ichi51e Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 00:49 Paczkomaty na każdym rogu. Jush. Tani Uber. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 00:54 Drogierie. Bardzo mi brakuje drogerii , takich tanich typu Rossman czy Hebe, bo Sephory i Doulgasy tu sa. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 12:07 melmire napisała: > Drogierie. Bardzo mi brakuje drogerii , takich tanich typu Rossman czy Hebe, bo > Sephory i Doulgasy tu sa. > Szczerze drogeri tez mi brakuje. W Szwajcarii, przynajmniej w moim regionie nie ma żadnych tego typu. Kosmetyki to albo w aptekach, albo Manor ale jest tam drogo. Ja się zaopatruje w większości w UK , bo w Polsce jestem bardzo rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 13:02 Ja się zaopatruje w kosmetyki głównie przez net (ecco-verde np. polecam). Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 14:32 Ecco verde znam i kupuje tam często. Na piękne włosy też wysyła do Szwajcarii np, so tez inne strony z których korzystam np Notino, Cultbeauty, ale ja lubię chodzić po sklepach z kosmetykami. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 19:36 Jak to- nie ma Rossmanna? Jak żyć? Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 00:54 W Polsce jest czysto, chodzi mi o ulice i ogólnie miejscowości, miasta. W lasach niestety śmieci nadal są, ale miasta są czyste. Piękna jest także przyroda, różnorodna. Ja osobiście kocham Bałtyk, ale wiem, że większość ludzi niekoniecznie. Bezpieczeństwo- nie boję się iść sama wieczorem czy nocą, np z psem. Chodziłam nawet nocą z psem po lesie (mam za blokiem) i absolutnie nie czułam się zagrożona. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 06:38 turkusowozlota napisała: > Bezpieczeństwo- nie boję się iść sama wieczorem czy nocą, np z psem. Chodziłam > nawet nocą z psem po lesie (mam za blokiem) i absolutnie nie czułam się zagrożo > na. Chyba, że będzie dzik Odpowiedz Link Zgłoś
komunia23 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 07:12 U mnie ulice są brudne, duże miasto, nowe chodniki ale obsikane, gumami poklejone. Jeżdżą 2 takie samochodziki do czyszczenia, ale ewidentnie nie jest to wystarczające. Szczerze niedobrze mi jak chodzę po centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 01:10 Polska zachwyca mnie czystoscia, wypielegnowanymi domami, ogrodami. Barami mlecznymi, Komunikacja w duzych miastach. Warzywami i owocami, wartosciami cywilizacyjnymi, brakiem homofobii ...goscinnoscia, uprzejmoscia Bezpiczenstwem moglabym tak bez konca Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 01:25 brakiem homofobii ? i pochodnych, raczysz zartowac Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 01:35 mysiulek08 napisała: > brakiem homofobii ? i pochodnych, raczysz zartowac Spotkalas sie z homofobia? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 01:44 czytuje polskie wiadomosci i komentarze i fora Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 01:49 mysiulek08 napisała: > czytuje polskie wiadomosci i komentarze i fora > Najwazniejsze sa osobiste doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 01:53 malgosiagosia napisała: > mysiulek08 napisała: > > > czytuje polskie wiadomosci i komentarze i fora > > > Najwazniejsze sa osobiste doswiadczenia. I te najczesciej tez nie sa wystarczjace poniewaz sa ograniczone. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 01:58 engine8t napisał: > I te najczesciej tez nie sa wystarczjace poniewaz sa ograniczone. Oczywiscie sa subiektywne, ale Polska nie jest juz krajem, ktorego Polacy mieliby sie z jakiegos powodu wstydzic. Jest to kraj niwoczesny, otwarty, jednoczesnie wierny swoim najwazniejszym wartosciom. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 18:31 malgosiagosia napisała: > engine8t napisał: > > > > I te najczesciej tez nie sa wystarczjace poniewaz sa ograniczone. > > Oczywiscie sa subiektywne, ale Polska nie jest juz krajem, ktorego Polacy mieli > by sie z jakiegos powodu wstydzic. > Jest to kraj niwoczesny, otwarty, jednoczesnie wierny swoim najwazniejszym wart > osciom. Dokladnie. Szkoda tylko ze nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 18:36 engine8t napisał: > Szkoda tylko ze nic wiecej. To, że nic więcej jest tylko twoją prywatną opinią, nie prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 18:57 po_godzinach_1 napisała: > engine8t napisał: > > > Szkoda tylko ze nic wiecej. > > To, że nic więcej jest tylko twoją prywatną opinią, nie prawdą. Tyz prawda... I ta opinia jest tez niestety otymistyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 18:59 engine8t napisał: > Tyz prawda... I ta opinia jest tez niestety otymistyczna. Widocznie tak masz, że nie jesteś optymistą Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 19:11 po_godzinach_1 napisała: > engine8t napisał: > > > Tyz prawda... I ta opinia jest tez niestety otymistyczna. > > Widocznie tak masz, że nie jesteś optymistą Wlasnie ze jestem Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 16:59 mysiulek08 napisała: > brakiem homofobii ? i pochodnych, raczysz zartowac > Agree. Wiele jest dobrego w PL ale homophobia ma sie (niestety) bardzo dobrze And yes, doswiadczylam personalnie/bylam odbiorca bardzo jasnych disgusting comments wyglaszanych przez wyksztalconych i wydawaloby sie "good" people Aczkolwiek moze, moze ... jest to kwestia generacyjna - moze 20latki sa juz inne ... one can only hope, eh. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 19:34 bi_scotti napisała: > mysiulek08 napisała: > > > brakiem homofobii ? i pochodnych, raczysz zartowac > > > > Agree. Wiele jest dobrego w PL ale homophobia ma sie (niestety) bardzo dobrze : > / And yes, doswiadczylam personalnie/bylam odbiorca bardzo jasnych disgusting c > omments wyglaszanych przez wyksztalconych i wydawaloby sie "good" people Acz > kolwiek moze, moze ... jest to kwestia generacyjna - moze 20latki sa juz inne . > .. one can only hope, eh. Life. > No potwierdzam homofobia jest głównie u mężczyzn w średnim wieku plus. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 22:15 klaramara33 napisała: > bi_scotti napisała: > > > mysiulek08 napisała: > > > > > brakiem homofobii ? i pochodnych, raczysz zartowac > > > > > > No potwierdzam homofobia jest głównie u mężczyzn w średnim wieku plus. Homofobia jest w każdym kraju. U nas było o niej głośno w ostatnich latach bo rządził PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
komunia23 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 07:13 Już nie przesadzajmy z tą gościnnością 😅 kurczę, pozostańcie obiektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 03:24 Z wiekszoscia z tego co wymienilyscie sie zgadzam. Dopisze wolnosc. Dopiero w Usa ja zauwazylam i docenilam. Uwielbialam sie wloczyc i nigdy nie czulam sie ograniczona, ani zagrozona w PL. Chodzilismy po polach, lasach, opuszczonych siedliskach, fabrykach... Tutaj tez tego probowalam i szybko dostalam opieprz od wujka Mialam wtedy 18 lat i wogole nie moglam pojac dlaczego on mi zabrania sobie pospacerowac. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 10:16 Ale już pandemia ci się w Polsce nie podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 10:17 A gdzie w pandemii było fajnie? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 16:02 na poludniu Stanow i czerwonych states. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 21:49 srubokretka napisał: > na poludniu Stanow i czerwonych states. Tzn fajnie nie bylo ale i nie bylo wiekszych upierdliwosci. Do biur medycnych trzeba bylo miec maske ale ta dawali stojacy przed drzwiami. A lekarka w gabinecie mowila "Jak cie ta maska denerwuje to zdejm - mnie tez denerwuje al mnienie wolno" Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 16:04 > Ale już pandemia ci się w Polsce nie podobała. I nie zmienilam zdania. A tobie zamykanie lasow spodobalo sie? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 18:15 Jak mieszkalam w pn Kalifornii dzien w dzien lazilam na spacer z psem. Nie mialam wrazenie, ze jest jakos niebezpiecznie. Chyba to zalezy od dzielnicy Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 13:08 Chodzilo mi nie o dzielnice i o zagrozenie, tylko o wolnosc. W Usa jest prawdopodobienstwo, ze mnie zaaresztuja lub zastrzela jezeli pojade gdzies samochodem, zobacze cos ciekawego z daleka i postanowie sobie do tego powedrowac. Polacy, ktorzy tutaj pprzyjechali jako dzieci juz maja to wpojone. Taka karnosc, strach, jak za glebokiej komuny. W Pl tego nie bylo. Pamietam, jak tu bylam pierwszy raz. MIalam 18 lat. Pojechalam z kumplami na dyskoteke. Kolega sie skul i jechal samochodem. Namowilismy go , zeby sie przesiadl. Zatrzymalismy sie na parkingu kolo mall. Z dala od sklepow. Po 3min juz policja nas sprawdzala. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 14:25 Ano właśnie. Engin twierdzi że Polska to kraj policyjny, gdzie nie ma wolności. Tymczasem u nas nie ma tak, że jak przyjedziesz do jakiejś miejscowości czy miejsca i policjant czy miejscowy szeryf będzie cię wypytywać co tutaj robisz a ty musisz odpowiadać i musisz uważać żeby cię nie zastrzelił. Gdzie jest państwo policyjne? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 15:06 Mie najbardziej bawi bo robi zarzuty Polsce za to co on sobie wyobraża na jej temat nie przymujac do wiadomości ze jego wyobrażenia do rzeczywistości mają się jak pieść do nosa. Normalnie cud ze nie pisze o białych niedźwiedziach pod pałacem kultury w Warszawie i konnych zaprzęgach na ulicach . Przy tym sam sprawia wrażenie jakby zza oceanu tu zadne wieści nie docierały i nikt nic na temat zycia tam kompletnie nic nie wiedział. No i oczywiście wszyscy w Polsce marza tylko o tym by tam do niego dołączyć bo tu brud, smród i poróbstwo Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 16:49 Znam kilka, moze nawet kilkanascie osob 60+, ktorzy widza Pl i Usa podobnie jak engine8. Mnie akurat to ani nie dziwi, ani nie irytuje, bo chyba rozumiem ich sytuacje. Np mam znajomych, ktorzy maja jeden dom kolo mnie, a drugi w centalnej czesci kontynentu. Ten w miescie trzymaja, bo nie musza sprzedawac. Mieszkaja glownie w tym drugim. Maja ponad 7tys $ na miesiac. Jak im zasugerowalam, zeby ten w NY wynajeli to sie zapytali co oni maja zrobic z ta kasa (oczywiscie, ze powiedzialam, zeby mi dali ) I to jest pokolenie emigrntow, ktore nie studiowalo, ktore nie mialo internetu od malego. To sobie wyobraz co maja emigranci po studiiach, albo tubylcy. Moj sasiad (38lat) narzeka na walona kase na migrantow, bo jest na panstwowej posadzie i nie moze kupic investment property. Na podjezdzie ma 5 samochodow i superancka lodke w przystani. Sasiad z drugiej strony podonie. Taki sobie dziadek, a 4x w roku wakacje, lodz.... itd Jezeli engine jest otoczony takim towarzystwem, to co sie dziwic, ze tak widzi Polske? Jego sasiedzi pewnie jezdza bantleyami, a w Pl jeden ksiadz. Kolo mnie sa 2 domy nad samym oceanem( tzn o nich wiem, pewnie jest ich wiecej), ktorych wlasciciele nawet ich nie odwiedzja, tylko maja ekipe, ktora wpada 3x w roku, zeby posprzatac. Piekne, nowoczesne, ale opuszczone, bo od przybytku glowa nie boli (pewnie nawet nie pamietaja , ze je maja) W Pl nie poznalam ani jedengo czlowiek, ktory by mial az tak za duzo. Owszem standard zycia w PL jest bdb i sie wyrownuje ze standardami w krajach rozwinietych, ale jeszcze nie ma tego przepychu/marnotrastwa itd. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 16:59 Sąsiad na państwowej posadzie w wieku 38 lat ma 5 aut i własną łódkę? To ile na takiej posadzie ma na miesiąc na rękę? 5k$? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 17:36 Nie mam pojecia, ale napewno wiecej niz 5. Chyba, ze rodzice mu pomagaja. Nie wiem, za krotko ich znam , zeby sie zapytac. Napewno kupil je tez okazyjnie, nie z marszu od dealera, ale sa to tez amerykanskie samochody, ktore sporo spalaja. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 19:00 No ale na 5 dobrych aut to pewnie z 200K$ potrzebował, na łódkę kolejne 100k? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 19:17 bywalec.hoteli napisał: > No ale na 5 dobrych aut to pewnie z 200K$ potrzebował, na łódkę kolejne 100k? A gdzie to mozna kupic 5 dobrych aut za $200k? Ceny "dobrych" au zaczynaj sie o $100k A co to za lodka za $100k? www.yachtworld.com/yacht/2006-sea-ray-58-sedan-bridge-9124877/ A wiec na 5 dobrych aut i lodke to nalezy poswiecic ok $1M Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 20:13 Na cenach lodek sie nie znam. Wiem tyle, ze utrzymanie to problem i sporo$. Kupic mozna od bogatego kumpla za grosze, ktoremu sie znudzilo, albo kupuje sobie nowa. > Ceny "dobrych" au zaczynaj sie o $100k Przesadzasz. 80K, moim zdaniem. 100 placisz za niemieckie, koreanskie, angielskie. >A wiec na 5 dobrych aut i lodke to nalezy poswiecic ok $1M Tak, jezeli dzis idziesz na zakupy. On te samochody ma juz dobrych kilka lat. Najnowszy to chyba mustang lub cadilac (nie wiem co i za ile, bo sie nie zaglebalam, a na podjad mu nie bede wchodzic , zeby literkom sie przygladac ) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 21:33 srubokretka napisał: > Na cenach lodek sie nie znam. Wiem tyle, ze utrzymanie to problem i sporo$. Kup > ic mozna od bogatego kumpla za grosze, ktoremu sie znudzilo, albo kupuje sobie > nowa. > > > Ceny "dobrych" au zaczynaj sie o $100k > > Przesadzasz. 80K, moim zdaniem. 100 placisz za niemieckie, koreanskie, angiels > kie. > > >A wiec na 5 dobrych aut i lodke to nalezy poswiecic ok $1M > > Tak, jezeli dzis idziesz na zakupy. On te samochody ma juz dobrych kilka lat. N > ajnowszy to chyba mustang lub cadilac (nie wiem co i za ile, bo sie nie zagleba > lam, a na podjad mu nie bede wchodzic , zeby literkom sie przygladac ) Zgoda.. Lodka sie ludzie ciesza jak kupuja i jak sprzedaja.. poniewaz utrzymanie jest kosztowne i upierdliwe a korzysci najwieksz dla znajomych A to czy samochod "dobry" kosztuje $100k czy $80k to niewielka chyba roznica...? W sumie to istotne ze 38 letni czlowiek moze miec co chce. I pownien wlasnie w tym okresie zycia kiedy sie ma enrgie i dzieci. Emerytowi juz ani yacht ani Porsche nie za bardzo potrzebne. A moja definicja szczescia jest taka: - w jakim stopniu slelniaj sie nasze marzenia. A wiec wystarczy miec skromne marzenia i szczescie w zyciu gwarantowane. - Ja chyba do tych naleze. Na rogu ulicy spotkalem zebraka co mial kartke: "Glodny i bezdomny. Przyjme kazda prace (powyzej $200k na rok)" Wygorowane zas marzenia to repcepta na tragedie zyciowe Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 19:27 srubokretka napisał: > Znam kilka, moze nawet kilkanascie osob 60+, ktorzy widza Pl i Usa podobnie jak > engine8. Mnie akurat to ani nie dziwi, ani nie irytuje, bo chyba rozumiem ich > sytuacje. Np mam znajomych, ktorzy maja jeden dom kolo mnie, a drugi w centalne > j czesci kontynentu. Ten w miescie trzymaja, bo nie musza sprzedawac. Mieszkaja > glownie w tym drugim. Maja ponad 7tys $ na miesiac. Jak im zasugerowalam, zeby > ten w NY wynajeli to sie zapytali co oni maja zrobic z ta kasa (oczywiscie, ze > powiedzialam, zeby mi dali ) I to jest pokolenie emigrntow, ktore nie studi > owalo, ktore nie mialo internetu od malego. To sobie wyobraz co maja emigranci > po studiiach, albo tubylcy. Moj sasiad (38lat) narzeka na walona kase na migran > tow, bo jest na panstwowej posadzie i nie moze kupic investment property. Na po > djezdzie ma 5 samochodow i superancka lodke w przystani. Sasiad z drugiej stro > ny podonie. Taki sobie dziadek, a 4x w roku wakacje, lodz.... itd Jezeli engine > jest otoczony takim towarzystwem, to co sie dziwic, ze tak widzi Polske? Jego > sasiedzi pewnie jezdza bantleyami, a w Pl jeden ksiadz. > Kolo mnie sa 2 domy nad samym oceanem( tzn o nich wiem, pewnie jest ich wiece > j), ktorych wlasciciele nawet ich nie odwiedzja, tylko maja ekipe, ktora wpada > 3x w roku, zeby posprzatac. Piekne, nowoczesne, ale opuszczone, bo od przybytku > glowa nie boli (pewnie nawet nie pamietaja , ze je maja) W Pl nie poznalam ani > jedengo czlowiek, ktory by mial az tak za duzo. Owszem standard zycia w PL je > st bdb i sie wyrownuje ze standardami w krajach rozwinietych, ale jeszcze nie m > a tego przepychu/marnotrastwa itd. O widzisz. Ty sie znasz Jeden sasiad jezdzi Bentlayem.. sam bez kierowcy.....kto to widzial? Drugi - czarny zreszta ma BMW M3, Q7RS i Lamborgini Huricane Reszta - biedactwo na emeryturze to tylko Mercedesy, BMW i Tesle. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 19:56 Sporo mi się rozjaśnia z twojego podejścia i bardzo polskie ale spóźnione o jqkies 30 lat. Takie w stylu pokaz sie za wszelką cenę ze stac cie na więcej niż maja sqsiedzi, rodzina , znajomi i wogole. Mieć na pokaz a nie to realnie jest potrzebne i wygodne. Moja ciotka starej date miala taki wyskok gdy 30 lat temu mieliśmy 2 samochody niższej klasy ze powinniśmy je sprzedać i kupic cos " lepszego" by ludzie widzieli. Jakos nie potrafiła zrozumieć że tak jak czajnik jest od gotowania tak samochod jestbod dowiezienia mnie gdzieś, wygodnie, optymalnie a niebo " pokazywania sie" . W Polsce ten trynd juz mija nawet na prowincji, zostaje jeszcze vhyba tylko celebrytom. Po uj mi jakies dodatkowe domy, posiadłości, nawet gdy mnie stać gdy nie będę z tego korzystać? Żeby się pokazać? Wyrzucać kasę na ich utrzymanie? Swoje oddawałam dziecku by sobie mialo na dobry początek Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 20:57 babcia47 napisała: > od gotowania tak samochod jestbod dowiezienia mnie gdzieś, wygodnie, optymalnie > a niebo " pokazywania sie" . W Polsce ten trynd juz mija nawet na prowincji, z > ostaje jeszcze vhyba tylko celebrytom. Po uj mi jakies dodatkowe domy, posiadło > ści, nawet gdy mnie stać gdy nie będę z tego korzystać? Żeby się pokazać? Wyrzu > cać kasę na ich utrzymanie? Swoje oddawałam dziecku by sobie mialo na dobry poc > zątek Ten trend jest w Polsce jak najbardziej: ludzie którzy bardzo mało jeżdżą kupują duże suvy i elektryczne tesle żeby wyglądać. Tylko że wówczas wrzucają je w koszty i płacą raty leasingowe. Nie mam pojęcia czy i jak się to opłaca. Ale na pewno nie wrzucają 400 000 za auto na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 21:40 babcia47 napisała: > Sporo mi się rozjaśnia z twojego podejścia i bardzo polskie ale spóźnione o jqk > ies 30 lat. Takie w stylu pokaz sie za wszelką cenę ze stac cie na więcej niż m > aja sqsiedzi, rodzina , znajomi i wogole. Mieć na pokaz a nie to realnie jest p > otrzebne i wygodne. Moja ciotka starej date miala taki wyskok gdy 30 lat temu m > ieliśmy 2 samochody niższej klasy ze powinniśmy je sprzedać i kupic cos " lepsz > ego" by ludzie widzieli. Jakos nie potrafiła zrozumieć że tak jak czajnik jest > od gotowania tak samochod jestbod dowiezienia mnie gdzieś, wygodnie, optymalnie > a niebo " pokazywania sie" . W Polsce ten trynd juz mija nawet na prowincji, z > ostaje jeszcze vhyba tylko celebrytom. Po uj mi jakies dodatkowe domy, posiadło > ści, nawet gdy mnie stać gdy nie będę z tego korzystać? Żeby się pokazać? Wyrzu > cać kasę na ich utrzymanie? Swoje oddawałam dziecku by sobie mialo na dobry poc > zątek > Jak przyjechalme do USA to w glowe achodzilem dlacvzego ktos placi na Mercedesa $50k kiedy moze miec Toyote Camry za polowe tego.. No i z punktu logi to racja ale auto to nie tylko logika ale i emocje. I jezdziem toyota camry ale kiedy mi zaczelo "zbywac" to pomyslem sobie - dlaczego nie miec Mercedesa? Moze on nie 2x lepszy ale nawet jak 20% to warto LOL I to nie wazne co ma sasiad - to ja chciakem miec. tu bardzo trudno komus zaimponowac tyl ile mamy wiec nawet nie probuje. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Mnie 2 domy nie sa potrzebne ale dlaczego mialbym ieszkac w srodku mista kiedy mge z dal od zgielku i blisko oceanu? Wiec moge miec jeden ale tam gdzie chce. A domow sie tu nie kupuje na cale zycie wiec jak mi sie znudzi to sprzedam i kupie gdzies indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 23:00 > jak mi sie znudzi to sprzedam i kupie gdzies indziej. Ciekawe, czy jest jeszcze gdzies na tej planecie podobne miejsce. Te tutejsze przeprowadzki to niesamowite zjawisko. Duzo razy patrzylam na dom i nie moglam sie nadziwic, ze ludzie go sprzedaja ( w srodku pieknego ogrodu botanicznego-prywatnego, z basenem, silownia, kinem, sala gimnastyczna, sciany we freskach itd) . Do tego brak remontowania=dbania. Zniszczy sie to go wymienie. Podobno srednio Amerykanie mieszkaja w domu 7 lat. To dopiero koczowniczy tryb zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 23:09 Ale też brak zapuszczenia korzeni. Bo korzenie to nie sam dom i ogród, ale też rodzina, przyjaciele, znajomi. A jak Amerykanin idzie na studia to często tysiące km od domu Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Co jest dobrego w Polsce 06.06.24, 00:39 Szkoda, że w moim mieście jest odwrotnie. Ludzie mieszkają latami, rynek nieruchomości tragiczny! Człowiek chciałby coś lepszego kupić i od 3 lat lipa. Ostatnio pojawił fajny dom, nic bym w nim już nie zmieniala, (mam dość remontów i chcę mieć w koncu property, w ktorym palcem nie muszę kiwnąć) to poszedł za ponad 600tys above asking price. Ktoś był zdesperowany, żeby go mieć na wyłączność. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Co jest dobrego w Polsce 06.06.24, 01:17 >Ludzie mieszkają latami,...od 3 lat lipa. Ludzie sprzedawali i kupowali jakby ich ktos batem gonil przez ostatnie 10 lat, wiec teraz czas na spokoj/stagnacje. Malo kto sie chce ruszyc z domu, ktory stosunkowo niedawno kupil za gotowke lub na smiesznie niski %. Na ruch trzeba bedzie jeszcze kilka lat poczekac, a jak rozbuchaja wojne w Europe to trzea bedzie sie budowac, nie liczyc na gotowca. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 06.06.24, 01:26 1maja1 napisała: > Szkoda, że w moim mieście jest odwrotnie. Ludzie mieszkają latami, > rynek nieruchomości tragiczny! Człowiek chciałby coś lepszego kupić i od 3 lat > lipa. > Ostatnio pojawił fajny dom, nic bym w nim już nie zmieniala, (mam dość remontów > i chcę mieć w koncu property, w ktorym palcem nie muszę kiwnąć) to poszedł za > ponad 600tys above asking price. > Ktoś był zdesperowany, żeby go mieć na wyłączność. Ktos po porstu zaplacil "market price" A definicja mrket price jest ze to jest "cena ktora kupujacy zaoferowal a sprzedajcy zaakceptowal" Jesli ktos chce albo musi mieszkac w danym miejscu to zplaci. Albo jesli ceny rosna szybko. Niemiec kupil dwa domu na naszej ulicy jakies 5 lat temu i caly cazac staly puste...Nie wiem dlaczego nie wynaja bo wynajmuja sie po ok $6k/mies Kupil za niecaly milon kazdy. Cena sie w tym czasie podwoila i widze ze jeden wystawiony na sprzedaz. Zwinie ok melona. Bo przy kupnie domu najwazniesze 3 rzeczy to 1. Lokacja 2. Lokacja 3.Lokacja. Jako ze Wszytko mozna w domu zmienic poza lokacja. Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Co jest dobrego w Polsce 06.06.24, 01:56 Oj tak, ten dom jest w jednej z najlepszych lokalizacji w miescie i tam domy pojawiają się niezmiernie rzadko! Lucky people! My jak tu wylądowaliśmy te niecałe 3 lata temu byliśmy kompletnie niedoinformowani jak się sprawy mają na amerykańskim rynku nieruchomości, nie mieliśmy pojęcia o tych wysokich bidach najlepszych domow, a jak już w końcu mniej więcej ogarnęliśmy sytuację, to z przed nosa ktoś nam sprzątnął w ostatniej chwili wymarzony dom, w pięknym mieście i lokalizacji jak rodem z filmu amerykańskiego. Do tej pory się po tym tak do końca nie pozbieraliśmy, ale to była lekcja życia I guess. Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Co jest dobrego w Polsce 05.06.24, 19:50 engine8t napisał: > Jak przyjechalme do USA to w glowe achodzilem dlacvzego ktos placi na Mercedesa > $50k kiedy moze miec Toyote Camry za polowe tego.. No i z punktu logi to racj > a ale auto to nie tylko logika ale i emocje. > I jezdziem toyota camry ale kiedy mi zaczelo "zbywac" to pomyslem sobie - dlac > zego nie miec Mercedesa? Moze on nie 2x lepszy ale nawet jak 20% to warto LOL > I to nie wazne co ma sasiad - to ja chciakem miec. tu bardzo trudno komus zaimp > onowac tyl ile mamy wiec nawet nie probuje. > Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. > Mnie 2 domy nie sa potrzebne ale dlaczego mialbym ieszkac w srodku mista kiedy > mge z dal od zgielku i blisko oceanu? Wiec moge miec jeden ale tam gdzie chce. > A domow sie tu nie kupuje na cale zycie wiec jak mi sie znudzi to sprzedam i ku > pie gdzies indziej. To moj mąż jest taki jak Ty Engine. My krótko jestesmy w Stanach i w czasie pandemii trudno było kupić auto, udało się mężowi kupić Camry, z ogromnym przebiegiem, ale auto nie do zdarcia. Trochę go korci, żeby kupić sobie jakieś luksusowe, stać go od ręki na takie za 100 tyś, ale po co? Tutaj jeżdżą takimi furami, ale większość to na kredyt, trzeba się pokazać, ze mnie niby stać. Jak maz placil gotówką za camry, to dealer prawie pukał się w czoło, czemu mąż skoro ma tyle gotówki, nie weźmie auta za 60 tys np. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 05.06.24, 20:04 1maja1 napisała: > To moj mąż jest taki jak Ty Engine. My krótko jestesmy w Stanach i w czasie pan > demii trudno było kupić auto, udało się mężowi kupić Camry, z ogromnym przebieg > iem, ale auto nie do zdarcia. Trochę go korci, żeby kupić sobie jakieś luksusow > e, stać go od ręki na takie za 100 tyś, ale po co? Tutaj jeżdżą takimi furami, > ale większość to na kredyt, trzeba się pokazać, ze mnie niby stać. Jak maz plac > il gotówką za camry, to dealer prawie pukał się w czoło, czemu mąż skoro ma tyl > e gotówki, nie weźmie auta za 60 tys np. Taka jest Ameryka. Ludzie kupuja auta ponad swojemozliwosci a na ubezpieczenie medyczne skapia. A potem placz i argumenty dla naszych rodakow jak to zle w ameryce. Powiedz mezowi niech sobie teraz kupi Porsche... Z samochodami jak z dziecmi. Sensu to moze nie ma ale radosci duzo i to trzeba miec jak sie jest mlodym . I sportowe auto trzeba miec. A miec go nalezy zanim sie dzieci urodza bo potem one zjadaja wszelkie nadwyzki finasowe. Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Co jest dobrego w Polsce 05.06.24, 20:16 Kupil sobie 3 zabytkowe bmw, jedno juz czeka na nas w Polsce, tylko sporo pali takie cholerstwo! Oj chcialby Porshe! Najlepiej właśnie takiego starocia😅 A dzieci już są od dawna Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 05.06.24, 20:55 1maja1 napisała: > Kupil sobie 3 zabytkowe bmw, jedno juz czeka na nas w Polsce, tylko sporo pali > takie cholerstwo! > Oj chcialby Porshe! Najlepiej właśnie takiego starocia😅 > A dzieci już są od dawna Jesli ci wogole do glowy przychodzi ile auto pali tzn to nie jest auto dla ciebie. Sasiad wlasnie skonczyl "picowanie" Porsche 911 chyba z 1982 roku.. Wyszlo mu "cudenko". Czerwone, ryczacy wydech, w gaznik strela jak przystoi etc.... Ale jezdzi nim ostroznie oraz powoli i tylko w weekendy wzdloz oceanu A ja mslalem ze on pierwsze co zrobi to wezmie to na tor wyscigowy.... LOL Ale to jest wlasnie powod dla ktorego nalezy sportowe auto kupowac kiedy sie jest mlodym a on stary i nie w glowie mu juz sciganie sie i adrenalina. LOL Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Co jest dobrego w Polsce 05.06.24, 21:24 No właśnie dla mnie to auto nie jest, On go kupil pod moją nieobecność, mi sie takie auta nie podobają, no ale cóż, uparł się. Jeździł rzadko, bo nie bylo okazji, a w Polsce to już w ogóle będzie użytkowany wyłącznie latem. Ja jeżdżę hybryda. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 05.06.24, 23:42 1maja1 napisała: > No właśnie dla mnie to auto nie jest, > On go kupil pod moją nieobecność, mi sie takie auta nie podobają, no ale cóż, u > parł się. Jeździł rzadko, bo nie bylo okazji, a w Polsce to już w ogóle będzie > użytkowany wyłącznie latem. > Ja jeżdżę hybryda. A po jaka cholere wy byscie chcieli do Polski wracac? Zle tu wam czy wychowani w socjalizmie sobie nie mozecie poradzic bez opieki rzadowej? Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Co jest dobrego w Polsce 05.06.24, 23:58 Engine, daj spokój. Żadnej opieki nie potrzebujemy, jesteśmy ustawieni hehehe. True, mąż zarabia top money tutaj, chlopak jest wybitny, firmy się o niego bija, ale my się tu na dłuższą metę nie widzimy. Na razie plan jest taki, że dzieci kończą tu high school i powrot do Europy. Zieloną karte mamy, więc jakby co to zawsze możemy wrócić 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 06.06.24, 00:23 1maja1 napisała: > Engine, daj spokój. Żadnej opieki nie potrzebujemy, jesteśmy ustawieni hehehe. > True, mąż zarabia top money tutaj, chlopak jest wybitny, firmy się o niego bija > , ale my się tu na dłuższą metę nie widzimy. > Na razie plan jest taki, że dzieci kończą tu high school i powrot do Europy. Zi > eloną karte mamy, więc jakby co to zawsze możemy wrócić 😀 Mozecie worcic jak sie bedziecie tu pojawic nie rzadziej niz co rok. Znam takich co wrocili i po roku byli tu z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Co jest dobrego w Polsce 06.06.24, 00:59 Tak, już się dowiadywaliśmy. Wydaje mi się to dość problematyczne, ale nie będę się martwić na zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 23:42 To nie jest takie proste tutaj. Jak wyjezdzasz ta wypasiona fura, to okazuje sie , ze facet obok ma ich fięfnascie. Jak masz juz tych fięfnascie i wyruszasz na szpan, to okazuje sie, ze ELon fabryke buduje, zeby sobie kilkadziesiat dziennie wyprodukowac. To taki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 23:42 to bylo do babci47 >Takie w stylu pokaz sie za wszelką cenę ze stac cie na więcej niż maja sqsiedzi, Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 20:25 > O widzisz. Ty sie znasz Poprostu widze co sie tutaj dzieje. Ludzie od 2012 tutaj wymieniaja samochody na luksusowe. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 20:35 Po co? W USA jezeli ktos przemieszcza się na długie odległości moze to ma sens gdy napotyka na warunki ekstremalne, sp3dza kółka dni w drodze i musi zadbać o bezpieczeństwo. W Polsce ludzie wrwcz wyzbywają się samochodów gdy poprawia się komunikacja zbiorowa i nie muszą używać samochodów do dalszych podróży. Zreszta jakie dalsze w Polsce? A na dalsze odległości i tak wygodniej samolotem, samochod gdy niezbedny mozna wynająć na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 21:16 Nie wiem dlaczego. Kazdy ma swoje powody. Napewno niskie oprocentowanie bylo przyczyna masowego wymieniania samochodow na lepsze. Wiele osob kupilo, bo poprostu ich stac i skoro juz wszytko maja, to dlaczego nie lepszy samochod. Dlaczego moj sasiad ma ich 5? Tym najwygodniejszym jezdzi zona, sportowym on , bo uwielbia, 3 jezdzi do pracy, 4 po wieksze zakupy, 5 jest zabytkowy. Ten chyba go najawiecej kosztuje, bo czesto w nim dlubie. Drugi sasiad ma tez duzo samochodow. Chyba z 6, pietrowo poustawianych w garazu. Moze nimi handluje, nie wiem. Rzadko nimi wyjezdza. Ma tez takie "na codzien". Moze to inwestycja, a cholera ich wie. Pierwszy facet, ktorego poznalam, ktory mial bzika na punkcie samochodow, zarabial z pol miliona rocznie i podejrzewam, ze nie mial co z kasa robic. My wymienilismy, poniewaz: nie chemy wdychac spalin w rozklekotanym samochodzie. Lubie wyciszone i miekkie samochody. Nowe sa zdecydowanie!! bezpieczniejsze. Sa jeszcze inne plusy: ogrzewana kierownica, chlodzone siedzenia, lepszy lakier, oszczednnosc paliwa, przyjemniejsze w dotyku materialy, ktore nie smierdza itd. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 21:44 babcia47 napisała: > Po co? W USA jezeli ktos przemieszcza się na długie odległości moze to ma sens > gdy napotyka na warunki ekstremalne, sp3dza kółka dni w drodze i musi zadbać o > bezpieczeństwo. W Polsce ludzie wrwcz wyzbywają się samochodów gdy poprawia się > komunikacja zbiorowa i nie muszą używać samochodów do dalszych podróży. Zreszt > a jakie dalsze w Polsce? A na dalsze odległości i tak wygodniej samolotem, samo > chod gdy niezbedny mozna wynająć na miejscu. > Wymienja z 2 powodow: - bo moga - bo to dla nich ma sens. Dla innych nie musi Logika to jedno a wygody to drugie. Mnie wystarczylby jeden samchod. Bo w 99% jeden zawsze jest w garazu a w razie koniecznosci to jest Uber i wynajem... Ale ja tam wole miec "swoj" zeby mi zona lusterka wstecznego nie przestawiala i nie zostwaila pilniczkow do paznokci czy kremow w srodku LOL Takie zboczenie kiedy nie za bardzo wiadomo co z kasa zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 20:58 engine8t napisał: > O widzisz. Ty sie znasz > Jeden sasiad jezdzi Bentlayem.. sam bez kierowcy.....kto to widzial? > Drugi - czarny zreszta ma BMW M3, Q7RS i Lamborgini Huricane > Reszta - biedactwo na emeryturze to tylko Mercedesy, BMW i Tesle. A ty bidoku tylko 15 czy 20 letnie BMW i coś mniejszego ale też starego dla żony. Nie wstyd ci przed sąsiadami? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 21:46 bywalec.hoteli napisał: > engine8t napisał: > > > > O widzisz. Ty sie znasz > > Jeden sasiad jezdzi Bentlayem.. sam bez kierowcy.....kto to widzial? > > Drugi - czarny zreszta ma BMW M3, Q7RS i Lamborgini Huricane > > Reszta - biedactwo na emeryturze to tylko Mercedesy, BMW i Tesle. > > > A ty bidoku tylko 15 czy 20 letnie BMW i coś mniejszego ale też starego dla żon > y. Nie wstyd ci przed sąsiadami? Juz mi nie wstyd. LOL Teraz juz nikt nie podejrzewa ze mam stare auta bo mnie nie stac tylko co najwyzej ze sknera stara sie zrobila ze mnie Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co jest dobrego w Polsce 04.06.24, 00:00 engine8t napisał: > Juz mi nie wstyd. LOL > Teraz juz nikt nie podejrzewa ze mam stare auta bo mnie nie stac tylko co najwy > zej ze sknera stara sie zrobila ze mnie A bo zrobiła A powiedz Engin: Ty nauczyłeś chociaż syna mówić po polsku? Bo princeska o to zadbała. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 04.06.24, 00:24 bywalec.hoteli napisał: > engine8t napisał: > > > Juz mi nie wstyd. LOL > > Teraz juz nikt nie podejrzewa ze mam stare auta bo mnie nie stac tylko co > najwy > > zej ze sknera stara sie zrobila ze mnie > > A bo zrobiła > > A powiedz Engin: Ty nauczyłeś chociaż syna mówić po polsku? Bo princeska o to z > adbała. Syn mowi po polsku swobodnie i bez wiekszych bledow oraz niewielkim akcentem. Z nami -jak jestesmy bez reszty jego rodziny ktora nie rozzumie to rozmawiamy tylko po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co jest dobrego w Polsce 04.06.24, 07:19 To chociaż to mówienie po polsku ci sie Engin chwali. Mam nadzieję że wśród swoich kolegów w Ameryce nie psioczysz na Polskę tylko tutaj się tak z nami droczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 04.06.24, 18:59 bywalec.hoteli napisał: > To chociaż to mówienie po polsku ci sie Engin chwali. > Mam nadzieję że wśród swoich kolegów w Ameryce nie psioczysz na Polskę tylko tu > taj się tak z nami droczysz. Masz dobra nadzieje.. I ja na Polske nie psiocze a jedynie uswiadamiam niektororym ze Ameryka - z wyjatkiem socjalizmu i rzeczy z tym zwiazanych , niestety nie jest w tyle za Polska. W Polsce jest duzo rzeczy dobrych ale to sa dobra i "dobrocie" lokalne a Polska pomimo postepow to ciagle kraj "na dorobku" no i pewnych spraw zwiazanych z lokalizacja, polityka i systemem nie da sie zmienic przynajmniej w krotkim czasie. Wiec dla lepszego samopoczucia najlepiej psiczyc na USA bo jest inne a wiec gorsze. O np kilka lat temu przyzjechal tu mloda para z Polski co wygrali "green card" na loterii. Wasze pokolenie, bez chyba wyzszego wyksztalecenia, pracuja na jakchs tam srednich poziomach i sobie chyba niezle radza.. I sa to tacy dosc typowi Polacy - narzkajacy na wszytkich i na wszystko. Narzekaja, ale nie wracja. Nawe za robienie dzieci sie wzieli. www.youtube.com/@californijczycy I sa jeszcze inni - podobnie, Ci mniej chyba narzekaja a jesli to chyba dla klikow bo Polacy nielubia czytac o sukcesach a chetnie czytaj o negatywnych rzeczach. A ze mieszkja w samy centrum LA i wszytkiego z tym zwiazanego to mieliby mase powodow do nrzekania. www.youtube.com/@californijka Jedni i drudzy to chyba tzw srednia klasa i widac ze jakos sobie radza obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 19:20 bywalec.hoteli napisał: > Ano właśnie. Engin twierdzi że Polska to kraj policyjny, gdzie nie ma wolności. > > Tymczasem u nas nie ma tak, że jak przyjedziesz do jakiejś miejscowości czy mie > jsca i policjant czy miejscowy szeryf będzie cię wypytywać co tutaj robisz a ty > musisz odpowiadać i musisz uważać żeby cię nie zastrzelił. > > Gdzie jest państwo policyjne? Na drugi dzien po przyjezdzie, przed domem rodziny zatrzymal sie samochod policyjny i chlopcy pszyszli zapytac kto to jezdzi tym autem z"obcymi" blachami.. no ktos we wsi doniosl ze pokazalo sie "podejrzane" auto Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 19:36 srubokretka napisał: > Z wiekszoscia z tego co wymienilyscie sie zgadzam. > Dopisze wolnosc. Dopiero w Usa ja zauwazylam i docenilam. Uwielbialam sie wlocz > yc i nigdy nie czulam sie ograniczona, ani zagrozona w PL. Chodzilismy po polac > h, lasach, opuszczonych siedliskach, fabrykach... Tutaj tez tego probowalam i s > zybko dostalam opieprz od wujka Mialam wtedy 18 lat i wogole nie moglam poja > c dlaczego on mi zabrania sobie pospacerowac. To mojej znajomej dzieci nie chciały wracać do USA swojego kraju zamieszkania bo tam nie mogą wychodzić poza teren domu , natomiast w Polsce się nadchodziły. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 13:31 moj syn tez tak mial. On zdecydowanie wolalby byc w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 19:21 srubokretka napisał: > moj syn tez tak mial. On zdecydowanie wolalby byc w PL. O ja tez Az do mamentu kiedy nie wyjechalem do USA Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 19:36 A w którym roku wyjeżdżałeś do USA? Zawsze się zastanawiam czytając Twoje wpisy, pełne nawet nie niechęci ale, czy ja wiem, wręcz złości do Polski, czy coś złego Cię w tej Polsce spotkało? Mógłbyś pisać o różnych rzeczach, sama z chęcią bym poczytała o Twoich doświadczeniach z Japonii (pamiętam, że pisałeś, że bywałeś biznesowo) albo o początkach w USA, ale u Ciebie jest ciągle tylko ta zła niedoskonała Polska i niedorobieni Polacy, którzy Amerykanom do pięt nie dorastają. To się aż rzuca w oczy. Zazwyczaj emigranci z czasem stają się bardziej nostalgiczni wobec dawnej ojczyzny, zawsze są jakieś miłe rzeczy, które się wspomina, sanki na Plantach, ciasto babci etc ale nie u Ciebie. No i się zastanawiam, skąd to się bierze? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 19:48 Bo są dwa typy emigrantów - jedni się robią nieco sentymentalni, właśnie to ciasto babci, te sanki, ta ruda Kasia z czwartej ławki pod oknem itd, a drudzy, tak jak Princessa czy powyższy - wręcz przeciwnie, zapiekają się w swoim byciu "świętszym od papieża", bardziej amerykańskim niż rdzennie Amerykanie i muszą bo się uduszą udowadniać zawsze, jak to ich "nowa ojczyzna" we wszystkim zawsze jest lepsza. Dla mnie to świadczy o jakich ogromnych brakach, ale w sumie nie mój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 20:12 No nie wiem, ja też jestem emigrantką (tyle, że blisko, wewnątrz EU) i nie pasuję nigdzie. Choć pewnie bardziej pierwsza kategoria - nauczyłam się cenić rzeczy, których nie widziałam mieszkając w Polsce. Z drugiej strony, rzeczy które mi zawsze przeszkadzały nadal mi przeszkadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 20:16 A nie, bo jest jeszcze trzeci typ, najnormalniejszy. Który po prostu uznaje, że los, praca, cokolwiek sprawiło, że urodziwszy się w Polsce mieszka w Hiszpanii/Niemczech/Irlandii/Gdziekolwiek i po prostu traktuje to jako coś zwyczajnego. Czyli nie gloryfikując - nie czuje potrzeby plucia, ani na starą ani na nową ojczyznę. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 20:45 Wiem, że jest ten trzeci typ i tych pewnie najwięcej. Tylko że ja wymieniłem tu typy patologiczne a taki normalny do patologii się nie zalicza. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 20:51 Bywalec, a ty ogarniasz drzewko? Bo ja nie tobie odpisywałam, a Taje... Z tym, że masz rację, ten trzeci typ jest najczęściej spotykany (i na szczęście!). Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 21:00 Kocynder ja wątek czytam od najnowszych a nie w drzewku, myślałem że pijesz do mojej wypowiedzi o dwóch typach. Ale tamta wypowiedź w sumie podobna do mojej 😂 z tego powodu 🍻 Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 21:07 Długie wątki, faktycznie, wygodniej od najnowszego czytać, ale wówczas bywa, że coś się "pomiesza" i podepnie nie tak. I obyśmy tylko takie problemy w życiu mięli! Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 21:23 kocynder napisała: > Bo są dwa typy emigrantów - jedni się robią nieco sentymentalni, właśnie to cia > sto babci, te sanki, ta ruda Kasia z czwartej ławki pod oknem itd, a drudzy, ta > k jak Princessa czy powyższy - wręcz przeciwnie, zapiekają się w swoim byciu "ś > więtszym od papieża", bardziej amerykańskim niż rdzennie Amerykanie i muszą bo > się uduszą udowadniać zawsze, jak to ich "nowa ojczyzna" we wszystkim zawsze je > st lepsza. Dla mnie to świadczy o jakich ogromnych brakach, ale w sumie nie mój > problem. > Kto to sa ci rdzenni amerykanie? Indianie? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 19:51 taje napisała: > A w którym roku wyjeżdżałeś do USA? Zawsze się zastanawiam czytając Twoje wpisy > , pełne nawet nie niechęci ale, czy ja wiem, wręcz złości do Polski, czy coś zł > ego Cię w tej Polsce spotkało? Mógłbyś pisać o różnych rzeczach, sama z chęcią > bym poczytała o Twoich doświadczeniach z Japonii (pamiętam, że pisałeś, że byw > ałeś biznesowo) albo o początkach w USA, ale u Ciebie jest ciągle tylko ta zła > niedoskonała Polska i niedorobieni Polacy, którzy Amerykanom do pięt nie dorast > ają. To się aż rzuca w oczy. Zazwyczaj emigranci z czasem stają się bardziej no > stalgiczni wobec dawnej ojczyzny, zawsze są jakieś miłe rzeczy, które się wspom > ina, sanki na Plantach, ciasto babci etc ale nie u Ciebie. No i się zastanawiam > , skąd to się bierze? > To jest syndrom neofity Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 21:20 taje napisała: > A w którym roku wyjeżdżałeś do USA? Zawsze się zastanawiam czytając Twoje wpisy > , pełne nawet nie niechęci ale, czy ja wiem, wręcz złości do Polski, czy coś zł > ego Cię w tej Polsce spotkało? Mógłbyś pisać o różnych rzeczach, sama z chęcią > bym poczytała o Twoich doświadczeniach z Japonii (pamiętam, że pisałeś, że byw > ałeś biznesowo) albo o początkach w USA, ale u Ciebie jest ciągle tylko ta zła > niedoskonała Polska i niedorobieni Polacy, którzy Amerykanom do pięt nie dorast > ają. To się aż rzuca w oczy. Zazwyczaj emigranci z czasem stają się bardziej no > stalgiczni wobec dawnej ojczyzny, zawsze są jakieś miłe rzeczy, które się wspom > ina, sanki na Plantach, ciasto babci etc ale nie u Ciebie. No i się zastanawiam > , skąd to się bierze? > Bierze sie to glownie stad ze ja wyjecham na stale i zaadoptowalem ten kraj jako moj kraj.. Nie wyjechalismy aby sie to dorobic i wrocic ale aby to pozostac. A nastwienie to najwzniesza sprawa. Tu nie bylismy tymczasowo i na wszytko spogladalismy dlugoterminowo. A ze sytuacja w Polsce sie zminila i wszytko co laczylo a dawnym krajem - ktory obecnie nie istnieje, sie rozluznilo i wyglaslo. Polska sie bardzo zmienila i to na tyle ze tej z ktorej wyjechalismy dawno nie ma i nigdy niczego do tego okresu nie porownuje. Ale znam ten okres chyba nie gorzej niz wiekszsc tupiszacych ktorzy sie chyba jeszcze nie urodzili w latach 80-tych wiec wiedz mniej. Ale ludzie i charktery i uklady i system socjalistyczny ciagle jest i niewiele sie zmienil. Zmienl sie oczywscie ale ciagle nie na tyle by sie go nie wyczuwalo na kazdym kroku. I m in dlatego porownujac oba kraje i zycie w obu moge podsumwac ze to tu zyje sie moze mniej luksusowo (z wyboru) ale o wiele latwiej. Tak, za wszytko tu sie placi - i bardzo jestesmy z tego powodu zadowoleni poniewaz mamy czym placic i sami decydujemy za co chcemy a za co nie. A w Polsce i Europie zycie jest "lepsze" jedyne dlatych co sobie tutaj nie potrafia poradzic albo sa zwolennikami socjalizmu tzn ze chcemy aby panstwo za nas decydowalo co jest dl nas dobre a co nie i chetnie za to oddamy im duza czesc swoich pieniedzy. Nie moge tez zrozumiec fantycznego podejscia do przepsow i karania za nieprzestrzeganie. U nas tez jest mas przepisow i zakazow i nakazow ale interpretacja jest inna. Np na autostradzie nie daje mandat kazdemu kto przekracza ograniczenie (narzucone przez rzad wg wlasnego widzimisie?) i wsedzie sa kamery czy nawet obecnie pomiary odcinkowe ale mandat dostaj ci co powoduja zargorozenie ruchu drogowym. U was to tresuta i "bicie" na kzdym kroku. A tu cesciej Policja nwet mowi ze nie egzekwuje niektorych zakazow poniewaz sa durne. I nie ma czegos takiego ze jak jest wypadek to na pewno byla czyjas wina i zawsze ktos musi dostac mandat.. A mnie nigdy w pracy nie brakowalo czasu wolnego na wlasne potrzeby czy uropy, www.zippia.com/advice/unlimited-vacation-policy/ Wolne i przywileje z powodu urodzenia dziecka moze nie "gwarantuja" rocznego urlopu ale jakos nasi bez niczyje pomocy tak sobie zorganizowali ze przez rok przynajmnije jedno bylo z dzieckiem. A ludzie naprawde biedni ktorych nie stac na wykupienie ubepieczen prywatnych (lacvznie z nielgalnymi) maja darmowe rzadowe ubezpieczenie Tylko ze ono jest na podobnym poziomie jak w Polsce NFZ i dlatego nikt nie jest z tego zadowolny. A USA jest na tyle duze i zroznicowane ze mozna sobe zawsze znalezc miejsce dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 22:40 Przyznaj się, że jak przyjeżdżałeś do Polski w latach 80-tych to z 10 dolarami byłeś królem życia, a teraz jak przyjeżdżasz to najwyżej na bimber cię stać i tu cię boli. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 04.06.24, 00:11 moni_485 napisała: > Przyznaj się, że jak przyjeżdżałeś do Polski w latach 80-tych to z 10 dolarami > byłeś królem życia, a teraz jak przyjeżdżasz to najwyżej na bimber cię stać i t > u cię boli. Nie przyjezdzalem do Polski w latach 80-tych. Wtedy rodzina nas odwiedzala. Pierwsza wizyta byla pare lat po transformacji. Pmietam tylko ze po przekrceniu granicy poszedlem do kantora i chyba za $100 dostalem ponad milion zlotych. To byl moj pierwszy milion w zyciu Pod reastaracja zaraz sie znalaz mlody co to zaoferowal ochrone auta bo inaczej to ukrada albo podrapia a na kazdym skrzyzowaniu ktos mi szyby myl. Przyjechalme do Wroclawi i znalazlem parking "strzezony". Goscia w budce pytam czy tu bezpiecznzie a on ze nie bo przwie co noc kradna ale jak chce to moge za oplata dostac "pilnowane" miejsce kolo jego budki i tu jest bezpiecznie... Coz bylo robic.. czlowiek ani pisnal....i placil. LOL A potem w sklepach jak przychodzilo placic to dawalem rulon banknotow i mowilem - "bierzcie ile sie nalezy bo ja sie za cholere w tym nie polapie. " A pozniej z roku na rok bylo troszke lepiej. A obecnie ciagle stac mnie na wszytko poniewaz jak tu jest tak jest i pomimo ze Polska posunela sie do przodu to ja sie "posuwalem do przodu" troche szybciej. Co sie zmienilo to to ze obecnie nie boje sie zostawic auta na parkingu niestrzezonym , ze nie trudno znalezc hotele i restauracje dobrej jakosci (hotel za 600 zl to pikus bo tyle kosztuje u nas srednio tani hotel, a kolacja po 200-300 pln na osobe to tyle sie wydaje u nas za taka co chodzimy bo u nas wprawdzei dani ew karcie tansze ale do jedzenia dodaje sie podatek i napiwek ) , ze drogi sie poprawily. Ale aparaty na kadym rogu i policja z lizakami za krzakami wkur... Poza autostradami jazda po waskich drogach (bo ciagle autostrad mslo i sa waskie a do tego platne - ok stac mnie ale tu sie nie placi i to wkur bo podatki drogowe juz sa wpaliwie przeciez ) to masakra. Ludzie jezdza jak samobojcy a jak sie pojdzie do restaracji to nie wiadomo komu to na kim powinno zalezec. Ale generalnie to podobnie jak wtedy tak i teraz jedziemy z wyladowanymi walizkami a wracamy z pustymi- jedna w drugiej bo nie ma co kupowac cego by tutaj nie mozna bylo taniej. I jedynie przywozimy prezenty od rodziny. No bo co mozna przywiezc z Polski co by nam bylo potrzebne czy nawet przydatne? Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Co jest dobrego w Polsce 04.06.24, 07:13 engine8t napisał: > W USA też policja mandaty wlepia za przekroczenie prędkości. Nawet na drogach na pustyni masz znaki dot. ograniczenia prędkości z informacją, że zwierzątka tutaj mieszkają (płazy) a ty jesteś tylko gościem. Fajne to jest. Nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Co jest dobrego w Polsce 04.06.24, 19:59 moni_485 napisała: > engine8t napisał: > > > > > > W USA też policja mandaty wlepia za przekroczenie prędkości. Nawet na drogach n > a pustyni masz znaki dot. ograniczenia prędkości z informacją, że zwierzątka tu > taj mieszkają (płazy) a ty jesteś tylko gościem. Fajne to jest. Nie powiem. > Alez oczywoscie ze dostajemy mandaty - i to slone, za przekraczanie predkosci. Ale: - nie wolno zatrzymywac "do kontroli". Zatrzymanie rpzez policjanta to to samo co tymczssowe zatrzymanie czy aresztowanie i musi byc ku temu powod. Dlatego wszyscy wieza ze auto jadace w 100% zgodnie z prpeisami i malo warte to w 99% nielegalny meksykanin bez prawa jazdy. Bo nie ma powodowd aby go zatrzyzmac a jesli juz to za brak prawa jazdy zabieraja auto. - predkosc w miastach nie jest arbirtralna ale ustalan na podstawie pomiarow. Zasada jest ze 85% ludzi jezdzi "dobrze" a 15% przekracza rozsadne limity i tych nalezy lapac. Tak ze w moim miescie wiekszsc drog ma ograniczenie 80km/h - policja nie "czycha" tam gdzieludzi przekraczja przepisy ale tam gdzi sa wypadki. Tak ze sa skrzywoania gdzie wszyscy wiedz ze ludzi masow przejzdzja na czerownych (matki odwozace dzieci do szkoly) ale policji tam nie ma bo nie ma wypadkow bo wszyscy wiedza za na zielonym sie liczy do 3 zanim sie przejedzie. - "antyradary" sa legalne... Oni nas moga mierzyc a my wiedziec ze nas mierza. Nie wolno ich zaklocac ale "sluchanie" jest legalne. - Wszelkie pulapki sa nielegalne (kamery, auto pomiary, rejony gdzie nie ma znakow ze mierz predkosc radarem etc) - teoretycznie policjant nie moze karac tykomierzac. Musi potrfic ocenic towja predkosc wzrokowo a jedynie radarem potwierdzic - aby nie bylo niedomowien ze a kto wie czy to ciebiemierzyl. Policjant co ro musi przejsc test oceny predkoscu aby dostac prawo uzywania urzdzen... Jak sie to odbywa w praktyce to juz inna rzecz. - Policja nie daje mandaatow, Mandaty daje tylko sad. Policjant daje informacje za co cie zatrzymal i kiedy masz sprawe w sadzie.. I nie mozesz odmowic bo za nie stawienie sie do sadu jest kara albo za odmowe kajdanki. Sad wycenia twoje przestepstwo i wysyla "propozycje" ceny za jakmozesz sie "wykupic" i masz opcje - zaplacic imiec z glowy albo stawic sie do sadu na okreslony termin.. A tam policjant jest oskarzycielm i jak nie przyjdzie czy nie potrafi sie obronic to wygrywasz. Ale sedzi maze byc lewaczka i ci dolozyc Poniewaz termin w sadzi to zwykle co najmnije miesic to policjant moze zapomniec szczegolow i mozesz w sadzipowedziec ze jak on nie pamieta to skad wiadomo czy to wogole byem ja? Dlatego po zatrzymaniu nalezy byc "niewidzialanym" aby niebyc zapamietnym. Tak ze jak na autostradzie w obrebie miast jest ograniczenie do 65mph to ruch sie odbywa odrobine ponize j 80mph Jazda na poziomie ograniczenia to juz nienormalnoesc i zawalidroga. A lapia tych co sa zauwalazalni - jada bardzo szybko, siedz na D, zmienija pasy bez przerwy albo jada szybko glosnym i czerownym Ferrari. A wiec genneralnie to przepisy i ich egzekwowanie sa fair. Ogranaiczenia nie sa wyjete z Daale ustalone logicznie, Wszyscy jada powyzej ograniczenia z wlasnej woli wiec nie moga narzekac ze ich zlapano. Moga wiedziec ze sie ich mierzy i moga isc do sadu z adwokatem aby sie bronic jak nieslusznie. I nie ma kamer czy radarow ktore cie mierza bez obecnosci czlowieka. A wiec prwao jest ale wiadomo czemu ono ma sluzyc - na pewno nie zbieraniu kasy i przesladowaniu kierowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 03:53 Że wszyscy tak samo wyglądamy🙃. Dopiero z perspektywy to widać. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 12:24 majenkirr napisała: > Że wszyscy tak samo wyglądamy🙃. Dopiero z perspektywy to widać. W jakim sensie? Bo ja mam odwrotne spostrzeżenie - Polacy to bardzo różnorodne fenotypy. Od bardzo jasnych skór, blond i rudych włosów, po skórę ciemną i czarne włosy. Kolory oczu wszelkie możliwe jakie mogą być.... > Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 15:35 W takim sensie, ze nawet moje dzieci mówią, ze wszyscy wyglądają jakby byli z nami spokrewnieni. Odpowiedz Link Zgłoś
samanta1010 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 07:37 wysoki standard hoteli, mieszkań i obiektów (kin, basenów) na zachodzie wszystko stare i często śmierdzące. w Posce większość relatywnie nowa kultura, teatr, kabaret Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 07:42 Warszawskie metro, może dlatego że nowe? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 08:35 oferta towarów i usług plaże morza Bałtyckiego stosunkowo nowa infrastruktura powszechność centralnego ogrzewania w miastach bezpłatna edukacja wyższa barszcze czerwone na milion sposobów członkostwo w UE (wiem, że nie dotyczy to tylko PL) kultura i jezyk (mamy bardzo dobre natomiast w tej kategorii nie powinno być wyścigu kto lepszy) itd itd Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 08:35 Czystość i bezpieczeństwo. Niestety tutaj duże niemieckie miasta w porównaniu wypadają gorzej. Usługi kosmetyczne bardziej rozwinięte i na wyższym poziomie (czystość! Sterylizacja narzędzi w salonach mani i pedi). Jedzenie które ma smak. Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 11:01 Aha, jeszcze infrastruktura przedszkolno-szkolna: doinwestowana, 3 posiłki w przedszkolu, zajęcia różnego rodzaju, sa pieniadze na materiały do pracy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 15:28 W ogóle ilość zajęć i atrakcji dla dzieci - teatry dla roczniakow itd. Bardzo to lubiłam w Pl Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 08:48 Jagodzianki, kapusniaczki, paszteciki Trzęsące się szczecińskie tramwaje Tanie taksówki Bezpieczeństwo dla kobiet na ulicach, nawet w nocy - no chyba ze to się zmieniło Zabudowa miast będąca żywym zapisem historii Plaże na Bałtykiem Pewne cechy mentalności - pracowitość, poczucie obowiązku, bezpośredniość Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 08:58 Powszechna cyfryzacja - zarówno sfery publicznej jak i prywatnej. Czystość na ulicach. Bezpieczeństwo. Przyroda - góry, morze, pojezierza. Lasy! Cztery pory roku. Nieco sarkastyczne poczucie humoru i podejście do świata. Allegro i paczkomaty Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 09:02 Warzywa i owoce - tanie i w większości dobre, duży wybór wszędzie. Ludzie którym się coś jeszcze chce oraz którzy nie boją się kwestionować zastany porządek. Odwaga i pracowitość. Ogromny wybór w sklepach i gastronomii. Twarożek. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 09:27 Ale w porównaniu z którymi krajami ? Politykę I oświatę ( co tam jeszcze było?) odstawiam na bok, bo o to są kłótnie w każdym kraju a nie wiadomo dlaczego niektórym Polakom wydaje się że to "tylko w Polsce..". Internet- ceny ( tanie) ,szybkość i genialna bankowość internetowa. Dostępność świeżych warzyw i owoców. Chleb !! Ogólnie jedzienie jest według mnie lepsze ,choć powoli to się zmienia na gorsze. W "innych krajach " byłam jednak już parę ładnych lat temu więc porównując z Niemcami- w Polsce jakaś taka ...wolność w powietrzu .Luz, ekspresja , taki "oddech pełną piersią" sama nie wiem jak to wyrazić. W Niemczech zawsze mam poczucie jakiejś takiej wewnętrznej represji, jakby ludzie się bali siebie nawzajem i w powietrzu wisiała nieokreślona groźba/ Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 09:39 Za szybko się wysłało. Groźba albo zakaz/nakaz.No, takie wewnętrzne ograniczenie. Lubię w Polsce to że jestesmy jednak dość dobrze zorganizowani i zaplanowani.Serio - jak pamiętam tymczasowy dworzec autobusowy w moim polskim mieście a ten w niemieckim, to jak niebo a ziemia. Jest bardzo czysto w porównaniu z wieloma krajami. Stosunkowo mało ćpunów (jeszcze). Mamy piękną przyrodę, która uważamy za oczywistosc.Dosteo do morza, gory, lasy, jeziora - wszystko. Niezle poczucie estetyki i stylu , i w designie i w modzie. I lubię że jestesmy trochę buntownikami, choć jestesmy z wiadomych powodów historycznych . Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 09:51 No z ta estetyka nie przesadzalabym... Odpowiedz Link Zgłoś
komunia23 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 10:00 Hehe, dokładnie 😅 jaka estetyka… Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 01:40 W mojej bańce jest estetycznie, ładnie i czysto ( wzrusza ramionami). A jak nie rozumiesz o czym mówię, przejedź się do Niemiec... Wrocław mi się wydał wręcz kolorowym rajskim ptakiem ,w ogóle Dolny Śląsk w porównaniu z Saksonia. Ooo- już wiem- podoba mi się że auta się zatrzymują i przepuszczają pieszych , u nas tak było parę lat jeszcze zanim przepisy weszły w życie. W Dreźnie zwolnią trochę ,tak żeby cię nie przejechać,ale o zatrzymaniu się raczej nie ma mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 14:19 konsta-is-me napisała: > I lubię że jestesmy trochę buntownikami, choć jestesmy z wiadomych powodów hist > orycznych . > Ja też to lubię bo też jestem buntownikiem chociaż z wiekiem mniejszym bo nie widzę już tak sensu często się stawiać. W innych krajach Europy to często się zgadzają , mimo że myślą inaczej, natomiast Pl ci często ktoś powie, że że nie. Dyskutujemy. Natomiast z drugiej strony już mam czasem dosyć tego gadania takiego narzekania, kryktykanctwa. Nie jest mi z tym do końca dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 10:06 Szalenie mili ludzie. Pewna pani spontanicznie mi powiedziala ostatnio- alez ma pani przesliczny usmiech. W Holandii takich spontanow nie uslyszysz. Ostatnio to tylko ja powiedzialam pielegniarce po wybudzeniu po operacji ze ma przepiekne oczy. No miala. Tylko dlaczego jej to powiedzialam 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 10:14 Syn stwierdził że w Polsce ludzie na ulicy robią wrażenie naburmuszonych. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 10:36 kropkacom napisała: > Syn stwierdził że w Polsce ludzie na ulicy robią wrażenie naburmuszonych. W pierwszym kontakcie to tak. W Holandii ludzie zawsze pozdrawiaja obcych. Ale czasem wystarczy jedno zdanie na przelamanie lodow i wylewa sie cala fala personalnej zyczliwosci z osoby ktora jeszcze chwile temu robila wrazenie zwyklej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 11:24 W Polsce a raczej Polacy sa bardzo direct, mozesz uslyszec komplement ale rownie czesto uslyszysz 'oh Zosia, alez milo cie widziec, jak ty przywalilas z waga'. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 12:48 ritual2019 napisał(a): > W Polsce a raczej Polacy sa bardzo direct, mozesz uslyszec komplement ale rowni > e czesto uslyszysz 'oh Zosia, alez milo cie widziec, jak ty przywalilas z waga' > . No widzisz, obcesowość i bezpośredniość jak u ciebie. Dołożyłabym jeszcze nasze narodowe cechy: malkontentctwo i krytykanctwo. Cała najma,nie wyprzesz się pochodzenia. 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 12:56 maslova napisała: > No widzisz, obcesowość i bezpośredniość jak u ciebie. Alez ja jestem w zyciu bardzo dyplomatyczna, natomiast to forum wymusza niepozadane zachowania, znasz powiedzenie wejdziesz miedzy wrony...🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 13:07 U kogo wymusza, u tego wymusza Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 16:20 ritual2019 napisał(a): > maslova napisała: > > > > No widzisz, obcesowość i bezpośredniość jak u ciebie. > > Alez ja jestem w zyciu bardzo dyplomatyczna, natomiast to forum wymusza niepoza > dane zachowania, znasz powiedzenie wejdziesz miedzy wrony...🤣 No więc jest tak, jak pisałam: z Polski "wyszłaś", ale polactwo z ciebie już nigdy nie wyjdzie 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 14:12 ritual2019 napisał(a): > 'oh Zosia, alez milo cie widziec, jak ty przywalilas z waga' To tez niestety. Od tego samego wujka dostalam piekny complement a zaraz obok przywalil mojej chorej siostrze z grubej rury. Zamarlam choc rzadko mi glos odbiera. Takze zgadzam sie z toba. Ten kij ma niestety dwa konce. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 01:27 Dla mnie to właśnie jedna z takich polskich cech, której nie lubię. Za duża bezpośredniość i walenie prawdą między oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Co jest dobrego w Polsce 03.06.24, 01:42 Widać że w Holandii nie byłaś...😉 Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Co jest dobrego w Polsce 04.06.24, 00:19 kropkacom napisała: > Syn stwierdził że w Polsce ludzie na ulicy robią wrażenie naburmuszonych. To tak jak w Czechach. Właściwie nie odróżnisz Czecha od Polaka, póki się nie odezwie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 10:11 Chleb przemysłowy polski jest dla mnie akceptowalny. Mój mąż nie zanosi przemysłowego tu gdzie mieszkamy. Jednak nie przemysłowy jest dobry i dostępny. Oczywiście swoje kosztuje. Słodycze z Polski lubię. Internet mobilny jest tani. Pierogi lubię. Kosmetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 10:25 8. Kiełbasa Osobiście nie przepadam za kiełbasą ale często słyszę że ktoś mieszkający za granicą prosi rodzinę z Polski o przywiezienie kiełbasy (przy okazji odwiedzin). Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 11:12 Dopiszę jeszcze, że najlepsze to mamy emigrantki. Kwiat narodu, same mile, życzliwe, bez kompleksów osoby. Wyjechały, super im się wiedzie i nigdy w życiu nie marnowalyby życia na klepanie tym którzy zostali w kraju jakimi są frajerami i że cieszą się z beznadziejnego chleba, mają brudno, biednie i wszędzie na świecie są lepsze ciastka. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 11:38 Tak, bezpieczeństwo zdecydowanie. Chleby coraz gorsze niestety, pieczywo najlepsze to mają IMO Włosi i Chorwaci. Ale jedzenie wciąż tanie i dobre, truskawki o smaki truskawek, borowki, GRZYBY! 4 pory roku, piękne lata, bankowosc elektroniczna, piękne wybrzeże. I tak, wiem, że to wszystko jest też gdzie indziej, w mniejszym lub większym natężeniu, ale jakoś trudno mi wyobrazić sobie np. Norwega, który zachwala norweską przyrodę i słyszy od innego Norwega, że nie ma się czym zachwycać, bo Szwajcarzy to dopiero mają pieknie. Albo Czecha, który chwali czeskie piwo, a inny Czech mu mowi, że lepsze niemieckie. Nie ma na świecie kraju, który byłby wyjątkowy pod każdym względem, ale jak widać sporo forumek tego nie rozumie 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 13:26 Grzyby... Kiedyś przejeżdżałam przez Szwecję i na parkingu podczas odpoczynku podszedł polski kierowca TIRa i podał namiary na pobliskie "pole" grzybów, które widział przejeżdżając, ale nie miał tam gdzie się zatrzymać. Ale były łowy - wróciliśmy z rzeczami na siedzeniach i bagażnikiem prawdziwków Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 18:37 To sobie wyobraź. Szwed na moje słowa o tym jak bardzo uwielbiam szwedzkie jeziora i jak cenię sobie fakt, że wychodzę z domu i w zasięgu krótkiego spaceru mam ze 3 miejsca do kąpieli, odpowiada: jasne, wszystkie brązowe (dla niezorientowanych: często woda tu ma czerwonawe zabarwienie, przy czym jest czysta i przezroczysta i widać piaszczyste dno, ale zawartość torfu powoduje że woda ma taki odcień). Odpowiedz Link Zgłoś
lucjan.czerwony55 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 18:38 A w jakiej czesci Chorwacji ten dobry chleb? Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_gray Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 11:48 Nie mam specjalnie dużego doświadczenia podróżniczego, ale wydaje mi się, że w polskich hotelach, pensjonatach itp. śniadania są zwykle dużo bardziej różnorodne i bogatsze niż w porównywalnych miejscach za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 12:57 Piekarnie i cukiernie Małosolne Maciejka Śmietankowka w Piwnicy pod Baranami Lasy! Jeziora, w których można pływać Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 13:26 Poza wymienionymi dodałabym jeszcze kiełbasy kiszonki, twaróg. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 14:11 Kiełbasy to nie. Uważam to za wadę , że w Polsce tak bez wyniku je się dużo mięsa, mimo że tyle zwierząt cierpi w fatalnych hodowlach. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 14:09 Chleb tak i jeszcze raz tak , i to nie zniknie bo nasz kraj kicha dobry chleb , za którym w moim mieście stoję w długiejj kolejce jak za PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
maj18-98 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 15:18 Lasy do których można sobie wchodzić i zbierać grzyby i jagody. Polski sport narodowy: grzybobranie. Zapach jabłek i czereśnie, i truskawki późne, i poziomki. Młode ziemniaki z koperkiem i ogórki małosolne. Piękniejące parki w miastach. Wiosna. Pogoda bywa różna ale kocham ten czas kiedy pojawiają się pierwsze liście, kwitną krokusy, przebiśniegi i forsycje. Maj kwitnący bzami i jaśminem jest przepiękny. Zapach akacji (ok, robinii) i lip. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 19:41 maj18-98 napisała: > Lasy do których można sobie wchodzić i zbierać grzyby i jagody. > Polski sport narodowy: grzybobranie. > Zapach jabłek i czereśnie, i truskawki późne, i poziomki. Młode ziemniaki z kop > erkiem i ogórki małosolne. > Piękniejące parki w miastach. > Wiosna. Pogoda bywa różna ale kocham ten czas kiedy pojawiają się pierwsze liśc > ie, kwitną krokusy, przebiśniegi i forsycje. Maj kwitnący bzami i jaśminem jest > przepiękny. > Zapach akacji (ok, robinii) i lip. > > Grzybobranie o tak, fajnie w mazowieckim lesie ludzie się witają i wymieniają info o grzybach. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 14:59 Przyroda. Małosolne. Rozwijające się megaintensywnie winiarstwo, w tym pomarańczaki. Pierogi ruskie 😉 Sery zagrodowe. Kultura, na bardzo dobrym poziomie i dostępna cenowo. Literatura, ze szczególnym naciskiem na reportaż. Jakub Józef Orliński 💗 Przyroda. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Co jest dobrego w Polsce 02.06.24, 15:48 No i sery zagrodowe to rozumiem akurat. Takie artisian lokalne sery sa rewelacyjne i niebo lepsze niz takie zwykle w sklepach w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś