Dodaj do ulubionych

Szukam kafelek

20.06.24, 21:43
Dawno, dawno temu, w odległej galaktyce...

Znaczy dawno, dawno temu, na forum Wnętrza mieszkań ktoś, lecz nie pamiętam kto (ale mam nieodparte wrażenie, ze ten ktoś tu teraz na emamie pisze) układał płytki na ścianie w kuchni/jadalni.
To znaczy, rozważał zakup (do samego układania był zapewne najęty umyślny fachowiec) płytek. I wstawił zdjęcie, i to było cos takiego jak poniżej. Trwała dyskusja, czy ten odcień czy inny., czy te płytki są praktyczne, czy ładne czy wręcz przeciwnie i dlaczego takie drogie.
No i mam sklerozę i oczywiście nie pamiętam jakiej to firmy były te kafelki, a moje mętnie zdefiniowane wyszukiwanie w grafice gugla daje tylko kilka wyników z pinteresta, bez żadnych szczegółów.

Emamy, pomóżcie w potrzebie.
To było takie cudo (tylko chyba kolor mniej intensywny);

Obserwuj wątek
    • bei Re: Szukam kafelek 20.06.24, 21:48
      Kafelek może być jeden😉.
      Bardzo podobne mieliśmy w kuchni domu rodzinnego, w latach siedemdziesiątych. Myślę, że trzeba szukać robionych ręcznie, albo ręcznie przysiermiężyć zakupione płytki.
      • berber_rock Re: Szukam kafelek 20.06.24, 21:52
        Kafelek może być jeden😉.
        > wtedy sie szuka kaefelka

> Mozna tez szukac wiele kafelkow, ale mam wrazenie ze prelegentka o tym nie wie
        > Mam pytanie: czy te zielone nenufary za czescia kafelkow/kafelek/kafelki/katafalku?
        • trampkoss1 Re: Szukam kafelek 20.06.24, 21:57
          Mogę szukać kafelków, ja zgodna jestem.
          Nenufary na katafalku??? To zdjęcie z katalogu producenta duńskiej(?) porcelany, żaden Tolibowski się tam nie plącze...
    • bei Re: Szukam kafelek 20.06.24, 21:50
      Obejrzyj asortyment, Dekory Nati
    • gris_gris Re: Szukam kafelek 20.06.24, 21:51
      Taki rodzaj płytek nazywa się zellige, to są kafelki marokańskie. Bardzo modne obecnie, więc powinnaś znaleźć takie, jakich szukasz.
      • berber_rock Re: Szukam kafelek 20.06.24, 21:53
        nie prosciej sobie zrobic tadelakt?
        • 35wcieniu Re: Szukam kafelek 20.06.24, 21:55
          Prościej. Ale nie o to pyta.
        • trampkoss1 Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:13
          Może i prościej. Ale nie moja bajka smile
          Ja jestem team kafelki.
          Ostatecznie mogą być flizy.
          A nie jakieś tam tynki smile
        • alicia033 Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:37
          berber_rock napisała:

> nie prosciej sobie zrobic tadelakt?

przecież to zupełnie co innego.
          I nie, na pewno nie prościej, zwlaszcza, jak to ma być prawdziwy tadelakt.
      • trampkoss1 Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:08
        O dzięki ci dobra kobieto, tak, to będą te kafelki zellige! One są <teraz> modne? Bo na WM to te wpisy o nich były co najmniej z osiem-dziesięć lat temu?
        Ha, czyli WM wyznaczało trendy smile))

Dobra, to teraz będę tworzyć koncepcję kolorystyczną. Czy oni je musza robić w tylu wariantach??? i jak się teraz zdecydować...
        • 35wcieniu Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:16
          Od ładnych paru lat się je widuje.
        • gris_gris Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:19
          trampkoss1 napisał(a):

> O dzięki ci dobra kobieto, tak, to będą te kafelki zellige! One są <teraz&#
          > 62; modne? Bo na WM to te wpisy o nich były co najmniej z osiem-dziesięć lat te
          > mu?
          > Ha, czyli WM wyznaczało trendy smile))
          >
          > Dobra, to teraz będę tworzyć koncepcję kolorystyczną. Czy oni je musza robić w
          > tylu wariantach??? i jak się teraz zdecydować...

Widocznie tak! Tęsknię za tym forum!
          Zellige to takie rustykalne kwadraciki, z nierównymi brzegami. Jest ich mnóstwo w sklepach, ja z różnych względów wybrałam inne, ale bardzo mi się podobają.
        • gris_gris Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:21

> Dobra, to teraz będę tworzyć koncepcję kolorystyczną. Czy oni je musza robić w
          > tylu wariantach??? i jak się teraz zdecydować...

Powodzenia - wybór kafelków to spore wyzwanie!
    • 35wcieniu Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:00
      modnalazienka.pl/hanoi-celadon-10x10-33109?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIzJGAivzqhgMV5lqRBR2b8AOAEAQYAiABEgLi2_D_BwE

Coś tego typu?
      • 35wcieniu Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:01
        Albo takie:

dekordia.pl/produkt/zellige-turchese-lux-m5p4-plytka-scienna-10x10.html
        • trampkoss1 Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:10
          Takie! Super, dziękuję.
          Znaczy, nie wiem czy zielone, bo te niebieskie też piękne...
          (o te: dekordia.pl/produkt/zellige-cielo-lux-m5p5-plytka-scienna-10x10.html)
          • 35wcieniu Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:13
            Nie wiedziałam że się tak nazywają ale znajomi mają i mówili o nich "kwadratowe cegiełki". Tak wpisałam i to znalazłam.
          • 35wcieniu Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:15
            No ale to patrz co tam ma być oprócz nich big_grin
            Ja bym wolała zielone, ładnie wyglądają na tych zdjęciach w ciemniejszym świetle, ale chyba i tak w ciemno tego lepiej nie kupować tylko jednak obejrzeć na żywo.
            • trampkoss1 Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:26
              Do tego ma być dąb olejowany. A on pasuje w zasadzie do wszystkiego.
              Też myślałam o zielonych/zielonkawych, ale zaczęłam się wahać....
              • gris_gris Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:32
                trampkoss1 napisał(a):

> Do tego ma być dąb olejowany. A on pasuje w zasadzie do wszystkiego.
                > Też myślałam o zielonych/zielonkawych, ale zaczęłam się wahać....

Zgadza się, że do dębu pasuje wszystko, a na pewno i zielony, i niebieski smile Zobacz, co ci bardziej leży. Ja mam niebieskie z dębową szafką w jednej łazience (nie zellige, kwadraty 20x20).
                • trampkoss1 Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:39
                  Pięknie!
                  No na upartego nawet mogły by być beżowe, chociaż może to już trochę za mdło.
                  Ja bym chciała te mniejsze 10x10, takie bardziej kuchenne się wydają.
                  • gris_gris Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:42
                    trampkoss1 napisał(a):

> Pięknie!
                    > No na upartego nawet mogły by być beżowe, chociaż może to już trochę za mdło.
                    > Ja bym chciała te mniejsze 10x10, takie bardziej kuchenne się wydają.

10x10 są klasyczne w kuchni, nie może się nie udać smile Ale weź kolor, jak masz ochotę! W kuchni bym chyba dała zielone.
                    • fogito Re: Szukam kafelek 21.06.24, 06:56
                      A ja niebieskie !
    • brenya78 Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:29
      KAFELKÓW szukasz. KafelkÓW!
      • trampkoss1 Re: Szukam kafelek 20.06.24, 22:39
        Tak, prosz pani
    • areyoubetter Re: Szukam kafelek 21.06.24, 06:32
      Ktoś jeszcze pamięta Wnętrza! Niektóre nicki pamiętam, ciekawe, kto z nich jest tutaj... Kogoś obstawiasz?
      • trampkoss1 Re: Szukam kafelek 21.06.24, 11:29
        Chyba Niennte - bo nie zmieniła nicka (?), ale oprócz niej na pewno jeszcze co najmniej ze dwie osoby, Nie mam pojęcia, po nie mam pamięci do nicków.
        Uwielbiałam to forum.
        Teraz tam chyba pusto i cicho, a jatki były równie zacne jak na ematce.
        No i poza tym jakie źródło pomysłów i inspiracji
        • almaya Re: Szukam kafelek 21.06.24, 20:32
          trampkoss1 napisał(a):

> Chyba Niennte - bo nie zmieniła nicka (?), ale oprócz niej na pewno jeszcze co
          > najmniej ze dwie osoby, Nie mam pojęcia, po nie mam pamięci do nicków.
          > Uwielbiałam to forum.
          > Teraz tam chyba pusto i cicho, a jatki były równie zacne jak na ematce.
          > No i poza tym jakie źródło pomysłów i inspiracji

Saszanasza zagląda i Taje mi też przemknęła.
          Niestety forum wnętrza mieszkań już nie istnieje.
          Wielka szkoda bo to było ogromne źródło inspiracji.
    • mava12 Re: Szukam kafelek 21.06.24, 06:52
      gratuluję wytrwałości w myciu tych "kafelek". Szczególnie jeśli będą również nad kuchenką.
      • fogito Re: Szukam kafelek 21.06.24, 06:57
        Kafelki to nie problem. Gorzej z fugami. To musi być tak zrobione, żeby były jak najcieńsze i dobrej jakości, bo z czasem te fugi w częściach newralgicznych zmienia kolor.
        • fogito Re: Szukam kafelek 21.06.24, 07:00
          Ale jak brzegi kafelków nie są równe, to fugi będą grubsze. Więc nad tym się trzeba zastanowić. I nad ich kolorem też.
    • mama-ola Re: Szukam kafelek 21.06.24, 08:31
      Szukasz zielonych? A różowy rower gdzie? Trzeba wstawić poglądowo dla lepszej orientacji w odcieniu.
      • trampkoss1 Re: Szukam kafelek 21.06.24, 11:25
        No okazuje się, że niebieskich. A w sumie to szaroniebieskich. A wiesz, szare to właściwie przecież różowe.
        A rower jedzie z tyłu smile
    • alpepe Re: Szukam kafelek 21.06.24, 11:57
      Jestem w trakcie remontu mieszkania i jak teoretycznie podobają mi się te zeligi, tak praktyczne to one nie są ze względu na nierówne brzegi i grubości.
    • mamamisi2005 Re: Szukam kafelek 21.06.24, 19:03
      domrustykalny ma płytki w takiej stylistyce, ale nie wiem, czy konkretnie takie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka