abasia0 08.06.24, 11:11 U mnie taka: A jak wam mija dzień? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chococaffe Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 11:15 Dzisiaj bez truskawek. Wczoraj się objadłam jak truskawkowy smok. Będzie garść czereśni. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 11:54 Właśnie mam zamiar pozrywać sobie truskawek - co prawda one u mnie rosną tak niemal na dziko, tu i ówdzie w ogrodzie, ale są. Widzę że i poziomek trochę będzie. A do tego wisienki - co prawda szklanki, te kwaśne - ale już podjadałam, smaczne. A poza tym - na kolację będzie panierowania kania, pierwsza w tym roku 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Truskawkowa sobota 09.06.24, 12:45 Dlaczego czegoś nie wymysla by poziomki byly w rozmiarze truskawek przez cross-pollination? U mnie tez poziomkami sie nie najesz. Chyba hoduje by nie zapomniec smaku Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Truskawkowa sobota 09.06.24, 13:00 Może takie duże nie byłyby już tak smaczne. U mnie na razie początki - dopiero zaczynają dojrzewać, więc plon do zebrania to mniej więcej pół kubka dziennie, ale owocują całe lato i nawet dłużej, gdy pogoda sprzyja. Jak się rozkręcą to i ze 30 deko dziennie można zebrać. Poziomki u mnie rosną w wielu miejscach ogrodu, czasem zupełnie zaskakujących, ja ich nie hoduje - same się rozpanoszyły wszędzie 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Truskawkowa sobota 09.06.24, 14:29 No tak one dzialaja ze sa samosiejkami i niestety podobnie malina. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Truskawkowa sobota 09.06.24, 14:02 Ja też już drugi raz żarłam swoje poziomki Posadziłam ze 20 lat temu 1 jedyną, głupio, że tylko jedną sadzonkę i teraz wreszcie są w ilościach sensownych . Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 12:01 abasia0 napisała: > U mnie taka: Ale co to jest dokładnie? Bo z wyglądu przypomina botwinkę Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 12:30 To dokładnie jest mus truskawkowy : truskawki z ubitą śmietaną na herbatnikach. Pyszne schłodzone👌 Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 12:03 Jak na złość, w piątek wszędzie trafiałam na kiepskie truskawki. Wczoraj wieczorem zrobione ciasto już dzisiaj wyglądało kiepsko. Na szczęście już zostało pożarte (chłopcy stwierdzili, że w takim razie to będzie śniadanie, to była największa forma do tarty jaką mam, pewnie z 28 cm średnicy) Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 16:47 Możesz truskawki glazurować cienką warstwą galaretki, wtedy nie kapcanieją tak szybko i trzymają fason Odpowiedz Link Zgłoś
mariola233 Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 12:21 Witam piękne panie, u mnie muffinki z nadzieniem serowym, trochę fikuśne wyszły ale pyszne, teraz śmigam na miasto, rano byłam u starszej pani umyć jej okna,pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego i upalnego dnia 🌺🌷🌹⚘️🌻 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 12:32 U mnie poprzednia sobota była truskawkowa - produkowałam dżemy z prosecco, z bazylią, z mango I z białą czekoladą. Dziś tylko ciasto bedzie, ale dopiero wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
pazdziernikowa47 Re: Truskawkowa sobota 09.06.24, 12:32 Poproszę przepis na dżem z prosecco Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Truskawkowa sobota 09.06.24, 13:08 Robisz dokładnie tak jak zwykle robisz dżem a na samym końcu dolewasz około 1/3.do 1/2 szklanki prosecco na 1 kg owoców i czekasz chwilę aż alkohol odparuje. I do sloików. Tego nie czuć od razu, ale zostawiłam sobie odrobinę w słoiczku do spróbowania i faktycznie po 2 dniach smak wina był odczuwalny. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 12:47 Zrobiłam wczoraj przed pracą sernik na zimno z galaretką z truskawkami. Z tym że truskawek było "na gęsto", nie tak jak u Ciebie. Dziś towarzystwo dojada. A w czwartek zrobiłam z 6kg dżem i sok z truskawek, niskocukrowy. Dziś tylko czereśnie kupiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 12:49 Kupiłam ponad 2 kg czereśni, różnych. Tak mija. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 15:38 W piekarniku ucierane z truskawkami. Ledwo zdobytymi! Jak się na bazar wybrałam to już zwykłych sobotnich handlarzy z truskawkami nie było. Ostały się tylko w stałych "budach", po cenie 20 zł za kg! Nastałam się po nie w kejce! Podobno już się kończą i teraz trzeba czekać na późne. Coś mi się wierzyć w to nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 16:44 Truskawki wcześnie się zaczęły i wcześnie niestety kończą. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Truskawkowa sobota 09.06.24, 12:47 U nas sa z gruntu caly czas do pazdziernika bo jak lato sie zaczyna to ze Szkocji ida tu na pd. A jak znow jesien to odmiany jesienne z poludnia Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 18:10 Ja upiekłam ciasto ucierane z truskawkami, ukroiłam dla każdego porcyjkę, i 2/3 ciasta nie ma.... a miało być na niedzielę ha ha ha Poza tym trochę popracowałam- wyjazd po towar, jakieś spotkanko z klientem, trochę przy kompie, jeszcze odkurzyłam mieszkanie, obiad szybki (pomidorowa mniam), i teraz odpoczywam, no bo ile można robić rzeczy ?! Zastanawiam się, ale chyba wyjmę rolki, chociaż nie za bardzo mam z kim jeździć, no nic najwyżej sama pojadę Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 18:53 U mnie truskawkowo było tydzień temu Tzn teraz też jest, ale pół na pół w formie nieprzetworzonej (znaczy zżerane bezpośrednio, tylko umyte, bardzo dobre udało mi się kupić dziś) a część w postaci koktajlu. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 21:19 A ja dziś wyszłam na zakupy o 11:30 i już nie było nigdzie truskawek do kupienia. Podobno się już kończą i mało przywieźli do sprzedaży. Zwykle są w 4 punktach a nigdzie już nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 21:22 Miałam tak samo, ale już zdobyłam truskawki. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Truskawkowa sobota 08.06.24, 21:46 Ja niestety nie ale na pociesznie udało mi się zebrać trochę poziomek, ale tak tylko na spróbowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Truskawkowa sobota 09.06.24, 13:59 Kocham zdjęcia z truskawkami. W tym sezonie jakoś wolę patrzeć niż jeść. Tylko pół kilo zdjedliśmy z mężem wczoraj. Sobota lajtowa na tarasie w słomkowych kapeluszach, na leżakach, na szkoleniach psich, u przyjaciółki w ogrodzie leśnym przy martini, z małżonkiem blisko co jest mega frajdą samą w sobie, przy kolejnym winku, serach z Amsterdamu i hurra hurra odpalilismy po pół roku przerwy wieczorem wreszcie telewizor rozrywkowo - końcówka mamma mija z Meryl Streep i Diuna 2. Szkoda, że już koniec sezonu na jaśmin pachnący . Odpowiedz Link Zgłoś