Dodaj do ulubionych

Szumy uszne

26.04.24, 10:53
Mam problem z uchem. Dwa lata temu podejrzewano chorobę Meniera, były zawroty głowy, badania słuchu i wnioski, że przeszłam jakąś infekcję, w sumie chyba nic takiego. Szybko doszłam do siebie i zapomniałam o sprawie. Od niedawna uczucie ucisku w uchu, wizyta u laryngologa - nic nie widać. Dostałam krople i steryd. Z uchem raz lepiej raz gorzej, a w sumie znośnie, ale niestety po kilku tygodniach pojawiło się buczenie w uchu, które od tamtej pory mam non -stop. Wiem, że to uszkodzenie słuchu i muszę się tym zająć. Pytanie do osob z szumami i chorobami błędnika, jak sobie radzicie, co było przyczyną szumów w Waszym przypadku?
Obserwuj wątek
    • faustine Re: Szumy uszne 26.04.24, 12:16
      Poczytaj o pętli AICA
    • agjot Re: Szumy uszne 26.04.24, 13:32
      A to nie zapalenie Trąbki Eustachiusza? Ucisk, buczenie i piski są typowe dla tego schorzenia. Miałam prawie 5 miesiącu temu, zatkało mi się ucho i czułam w nim ucisk.Ale zaczęło się dobre pół roku wcześniej od uczucia pękających bąbelków w uchu, potem doszło buczenie, piski i nadwrażliwość dźwiękowa. Minęło po leczeniu encortonem i jakims kimś sterydzie do nosa. Nie miałaś jakiejś infekcji w obrębie zatok/nosa?
      • night_and_day Re: Szumy uszne 26.04.24, 14:39
        A jak to stwierdzić? W badaniu otoskopem nic nie było widać. Ostatnio nie miałam żadnej poważnej infekcji, ale nos faktycznie mam zatkany po tej stronie, zwłaszcza w nocy.
        • agjot Re: Szumy uszne 26.04.24, 16:00
          Tympanometria i jakieś jeszcze badanie u audiologa. Poza tym laryngolog uderzał takim metalowym czyms i i przykładał mi do głowy sprawdzając jak słyszę dźwięk. Badanie otoskopem nic nie pokaże bo to problem w uchu środkowym, nie wyrównuje się ciśnienie bo może być przytkana trąbkka.
    • arabelax Re: Szumy uszne 26.04.24, 13:53
      mi buczało w jednym dlugo. na tle nerwowym.
      pozniej okazało się, że mam tezyczke nawyzszy stopień.
    • eagle.eagle Re: Szumy uszne 26.04.24, 14:25
      Nie chcę zakładać nowego wątku a że tematycznie to może ktoś i mi podpowie.

Jak długo po chorobie ucha może utrzymać się szum i słabsze słyszenie ?

Córa ostatnio chorowała, już z 5 dni temu skończyła antybiotyk, wszystkie objawy choroby minęły oprócz właśnie szumów i słabszego słyszenia. Warto iść do rodzinnej ? Czy oprócz skierowania do laryngologa nic innego nie da ?
      • berdebul Re: Szumy uszne 28.04.24, 10:59
        Warto iść do innej, na dobre badanie - jak napisano powyżej, otoskop nie wszystko wykrywa.
    • b.bujak Re: Szumy uszne 26.04.24, 18:42
      na początku moich problemów z uchem też chodziłam do takiego laryngologa co to zajrzał do ucha i stwierdził, że jeśli chodzi o sprawy laryngologiczne to wszystko jest ok i mam się udać na konsultacje do neurologa, bo pewnie "coś" uciska na nerwy...
      w końcu trafiłam do kliniki laryngologicznej, gdzie porobione zostały wszystkie badania, łącznie z badaniem przewodnictwa nerwowego, po którym badająca mnie młoda lekarka stwierdziła, że musimy sprawę skonsultować z panią profesor... pamiętam, że ogarnęła mnie lekka panika ....
      a pani profesor pozaglądała endoskopem do ucha i DO NOSA, w którym to odkryła przerost małżowiny, ktory był przyczyną ucisku na nerwy;
      więc na moim przykładzie podpowiem, żeby domagać się dokładnych badań nosa/ zatok
      • bywalec.hoteli Re: Szumy uszne 28.04.24, 02:39
        I czy usunieto przerost małżowiny? Jak?
        • iwles Re: Szumy uszne 28.04.24, 07:48

Pewnie normalnie, zabiegiem medycznym.
          • b.bujak Re: Szumy uszne 28.04.24, 13:12
            iwles napisała:

>
            > Pewnie normalnie, zabiegiem medycznym.
            >

tak smile
    • aniadawid1 Re: Szumy uszne 28.04.24, 08:54
      Czy miałaś ostatnio stres? U mnie przyczyną był silny stres. W prawym uchu piszczało. Poszłam do osteopaty i okazało się, że mam tak pospinane całe ciało, że zapytał, czy ostatnio w życiu miałam stres. Jestem po pierwszej wizycie i zaczął właśnie od ucha tzn zajął się karkiem, szyją i uciskał coś przy żuchwie i uchu. Rozluźniał te napięcia.
      • kk345 Re: Szumy uszne 28.04.24, 10:30
        aniadawid1 napisała:

> zapytał, czy ostatnio w życiu miałam stres.

Fajne pytanie, 99%ludzkosci odpowie twierdząco 😀
      • night_and_day Re: Szumy uszne 28.04.24, 19:51
        Nie miałam większego niż zazwyczaj.
    • jowita771 Re: Szumy uszne 28.04.24, 09:21
      Ja mam szumy uszne. Kiedyś neurolog stwierdził, że prawdopodobnie choroba Meniera, dostałam leki na obniżenie ciśnienia w uchu wewnętrznym. Jakiś czas temu pojawiły mi się zawroty głowy, znowu zaczęłam brać te leki, ale nie pomagały, więc dostałam mocniejsze. Zawroty były jeszcze silniejsze, oprócz tego szumy uszne, nadwrażliwość na dźwięki i dotyk po jednej stronie głowy. To był ucisk na nerw trójdzielny. Pomogło rozluźnienie stawu skroniowo - żuchwowego masażami i ćwiczeniami.
    • zarin Re: Szumy uszne 28.04.24, 10:40
      Mam chorobę Meniere'a. Teraz jest o tyle prościej, że w kilku miastach w Polsce możesz potwierdzić diagnozę samym rezonansem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka