Dodaj do ulubionych

Pytanie głównie do nauczycieli

17.05.24, 10:19
Syn na półrocze z przedmiotu otrzymał ocenę 2. W tym półroczu oceny są jeszcze gorsze ( 3-, 1, 1, 1, 1). Średnia natomiast z całego roku wynosi równo 2. Czy w takiej sytuacji nauczyciel sugeruje się średnią z całego roku czy raczej grozi mu egzamin poprawkowy w sierpniu?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:23
      Powinien poprawić 1 ze sprawdzianu.
      Ja bym tego ucznia wpisała na listę zagrożonych oceną niedostateczną.
      • bluea.nna1 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 22:38
        Ja też.
    • berdebul Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:29
      Najpierw wystawia ocenę na semestr, a później roczną. Imho zagrożenie i ryzyko poprawki. Miałaś informacje o ocenach wcześniej? Jest tam jakiś konflikt?
      • 35wcieniu Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:31
        Skąd pomysł z konfliktem?
        • berdebul Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:37
          Z doświadczenia 😂
        • primula.alpicola Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:39
          35wcieniu napisał(a):

> Skąd pomysł z konfliktem?
          >

Może z przekonania, że to niemożliwe, że uczeń dostaje 1 za brak wiedzy, tylko wiesz, nauczyciel się uwziął?
          • berdebul Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:44
            Raczej z przekonania, ze wielu nauczycieli nadużywa władzy i oceny często służą do grania w grę „zmienisz szkołę, to wystawie ci 2” oraz „jak nie będziesz pisać matury z przedmiotu X/zrezygnujesz z rozszerzania to podejdziesz do matury w tym roku”. Było za moich czasów, jest obecnie.
      • kklamra Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:34
        Miałam informacje. Ale co może rodzic który od pełnoletniego nastolatka wciąż słyszy że to się poprawi i że już umie?
        • berdebul Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:38
          Co mówi nastolatek teraz i jak widzi szanse poprawy? Chce spędzić dodatkowy rok w szkole?
        • makurokurosek Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 15:47
          Jeżeli jest to pełnoletni nastolatek to zapewne kończy klasę trzecią lub czwartą.
          Najłatwiej powiedzieć, że należy go potraktować jak osobę dorosłą i niech sam ponosi konsekwencje za swoje działania, ale to co najłatwiejsze nie zawsze jest najlepsze. Zapewne gdybym była na twoim miejscu nie zastosowałabym się do tej rady smile i zapewne próbowałabym interweniować u nauczyciela.
        • asia_i_p1 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 15:55
          Chyba zadałbym więcej pytań. Jak konkretnie zamierza to poprawić, czy jest umówiony na terminy i gdzieś je zapisał, żeby nie zapomnieć.
        • kotejka Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 15:56
          kklamra napisała:

> Miałam informacje. Ale co może rodzic który od pełnoletniego nastolatka wciąż s
          > łyszy że to się poprawi i że już umie?

Zostawić go samego z tym. Dziecko kochane - ja swoje szkoły pokonczylam, a ty rob co chcesz. Z całą sympatią, ale pełnoletniego nastolatka nie rozlicza się z ocen. Najwyżej goni do roboty. Na zasadzie - chcesz się uczyć, zrobi wszystko z żeby ci pomóc. Nie chcesz - radz sobie, ale ode mnie niezbędne minimum, bo za chwilę będziesz. W mojej bańce obciachem jest, żeby pełnoletni człowiek nie ogarniam angielskiego chociaż na minimalna pozytywną. Za dobra jesteś. A może za bardzo się przejmujesz i dla tego on nie bierze odpowiedzialność z swoja edukację?
          • kotejka Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 15:57
            *za chwilę będziesz musiał sam zarabiać na swoje fanaberie
          • makurokurosek Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 16:58
            Jeżeli ten angielski jest na poziomie rozszerzonym to już nie jest to taki light. Dla mnie np poziom c1 jest już zbyt trudny .
    • panirobak82 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:31
      Jaki to przedmiot i która klasa? Jeśli jakiś michałek i klasa nieegzaminacyjna nie powinno byc problemu
      • kklamra Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:32
        Język angielski. Klasa 4 technikum
        • cranberries1983 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:35
          skad takie zaległości?
          • kklamra Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:36
            Nieróbstwo. Ręce opadają.
            • panirobak82 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 11:05
              Ja bym pogadała z synem, że mu pomogę itp. Może razem ustalicie, że ty pójdziesz do nauczyciela z pytaniem co syn może zrobić żeby ocenę poprawić (jakaś prezentacja?) i bombelek z pomocą jakiegoś korepetytora robi pracę i przedstawia ją nauczycielowi. Najlepiej działać od razu bo zaraz koniec roku.
              • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 11:10
                Prezentacją ma poprawić oceny niedostateczne pełnoletni człowiek w 4 klasie technikum???
                Nauczyć się i zaliczyć sprawdziany napisane na 1.
                • panirobak82 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 12:24
                  Jeśli złapał 1 to może być mu trudno poprawić teraz w miesiąc, zakładam, że dostał 1 bo nie potrafił. Każdej opcji bym się chwytała żeby mu pomóc tak wiem straaaaszzne
                  • slonko1335 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 12:36
                    niech bierze tyłek w troki i poprawia teraz albo w sierpniu, to pełnoletnie chłopaczysko które ma w gdzieś naukę z tego co pisze jego matka, chyba sobie żartujesz, ze ma chodzić po prośbie do nauczyciela dorosłej osoby i prosić o prezentacje żeby konisko łaskawie zaliczyło...
                    • panirobak82 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 13:07
                      No tak bo lepiej zeby nie zaliczył konisko
                      • slonko1335 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 13:10
                        ale to jest JEGO sprawa a nie mamusi-jest pełnoletni!
                        • panirobak82 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 13:38
                          Ale pytanie zadaje mamusia nie zauważyłaś???
                          • slonko1335 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 13:42
                            pyta co mu grozi a nie o to czy powinna w związku z tym robić obciach dorosłemu człowiekowi, nie zauważyłaś?
                  • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 13:11
                    Ale jako nauczyciel byś się tej opcji chwytała?
                    Tak, może być trudno poprawić w miesiąc. A właściwie w dwa tygodnie, no oceny muszą być wystawione wcześniej. Ale ta sytuacja ciągnie się w zasadzie od początku okresu. Więc był czas na zebranie tyłka i wcześniejsze zainteresowanie tematem. Sorry, mówimy o dorosłym człowieku
                    • panirobak82 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 13:40
                      Nie takie rzeczy widziałam w szkole wszystko da się załatwić
              • slonko1335 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 11:19
                Ty tak serio?
                • panirobak82 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 12:24
                  Tak
                  • panna.nasturcja Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 13:08
                    Dramat.
              • panna.nasturcja Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 13:07
                To jest dorosły facet! To on ma chcieć, nie matka i nie nauczyciel!
            • cranberries1983 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 13:11
              moze kibelek mu dobrze zrobi
              a jak z zawodowymi?
              • kklamra Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 13:15
                Bardzo dobrze
                • panirobak82 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 13:43
                  No to najlepiej go usadzić niech wie „konisko” na czym świat polega. Ja tam bym pomogła chłopakowi wszystkimi sposobami ale to ja i zaraz mnie zadziobią te, które mają inne zdanie bo ICH zdanie jest lepsze od mojego i jakby miały się tu zajechać przekonując mnie do swoich racji ja zdania nie zmieniam. Także możecie się produkować i pisać do mnie wysrywy
                  • slonko1335 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 13:46
                    od zagrożenia do usadzenia to jeszcze długa droga i jak raz okazja żeby ogarnąc własne sprawy, tylko jakby trzeba chcieć.....
                  • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 13:51
                    Ja też bym pomogła. Mogę opłacić korepetycje. Mogę porozmawiać z nauczycielem o możliwości poprawy oceny. Natomiast bez żenujących propozycji. Pomijając fakt, że jak uczeń niechętny, to niewiele da się zrobić
                    • kotejka Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 15:58
                      little_fish napisała:

> Ja też bym pomogła. Mogę opłacić korepetycje. Mogę porozmawiać z nauczycielem o
                      > możliwości poprawy oceny.

O dorosłym uczniu, w technikum?
                      Takie rzeczy uczeń powinen ogarnąć sobie sam
                      I ewentualnie zdać meldunek matce co ustalil

Natomiast bez żenujących propozycji. Pomijając fakt,
                      > że jak uczeń niechętny, to niewiele da się zrobić
                      • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 16:31
                        "Takie rzeczy uczeń powinen ogarnąć sobie sam
                        I ewentualnie zdać meldunek matce co ustalil"
                        Oczywiście. Natomiast jako matka i nauczyciel mam świadomość że nauczyciele są bardzo różni. Nie zawsze rozmowa ucznia przyniesie pożądany skutek. Czasem lepiej jak "zainterweniuje " rodzic.
                        • kotejka Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 06:10
                          little_fish napisała:

> "Takie rzeczy uczeń powinen ogarnąć sobie sam
                          > I ewentualnie zdać meldunek matce co ustalil"
                          > Oczywiście. Natomiast jako matka i nauczyciel mam świadomość że nauczyciele są
                          > bardzo różni. Nie zawsze rozmowa ucznia przyniesie pożądany skutek. Czasem lepi
                          > ej jak "zainterweniuje " rodzic.

Wtedy przychodzi i mówi / załatwiłem - nie da się/ wtedy matka ewentualnie jako najwyższą instancji może wkroczyć na prośbę dziecka
                          To jest bardzo niedobrze brać odpowiedzialność za.szkole dziecka
                          Wtedy młodego człowiek nie ma żadnej motywacji mam wrażenie
                          • kotejka Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 06:14
                            Zresztą to też szkoła życia
                            Ja bardzo często mówię dziecku niezbyt pedagogicznie - może - a wiem, i rozumiem, że pani wredna, ale w życiu spotkasz jeszcze niejednego wrednego i musisz umieć sobie z nim radzić
                            Wredna pani pójdzie a angielski/matma/cokolwiek ci zostanie i będzie ci potrzebny
                          • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 07:23
                            "Wtedy przychodzi i mówi / załatwiłem - nie da się/ wtedy matka ewentualnie jako najwyższą instancji może wkroczyć na prośbę dziecka" - no właśnie o to mi chodziło, interweniować, jak dziecko nie da rady
                            • kotejka Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 07:34
                              little_fish napisała:

> "Wtedy przychodzi i mówi / załatwiłem - nie da się/ wtedy matka ewentualnie jak
                              > o najwyższą instancji może wkroczyć na prośbę dziecka" - no właśnie o to mi cho
                              > dziło, interweniować, jak dziecko nie da rady

Pewnie myślimy o tym samym smile Chodzi mi o to, żeby młody zrobił wszystko, co może samodzielnie
                              z ocen wynika, że miał wywalone
                              Po drugiej trzeciej jedynce był czas zebrać tyłek w troki, popoprawiać i zebrać jakichś pozytywnych ocen
                              Moj średni miał 14 jak zaczal technikum i szybko ogarnął system i sposoby
                              Nie sposób być że wszystkiego rewelacyjnym na całe 100 jak masz codziennie zajęcia do 15. Cała podstawę ogólnego i jeszcze masę trudnych zawodowych, a jeszcze treningi
                              Z czego ciągnąć na maksa, z czego na minimum
                              Co potrzebne do matury, a co nie, co się kończy teraz, a co będzie dalej, z czego jest zawzięty chłop, gdzie zyletaz gdzie złośliwiec, a kto ma miękkie serce
                              Z czego łatwo załapać dobry stopień i co błyskawicznie poprawiać, żeby się nie zagrzebać
                              I nie obudzić z zagrożeniem
                              I to jest oczywiście niełatwe, ale szkoła to system
                              Trzeba umieć w nim się odnaleźć
                              Ale to uczeń musi sobie wypracować sam,.rodzic tego nie wie, bo go tam po prostu nie ma
                              Jestem pewna że odpowiedz na.pytanie czemu tak (3 1 1 1 1 1) nawet jak bombelek ma wąsy i brodę będzie - pani zła
                              No ale gdzie ty w tym wszystkim

• little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 21:09
                                "Pewnie myślimy o tym samym smile Chodzi mi o to, żeby młody zrobił wszystko, co może samodzielnie" no tak, oczywiście 🙂
                                Trochę patrzę już przez pryzmat własnych doświadczeń. Że od pewnego wieku najpierw młodzież załatwia co się da. Ja wkraczam (albo i nie) na końcu. Ale wkraczam jeśli jest taka potrzeba i dziecko tego oczekuje.
    • kochamruskieileniwe Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:32
      Może sie mylę, ale ocena semestralna, czy roczna nie powinna być czystą średnią z ocen.
      Tyle, że faktycznie, nie wszyscy nauczyciele tego przestrzegają.
      • kochamruskieileniwe Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:38
        czystą średnią arytmetyczną miało być!
      • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 11:12
        Nie mylisz się. Ocena końcowa nie jest średnią. Z tych ocen jak najbardziej może wyjść ocena niedostateczna na koniec roku. A może też wyjść 2. Bez rozmowy z nauczycielem to wróżenie z fusów.
    • ga-ti Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:35
      Jeśli to podstawówka to 2 postawią, może coś tam każą zrobić.
      Jeśli szkoła średnia to mogą wymagać poprawy 1 ze sprawdzianów, żeby zaliczyć rok.
      Ja bym się skontaktowała z nauczycielem albo kazała dziecku się skontaktować, jeśli dziecko i nauczyciel współpracujący i to jak najszybciej.
    • fogito Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:48
      Wstawiłabym 1 jako proponowaną na koniec semestru II i w efekcie na koniec roku. Gdyby uczeń chciał zaliczyć drugi semestr musiałby pisać test semestralny. Jeśli nie zaliczył y na 2 to wtedy 1 i poprawka w sierpniu.
    • palacinka2020 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 10:52
      Ocena semestralna nie jest srednia. Uczen ma glownie 1, ergo prawie niczego sie nie nauczyl. Mnie tu wychodzi 1 na koniec.
    • ekstereso Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 11:16
      Nie jestem nauczycielką, ale w szkole syna musiałby poprawić każda jedynkę, inaczej dostałby jedynie na semestr i rok.
      • primula.alpicola Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 11:34
        A to też dziwne.
        Jedynka z kartkówki, reszta pozytywne, i 1 na semestr..?
        • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 11:41
          Dokładnie. U mojego syna w technikum nauczyciele generalnie uprzedzają o konsekwencjach 1 ze sprawdzianu. Jak tych sprawdzianów jest kilka, to 1 mniej groźna, nawet jeśli nie uda się poprawić. Jak sprawdzian był jeden, to zazwyczaj mówili że trzeba go poprawić, bo inaczej no koniec semestru będzie ocena niedostateczna
        • ekstereso Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 16:46
          Że sprawdzianów musisz poprawiać wszystkie. Sorry, nie dodałam tego. Zeszyty syn nie prowadzi żadnego, za to zrobi nie ma. Ale pewno z mniej ważnych rzeczy nie trzeba tego nie wiem.
          • ekstereso Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 16:46
            Ja i błędy... Dzięki że jeszcze ktoś mi tu odpowiada przy takiej pisaninie...
    • liliawodna222 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 17.05.24, 16:36
      Średnia nie obowiązuje. Najważniejsze są oceny ze sprawdzianów i kartkówek.
      Może - przy takich ocenach - spojrzeć prawdzie w oczy ii pogodzić się z faktem, że młodzieniec nie umie nic z tego angielskiego?
    • mamalgosia Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 00:51
      A co mówi statut szkoły? Na pewno się z nim zapoznałaś.

My mamy ocenę końcoworoczną jako średnią z całości, przy czym średnia z samego II semstru nie może być niższa niż 1,6
      • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 07:42
        Statut za zapisami niezgodnymi z przepisami? Ciekawe...
        • slonko1335 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 08:31
          Ta bo to niby pierwszy......pierwszy lepszy z neta...
        • mamalgosia Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 09:03
          Zgodny, zgodny
          • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 18:07
            Ocena końcowa jako średnia nie jest zgodna z przepisami
            • mamalgosia Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 22:05
              Jak najbardziej jest. Kazda ocena cząstkowa jest oceną zdobytej przez ucznia wiedzy i nabytych umiejętności w odniesieniu do wymagań edukacyjnych, tak więc końcoworoczna (czy semestralna) wyliczona na podstawie sredniej ważonej będzie obrazowała osiągnięcia ucznia w najbliższy prawdzie sposób
              • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 22:42
                Serio? Jeśli uczeń na początku roku pisze rozprawki/eseje na 2, a potem się przykłada, ćwiczy i pod koniec pisze je na 5, to na ile ma opanowaną tę umiejętność? Na 3,5 czy na 5? Będzie umiał tę rozprawkę napisać na takim samym poziomie, jak uczeń, który cały czas otrzymuje 3+, bo mają taką samą średnią?
              • slonko1335 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 23:07
                www.portaloswiatowy.pl/ocenianie-uczniow/czy-ocene-srodroczna-nalezy-ustalic-za-pomoca-sredniej-wazonej-16341.html
                • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 23:12
                  Nie mam dostępu do portalu.
                  • slonko1335 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 23:29
                    Mnie się otwiera. Generalnie zgadza sie z tym co piszesz. U nas na początku roku wydzial oswiaty z kuratorium zrobili zebranie dla dyrektorów wszystkich szkół zakazali wystawiania ocen rocznych/,śródrocznych że średniej ważonej. Nie wiem czy na screnie będzie czytelne.
                    • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 23:35
                      Ode mnie chce opłatę 😁
                      Ale screen czytelny, dzięki.
                      I oczywiście, czasem ta ocena końcowa "wygląda" jak średnia, natomiast takie zapisy w statucie są mocno niefajne.
                    • mamalgosia Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 23:45
                      Zakazalismile Czyli jeśli uczniowi wychodzi 4,0, nauczyciel obserwuje, ze uczen faktycznie jest DOBRY, to koniecznie dać 3 lub 5, bo przecież ta średnia niczego nie obrazuje
                      • mamalgosia Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 23:47
                        BTW już widzę, jak reagują rodzice ucznia i on sam, gdy np ze sredniej 4,40 uzyskuje na świadectwie 3, bo tak go ocenia nauczyciel
                        • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 23:54
                          Nauczyciel nie ma oceniać ucznia, tylko stopień opanowania materiału przez ucznia. Jeśli uczeń na pierwszy sprawdzian/kartkówkę z tabliczki mnożenia się nie nauczył i dostał 1, ale potem się nauczył i dostał 5 to umie tę tabliczkę mnożenia czy nie? Umie na 5 czy na 3?
                      • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 18.05.24, 23:52
                        Że tak zacytuję siebie samą "oczywiście, czasem ta ocena końcowa "wygląda" jak średnia"
                        Czasem średnia obrazuje, a czasem nie obrazuje. Zatem czasem ocena może być równa średniej, natomiast nie może być jedynie i wyłącznie średnią.
                      • slonko1335 Re: Pytanie głównie do nauczycieli 19.05.24, 08:04
                        Czyli że następna szkoła nie mająca pojęcia o przepisach. No coz za zdziwienie.....Tak nakazano szkolom dostosowanie się do nich, oczywiście sporo nauczycieli ma z tym taki sam problem jak z ogarnięciem, że celujący jest za 100%.
                        • mamalgosia Re: Pytanie głównie do nauczycieli 19.05.24, 09:30
                          Ale jaki problem?
                          Masz punkt o średnich. A potem punkt, że ocena końcowa może być inna.

Polacy jak zwykle - sami fachowcy w wszystkich dziedzinach. Nie dziwne, że młodzi ludzie nie chcą pracować w szkołach. I wcale nie chodzi o dzieci/ młodzież. Zarobki + coraz dziwniejsi rodzice, nie ma sensu się męczyć
                          • little_fish Re: Pytanie głównie do nauczycieli 19.05.24, 09:39
                            Jestem nauczycielem od 26 lat. To chyba mogę się określać fachowcem? Czy jednak nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka