Dodaj do ulubionych

Sernik baskijski

03.05.24, 14:04
Czy ktoś tutaj robił sernik baskijski z przepisu Rozkosznego? Skusiłam się na ten wypiek, bo wszyscy dookoła zachwalają. Jestem właśnie w trakcie pieczenia i nie wiem, czy coś w tym przepisie nie jest skopane z proporcjami, bo zrobiłam dokładnie wg proporcji podanych na stronie autora, ale wyszło mi tyle masy, że nie zmieściła się do zalecanej wielkości tortownicę, czyli 23 cm. Został mi niecały litr masy, mam na szczęście jedną malusieńką tortownicę i upiekę tę resztkę, niestety już bez spodu, bo nie mam więcej ciastek. I teraz nie wiem, czy to ja coś pochrzaniłam, czy w przepisie jest coś nie tak. W komentarzach, na ile udało mi się je przeczytać, bo jest ich mnóstwo, nie znalazłam takich uwag. Tortownica na pewno miała 23 cm, specjalnie ją kupiłam do tego wypieku, bo miałam tylko mniejsze i większe.
Zalinkuję jeszcze przepis, gdyby ktoś chciał zerknąć:
www.rozkoszny.pl/sernik-baskijski-ale-jeszcze-lepszy/
Obserwuj wątek
    • leepka Re: Sernik baskijski 03.05.24, 14:22
      Ja robilam. Tylko ze w formie 26cm, nie mialam 23cm. Masy bylo tyle ze sernik byl na dobre 10cm !
      • paola.brunetti Re: Sernik baskijski 03.05.24, 15:03
        No właśnie, spokojnie mogłam użyć mojej standardowej blaszki 26 cm. Wszystko by się zmieściło, a tak mam teraz dwa serniki, w tym jeden bez spodu.
        • shmu Re: Sernik baskijski 04.05.24, 11:43
          A dobre s?
    • celandine Re: Sernik baskijski 03.05.24, 14:24
      Robiłam ten sernik ale wyszło mi dokładnie tyle masy ile na tortownicę 23 cm, tyle, że po czasie pieczenia podanym w przepisie mój był kompletnie płynny (miał być płynny ale w środku). Trzymałam go 15 minut dłużej i wtedy dopiero był na bokach solidny a w środku płynny. Sernik pyszny faktycznie.
      • paola.brunetti Re: Sernik baskijski 03.05.24, 15:05
        Mój wyjęłam po 30 minutach, na środku trząsł się zgodnie z opisem, ale wierzch miał już zupełnie skarmelizowany. Jeszcze 5 minut i spaliłby się zupełnie. Pewnie wszystko zależy od danego piekarnika.
    • bywalec.hoteli Re: Sernik baskijski 03.05.24, 14:26
      Narobiłaś mi apetytu! Daj fotkę tego sernika.
    • taje Re: Sernik baskijski 03.05.24, 14:32
      Bardzo podobny przepis do mojego ukochanego sernika od Ottolenghiego, tyle że tam zamiast jogurtu jest gęsta kwaśna śmietana. U Ottolenghiego wszystkiego jest ok. 1/4 -1/2 mniej (np 600 g serka Philadelphia, 4 jajka, 60ml śmietany) ale tortownica ma mieć średnicę 20 cm i sernik wcale nie jest wysoki więc nie wiem dlaczego przy tortownicy 23 cm zostało Ci aż tyle masy.
      • paola.brunetti Re: Sernik baskijski 03.05.24, 15:02
        U Rozkosznego jest jeszcze jogurt grecki, który może trochę dodaje objętości, ale nie aż tyle. Nadal mam zagadkę.
    • mayaalex Re: Sernik baskijski 03.05.24, 15:02
      Robilam kiedys z moich wypiekow, wyszedl bardzo dobry ale ciasta tez bylo dosc duzo (i trzeba bylo zgodnie z przepisem wylozyc forme papierem do pieczenia tak, zeby mocno wystawal do gory, zeby sernik podczas pieczenia sie nie wylal z formy). Moze Twoja forma ma dobra srednice ale jest za niska?
      • paola.brunetti Re: Sernik baskijski 03.05.24, 15:07
        Wydaje mi się, że ma standardową wysokość. Kupiłam formę z Tefala. Sernik też mi mocno urósł, ale nie wylał się, natomiast po wyjęciu opadł - ale chyba tak ma być.
    • pseudo_stokrotka Re: Sernik baskijski 03.05.24, 18:08
      Taki komentarz jest pod przepisem:
      MERRY
      18 kwietnia, 2024 - 8:26 pm
      robię go pierwszy raz, zrobilam wg przepisu, kupilam wszystko jak w przepisie i mam blaszke 23, ale tego jest tak duzo, ze ta blaszka jest zdecydowanie za mala, bez problemu ta ilosc by weszla do 26, nie ma opcji ze zrobilam cos nie tak, wszystko wazone.
      • paola.brunetti Re: Sernik baskijski 03.05.24, 20:09
        Nie widziałam tego komentarza wcześniej, ale i tak na prawie 1000 pod tym postem jest chyba jedyny taki.
        Myślę sobie, że to jest może kwestia wielkości jajek? Używam wiejskich, ale faktycznie są dość spore. Autor w przepisie napisał "zerówki", ale ich rozmiar moze być w sumie bardzo różny.
        • taje Re: Sernik baskijski 03.05.24, 20:22
          Mnie się wydaje, że prędzej chodzi o wysokość tortownicy.
          • mysiulek08 Re: Sernik baskijski 03.05.24, 22:43
            moje LC maja 7cm i taka jest chyba typowa wysokosc tortownic, wyzszych nie widzialam
            • mysiulek08 Re: Sernik baskijski 03.05.24, 22:44
              tzn, wyzsze sa ranty cukiernicze, bez spodu
            • taje Re: Sernik baskijski 03.05.24, 22:54
              Są takie na 5 cm i takie na 9 cm, to będzie duża różnica w objętości.
              • mysiulek08 Re: Sernik baskijski 03.05.24, 23:10
                pelne tortownice? ze spodem?

tzn, nie wykluczam, ze sa ale jakos nigdy na takie nie trafilam smile

9cm to mam obrecz regulowana, bez dna, do pieczenia biszkoptu
                • taje Re: Sernik baskijski 03.05.24, 23:22
                  Np takie może o tym samym mówimy dlasmaku.com.pl/tortownice/3120-patisse-tortownica-do-pieczenia-wysoka-9cm-sr-22cm-02963-8712187029638.html
                  • mysiulek08 Re: Sernik baskijski 03.05.24, 23:33
                    a nie, nie, to jest tortownica, tyle ze ponad standardowa 😎
                    mowie o tym

www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow/2-691,Ranty_i_obrecze_cukiernicze/

ale ja sa wyzsze niz typowe 7 to ok, ale nadal, te 7 to klasyka
                    • paola.brunetti Re: Sernik baskijski 03.05.24, 23:37
                      Moja obręcz ma 8 cm wysokości. W przepisie nie było wspomniane, że należy użyć wyższej blaszki.... no cóż, tak to bywa z przepisami z internetu.
                      • mysiulek08 Re: Sernik baskijski 03.05.24, 23:41
                        to dlatego, ze te 7- 8 cm wysokosci tortownicy to typowa wysokosc, bardzo typowa
                      • mysiulek08 Re: Sernik baskijski 03.05.24, 23:41
                        tefal podaje 6,8 cm wysokosci
                        • paola.brunetti Re: Sernik baskijski 04.05.24, 00:06
                          Moja specyfikacja podaje 8 cm, zmierzyłam i się zgadza
                      • saszanasza Re: Sernik baskijski 04.05.24, 08:49
                        paola.brunetti napisała:

> Moja obręcz ma 8 cm wysokości. W przepisie nie było wspomniane, że należy użyć
                        > wyższej blaszki.... no cóż, tak to bywa z przepisami z internetu.

Moja obręcz ma 7 cm, natomiast w przepisie jest napisane, żeby wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał 4-5 cm ponad formę. I to załatwia kwestię zbyt niskiej formy.
                        • paola.brunetti Re: Sernik baskijski 04.05.24, 10:55
                          Wątpię, bo masy nalałam po same brzegi formy. Gdybym wlała więcej, to papier by tego nie utrzymał i wszystko by wyleciało bokami, bo ta masa jest jednak dość płynna.
                  • mysiulek08 Re: Sernik baskijski 03.05.24, 23:36
                    maja tez 10cm i 16, super, dzieki za link 😘 bo w obreczy nie lubie piec, panettone to jeszcze ale przy biszkoptach mam 'stresa'
    • mysiulek08 Re: Sernik baskijski 03.05.24, 22:39
      akurat baskijskiego od rozkosznego nie robilam (ach te kwieciste blogerskie opisy tongue_out) ale w wielu przepisach jest wkazowka, ze papier do pieczenia ma byc wysoko ponad blaszke

pieke(bez spodu) z 900g serka, 400ml smietanki i 6 jajek (duzo typu jumbo) tez w tortownicy 23 cm, ale 'podwyzszam' foremke papierem (2 arkusze), ten sernik zawsze opada, wiec papier jest tylko 'awaryjny'

ostatnio upieklam w kapieli wodnej, wyszedl genialny!
    • mia_mia Re: Sernik baskijski 03.05.24, 23:02
      Nie robiłam, ale jadłam, chociaż wiele osób się zachwyca mi zupełnie nie podszedł.
    • saszanasza Re: Sernik baskijski 04.05.24, 08:18
      Robię już kolejny raz. Robiłam w formie 23 cm. Sernik 23 podczas pieczenia wystawał ok 2 cm ponad formę, natomiast bez problemu pomieścił ilość surowego ciasta. Na pewno twoja forma ma 23 cm? Zmierz.
      • saszanasza Re: Sernik baskijski 04.05.24, 08:19
        saszanasza napisała:

> Robię już kolejny raz. Robiłam w formie 23 cm. Sernik 23 podczas pieczenia wyst
        > awał ok 2 cm ponad formę, natomiast bez problemu pomieścił ilość surowego ciast
        > a. Na pewno twoja forma ma 23 cm? Zmierz.
        >
        • paola.brunetti Re: Sernik baskijski 04.05.24, 10:53
          Wyżej zamieściłam specyfikację, ale dla pewności zmierzyłam i wszystko się zgadza.
          • saszanasza Re: Sernik baskijski 04.05.24, 13:02
            paola.brunetti napisała:

> Wyżej zamieściłam specyfikację, ale dla pewności zmierzyłam i wszystko się zgad
            > za.

No to może zbyt długo mieszałaś składniki i napowietrzyłaś ciasto? Jezeli trzymałaś się przepisu to ciasto powinno zmieścić sie w formie.No nie ma innej możliwości.
    • katie3001 Re: Sernik baskijski 04.05.24, 08:23
      O bozie to jest przepyszny sernik!!!! Czytalam ten przepis i korzystalam z niego aoe ja uzylam 6 serkow philadelfia, jogurt grecki, male mascarpone i almette smietankowe. I mialam tortownice 26 cm.
    • pseudo_stokrotka Re: Sernik baskijski 04.05.24, 11:51
      Sernik brzmi pysznie, ale przepis jest dla mnie całkowicie niestrawny... Dobre są przepisy tego Rozkoszne go, warto się poświęcić? Bo brzmi bardzo egzaltowanie. Ale może umie piec?
      "Sernik usadzony na spodzie z ciasteczek", no nie znoszę takiego stylu, w dodatku te wypociny to 90% całości tekstu...
      • katarrynka Re: Sernik baskijski 04.05.24, 12:13
        Dobre smile tez mnie czasami te opisy wkurzają, ale gotować i piec potrafi.
      • taje Re: Sernik baskijski 04.05.24, 12:38
        "Usadziłem na spodzie z ciasteczek" to może nienajzręczniejszy zwrot ale mnie się bardzo podoba styl Rozkosznego - pisze zajmująco, opowiada o historii dania, swoich modyfikacjach, lubię znać kontekst zanim się zdecyduję, czy przepis dla mnie. Nie mówiąc o tym, że wstępu nie trzeba czytać, można od razu przejść do technicznego opisu.
        • pseudo_stokrotka Re: Sernik baskijski 04.05.24, 12:47
          Usadzenie na spodzie z ciasteczek występuje 2 razy, a może więcej, bo nie dałam rady doczytać do końca.
          Chętnie poczytałabym i o historii dań, i o historii modyfikacji, niestety po prostu fizycznie nie daje rady, mam mdłości od tego kwiecistego stylu uncertain taki barok przepisowy...
          Nic, chyba zostają mi Moje wypieki 😂
          • katie3001 Re: Sernik baskijski 04.05.24, 13:52
            Nie nwidzę spodów ciasteczkowych i nigdy ich nie robie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka