Dodaj do ulubionych

Nuda w modzie.

29.04.24, 17:27
Ostatnio jeden z moich ulubionych sklepów (nie Greenpoint wink ) pokazał nową kolekcję i... wszystko to już było rok temu. Te same wzory, kolory, fasony. Leciutko zmodyfikowane dla niepoznaki. Rozumiem, że może dobrze się sprzedawały (rok temu sama je kupiłam), ale dla mnie to takie pójście na łatwiznę.

Do Sinsay strach wejsc, bo wszystko tam wygląda jak wyprawka niemowlaka: ròżowo-błękitno. Broni się tylko Greenpoint, ale odkąd zrobił się tańszy, ciężko mi znależć swój rozmiar, bo szybko się wyprzedaje...

Zatem zapytuję drogie ematki: gdzie kupowač (poza lumpeksami), żeby wyglądać kreatywnie - i nie nudno?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 17:40
      Nie wiem, szczęśliwie lubię wyglądać nudno.
    • gryzelda71 Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 17:57
      Ale to ty masz być kreatywna w doborze łaszków.
      • efekt.papageno Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 18:14
        Ciężko to uczynić z mało kreatywnymi sieciówkami, w których jest od lat jedno i to samo. A właściciele sieciówek naiwnie liczą, źe co roku będziemy to samo kupować.
        • gryzelda71 Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 19:35
          No a z ilu sieciweknkor,ystasz?
          • efekt.papageno Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 19:57
            Chyba ze wszystkich, gdzie mają rozmiar XXL, oprocz może jednej Zary, bo jest na moją kieszeń drogawa. Zresztą uważam, że to nic specjalnego.
            • gryzelda71 Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 12:31
              No cóż musisz chyba pogodzić się z tym, że nie czujesz mody i jak nie zdejmiesz z wieszaka gotowej stylizacji to jestes taka nijaka.
              • efekt.papageno Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 12:50
                Na co dzień mieszam stylizacje z różnych sklepów, ale te sklepy zrobiły się takie nijakie. Rok temu to nawet w Lidlu czy Sinsay znalazłam coš dla siebie, a teraz posucha.
                • gryzelda71 Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 14:06
                  Przytyj bardziej będzie jeszxze większą posucha.
                  • efekt.papageno Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 14:16
                    Na razie posuchę czuję w fasonach, rozmiary (jeszcze) na mnie pasują.
                    • gryzelda71 Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 14:21
                      Ale wiele fasonów odpada.
        • primula.alpicola Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 11:28
          efekt.papageno napisała:

A właściciele sieciówek naiwnie liczą, źe co roku będziemy to samo ku
          > pować.

Na mnie mogą liczyć!
          • taje Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 11:32
            Na mnie też mogą - jeśli coś mi się podoba to mogę w tym chodzić latami i czasami kupuje drugi egzemplarz, żeby mieć co nosić, gdyby pierwszy się zniszczył. Mam np. dwie identyczne pary moich ulubionych dżinsów i jedwabnej bluzki.
            • gryzelda71 Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 13:25
              Miałam tak. Jesuuu jakie buty na zaś kupię. Ale raz coś nie pykło, 8 musiałam liczyć na coś co tu i teraz dostępne. I tez ladne, odpowiada. Także zawsze siw da, ale trzeba szukać, a nie 2 sieciwki 😶
              • taje Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 14:04
                Mnie się niewiele rzeczy podoba, jestem bardzo wybredna, więc jak już coś znajdę fajnego to nie chce mi się dalej szukać. Sieciówek nie lubię z uwagi na jakość i materiały, choć na pewno da się coś ciekawego znaleźć, jak się komuś chce.
                • gryzelda71 Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 14:25
                  A gdzie kupujecie te perełki, pojedyncze egzemplarze?
                  • taje Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 14:58
                    Mam kilka swoich ulubionych sklepów, czy marek. Jeszcze kilka lat temu 80% ubrań kupowałam stacjonarnie w Warszawie w Penny Black bo wszystko na mnie dobrze leżało, styl też mi się podobał. A jaka oszczędność czasu. Teraz mają tylko jeden sklep w Warszawie i coraz słabszy asortyment, więc siłą rzeczy dywersyfikuję. Np. spodnie i dżinsy kupuję najczęściej w Raffaello Rossi (niemiecka marka mimo nazwy), jedwabne bluzki czy sukienki Lily Silk, jedwabne T-shirty czy dziadzina polskie marki Patrizia Aryton albo LovliSilk, inne ubrania czasem Marella, Patrizia Pepe czy Sandro, z polskich lubiłam Bohoboco, niestety już ich nie ma. Świetną bawełnę ma amerykańska marka Frank&Eileen, którą polecała Al_Sahra ale okrutnie drogo więc trzeba polować na wyprzedaże. Buty to jeszcze inna historia.
            • kropkaa Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 13:32
              Dziżas, a tyle lat żyłam w przekonaniu, że jestem jakaś nienormalna z tymi dublami big_grin
              • pade Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 14:35
                też robię dublebig_grin
    • zerlinda Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 18:15
      Kupuję to, co się zniszczy i czego potrzebuję. Nie mam potrzeby kupować bez umiaru, bo modne. Oczywiście jak coś mi się bardzo spodoba, to się nie ograniczam. Tak, jestem nudna.
    • 21mada Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 18:27
      Jak ja cię rozumiem. Miałam zakładać podobny wątek. Chyba czytasz mi w myślach. Wszędzie nuuuda. Wszędzie te same fasony. I to nie o to chodzi żeby być modną. Wręcz przeciwnie. Patrząc na zdjęcia od razu będzie wiadomo że to z 2024 roku - po ciuchach. Bo wszystko jest na jedno kopyto. Oglądałam wczoraj film przedwojenny, chciała bym mieć taką piękną suknię wyjściową, ale nigdzie takiej nie ma bo wszędzie są suknie na jedno kopyto - obecnie modne. A ja wcale nie chcę być modna tylko nosić ubrania które mnie się podobają i dobrze na mnie wyglądają. Czasem na Shein i tych innych stronach znajduję jakieś pojedyncze perełki. Na przykład kupienie zwykłej spódnicy na kolano ale ze szlufkami na pasek to mission impossible w sieciówkach.
      • kk345 Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 18:38
        >Oglądałam wczoraj film przedwojenny, chciała bym mieć taką piękną suknię wyjściową, ale nigdzie takiej nie ma

Te suknie się szyło na miarę, za ciężkie pieniądze, a nie kupowało w sieciówkach
        • simply_z Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 18:55
          Otoz to
      • angazetka Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 19:31
        Spódnicy na kolano?
        • marta.graca Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 19:46
          To ta, która pasuje do bluzki na naramkach.
          • eglantine Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 19:51
            W ogóle się nie znacie. Do bluzki na naramkach pasuje spodnica W kolanko. A tam się po prostu D w nas nie wbiło.
            • eglantine Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 19:53
              NAD 🤪
              • marta.graca Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 19:57
                Ej, a może to jest spódnica, która się zakłada, jak się chce komuś usiąść na kolano?
            • dolores12 Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 22:56
              eglantine napisała:

> W ogóle się nie znacie. Do bluzki na naramkach pasuje spodnica W kolanko. A tam
              > się po prostu D w nas nie wbiło.

I z rozpierdakiem.
      • kropkaa Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 11:24
        Takiej suknie w sklepie nie znajdziesz, bo sklep by zbankrutował po dwóch - trzech sezonach, gdy każdy, kto jest zainteresowany takimi sukniami, by już sobie komplet nabył. Koszt to kilka tysięcy.
    • clk Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 18:32
      Niestety masz rację.
      Nie ma na co pieniędzy wydawać - kupiłam 3 pary spodnie w massimo odesłałam bo dziwne te fasony / rozmiary.
      Zara też marnie.
      Odpuszczam narazie
      • black_magic_women Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 18:44
        A mnie się w Zarze sporo podoba. Dla przykładu kilka zdjęć, a mogłabym wybrać dużo więcej.
        • black_magic_women Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 18:46
          Akurat wszystkie powyższe rzeczy mam od lat w swojej szafie, także nic nie będę kupować.
    • beneficia Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 18:44
      Projektuj sama i szyj, albo daj do uszycia krawcowej. Jak chcesz wyglądać kreatywnie (cokolwiek to znaczy), to wykaż się kreatywnością.
      Poza tym co to za pomysł, żeby co sezon kupować nowe ciuchy, no ludzie...
    • malaperspektywa Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 18:49
      Nie wiem. Od jakiegoś czasu zadowala mnie w pełni to co mam w szafie. Coraz mniej kupuję.
    • simply_z Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 18:56
      Ja kupuje w mniejszych sklepach, zdarza mi sie w lepszych lumpeksac (tak tak), gdzie trafia bardziej wyselekcjonowany towar. Ostanio oblowilam sie w Hiszpanii, fajne recznie robione buty, kurtka, koszulka.
    • memphis90 Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 20:17
      Czy ten wątek nie był tydzień temu…? 🤔
      • eglantine Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 20:21
        Reklamy sklepu na G nigdy nie za wiele.
        • turbinkamalinka Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 07:16
          eglantine napisała:

> Reklamy sklepu na G nigdy nie za wiele.

A tam reklamy. Kobiecie się chyba nudzi i ciągle o szmatach myśli. To jakaś obsesja. Ale być może jakbym zmieniała rozmiar co sezon to też bym tak miała.
      • 35wcieniu Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 08:42
        I dwa. I trzy... Autorka jest ewidentnie nie do końca w normie intelektualnej i powtarza te wątki i durnoty w nich. Chociaż ma swoje dobre momenty, opis tego że wygląda jak mutant i dlaczego ludzie się dziwią był zacny.
        • homohominilupus Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 09:09
          Jakiś link?
          • 35wcieniu Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 10:58
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,177525667,177525667,Choremu_wolno_mniej_.html?p=177525820

W innych wątkach miała też krótkie rączki i w ogóle sytuacja jest tam dość dynamiczna. Chociaż zdrowa prawdopodobnie istotnie nie jest, o czym świadczą wszystkie te dziwaczne zafiksowanie na greenpoincie wątki.
    • snakelilith Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 20:26
      Nie będę się skarżyć, bo upolowałam marynarkę. Od lat nie miałam żadnej, a teraz nagle szyją oversize, szeroko na górze i biust mi się mieści, a na dole nie ma karuzeli. Oby ta moda trwała.
      • efekt.papageno Re: Nuda w modzie. 29.04.24, 20:47
        Marynarka bardzo ładna, choć kolor nie mój. Też łapię się na tym, że jak nie wiem co założyć w danym dniu, to zakładam oversizową marynarkę. Ostatnio upolowałam w lumpeksie za 4 zł taką w kolorowe kwiaty...
      • taje Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 11:23
        Oversajzowe marynarki zazwyczaj są długie. Lubię ten fason na wysokich kobietach - ja w nim wyglądam niestety jak sierota. Do tego nie mogę mieć bluzki całkowicie wpuszczonej w spodnie/spódnice - mam relatywnie krótki tors i moim zdaniem zaburza to proporcje. No i w końcu znalazłam idealny fason bluzki - luźna, najlepiej kopertowa i koniecznie krótsza z przodu. Taki www.lilysilk.com/fr/chemisier-en-soie-a-ourlet-plisse.html#color=1762

Wyglądam w niej super. Tylko jaka do tego marynarka? Długa odpada (vide efekt sieroty), a krótka będzie dziwnie wyglądała, jeżeli bluzka z tyłu będzie wystawać.
        • snakelilith Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 12:03
          taje napisała:

>
          > a krótka będzie dziwnie wyglądała, jeżeli bluzka z tyłu będzie wystawa
          > ć.
          >

Nie będzie. Wystawanie warstw nie jest dziś modowo żadnym problemem, a nawet czymś, co jest akurat na topie. Swoją drogą, ja też nie mogę wkładać bluzek do paska, bo robi się balon na górze, krótkiego torsu i sporego biustu się nie przeskoczy, dlatego wkładam bluzki tylko z przodu, albo czasem z boku do paska, to da się robić także bez specjalnej bluzki w takim kroju.
          • taje Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 12:09
            Ja też tak robię że zwykłymi koszulami, ale ta wystająca część mi zupełnie nie pasuje w zestawieniu z moimi krótkimi marynarkami. Może problem z ich fasonem - większość moich marynarek ma krój pudełkowy albo bliżej ciała, ale naprawdę krótki - moim zdaniem za proste linie do takiej udrapowanej koszuli i szukam czegoś innego.
            • snakelilith Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 14:14
              taje napisała:

> Może problem z ich fasonem -
              > większość moich marynarek ma krój pudełkowy albo bliżej ciała, ale naprawdę kr
              > ótki - moim zdaniem za proste linie do takiej udrapowanej koszuli i szukam czeg
              > oś innego.

Ta marynarka ze mojego zdjęcia też jest pudełkowa i wcale nie taka długa. Modelka jest sporo ode mnie wyższa i nosi mniejszy rozmiar, a u mnie wcale nie wygląda na dłuższe. Jej też chyba spięli coś klamerką z tyłu. wink No ale taką chciałam, miała być duża, bo to raczej z zamysłem coś jako ubranie wierzchnie, na zewnątrz. Rozumiem jednak problem, bo idealnie dopasowana długością do proporcji ciała marynarka to faktycznie nie jest łatwa do znalezienia.
              W każdym razie na topie są teraz albo duże oversize, długie lub pudełkowe krótkie, w żadnym wypadku za wąskie, do których nosi się albo też długie koszule oversize, mogą wyłazić, albo krótkie, dopasowane topy, z odkrytym brzuchem. Taliowane też są, ale te są też dłuższe, o wiele dłuższe, już prawie barokowe, do połowy uda. Ja biorę z tego te pierwsze oversize, bo to jakoś łatwiej dopasować, a lekko groteskowy wygląd jest sprawą wdoopiemania. wink
        • kropkaa Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 13:53
          Od dawna podoba mi się ta bluzka, tylko nurtuje mnie jedna kwestia: jak to się prasuje?
          • taje Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 14:09
            Normalnie żelazkiem. Przy czym ona bardzo mało się mnie, nie wiem jak to możliwe ale naprawdę po wypraniu i wysuszeniu na wieszaku (mimo, że rekomendują suszenie płasko) od biedy można ją założyć bez prasowania. To jest jakiś rewelacyjny jedwab. Muszę obadać inne bluzki z tego rodzaju jedwabiu bo jest bardzo praktyczny. Mam czarną i białą.
            • kropkaa Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 14:20
              A kysz, a kysz, siło nieczysta! 🪄
    • jowita771 Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 08:27
      Przyznam, że nie rozumiem, co sezon kupujesz ileś tam ciuchów, żeby być na czasie? A co robisz ze starymi?
      Komuś się chce na okrągło zmieniać garderobę? Po co?
      • efekt.papageno Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 10:51
        Tak się składa, źe co roku zmieniam rozmiar, a stare rzeczy po prostu oddaję koleżace biedniejszej (i szczuplejszej) ode mnie.
        • marta.graca Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 10:55
          " Składa się"? Pod drzwi ci ktoś podrzuca te kilogramy i nic nie możesz z tym zrobić?
        • homohominilupus Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 10:55
          A co będzie za 10, 15 lat? Gdzie się wtedy będziesz ubierać? 🤔
          • marta.graca Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 11:15
            Całun?
          • efekt.papageno Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 11:18
            Co roku rozmiarówka rosnie razem ze mną i te XXL-ki w sieciówkach to nie są już te same XXL-ki co 5-10 lat temu.
            • homohominilupus Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 11:32
              A, no to super.
              • 35wcieniu Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 11:37
                A namioty też są różnej wielkości i rynek się rozrasta, więc...
        • primula.alpicola Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 11:32
          efekt.papageno napisała:

> Tak się składa, źe co roku zmieniam rozmiar, a stare rzeczy po prostu oddaję ko
          > leżace biedniejszej (i szczuplejszej) ode mnie.

O, to zupełnie jak Patrycja Borejko, która co roku spokojnie kupowała odzież o rozmiar większą.
    • kotejka Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 08:35
      Raczej nikt nic nowego w modzie już nie wymyśli - nie ma szans
      bardziej swieze mogą byc tylko niektore zestawienia
      nie szukaj kreatywnosci w sklepach, raczej wokol, u tych, ktorzy się tym zajmują
      stylistki, blogerki od mody inspirujące cię gwiazdy, pokazy mody i lookbooki ciekawych marek
      wtedy nawet w lupie ubierzesz się swiezo i modnie
      greenpoint z zasady to chyba taki ciotka-babka vibe
      ja bym tam za trendami nie chodziła
      • taki-sobie-nick Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 22:32
        Przede wszystkim niech autorka ma pomysł na ten styl. To powiedziałam ja, która takowego nie mam, za to lubię ubierać się nudno.
    • kropkaa Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 12:51
      Ile ty masz lat, że cały czas coś musisz kupować?
      Gdzie ty to trzymasz?
      Pomijam, że i tak nie wiesz, co masz i w 80% nie chodzisz.
      • efekt.papageno Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 14:09
        kropkaa napisała:

> Ile ty masz lat, że cały czas coś musisz kupować?

W maju kończę 32 - w tym wieku jeszcze się chce.

> Gdzie ty to trzymasz?

Mam duży metraż, na dodatek mieszkam sama.

> Pomijam, że i tak nie wiesz, co masz i w 80% nie chodzisz.

Wiem, co mam, bo wszystko mam na widoku.
    • zerlinda Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 14:25
      Przy rozmiarze XXL to by mi było obojętne, czy jestem ubrana w modny namiot, czy sprzed lat. No sory, tak uważam.
      • efekt.papageno Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 14:58
        Moda plus size to już od dawna nie tylko namioty. Większość moich sukienek jest taliowana.
        • taki-sobie-nick Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 22:56
          Gdzie ty masz taliowane kiecki w sieciówkach?
      • kropkaa Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 15:06
        XL to 42 czyli XXL to 44. Serio uważasz że 44 to rozmiar namiotu?!
        • zerlinda Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 16:49
          Tak. I jaka talię można mieć w takim rozmiarze? A, teraz robią talię pod biustem, to każdy ja ma.
          • taki-sobie-nick Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 22:57
            A ty jaką masz, lala?
            • zerlinda Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 10:16
              Z pewnością nie jestem lalą. A talię też mam obecnie pod biustem, bo tak mają obecnie szyte kiecki. Żeby motyle w rozmiarach XXLtez mogły ja mieć. Można zaklinać rzeczywistość ale otyłość zdrowa nie jest. Tylko tyle.
              • slatynka85 Zerlinda 01.05.24, 10:49
                zerlinda napisała:

Żeby motyle w rozmiarach XXLtez mogły ja mieć. Można zakli
                > nać rzeczywistość ale otyłość zdrowa nie jest

Ty masz jakiś problem z ludźmi grubymi, bo zawsze jak jest wspominka o większym rozmiarze, diecie, kilogramach - to widzę twój nick .Przypomina mi się matka sąsiadki, kiedyś alkoholiczka, teraz ma problem jak tamta sobie w sobotę o 14 piwo do grilla otwiera 🙈
                • zerlinda Re: Zerlinda 01.05.24, 14:24
                  Żebym ja nie napisała przy jakich wątkach widzę ciebie kłamczuszko forumowa. Raczej w wątkach o wadze się nie wypowiadam, jak komuś dobrze gdy od kilogramów szwankują stawy, nogi i ma się dużo problemów zdrowotnych, to nie moja sprawa.
              • taki-sobie-nick Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 23:50
                Lala, ale jaka otyłość? Mam dwa kilo więcej ponad normę.

I nie podałaś, lala, ile masz w tej talii,, gdziekolwiek ją masz. Rozumiem, że maksimum 60 cm, a może 17 cali?
                • zerlinda Re: Nuda w modzie. 02.05.24, 10:36
                  Dwa kilo ponad normę to już przynajmniej nadwaga. Ale co mnie do tego? A talię mam w normalnym miejscu, musisz mi uwierzyć na słowo. I dziwię się tej agresji, podobno otyli ludzie są sympstyczni🙂
                  • kura17 Re: Nuda w modzie. 02.05.24, 11:11
                    > I dziwię się tej agresji, podobno otyli ludzie są sympstyczni🙂

ona nie jest otyla, ma jeszcze prawo byc nie-"sympstyczna"
                  • taki-sobie-nick Re: Nuda w modzie. 02.05.24, 21:29
                    Lala, mylisz nadwagę z otyłością? To zjawisko ma piękną nazwę: totalna ignorancja.

No i nie podałaś, ile masz w tej talii, może 150 cm?
                    • zerlinda Re: Nuda w modzie. 03.05.24, 13:56
                      Tak, w porywach 200.
    • po_godzinach_1 Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 14:34
      efekt.papageno napisała:

> Zatem zapytuję drogie ematki: gdzie kupowač (poza lumpeksami), żeby wyglądać kr
      > eatywnie - i nie nudno?

tu:

lato 2024

www.chanel.com/pl/haute-couture/wiosna-lato-2024/
      • efekt.papageno Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 14:52
        I chcą nam wmówić, że te biedne kobiety poubierane w białe firanki to taki piękny i kreatywny ubiór?! To już wiem, skąd się bierze ta mizeria w sieciówkach: najpierw kreatorzy mody wmawiają nam, że coś jest dobre i piękne, a potem w sieciówkach mamy klony tego, co na pokazach...
        • po_godzinach_1 Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 14:54
          efekt.papageno napisała:

> I chcą nam wmówić, że te biedne kobiety poubierane w białe firanki to taki pięk
          > ny i kreatywny ubiór?!

nie no, tobie tego nikt nigdy nie wmówi smile
          • efekt.papageno Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 15:07
            Cała ta kolekcja Chanel przypomina mi moje zabawy z dzieciństwa, kiedy rodzice położyli gdzieś nisko bialą firankę, a ja się nią bawiłam, wymyślając najróżniejsze "stylizacje"...
            • kotejka Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 21:35
              Nie ale.to trzeba umieć czytac.i adaptować
              Koronki od Chanel weszly na ulice w formie strojnych białych spódnic noszonych do sneakersow albo chodaczkow
              Nikt dosłownie nie przenosi wielkiej mody na ulice
              Ale jako dziedzina sztuki jest absolutnie zachwycające
              • taki-sobie-nick Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 22:43
                A poza tym jakże kreatywne.
            • kropkaa Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 14:27
              Raczej nie była to ta sama firanka wink
      • majenkirr Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 15:30
        W bialych rajtkach na pewno mnie nie spotkacie 😂, buciki jak po starej ciotce, tiulowe spódnice na pewno przypadną do forumowego gustu 😉
    • sueellen Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 14:49
      I bardzo dobrze. Będziesz modna nosząc ubiegłoroczne stylizacje. Lepiej dla świata.
    • klaviatoorka3.0 Re: Nuda w modzie. 30.04.24, 19:51
      jak mam mało kasy, idę do c&a, albo do h&m, jak mam trochę więcej do wydania, to do Zary lub massimo dutti.
      Tylko trzeba przejrzeć wieszaki pod kątem składu, coraz trudniej trafić na wiskozę, bawełnę, kaszmir- ale w tych sieciówkach większe prawdopodobieństwo, niż gdzie indziej i ceny w miarę adekwatne do jakości
    • abria Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 11:34
      Moda kobieca odpowiada za 10% światowej generacji zanieczyszczeń i jak dla mnie powinien być prawny, 5-letni zakaz wymyślania nowych trendów i przymus panowania nudy w tym okresie i w tych fasonach powinnyśmy chodzić minimum przez te 5 lat.

1) Marki fast fashion produkują dziś dwa razy więcej ubrań niż w 2000 roku
      2) Prawie 10 proc. mikroplastików rozproszonych każdego roku w oceanie pochodzi z tekstyliów
      3) Przemysł modowy odpowiada za 20% światowych ścieków
      4) Globalne emisje przemysłu odzieżowego wzrosną o 50% do 2030 r.
      5) Co roku powstają 92 miliony ton odpadów tekstylnych

I tym powinna się zająć UE a nie głupotami w stylu samochodów elektrycznych czy certyfikatami energetycznymi.
      • taje Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 11:44
        Problem też w materiałach. Wełna, jedwab czy len nie dość, że się ładniej starzeją to z uwagi na cenę ludzie bardziej o nie dbają i raczej nie lądują w śmieciarce po jednym sezonie jak wiele jednorazówek fast fashion. Ale z jakiegoś powodu, i nie zawsze z uwagi na cenę, promuje się poliestry czy wiskozę, mimo, że mają negatywny wpływ na środowisko. Jedwab be bo giną jedwabniki, i można się poczuć szlachetnym aktywistą praw zwierząt, a to że sztuczne tkaniny powodują zanieczyszczenie mikroplastikiem chwilowo schodzi na boczny tor…
        • abria Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 11:46
          Fast fasion i my jesteśmy temu winne: ciuch ma mieć max sezon bo potem chcemy nowe.
          • homohominilupus Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 12:34
            Chyba ty
          • kropkaa Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 13:18
            Na pewno nie jestem niczemu winna, jeśli chodzi o modę.
    • danaide2.0 Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 12:43
      Nie pomogę - dla mnie "nuda w modzie" oznacza coś innego niż dla ciebie..
    • aqua48 Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 13:44
      Zamiast kupować kompulsywnie co sezon masę nowych ciuchów podłej jakości w tanich sieciówkach odłóż, oszczędź i kup jeden klasyczny, pasujący na wiele okazji i dobrze skrojony.
    • ikoniecikropka Re: Nuda w modzie. 01.05.24, 15:17
      Przede wszystkim jednak w lumpeksach. Sieciówki zawsze są nudne, nastawione na masowego klienta (i finansowo, i fasonowo), bo muszą sprzedać, żeby wynajmować drogie lokale w galeriach. Jeśli chcesz czegoś oryginalnego poza lumpeksem, to przez internet z rodzimych firm, specjalizujących się w różnych wzorach, a to kwiatowych, etnicznych, patchworkowych, nadrukowych. Ale w tym wypadku nie licz na to, że będzie Cię stać na coroczne zmiany garderoby (oby tak się stało), bo to często ceny, które już podchodzą, są identyczne lub nawet wyższe niż ceny high fashion. Nie są to więc ciuchy dla ludzi, którzy latają za sezonowością i szybko się nudzą wzorami. Jeżeli Cię nie stać na to lub to nie dla Ciebie, pomyśl o innym rozwiązaniu. Na wyprzedażach można dużo ugrać, bo zostaje markom sporo oryginalnych ciuchów - np. idź do Factory, do TK Maxxa. Weź też pod uwagę, że oryginalny, kreatywny ubiór uzyskuje się na na samym jednym ubraniu, lecz na połączeniach. Możesz kupić tanio w sieciówkach topy, bluzki, koszule, spodnie. Tam zaopatrywać się w bazy. Dorzuć do tego kilka par warstw wierzchnich, kupionych w małych, niszowych markach albo lumpeksach, postaw na kilka par oryginalnych, porządnych butów na lata o ciekawej kolorystyce i możesz wtedy maglować zestawami. Nie mówiąc już o dodatkach. Ale to zmiana podejścia do mody, a śmiem twierdzić, że Ciebie bardziej cieszą zakupy niż sama w sobie moda. A jeśli tak jest, to jedyne marki z oryginalnymi ciuchami za bezcen to Shein i Temu (tragedia!). Ostatnie rozwiązania - krawiec albo naucz się sama przerabiać ciuchy. Trudno określić w sumie, na czym Ci zależy, bo w moim odczuciu Greenpoint nie zapewnia ani trochę czegoś oryginalnego, kreatywnego i ciekawego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka