonków posiadał kryptowalutę o wartości rynkowej – przykładowo – 100.000 NOK, to w momencie dokonywania podziału już po roku od ustania wspólnoty majątkowej (tj. np. od momentu wpływu do statsforvaltera wniosku o separację) wartość ta może okazać się już dwukrotnie wyższa. Ten, kto jest posiadaczem bitcoinów, może być zatem zobowiązany do zapłaty tytułem rozliczenia z (byłym) małżonkiem znacznie wyższej kwoty niż mógł przypuszczać w momencie składania wniosku o separację. Nie negujac, adwokata z urzędu to prywatny prawnik powinien to wykazać. Tylko Ty musisz mieć jakieś źródło uzasadnienia.
                    • znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 21.04.24, 00:32
                      Tak zdaję sobie sprawę, może też być odwrotnie
                  • koronka2012 Re: Porady prawnej potrzbuję 21.04.24, 09:07
                    Liczy się z dnia ustania wspólnoty małżeńskiej czyli zazwyczaj rozwodu. Z tym że tak jak mówię - wystarczy że taka osoba wypłaci tę gotówkę wcześniej i po zawodach. Teoretycznie te środki powinny być brane pod uwagę, ale w praktyce nie są

Podaje się sądowi listę banków/ instytucji z których prosi o ściągnięcie danych, sąd wysyła zapytania, firma jest zobowiązana odpowiedzieć.

Małżonka niech się nie chwali wiedzą o bitcoinach, jest szansa że facet będzie żył w przekonaniu że nie ma o tym pojęcia i ich nie uplynni
                • ayelen40 Re: Porady prawnej potrzbuję 21.04.24, 08:55
                  No to będzie można udowodnić, kiedy to konto zostało wyczyszczone.
                  • koronka2012 Re: Porady prawnej potrzbuję 22.04.24, 15:04
                    No i co z tego? Mój ex wypłacił bardzo dużą sumę przed i sąd niestety nie wziął tego pod uwagę
                    • ayelen40 Re: Porady prawnej potrzbuję 22.04.24, 15:08
                      No to sąd durny.
                    • znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 23.04.24, 13:59
                      koronka2012 napisała:

> No i co z tego? Mój ex wypłacił bardzo dużą sumę przed i sąd niestety nie wziął
                      > tego pod uwagę

To sąd wtedy nie dochodzi co małżonek z tą kasą zrobił?
                      Przecież nie zniknęła magicznie ani nie wyparowała
                    • mysiaapysia Re: Porady prawnej potrzbuję 23.04.24, 17:50
                      Jak to nie wziął pod uwagę? Czy żądanie było właściwie złożone? Oczywiście, że można dochodzić tego podczas sprawy o podział majątku:
                      adwokat-lecyk.pl/blog/ukrycie-pieniedzy-bylego-meza-sprawa-o-podzial-majatku-wspolnego/
        • stasi1 Re: Porady prawnej potrzbuję 20.04.24, 22:54
          Jak się zmył to raczej nie po to aby się dzielić krypto
          • znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 21.04.24, 00:30
            Zanim się zmył małżonka znalazła na kompie dane do jego kont na giełdach krypto
            • hrasier_2 Re: Porady prawnej potrzbuję 21.04.24, 09:39
              To jest jakieś zabezpieczenie na dowód.
            • stasi1 Re: Porady prawnej potrzbuję 22.04.24, 13:02
              Może powiedzieć że już je wydał, jeśli to było dość dawno.
              • znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 23.04.24, 13:57
                Ma tam nadal sporo kasy bo cały czas czeka aż bitcoin znowu urośnie
                Prędzej wyczyści wspólne konto z oszczędnościami

Czyli wychodzi na to że na wieść o rozwodzie pobiegnie na drugi dzień i wyczyści konta i sąd może nie wziąć tych pieniędzy pod uwagę?
                • ayelen40 Re: Porady prawnej potrzbuję 23.04.24, 18:40
                  Zrób zrzut ekranu.
                  • thank_you Re: Porady prawnej potrzbuję 23.04.24, 18:52
                    Zrzut ekranu w czasach, gdy AI wygeneruje dowolne zdjęcie? Czasy wiary w to, co się widzi, już się skończyły.
                    • daniela34 Re: Porady prawnej potrzbuję 23.04.24, 18:56
                      Raczej protokolarne otwarcie strony u notariusza - jeśli już.
                      • znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 23.04.24, 20:00
                        Ale to trzebaby było zrobić już zadaje mi się? A nie dopiero w momencie rozwodu jak już konto może być całkiem puste
                        P.s pan może mieć konto w innym kraju
                        • daniela34 Re: Porady prawnej potrzbuję 24.04.24, 15:54
                          znowu.to.samo napisała:

> Ale to trzebaby było zrobić już zadaje mi się?

Oczywiście

• znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 24.04.24, 16:58
                            daniela34 napisała:

> znowu.to.samo napisała:
                            >
                            > > Ale to trzebaby było zrobić już zadaje mi się?
                            >
                            > Oczywiście
                            >
                            >
                            >

A jak pan mąż się nie zgodzi???
                          • daniela34 Re: Porady prawnej potrzbuję 24.04.24, 18:46
                            Ale na co się nie zgodzi?

Mąż nie musi być przy tym obecny. Natomiast jak pani dane do logowania pozyskała nielegalnie no to notariusz najprawdopodobniej nie zrobi protokolarnego otwarcia. A wtedy pozostaje jej tylko miec nadzieję na to, że sąd będzie umiał wytropić co się stało z tymi środkami.
                            Nieszczególnie w to wierzę.
                • stasi1 Re: Porady prawnej potrzbuję 24.04.24, 15:50
                  A to ty najpierw nie możesz opróżnić przynajmniej tego wspólnego konta?
                  • znowu.to.samo Re: Porady prawnej potrzbuję 24.04.24, 16:57
                    Znaczy się pana małżonka, nie ja.
                    Pan tak zrobił że pani nie ma dostępu do tego konta ale widzi jakie sumy tam są przelewane z innego wspólnego konta.
                    Z resztą nawet jakby miała dostęp to nie wiem czy to jest dobry pomysł. Chociaż pan konto może opróżnić i tak
                    • stasi1 Re: Porady prawnej potrzbuję 25.04.24, 15:37
                      Toż to głupie. Po co komu robić dostęp tylko wizualny do konta?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka