Dodaj do ulubionych

Problem z parkingiem

04.05.24, 11:46
Co byście zrobiły
Jest ulica i dużo domów
Ogólnie pod każdym domem można zaparkować 2 auta ( jedno za drugim co ważne bo wiąże się to z koniecznością przestawiania )
Są też wolne miejsca na ulicy ale akurat koło naszego domu tylko jedno.
Swego czasu używane zgodnie przez wszystkich sąsiadów kiedy była potrzeba.
Są nowi sąsiedzi maja 2 auta + przyczepę kempingowa. Maja większy podjazd i przyczepa zaparkowana jest przed domem ( kosztem światła sloneczenego no ale ich sprawa)
Mogą też parkować auta osobowe jedno za drugim ale wybrali sposób taki ze 1 auto pod domem a drugie non stop na tym wolnym miejscu na ulicy.
Stoi tam ciągle. Sąsiadka albo nie pracuje albo pracuje z domu podobnie mąż.
Na długi weekend biorą przyczepę i jada gdzie na parę dni a to auto nadal blokuje parking
Nie przestawiają go
Co byście zrobiły?
Nie wierzę że nie widzą i nie wiedzą że inni też korzystaliby z tego miejsca
Obserwuj wątek
    • dni_minione Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 11:51
      A czemu im tego nie powiecie?
      Jakby co, to można poczekać, aż w końcu wyjadą tym nieużywanym autem, szybko tam zaparkować i stać.
      • enia17 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 11:58
        No wlasnie noszę się z zamiarem rozmowy
        To żeby też tam stawać ok ale prędzej czy później muszę odjechać bo używam auta codziennie a sąsiadka nie
    • arthwen Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 12:01
      Ale co chciałabyś zrobić? Miejsce jest publiczne, dostępne dla każdego, toteż zajęli i stoją. Mają prawo.
      • awf-33 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 13:08
        arthwen napisał(a):

> Ale co chciałabyś zrobić? Miejsce jest publiczne, dostępne dla każdego, toteż z
        > ajęli i stoją. Mają prawo.
        >

Dla mnie tacy ludzie to ostatnie samoluby. Co z tego, że mają prawo? Maja inne możliwości, a blokują. Każdemu według potrzeb i życie byłoby piękne.
        • kamin Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 13:28
          Ich potrzebą jest stanie w tym miejscu.
        • kachaa17 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 13:28
          Też tak uważam, patrzą tylko na czubek własnego nosa.
          • kanna Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 19:11
            Niektórzy ludzie tak maja.
            Prawnie jesteście bezradni - miejsce jest ogólnodostępne, wiec każdy może tam stawać.
            Zachęcam do rozmowy, przedstawienia problemu i prośby o pomoc.
      • enia17 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 14:09
        Chciałabym żeby nie blokowali tego miejsca non stop mają inne możliwości zaparkowania
        A to że blokują jak jada na weekend a pod domem pusty podjazd to już zwykle chamstwo
        • arthwen Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 14:35
          Ja nie twierdzę, że to miłe. Ale mają prawo i nie bardzo jesteś w stanie cokolwiek z tym zrobić.
          To tak jak z miejscami parkingowymi w mieście - stanie taki sąsiad i przez miesiąc nie rusza i co z tego, że to najlepsze miejsce na parkingu?
          • eriu Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 16:09
            Nie mają prawa. Zgodnie z prawem nieużywane auta się usuwa. Publiczne miejsca parkingowe to nie jest przechowalnia. Jeśli masz auto, którym nie zamierzasz jeździć to musisz się z tym liczyć.
            • imponderabilia20 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 16:13
              No błagam. Ja 3 lata pracowałam zdalnie, auto tygodniami stało w jednym miejscu. Tak samo jak i kilka innych aut. Jeśli autijie wygląda jak wrak, ma napompowane opony, wszystko z papierami ok, oplaconw to nik ci takiego auta nie usunie.
            • ib_k Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 16:18
              A jakueż to prawo? Może link jakiś 😁
              • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 17:10
                Pomyliło jej się z autem wyrejestrowanym.
            • iwles Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 17:13

Nie ma takiego prawa. Czasami szkoda.
              U mnie na parkingu od 2 lat stoi samochód nieruszany, w tym samym miejscu. Ale że nie jest wrakiem - nikt ze służb nie ma prawa nic z nim zrobić.
              Ciekawa jestem, co teraz zrobi spółdzielnia, w najbliższym czasie zaplanowany jest remont parkingu 😛
              • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 17:18
                Wyremontuje wokół tego auta. Chyba w Krakowie tak niedawno zrobili.
                • arthwen Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 20:28
                  W Łodzi chyba.
                  • mamkotanagoracymdachu Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 07:42
                    W Łodzi.

https://img.wprost.pl/img/samochod-zabetonowany-na-ul-legionow-w-lodzi/fd/7f/fdc8e9e8f4c7a307406f1124bd05.jpeg
            • turbinkamalinka Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 19:01
              eriu napisała:

> Nie mają prawa. Zgodnie z prawem nieużywane auta się usuwa. Publiczne miejsca p
              > arkingowe to nie jest przechowalnia. Jeśli masz auto, którym nie zamierzasz jeź
              > dzić to musisz się z tym liczyć.
              >
              Ale co znaczy nieużywane? Bo jeśli ma opłacone OC i jest na chodzie to może stać w przeznaczonym do tego miejscu
            • imponderabilia20 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 19:19
              Z mieszkaniami też macie takie prawo - jak kupiłeś i nie zamierzasz w nim mieszkac to musisz się liczyć z wysiedleniem?🤣
              • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 20:29
                W Hamburgu tak jest. Albo mieszkasz, albo komuś wynajmujesz.
            • arthwen Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 20:28
              Nie, nie ma takiego prawa (owszem, czasem by się może i przydało, ale nie ma). To o czym mówisz, dotyczy porzuconych aut, nie sprawnego, zarejestrowanego i zapewne używanego, tylko sporadycznie, samochodu. Obojętnie jak bardzo ci się to nie podoba.
            • turbinkamalinka Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 22:16
              eriu napisała:

> Nie mają prawa. Zgodnie z prawem nieużywane auta się usuwa. Publiczne miejsca p
              > arkingowe to nie jest przechowalnia. Jeśli masz auto, którym nie zamierzasz jeź
              > dzić to musisz się z tym liczyć.
              >
              No nie do końca. Jeśli samochód ma ważne OC, jest na chodzie, ma ważny przegląd. To jakie prawo broni właścicielowi z korzystania z auta raz na pół roku?
            • pitupitt Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 09:48
              Wiesz ile auto musi stać w jednym miejscu nieruszone, żeby było uznane za nieużywane? Na pewno nie jest to kilka tygodni.
        • koronka2012 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 21:53
          Rozumiem że jest problem jak np goście przyjadą?
          No trzeba się do tych państwa odezwać, nie ma innego wyjścia
        • tol8 Re: Problem z parkingiem 07.05.24, 07:51
          Wtedy staję na podjeździe sąsiada. W czym problem?
      • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 14:46
        Podobno nie wolno blokować parkingu dłużej niż 2 tygodnie?
        • kk345 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 17:25
          Zalinkujesz taki przepis?
          • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 17:29
            Tak jest w Niemczech, myślałam, że to standard. Bo i logiczne. Ale być może w Polsce wolno kupić auto i trzymać je choćby 15 lat na publicznym parkingu.
            • bywalec.hoteli Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 18:57
              Nie wszystko co jest w Niemczech jest najlepsze.
              U nas nie ma limitu trzymania na publicznym parkingu.
              • bywalec.hoteli Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 19:07
                A jak ktoś wyjeżdża na 3 albo więcej tygodni to co? Niemiaszki hyc, konfiskata auta, odholowanie i na złom?
                • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 20:14
                  Nie. Kara. Od holowanie też się może zdarzyć. W praktyce jeśli to urlop, to każdy rozumie, ale nie ze ktoś tygodniami blokuje miejsce.
                  • bywalec.hoteli Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 22:29
                    Rozumiem, że mieszkańcy sami donoszą że auto stoi 2 tygodnie?
                    Paskudna mentalność.
                    • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 22:37
                      Niekoniecznie. Gmina regularnie sprawdza. I nie niepaskudna. Paskudna to jest ta zajmująca "na wieki wieków" wspólną własność.
                      • dr.amy.farrah.fowler Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 07:38
                        Ale w sumie co właściciel ma z tym samochodem zrobić? Schować do kieszeni? I jaką różnicę robi, gdzie on stoi, skoro gdzieś stać musi.
                        • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 07:42
                          Wiesz, jak się nie ma gdzie parkować, to się nie powinno mieć auta.
                          • dr.amy.farrah.fowler Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 09:00
                            Uwielbiam te lewicolibkowe fantazje erotyczne - najpierw zlikwidujemy 3000 miejsc parkingowych w mieście, a potem powiemy ludziom, że jak nie mają gdzie parkować, to nie powinni mieć samochodu.
                            • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 09:50
                              A co to ma wspólnego z lewicą?! Jak się psa kupuje, też trzeba pomyśleć, co z nim zrobić w czasie urlopu. To się nazywa odpowiedzialność i dojrzałość.
                          • pitupitt Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 09:52
                            Teraz to yebnęłaś jak łysy grzywą🤣🤣🤣🤣. Powiedz to wszystkim mieszkańcom starych kamienic, przy których nie przewidziano miejsca do parkowania... Albo mieszkańcom mojej wspólnoty gdzie na 15 mieszkań jest 8 miejsc parkingowych...
                            • kocynder Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 10:00
                              A co to ma wspólnego z opisaną w starterze sytuacją ludzi, którzy MAJĄ swoje miejsce parkingowe, a wolą blokować na ulicy bo im tak wygodniej i uj ich obchodzi cała reszta?
                            • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 10:02
                              Czy każdy musi mieć auto? Mieszkając w kamienicy w centrum miasta pierwsze co bym zrobiła, to sprzedała auto.
            • kk345 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 19:17
              ayelen40 napisała:

> Tak jest w Niemczech, myślałam, że to standard. Bo i logiczne. Ale być może w P
              > olsce wolno kupić auto i trzymać je choćby 15 lat na publicznym parkingu.
              A co się dzieje, kiedy właściciel auta wyjedzie na 3 tygodnie albo trafi do szpitala na miesiąc?
              • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 20:15
                To wtedy ma usprawiedliwienie. Generalnie jak się wyjeżdża, to się wjeżdża do garażu.
                • szpil1 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 20:29
                  ayelen40 napisała:

> Generalnie jak się wyjeżdża, to się wjeżdża do g
                  > arażu.

A jak ktoś nie ma garażu?
                  • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 20:30
                    No to na swoje miejsce postojowe. Swoje, tj wykupione i opłacone.
                    • imponderabilia20 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 21:30
                      Od lat próbuje kupić miejsce postojowe w mojej okolicy (centrum) i nie ma. Może wynająć by się dało, ale kupić już nie. A auto stoi tygodniami.
                      • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 21:32
                        No to pytanie, czy je faktycznie potrzebuje).
                    • imponderabilia20 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 10:22
                      ayelen40 napisała:

> No to na swoje miejsce postojowe. Swoje, tj wykupione i opłacone.

Zejdź na ziemię....🤦
                      • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 10:23
                        Zauważ, że bohaterzy wątku mają swoje miejsce, a mimo to blokują.
                • pitupitt Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 09:53
                  Ale rozumiesz, że nie każdy jest szczęśliwym posiadaczem garażu? Wiem, wiem, u was w Niemczech... W Polsce są trochę inne realia.
                  • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 10:03
                    W Niemczech nie każdy musi mieć auto, nawet jak go na nie stać.
                    • bywalec.hoteli Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 10:11
                      ayelen40 napisała:

> W Niemczech nie każdy musi mieć auto, nawet jak go na nie stać.

Wolałbym żeby państwo nie kontrolowało co ile czasu wyjeżdża sprawny technicznie samochod. Ani ile czasu stoi w jednym miejscu. Śmierdzi trochę takie podejście, przeciwieństwo wolności.

A Kehrwoche też tam macie?
                      • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 10:24
                        Co Ty za głupoty piszesz? Chcesz mieć auto i nim nie jeździć, wstaw je sobie do garażu, kto Ci broni.
                        • bywalec.hoteli Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 13:03
                          ayelen40 napisała:

> Co Ty za głupoty piszesz? Chcesz mieć auto i nim nie jeździć, wstaw je sobie do
                          > garażu, kto Ci broni.

A jak nie mam garażu? Albo mam garaż tylko na 1 auto?
                          • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 13:32
                            No to nie zajmuj ludziom przestrzeni wspólnej. Sprzedaj bądź wynajmij od kogoś garaż. Albo ostaw auto na strzeżony.
                            • bywalec.hoteli Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 13:36
                              ayelen40 napisała:

> No to nie zajmuj ludziom przestrzeni wspólnej. Sprzedaj bądź wynajmij od kogoś
                              > garaż. Albo ostaw auto na strzeżony.

Nie rozumiem. Jak będę raz na 2 tygodnie przestawiał auto to będzie ok. Jak raz na 3 to jest zajmowanie przestrzeni wspólnej?
                              Na tym polega przestrzeń wspólna że można z niej korzystać a nie po to żeby stała tylko pusta.

Moje zdanie jest następujące: jak miejsce jest publiczne, auto sprawne, z badaniami technicznymi, z ubezpieczeniem, odpala, to wszelkim urzędom i instytucjom oraz wścibskim spolobywatelom od niego wara!
                              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 14:29
                                No a jak masz 17 lat i 364 to ci nie sprzedadzą alkoholu. Przecież to totalnie głupie.
                                • bieda_tubka Re: Problem z parkingiem 07.05.24, 11:33
                                  >No a jak masz 17 lat i 364 to ci nie sprzedadzą alkoholu.

ale w żadnym sklepie, a nie że jak wejdziesz do innego to już możesz
                      • mallard Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 10:33
                        bywalec.hoteli napisał:

> Wolałbym żeby państwo nie kontrolowało co ile czasu wyjeżdża sprawny technicznie samochod. Ani ile czasu stoi w jednym miejscu. Śmierdzi trochę takie podejście, przeciwieństwo wolności.

Państwo jako właściciel terenu, na którym stoi podejrzanie długo nie używany samochód, powinno sprawdzić co i jak. Osobiście dziękuję za taką wolność po podlasku.
                  • kocynder Re: Problem z parkingiem 06.05.24, 16:25
                    Ale czego nie zrozumiałeś, że TU, w sytuacji opisanej, ci ludzie MAJĄ swoje miejsce parkingowe, ale WOLĄ blokować tygodniami przestrzeń publiczną, bo im tak wygodniej?
                    • kokosowy15 Re: Problem z parkingiem 06.05.24, 17:59
                      Przeciez, jak wielokrotnie stwierdzono, własna wygoda jest najwazniejsza, nawet że szkoda dla innych.
                    • bywalec.hoteli Re: Problem z parkingiem 06.05.24, 23:12
                      kocynder napisała:

> Ale czego nie zrozumiałeś, że TU, w sytuacji opisanej, ci ludzie MAJĄ swoje mie
                      > jsce parkingowe, ale WOLĄ blokować tygodniami przestrzeń publiczną, bo im tak w
                      > ygodniej?

Nie wiem czy odpisujesz mi czy komuś innemu, ale odpowiem Ci: Parkowanie szeregowe jest bardzo niewygodne jeśli oba auta są regularnie używane. Ja też nie trzymam aut w ten sposób że jedno w garażu a drugie na podjeździe tylko wolę korzystać z miejsca parkingowego przy ulicy, w przestrzeni publicznej (ale przy moim ogrodzeniu).
                      Należy sobie życie ułatwiać a nie utrudniać w ramach obowiązującego prawa.
                      • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 07.05.24, 07:24
                        Tutaj auto jest rzadko używane.
                      • mamamisi2005 Re: Problem z parkingiem 07.05.24, 10:22
                        Jasne. Ale ważna jest perspektywa i proporcje. Jeśli ktoś sobie ułatwia ile się da kosztem sąsiadów, których wygodę ma głęboko w odwłoku, to nie łamie prawa, ale jest chamem.
                    • bieda_tubka Re: Problem z parkingiem 07.05.24, 11:33
                      >Ale czego nie zrozumiałeś, że TU, w sytuacji opisanej, ci ludzie MAJĄ swoje miejsce parkingowe, ale WOLĄ blokować tygodniami przestrzeń publiczną, bo im tak wygodniej?

są burakami, ale polskiego prawa nie łamią, więc po wuja zaczynać dywagacje o niemczech
            • bieda_tubka Re: Problem z parkingiem 07.05.24, 11:29
              >Tak jest w Niemczech, myślałam, że to standard.

nie, Niemcy nie wyznaczają standardów na całym świecie

> Ale być może w Polsce wolno kupić auto i trzymać je choćby 15 lat na publicznym parkingu.

tak, to taki nasz sport, kupujemy auta i zostawiamy na publicznych parkingach
      • mallard Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 10:04
        arthwen napisał(a):

> Ale co chciałabyś zrobić? Miejsce jest publiczne, dostępne dla każdego, toteż zajęli i stoją. Mają prawo.

To było pewne, ze prędzej, czy później jakiś filozof domowego chowu odezwie się ze swoim "mają prawo" 🤦
        • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 10:25
          Należy im się po prostu 😂
        • arthwen Re: Problem z parkingiem 06.05.24, 15:58
          Dobrze, że jakiś mallard przynajmniej nie wyleciał z "radosną historyjką" o tym jak wnuczka uwielbia się bawić na takim miejscu parkingowym tongue_out
    • imponderabilia20 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 12:13
      Widzą albo i nie widzą. Wiesz, większość ludzi ma jakąś wyobraźnię i zachowuje się tak aby nie utrudniać życia innym i pewne rzeczy potrafi przewidzieć. Oni tej wyobraźni najwyraźniej nie posiadają, co nie znaczy od razu, że mają złe intencje. Poza tym nie muszą znać i orientować się w zwyczajach parkingowych sąsiadów, bo zajmują się wyłącznie sobą i swoją wygoda. Z drugiej strony - roszczenie sobie jakichkolwiek praw do miejsca, które nie jest Twoja własnością....
    • dwa_kubki_herbaty Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 12:27
      Ja tam jestem za parametrami wszędzie i tylko godzina gratis.
      Zawsze jak jestem u siostry, a przywożę jej np. zakupy to mnie wq...., że na publicznych miejscach stoją mieszkancy pobliskich bloków gdzie maja kupione miejsce, az jedno (mogli sobie kupic 2-3, bo byly na poczatku dostępne) i nie mam gdzie stanąć.
      Ale ponieważ mam pilota do bramy to zajeżdżam, parkuje na chodniku przed klatką wnoszę zakupki albo zalatwiam inna sprawę i odjeżdżam w spokoju - karne kutasy wrażenia mnienie robią, schodza po 5 min pryskania plynem z denaturatem ;P
      • kk345 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 19:18
        Czyli nie dość, ze chciałabyś zajmować miejsca mieszkańcom, to jeszcze zastawiasz im chodnik pod klatką? Urocze.
      • kokosowy15 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 22:07
        "nie mamy pańskiego płaszcza, i co Pan nam zrobisz?" Na chamskie zachowanie skutecznie może poradzić tylko inny cham, normalny człowiek jest na przegranej pozycji.
      • kanna Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 22:44
        Jakby sobie mogli kupić, to by kupili, nie?
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 08:22
          Wcale nie jest powiedziane, że były tak łatwo dostępne. Jak parę lat temu szukaliśmy mieszkania i warunkiem bezwzględnym były 2 miejsca parkingowe, to było to nieomal niemożliwe.

Poza tym już wtedy miejsce parkingowe kosztowało ponad 50 k PLN za sztukę, nie jest to kwota, którą się nosi po kieszeniach.
          • volta2 Re: Problem z parkingiem 06.05.24, 19:16
            a ja właśnie kupowałam mieszkanie z dwoma miejscami i tego jednego w ogóle nie chciałam, i miałam problem z właścicielem który nie rozumiał, czemu nie chcę 2 miejsc. a ja nie chciałam, bo nie po to mieszkamy przy metrze, zeby autami jeździć. dzieci w ogole nie planują mieć samochodu, w awaryjnych sytuacjach chcą pożyczać (od nas lub z wypożyczalni), planują też poruszać się metrem/zbiorkomem. cudownych lewaczków wychowałam i bawią mnie ludzie, którzy nie rozumieją, że nikt nie ma obowiązku zadbać o dostępne miejsce dla ich auteczka, poza nimi samymi. więc brawo za szukanei tylu miejsc ilu ci trzeba. nasze po roku właściciel proponował nam za 5 tysięcy i to jednak był błąd bo pewnie dziś 4razy tyle warte.
            • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 06.05.24, 20:34
              To nie są żadne lewaczki, tylko ludzie logicznie myślący.
      • anorektycznazdzira Re: Problem z parkingiem 07.05.24, 07:25
        Historia zakupu nieruchomości jest na każdym aucie wywieszona, że wiesz które jest mieszkańca, ile on ma aut, ile miejsc i co mógł kupić jak deweloper mieszkania sprzedawał?
        Zastawianie chodnika na złość, bo na publicznym parkingu stoją inne auta i jak oni śmieli nie zostawić Ci miejsca, to buractwo level master.
    • slonko1335 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 13:47
      Ja bym grzecznie zapytała czy jak qyjezdzaja orzyczepa mogliby przeparkiwac to auto żeby inni mogli korzystać.
    • bywalec.hoteli Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 14:43
      Pewnie nie chce im się przestawiać tego auta na wyjazdy.
      • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 14:47
        A jak wrócą i będzie ono zajęte?
      • enia17 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 15:05
        Pewnie nie chce im się przestawiać tego auta na wyjazdy

No oczywiście że się nie chce
        Przez co my musimy po parę razy na dzień czasem przestawiac
    • majenkirr Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 14:47
      Jak droga publiczna i brak zakazu parkowania, to nic nie możecie zrobić.
      • bywalec.hoteli Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 15:36
        No to zaparkujcie swój jak raz zwolnią miejsce i róbcie jak oni - tj jeden na podjeździe a drugi przy ulicy przed waszym domem. I pilnujcie by tego miejsca nie zajęli.
        Owszem miejsce przed waszym domem przy ulicy nie należy do Was ale jest jakby dżentelmeńska zasada że pierwszeństwo mają ci których to dom.
    • eriu Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 16:07
      Zgłoście jako jako porzucone i tyle. Zbierzcie dokumentację, że auto nie jest w ogóle używane i zgłoście na policję/ straż miejską. Nieużywane auto państwo mogą parkować na swoim terenie a nie publicznym. Zgodnie z prawem takie auto może być usunięte.
      • imponderabilia20 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 16:58
        Świetna rada. Po czymś takim to ja jeszcze częściej bym to auto tam parkowała. Auto nie jest porzucone - jest zarejestrowane i opłacone, nie stoi na flaku, zapewne jest zadbane i można namierzyć właściciela.
        • memphis90 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 07:56
          A skąd wiesz, że zarejestrowane i opłacone…? 🤔
          • iwles Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 08:29
            memphis90 napisała:

> A skąd wiesz, że zarejestrowane i opłacone…? 🤔
            >

Opłata nie ma znaczenia.
            Ale auto trwale wyrejestrowane nie ma tablic rejestracyjnych (trzeba oddać w urzędzie).
            Wiec jeśli tablice ma, to z dużym prawdopodobieństwem nie jest wyrejestrowane.

• dr.amy.farrah.fowler Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 09:02
            Bo ma tablice, więc musi być zarejestrowane.

Brak opłaconego OC czy brak przeglądu technicznego nie są podstawą do odholowania.
    • nostalgia81 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 17:40
      Pogadaj
      ze macie czesto gosci i to miejsce przed waszym domem sie przydaje
      Moze nie wiedza/nie widza. Bedziesz niepotrzebnie kisic w sobie az kiedys wybuchniesz na jej dzien dobry.
    • mamamisi2005 Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 18:53
      A jak ogólne stosunki z sąsiadami? Jeśli z tych, co "nie wiedzieli, nie widzieli, ojej" to warto pogadać. Jeśli dobrze wiedzą, co robią i jakie to niesie skutki, to szkoda energii.
      Sąsiad, a właściwie jego syn, który na szczęście bywa u rodziców tylko czasami, stawia samochód tak, że zderzak jest równo ze światłem mojej bramy. Dzięki temu zostawia szeroki i wygodny wjazd sąsiadom, ehh. No ale syn się sąsiadom nie udał ogólnie.
    • eva_evka Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 19:21
      Może jakaś uprzejmą kartka za szybę?
      Nie mogą tego nieużywanego auta wstawić do garażu?
      • bywalec.hoteli Re: Problem z parkingiem 04.05.24, 19:46
        Autorka chyba mieszka w szeregowce albo blizniaku bez garażu
    • sol_13 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 06:20
      Zacznij od małego ostrzeżenia: podnieś wycieraczki
      🤣
    • ib_k Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 09:52
      No ale korzystają oni, co dla ciebie za różnica czyj to samochód? Zachowujesz się jakby to miejsce należało do ciebie a jest ogólnodostępne i może z niego korzystać każdy, wyobraź sobie że nawet mieszkaniec innego miasta!
      Uwielbiam takich szeryfów pilnujących kto ile korzysta z terenu publicznego.
      • enia17 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 10:06
        09:52
        No ale korzystają oni, co dla ciebie za różnica czyj to samochód? Zachowujesz się jakby to miejsce należało do ciebie a jest ogólnodostępne i może z niego korzystać każdy, wyobraź sobie że nawet mieszkaniec innego miasta!
        Uwielbiam takich szeryfów pilnujących kto ile korzysta z terenu publicznego.

Spoko ale korzystają tylko oni
    • runny.babbit Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 11:21
      Trochę to przypomina sytuację z zostawianiem ręcznika na leżaku przy basenie albo rozstawianiu parawanów na pół plaży. Niby w zgodzie z prawem, ale niesmak pozostaje. Możecie pogadać z sąsiadami, ale jak chamy to jeszcze odczują satysfakcję że "przechytrzyli".
      • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 11:23
        O właśnie. Nie zawsze to, co dozwolone, jest słuszne.
    • asma.bez.dworu Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 13:54
      A można tak przyczepę parkować na zewnątrz?

Nie widzę u mnie żeby ktokolwiek jakieś przyczepy sobie parkował koło domu no bez przesady

Ciężarówki też trzymają i powozy ?
      Mi się wydaje że to nielegalne - podjazdy są na samochody a nie składowanie gratów
      • palacinka2020 Re: Problem z parkingiem 06.05.24, 20:36
        A gdzie sie parkuje przyczepy?
      • little_fish Re: Problem z parkingiem 07.05.24, 10:28
        Podjazd to może być część należąca do właścicieli nieruchomości. Gdzie niby mają parkować przyczepę? W garażu?
    • areyoubetter Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 16:29
      Jak wrócą z weekendu to miejsce będzie już pewnie zajęte, więc zostawiają, żeby nie mieć kłopotu.
      • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 16:32
        Za to kłopot mają inni.
        • kokosowy15 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 17:01
          Zaproponuj władzo miasta, żeby wyburzyć domy po jednej stronie ulicy i zrobić duży parking. Bo przecież miejsce do parkowania samochodów jest podstawowym prawem każdego obywatela!
          • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 17:15
            Ale czy naprawdę trzeba mieć auto?
            • kokosowy15 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 18:21
              Oczywiście, nie trzeba. Trzeba mieć dwa auta
              • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 18:24
                Aha. No tak. Ja tam wolę zero auta, za to dwa domy.
            • asma.bez.dworu Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 18:48
              Tak w takich dzielnicach pod miejskich nie chodzi się na nogach ale się podjeżdża
              • ayelen40 Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 19:01
                Ja chodzę dość często.
    • furiatka_wariatka Re: Problem z parkingiem 05.05.24, 18:25
      Pewnie po prostu nie znają tych zawilych zasad kto gdzie może parkować, ja z twojego opisu za wiele nie zrozumiałam. Najlepiej spokojnie im to wytłumaczyć, dlaczego tu mogą parkować, a tam nie mogą.
      • kachaa17 Re: Problem z parkingiem 06.05.24, 20:49
        Zasady nie są zawiłe, są dość oczywiste dla ludzi, którzy myślą nie tylko o sobie.
    • septembra Re: Problem z parkingiem 06.05.24, 16:36
      To taki typ który w bloku zostawiałby buty i śmieci na klatce. Nic nie poradzisz, możesz jedynie grzecznie zwrócić uwagę że to miejsce wspólne i byłoby miło gdyby trzymali swoje auta u siebie. Nie sądzę żeby przyniosło skutek, ale chociaż zwerbalizujesz swoje pretensje zamiast je kisić.
    • anorektycznazdzira Re: Problem z parkingiem 06.05.24, 20:43
      Pewnie taka porada już była, ale nie chce mi się szczegółowo czytać, więc napiszę: należy się zaczaić, upilnować, i jak tylko gdzieś na 5 minut odjadą natychmiast zastawić swoim autem.
    • scarlett74 Re: Problem z parkingiem 07.05.24, 10:14
      Enia, piszesz, że to nowi sąsiedzi. Myślę,że to prostu nie znają zasad społecznych parkowania na tych miejscach. Obczaili, że wszyscy macie gdzie parkować, że jest wolne , niewykorzystane przez nikogo-miejsce. Ja bym po prostu,poszła i spokojnie z nimi porozmawiała, albo przy okazji jakby ktoś do mnie przyjechał i nie miał gdzie zaparkować. Ja tam spokojna kobieta jestem i nie rzucam się, jak tu większość z ematek radzi. I daleka jestem od posądzania od buraków, zgłaszania służbom http://emots.yetihehe.com/1/lol.gif, czy podchodów rodem z przedszkola...
      • imponderabilia20 Re: Problem z parkingiem 07.05.24, 10:44
        Ja myślę, że niczego nie obczajali. Miejsca na ulicy są publiczne, niema znaczenia czy to osiedle domków, kamienice - i mogą parkować tam ile chcą. Nikt normalny nie obserwuje zwyczajów parkingowych sąsiadów, jak często wychodzą z domu u kiedy goście do nich przyjeżdżają.
    • bieda_tubka Re: Problem z parkingiem 07.05.24, 11:43
      a tak trudno podejść i pogadać?

>Nie wierzę że nie widzą i nie wiedzą że inni też korzystaliby z tego miejsca

a może nie widzą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka