Dodaj do ulubionych

Malowanie paznokci

09.05.24, 20:20
Nie lubie miec pomalowanych, zawsze mialam wrazenie, ze mi lakier przeszkadza no ale mialam wrazenie, ze ostatnio to juz jestem jakims dinozaurem z golymi paznokciami i dalam sie namowic na hybrydy. Te o dzio mi tak na paznokciach nie przeszkadzaja.
Wczesniej czasem malowalam, ale lakier mi sie nie trzymal na paznokciach (nie pracuje w kopalni). Hybrydy maja sie trzymac wiecznie, jedyne co to odrosty i musze was spytac - czy to prawda?
Bo mnie sie nie trzymaja. Odlaza, ktoregos razu po prostu sobie ot tak pozdejmowalam. Teraz juz widze jakies obtarcia na bokach i w jednym miejscu odlazlo a jeszcze nie minal tydzien. Paznokcie mam krotkie ale podejrzewam, ze to przez to, ze mam miekkie paznokcie. Jak mam dluzsze, to moge je wygiac w strone opuszka i nie zlamia sie. Byc moze hybrydy czy w ogole lakiery nie sa tak elastyczne.
Co ile robicie nowe hybrydy?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 20:27
      Hybrydy nie będą się trzymać wiecznie, im dłużej je masz tym większe prawdopodobieństwo, że gdzieś ci podejdzie powietrze i zaczną odłazić. To raz. Dwa - hybrydy mogą być źle zrobione, wtedy odchodzą czasem juz po kilku dniach. I trzy - niektóre lakiery są z wadą fabryczną. Mialam tak raz, że lakier hybrydowy odpadł mi po kilku dniach. Pamiętam, że kosmetyczka wtedy odłożyła ten lakier i miała go zwracać do dostawcy, a mnie zrobiła paznokcie bezpłatnie. Ale to rzeczywiście było po dwóch czy trzech dniach.
      U ciebie podejrzewam błędy kosmetyczki.
      • daniela34 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 20:28
        Aha, pytasz co ile - jak robiłam to co trzy trzygodnie.
        • lemonka5 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 20:39
          Mnie hybrydy odklejają się po trzech, góra czterech dniach. Za każdym razem robiłam gdzie indziej, innymi lakierami i nic to nie zmienia. Nie wiem o co moim paznokciom chodzi, ale nie ukrywam, że mam do nich pretensje.
          A nawet sobie tarczycę zbadałam na tę okoliczność, bo podobno jej niedomagania przekłada się na krótki żywot hybryd. Ale u mnie to nie jej wina. Taki los.
          • daniela34 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 20:50
            No to mnie się hybrydy trzymają, a zwykły lakier no cholery.
      • mikams75 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 20:33
        bylam u roznych, zeby miec jakies porownanie, polecane, z dobrymi opiniami (wiem, moga byc fejkowe). I faktycznie efekty wizualne rozne - grubsze, ciensze, te ostatnie bym powiedziala, ze bardzo udane, bo cienkie i wole takie od grubszych. Niestety grubosc/cienkosc nie wplywaja na trwalosc.
        • daniela34 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 20:51
          Jest jeszcze w internetach opisywane zjawisko tzw. tłustej płytki, którym tłumaczy się to, że lakier się nie trzyma. Ale nie wiem na ile to prawda a na ile mit.
          • aandzia43 Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 22:10
            Też słyszałam i chyba jestem takim przypadkiem, hybrydy zaczynają odłazić po kilku dniach. Lakiery zresztą też kiepsko mi się trzymają.
            • katiemorag Re: Malowanie paznokci 11.05.24, 00:51
              Ja też jestem takim przypadkiem. Bardzo tłusta płytka. Paznokcie po pomalowaniu i utwardzeniu odchodziły w całości w całości po kilku godzinach. Do tego paznokcie bardzo mi szybko rosną. Co tydzień musiałabym na nowo malować. Więc zrezygnowałam. Na taką płytkę polecam odtłuszczacz kwasowy. Potem daję bazę Neonail Duo Akrylozel - nakładana pędzelkiem i do utwardzenia pod lampą. Cienkie dwie warstwy. Potem daje lakier hybrydowy. I to mi się naprawdę dobrze trzymało. Z tym jest trochę dużo pracy i nie chciało mi się robić tego co tydzień. Ale się trzymało a wypróbowałam chyba wszelkich środków do paznokci.
              • aandzia43 Re: Malowanie paznokci 11.05.24, 10:29
                Dzięki, odtłuszczacz kwasowy smile Hybrydy nie planuję, ale pod lakier też ten odtłuszczacz będzie dobry?
    • princy-mincy Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 20:37
      hybryda powinna się trzymać ok 2,5-3 tygodnia
    • kachaa17 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 20:46
      Jak mi kiedyś koleżanka robiła hybrydy to po paru dniach je odłupałam. Odeszły bez większego problemu.
      A raz, całkiem niedawno zrobiłam u kosmetyczki i trzymały mi się 2 tygodnie i nic im nie było ale musiałam zdjąć przez zabiegiem.
      • mikams75 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 21:32
        wlasnie rozwazam odlupanie ale podobno to masakruje plytke jeszcze gorzej niz aceton.
        • kachaa17 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 22:57
          No niby tak ale tragedii nie było. Za to jak sobie zrobiłam raz żelowe paznokcie i mi kosmetyczka zdjęła frezarką to miałam zmasakrowane paznokcie. Jak w nocy kołdrę naciągałam to mi się wyginały- takie były cienkie.
    • taje Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 21:04
      Mnie hybrydy (robione przez różne osoby, więc nie kwestia techniki) zmasakrowały paznokcie. Może u Ciebie będzie inaczej, ale mimo to ostrzegam. Co do samego pytania - hybrydę robiłam co 3 tygodnie.
      • mikams75 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 21:33
        tez sie tego wlasnie obawiam i nie wiem czy kombinowac i robic czy odpuscic zupelnie.
        • mahtiii Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 07:18
          Wg mnie to zazwyczaj nie sama hybryda, a zdejmowanie jej frezarka wplywa na niszczenie paznokci (cienkie jak papier). Robie hybryde juz z 8 lat, jak zdejmowaly mi ja rozne kosmetyczki frezarka, po jakims czasie moje mocne na co dzien paznokcie robily sie cienkie. Jak zdejmuje sama acetonem, nic sie nie dzieje.
          I tak, hybryda sama w sobie jest elastyczna. Dlatego teraz kosmetyczki paznokcie powyzej opuszka wola robic zelem, a krotkie hybryda, zeby unikac zlaman paznokcia.
          • laura.palmer Re: Malowanie paznokci 11.05.24, 09:07
            Ja długo robiłam hybrydę sama w domu, zdejmowałam acetonem i nic się z paznokciami nie działo. Wcześniej próbowałam kilka razy kosmetyczek, zawsze po frezarce paznokcie były jak papier.
    • al_sahra Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 21:11
      U mnie trzymają się nawet i ponad 3 tygodnie, robi się odrost, ale nic nie odchodzi ani nie odpryskuje. Jednak nie polecam, bo to bardzo niszczy paznokcie - zarówno lakier i jak i manipulacje frezarką, choćby najdelikatniejsze, a przede wszystkim aceton.
      • figa_z_makiem99 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 21:42
        Robiłam hybrydy latami i kosmetyczka nie używała acetonu, skoro spiłowuje płytkę paznokieć robi się cieńszy i bardziej podatny na uszkodzenia, z hybrydą nie miało to znaczenia, kiedy przestałam robić paznokcie odrosły i są w takim stanie jak przed.
    • asia-loi Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 21:34
      Mnie hybrydy trzymają się długo. Robię co 2-3 tygodnie ze względu na odrosty i to, że rosną. Nie lubię długich paznokci. Ale kiedyś zdarzało się, że na którymś paznokciu odpadły lub pekły, bo były źle zrobione.
    • 18lipcowa3 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 21:42
      Robię co 3 tygodnie. Kolor się trzyma ale jest już odrost

Nigdy mi nic nie odpadło, odprysnelo
    • figa_z_makiem99 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 21:43
      Zmień kosmetyczkę, hybryda nigdy mi nie odpadała, robiłam co miesiąc.
      • mikams75 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 22:32
        zmienilam nie raz, ani razu nie bylam u tej samej
      • mikams75 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 22:33
        i miesiac ci sie trzymala? jak wygladal odrost po takim czasie?
        • figa_z_makiem99 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 22:41
          Zawsze wycinałam sama skórki przed, wtedy odrost widać później i trochę był widoczny, ale nie chodziłam częściej niż co miesiąc i nigdy nie miałam problemów z pazmokciami, a robiłam latami. Może masz coś z paznokciami, hybryda nie powinna odpadać, żółknie trochę ale można malować lakierem bezbarwnym i poprawiać co tydzień.
          • mikams75 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 22:49
            ja mam po tygodniu wyrazny odrost...
            • figa_z_makiem99 Re: Malowanie paznokci 09.05.24, 23:25
              Może hybryda nie jest dla ciebie.
              • mikams75 Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 00:48
                Być może, dlatego chciałam poczytać inne opinie.
                • taki-sobie-nick Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 00:53
                  A nie wolno mieć naturalnych paznokci, jak mężczyzna?
                  • taki-sobie-nick Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 00:54
                    Nie pytam o legalność (gdyby ktoś miał się przyczepić), tylko o postrzeganie.
                    • figa_z_makiem99 Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 01:57
                      Każdy ma takie jakie chce, teraz obcinam na krótko i maluję lakierem bezbarwnym.
                  • mikams75 Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 06:13
                    Wolno ale nie o tym jest ten wątek.
                    • taki-sobie-nick Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 20:48
                      Możliwe, ale byłam ciekawa.
                  • eliszka25 Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 06:36
                    Przecież nikt ci nie zabrania. Autorka wątku chce mieć pomalowane. Wolno jej.
                    • taki-sobie-nick Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 20:48
                      Ojej, policja nie będzie mnie ganiała, ale masz takie koleżanki w robocie?
                      • eliszka25 Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 22:51
                        ??? Jakie koleżanki?
                        • taki-sobie-nick Re: Malowanie paznokci 11.05.24, 00:08
                          Z kompletnie niepomalowanymi paznokciami, no przecież o to cały czas pytam.
                          • eliszka25 Re: Malowanie paznokci 11.05.24, 01:38
                            A to coś niespotykanego? Sama mam kompletnie niepomalowane paznokcie. Nie przeszkadza mi jednak fakt, że ktoś inny je sobie maluje, robi hybrydę czy żel, czy co tam jeszcze robi się z paznokciami.
            • aandzia43 Re: Malowanie paznokci 11.05.24, 10:32
              mikams75 napisała:

> ja mam po tygodniu wyrazny odrost...

Ja też, po prostu paznokcie (u stóp też) rosną mi szybciej niż większości. Włosy też.
    • ruscello Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 06:28
      Na moich paznokciach zwykła hybryda się nie trzyma (choroby tarczycy+miękka płytka). Zamiast zwykłej bazy kosmetyczka próbowała z mocniejszą, a teraz używa dodatkowo proszku i w końcu lakier trzyma się kilkanaście dni. Niestety hybryda osłabia mi paznokcie, więc robię ją tylko na większe okazje.
    • brenda_bee Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 07:02
      Ja mam paznokcie utwardzane żelem i dopiero na to hybryda. Dzíeki temu mój manicure jest pancerny i nic się nie odłupuje. Ze zwykłą hybrydą różnie bywało.
    • bei Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 08:03
      U mnie hybrydy spadały, jeśli nie chcesz żelu, to dobrym (i sprawdzonym pomysłem) jest pomalowaniem odżywką, na to zwykły lakier, na to top i pod lampę. Trzymają się ok 9 dni. Inny sposób- to lakier 3 w jednym i lampa. Dwa tygodnie na paznokciach jak nic. W obu przypadkach zdejmujemy jak folię. Robimy same, więc ewentualny odprysk czy podpowietrzenie łatwo skorygować.
      • figa_z_makiem99 Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 08:07
        A nie wszystkim utwardzają żelem? Nie znam się na tym, ale to nie jest jedna warstwa jak lakieru, warstwa żelu, która jest utwardzana, a na to kolor, dlatego dziwię się, że odpada?
    • danaide2.0 Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 08:08
      > juz jestem jakims dinozaurem z golymi paznokciami

Ech, bycie w ariergardzie to sport dla niezłomnych...
    • taje Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 21:10
      Dzisiaj widziałam w sklepie coś ciekawego - lakier utrwalany pod lampą UV ale ponoć usunięcie lakieru nie wymaga ani acetonu, ani pilnika/szlifierki. Podobno wytrzymuje 10 dni i ma się zdejmować jak naklejka. No i zaczęłam się zastanawiać. Francuska marka manucurist. Ktoś miał może z tym lakierem już do czynienia?

www.manucurist.com/en/products/coffret-green-flash
      • mikams75 Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 22:20
        ciekawe ale drogie. Choc z drugiej strony to ja moge i hybryde sciagac jak naklejke wink
        Troche zartuje, jednak nie az tak latwo i paznokcie tez po tym nie sa ladne.
        • taje Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 22:25
          Cały zestaw, w tym lampa LED, baza, top oraz jeden kolor lakieru kosztuje teraz 79 EUR (ok 340 zł) więc chyba nie aż tak źle? Nie kupiłam, ale korci mnie przez - obiecywaną - technikę zdejmowania lakieru. Moje paznokcie nie zniosą ani frezarki, ani acetonu więc u mnie zwykła hybryda odpada.
          • mikams75 Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 22:44
            89euro. Ale przyznaje, ze nie doczytalam, ze to cena za zestaw, myslalam, ze za jeden lakier. Wtedy moze byc, ale nie znalazlam jeszcze ceny jednego lakieru, a lubie zmieniac kolory.
            W kazdym razie ciekawa propozycja, trzeba bedzie poszukac opinii.
            • taje Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 22:56
              W sklepie stacjonarnym dzisiaj widziałam tez zestaw za 79 euro.
            • taje Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 22:58
              Jeden lakier to 20 euro. Baza albo top, kupowane osobno to też 20 euro. Zestaw z lampą się opłaca, wychodzi dużo taniej. Pytanie tylko, czy to działa.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Malowanie paznokci 10.05.24, 22:38
      U mnie hybrydy się trzymały tylko na kciuku i małym palcu, więc pani mi robiła na tych dwóch hybrydy, a na trzech pozostałych żele. I te żele się faktycznie trzymały. Ale mnie bolały palce pod płytką paznokciową i już sobei nie robię. W ogóle to chyba od tego czasu mam takie wrażliwe te miejsca.
    • sasha_m Re: Malowanie paznokci 11.05.24, 00:05
      Są paznokcie, na których hybryda się nie trzyma. Osobiście mam taką koleżankę, której następnego dnia lakier schodzi w jednym płacie ze wszystkich paznokci. Nie jest to kwestia techniki, umiejętności czy jakości produktów. Robiłam sobie i jej tym samym kolorem i w ten sam sposob, moje wytrzymały 2 tyg. i zdjęłam ze względu na odrosty, u niej odpadły na drugi dzień. Tak, jak za każdym razem, gdy robi w salonie.
    • princesswhitewolf Re: Malowanie paznokci 11.05.24, 00:34
      Problemy pierwszego swiata
    • tryggia Re: Malowanie paznokci 11.05.24, 00:45
      Ja robię raz w miesiącu bo mi wolno rosną. Mam zazwyczaj frencha lub jakiś mleczny róż

Ale mi bez hybrydy natychmiast się łamią.
    • alpepe Re: Malowanie paznokci 11.05.24, 08:14
      Też tak mam z hybrydami i lakierem, po prostu nie maluję, mam za to latem pomalowane paznokcie u stóp.
    • thea19 Re: Malowanie paznokci 11.05.24, 08:42
      niektóre bazy się nie trzymają i odłażą, u mnie jest jedna firma, której i żel i baza odpada po kilku dniach. Niektórym się w ogóle nic nie trzyma - taka płytka. Ja swoją mam bardzo miekką i hybryda ratuje mnie przed pękaniem w połowie długości ale tez nie mogę przekraczać znacznego wystawania za opuszek bo pękają mimo to.
    • nat007 Re: Malowanie paznokci 11.05.24, 15:34
      To ja mam zupełnie odwrotnie. Jak pomaluje to za cholere nie moge zdjąć. Trzymają sie pancernie. 2 godziny sie męczę ze zdjęciem. I to mnie zniecheca do hybrydy bo uwielbiam najchetniej zmienialabym kolor co tydzień ale to zdejmowanie..😒
      • nat007 Re: Malowanie paznokci 11.05.24, 15:34
        A i dwie kosmetyczki mi potwierdziły że bardzo mocno mi sie trzymają i cieżko schodzą.
        • mikams75 Re: Malowanie paznokci 11.05.24, 20:49
          przeciez one spilowuja frezarka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka