Dodaj do ulubionych

Wiedeń z dziećmi

21.05.24, 15:47
Będę tylko 3,5 dnia. Na czym się skupić? 3 lata i 11( chłopcy)
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Wiedeń z dziećmi 21.05.24, 15:48
      Na placu zabaw najlepiej i wesołym miasteczku 😀
    • berdebul Re: Wiedeń z dziećmi 21.05.24, 17:32
      Prater.
    • celandine Re: Wiedeń z dziećmi 21.05.24, 17:45
      Moim się najbardziej podobało głaskanie karpi koi w Haus des Meeres i muzeum muzyki, oraz zoo.
      • amast Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 12:25
        Czy Haus des Meeres to rozrywka polecana dla rodzin z dziećmi, czy grupa dorosłych ludzi też znajdzie tam coś dla siebie i nie będzie żałowała wydanej kasy?
        • ichi51e Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 13:00
          Raczej dla dzieci i jeśli ktoś widział tego typu atrakcje w jakiś miejscach bliżej morza to spoko ale bez wow. Czesc akwariowa w zoo moim zdaniem porównywalna. Jeśli dorośli to polecam bardziej po południu/godzinę przed zamknięciem - nie ma dzieciaków wrzask mniejszy i powiedzmy że jest romantycznie
          • ichi51e Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 13:01
            Można też wziąć prywatną wycieczkę/oprowadzanie i z tego co pamiętam i mnie i dziecku się podobało.
            • amast Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 13:07
              OK. Dzięki smile
    • danaide2.0 Re: Wiedeń z dziećmi 21.05.24, 17:49
      Muzeum Wiednia jest bezpłatne i ma nową, fajną interaktywną wystawę. Można sobie założyć kolczugę na głowę czy przejść się uliczkami średniowiecznego miasta przeciągajac kulkę na magnes przez labirynt...

Z Pratera polecam szczerze tylko koło, jeśli mam być szczera to reszta jest taka jak wszędzie czyli tylko dla fanów tego typu rozrywek.

Zoo jest mocno przygnębiające, ale Palmiarnia ma fajny klimat.

No i Muzeum Historii Naturalnej, pewnie zawsze coś fajnego dla dziecka się znajdzie.
      • danaide2.0 Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 12:10
        Teraz już powinny być otwarte labirynty w Schonbrunn. Za to zimą jest super ślizgawka przed Ratuszem.
      • ichi51e Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 12:15
        Jeszcze mi się przypomniało - www.timetravel-vienna.at/ ale moim zdaniem to małe za małe - za to to starsze na pewno by było zachwycone. To ma też opcje po polsku więc może warto?
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 10:07
      Moje dzieci poza wymienionymi tutaj Praterem czy Haus des Meeres każda wolną chwilę ciągały mnie nad Dunaj, by zażywać kąpieli w rzece. W Wiedniu nie pływają żadne silnikowe jednostki, woda jest czysta, a my bawiliśmy tam akurat w czasie upałów. Polecam też Naschmarkt, jeżeli chodzi o kulinaria - setki punktów gastronomicznych i straganów z jedzeniem, każdy znajdzie coś dla siebie
      • roberta.redford Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 10:42
        A kąpaliscie się gdzie? Są tam kąpieliska, jak to wygląda? Jak znam Dunaj z Bratysławy, to rwąca i głęboka rzeka, wcale nie zachęcająca do kąpieli, a Wiedeń mam dosc juz przechodzony, ale głównie zimą i jesienią, więc nie widziałam kąpania w Dunaju.
        • ichi51e Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 11:18
          Kąpieliska są np nad Alte Donau i dużo jest placów wodnych/basenów dziecięcych
          Parki wodne
          www.wien.gv.at/umwelt/parks/anlagen/wasserspielplaetze.html
          Tu kąpieliska m.wien.gv.at/stadtplan/#base=karte&overlay=adressen&zoom=11&lat=48.2078&lon=16.3994&layer=schwimmbad,badestelle&locate=true
          • ichi51e Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 11:20
            Bo tam jest sytuacja taka że jest stare koryto odcięte i jeziorko
            • roberta.redford Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 11:42
              Dziękuję bardzo!
    • poszetka Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 10:39
      Bardzo dziękuję za wskazówki! Polecacie jakąś dzielnicę jezeli chodzi o nocleg? Będziemy poruszać się komunikacją miejską.
    • ichi51e Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 11:14
      Dla mnie
      Hause des Meres, zoo i zoom (trzeba zrobić rezerwacjęwww.kindermuseum.at/jart/prj3/zoom/main.jart?rel=en nie trzeba się tego bać robisz rezerwację na dzień godzinę przychodzisz kupujesz bilet.) kiełbaski kesekrainer pod operą wiedeńska (buda z królikiem z tyłu)
      Fajny plac zabaw jest na Jesuiten Wiese (można wysiąść na Praterze/kolo mlynskie, przejść przez parter (uwaga instant trauma dam zdjęcia) i dalej Alejami aż do Jesuiten Wiese gdzie są mega wysokie zjeżdżalnie bujanko na oponach i ogólnie bardzo fajne tereny do wybiegania.
      Jeśli będzie ciepło to ja bym też wzięła zwłaszcza to młodsze na Donau Insel - to jest 2 min od stacji www.wien.gv.at/umwelt/parks/anlagen/wasserspielplatz.html widoki fajne można odpocząć a zabawa najlepsza. Starsze dzieciaki się tam woza tratwami i spychają. Tych placy jest więcej ale dla was ten najlepiej skomunikowany. Bardzo fajne małe miejsce
    • jdylag75 Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 13:16
      Moim podobało się oceanarium .
    • 35wcieniu Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 13:27
      Motylarnia jeszcze-niektórzy lubią.
    • magdagg2 Re: Wiedeń z dziećmi 22.05.24, 13:47
      Jak się wysiada z metra chcąc iść na Prater to po drodze jest fajny plac zabaw, z długa tyrolka, dużymi zjeżdżalniami, wodnymi atrakcjami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka