Dodaj do ulubionych

Opalacie się?

• srubokretka Re: Opalacie się? 21.06.24, 14:32
      Nigdy nie uzywam filtro, wiec opalam sie. Tylko nie tak typowo lezac plackiem na plazy. Poprostu zyje i jak mnie slonce chwyci, to jestem opalona. Specjalnie wystawiam sie na slonce zima.
    • kaki11 Re: Opalacie się? 21.06.24, 14:36
      Tak, opalam się, lubię wygląd muśniętego słońcem ciała dużo bardziej niż takiego bladziutkiego.
    • subskrybcja Re: Opalacie się? 21.06.24, 14:39
      autentyczka napisał(a):

> Młode dziewczyny u mnie we mieście piękne nieskażone słońcem😍
      > Za to widuję trochę pan tak ok 50 i starszych i cały czas skwarki🤨
      > Ematka to już 45-50- opalacie się?
      > Ja wręcz maniakalnie chronię twarz szyję i dekolt, spf najwyższej klasy i re-ap
      > likowany, nie lubię ekspozycji na słońce, owszem bywam na plażach i lubię ale o
      > d lat już pod parasolem plus co najmniej 30 spf na ciało.
      > A Wy?

Młode dziewczyny zauważyłam to samo u nas w miescie - bialutkie jak płatek śniegu, ale pisze o tych młodych , przedział na oko 12-18 lat, Po 20stce już skwarki. w starszym wieku srednio opalone , skwarki to raczej po powrocie z jakis zagranicznych wakacji w tropikalnych miejscach,
      • berdebul Re: Opalacie się? 21.06.24, 15:09
        Trwał rok szkolny, taki 7-8 klawisza to widzi słońce jak wstaje do szkoły i jak z niej wraca. tongue_out
    • snakelilith Re: Opalacie się? 21.06.24, 14:46
      Unikam słońca jak mogę, choć czasem się nie da, bo jednak nie zamknę się w latem w domu. Mam jasną skórę skłonną do oparzeń, rzadko nabieram w ogóle koloru, jeżeli już to robię się lekko brzoskwiniowa na ramionach. Na twarzy rzadko, choć zdarza się, że wrócę z urlopu leciutko muśnięta na nosie i policzkach. Nie zawsze da się aplikować krem z filtrem, tak często jak trzeba. Przyznam, że brzydkie to nie jest, ale staram się jednak tego nie mieć, bo nie chcę przebarwień, jak większość kobiet w moim wieku. Uważam, że to bardzo postarza. Mocno chronię dekolt, bo tam skórą mam najwrażliwszą, latem nie noszę żadnych wyciętych bluzek.
    • mariola233 Re: Opalacie się? 21.06.24, 15:01
      Opalam się, ale słońce mało mnie bierze i wspomagam się samoopalaczem
    • niebieskie_korale Re: Opalacie się? 21.06.24, 15:14
      ja tez obsesyjnie chronie twarz i szyje, dekolt juz tak sobie. reszte ciala w ogole nie, wiec wyglada to czasem troche komicznie. jednak nawet pomimi faktu ze mam na twarzy codziennie 50+++ filter to moja twarz i tak z czasem zlocieje w kolorze. Zbyt duzo robie rzeczy na dworze i pewnie tak lykam opalenizne na twarzy. Dlatego po lecie zawsze latam miesiacami no dobre peelingi by zedrzec wszystkie plamy i przebarwienia.
    • bei Re: Opalacie się? 21.06.24, 15:50
      Lubię w słoneczne dni pracować w ogrodzie, mimo wysokiego filtra ciało mam opalone. Słońce dodaje mi energii, takiej chęci do pracy. Nie mam niedoborów wit D 3, myślę, że nasłonecznienie ma w tym swój udział. Nie wychodzę do ogrodu pomiędzy godziną 11-16.
      • igge Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:33
        Ja akurat miałam jeszcze stosunkowo niedawno niedobór. Łykam Wit d.
    • heca7 Re: Opalacie się? 21.06.24, 15:56
      Opalam się ale nie na skwarkę, tego nienawidziłam od dzieciństwa. Lubię mieć nogi muśnięte słońcem i ramiona też. Natomiast nie opalam twarzy. Lubię poleżeć chwilę na słońcu, jako reumatykowi dobrze to wpływa na stawy i kości wink
    • 1matka-polka Re: Opalacie się? 21.06.24, 16:07
      20 minut dziennie, dla uzupelnienia witaminy D, poza tym chowam sie w cieniu.
    • myelegans1 Re: Opalacie się? 21.06.24, 16:18
      Nie, nigdy sie nie opalam, na twarz krem z filtrem, jak jezdze na dlugie rowerowanie to w rekawkach, daszek pod kaskiem i reszta nakremowana. Na plaze chodze czesto, bo mam niedaleko, ale nie wczesniej niz o 17 i tak siedze pod parasolem, czytam, od czasu do czasu wlaze do wody.
      jak chodze po gorach, to tez w kapeluszu, i w topie z dlugim rekawem i spodniami za kolano....

Jasna karnacja, piegi, kilka razy usuwane zmiany przedrakowe, wiec nie, zreszta plackiem nie wyleze, nigdy nie lubilam, jak jezdzilismy z rodzicami nad morze, to siedzialam zawsze w wodzie, albo lazilam po plazy.... i muszelki zbieralam
    • forma-lina Re: Opalacie się? 21.06.24, 16:19
      Ja się nie opalam, mam skłonność do przebarwień i bardzo jasną karnację, wystarczy że siedzę w wysokiej temperaturze i mam nowe piegi i kropki. Nawet filtr 50 nie daje rady. Za to szwagierka lat 52 z uporem maniaka korzysta z solarium opalona na mahoń, u niej nadal opalenizna latem musi być.
    • ga-ti Re: Opalacie się? 21.06.24, 16:58
      Uwielbiam słońce! Choć już w południowych godzinach nie siedzę. Teraz właśnie jestem na balkonie na słonku z książką i telefonem, w sukience na ramiączkach, łapię witaminę d. Opalona jestem od maja, szybko łapię brąz. Czasem rozbieram się do stroju żeby wyrównać kolor, ale zwykle opalam się samoistnie, podczas relaksu z kawą/orzeźwiającym napojem i książką.
      Nie zważam na cudze opinie co do mego koloru skóry.
      • krwawy.lolo Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:04
        A jakież to opinie, wyjąwszy zawistne "skwarki"?
        Bo takich prawdziwych, żywych mumii, które na to miano zasługują jest promil. I nie sądzę, że o nich mowa w poście węgielnym.
        • autentyczka Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:30
          Zawistne?
          Raczej złośliwe- bardzo a to bardzo mi się to nie podoba, powody zdrowotne są też ważne. Owszem widuję stosunkowo najwięcej opalonych skwarek 🤪 tak 45-50 młodszych b już bardzo mało, takie też Polki smażyły się razem aż Ruskimi pod hotelem w Hiszpanii gdzie ostatnio byłam, komentując głośno że kretynki siedzą w cieniu, zamiast 'słoneczko łykać'.
    • demodee Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:11
      Nie lubimy opalania, ale jakoś musimy zrobić zapasy witaminy D na zimę...
      • arthwen Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:26
        Witamina D to się akurat słabo magazynuje tongue_out
        I wystarczy 15 minut ekspozycji na słońce, żeby dostarczyć dzienną dawkę.
        • autentyczka Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:31
          Nie wystarczy, i nieeee magazynuje się to zimny for gods sake
        • demodee Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:46
          > Witamina D to się akurat słabo magazynuje

Serio? A w dzieciństwie to mnie wyrzucali na dwór, żebym nałapała witaminy D "na zimę".

> I wystarczy 15 minut ekspozycji na słońce, żeby dostarczyć dzienną dawkę.

Ale jak jutro nie będzie słońca, albo nie będzie okazji wyjść, to będzie się miało niedobór. Więc trzeba dziś skorzystać.

Ja to mam problem, bo jednocześnie pragnę witaminy D, po której dużo lepiej się czuję, i boję się zachorować na czerniaka.
          • bei Re: Opalacie się? 21.06.24, 18:18
            15 min… tak, optymalny czas to 15 minut wystawienia na słońce w godzinach 10–15, przy odsłonięciu 18 proc. ciała (krótka koszulka i spodenki), bez filtrów UV oraz zachmurzenia lub smogu. Ja bez filtrów miałabym po tym czasie poparzenie, no i od 12 do 15 do jednak słońce jest ostre. Ile tych ekspozycji powinno być? Im jesteśmy starsi, im więcej tłuszczyku, im karnacja ciemniejsza, tym produkcja wit d mniejsza.
            • demodee Re: Opalacie się? 22.06.24, 20:25
              > 15 min…

Ale o jakich szerokościach geograficznych piszesz, bo ja w Polsce mieszkam?
        • szarmszejk123 Re: Opalacie się? 21.06.24, 18:23
          Ekspozycji na słońce, mówisz.. 15 minut dziennie.
          Ja to może uzbieram te 15 minut w tygodniu:p
          • azalee Re: Opalacie się? 21.06.24, 19:00
            Ja to nawet w miesiacu bym nie dala rady...
    • kachaa17 Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:19
      Tak, właśnie w tej chwili siedzę na słońcu. Ale unikam słońca od 10 do 15 i opalam się stopniowo. Na koniec lata wyglądam jak muśnięta słońcem i jest to dość trwała opalenizna.
    • arthwen Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:25
      Nie, nie lubię się opalać, ale - o ile przy twarzy zawsze nakładam krem z filtrem, bo to jeden z etapów mojej codziennej pielęgnacji, tak zdarza mi się nie posmarować ramion czy nóg i opalić je przy okazji jakiejś aktywności.
      Leżenia na plaży nie uskuteczniam, bo nie lubię ani się smażyć, ani tłumów.
    • igge Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:30
      Dzisiaj calutki dzień " opalałam " się. Na moim drugim zacienionym dokładnie tarasie. Mam liściasty gęsty " dach" zamiast markizy przeciwsłonecznej na nim. Czyli leżaki, kolorowe ręczniki, filtr50, zimną wodą z miętą, kawusie donoszone przez małżonka, miła lektura, spotify i dwójka z muzyką. Psy szkolone komunikacji i posłuszeństwa. Teraz mąż szoruje najstarszą 18letnią piesełkę bo z uwagi na nietrzymanie moczu itp jest ryzyko, że muchy się do niej dobiorą.
      Słaba momentami jest ale każdy kolejny miesiąc życia to radość. Wczoraj wet był. Dzisiaj " opalanie".
      Twarz mimo 50tku filtra i tak mi się leciutko opaliła ostatnio. Może dlatego, że drugi taras gdzie mam mnóstwo kwiatów i lubię tam też przebywać - to patelnia. Mega bezlitośnie słoneczny.
      Podsumowując: lubię opalanie, którego kiedyś latami nie cierpiałam...Ale musi być cieńwink.
      • autentyczka Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:33
        Ano, opalaniew cieniu też uwielbiam- dziś pracowałam z parku😄
      • igge Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:36
        Dzisiaj akurat całe ciało grubo filtrem pacnęłam ale zazwyczaj tylko twarz i szyję..
        • krwawy.lolo Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:39
          Ale po co, skoro piszesz, że siedziałaś w cieniu. Rozumiem, że kobieta nie brzydzi się tłustych kremów, ale smarowanie się dla samego smarowania?
          • bei Re: Opalacie się? 21.06.24, 18:19
            W cieniu też promienie dopadają, tylko nizsza ich skuteczność
    • makurokurosek Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:37
      Nie. Od dziecka mam uczulenie na słońce tak więc pobyt na słońcu w moim przypadku służy tylko i wyłącznie wytworzeniu witaminy D
    • trzebasiebawic Re: Opalacie się? 21.06.24, 17:59
      Ja się bronię, staram chować, ale biegając w taki upał po mieście nagle cała brązowa jestem mimo filtrów uncertain.
    • ostrowska88 Re: Opalacie się? 22.06.24, 02:38
      Tak opalam się, ale z umiarem, nigdy z tym nie przesadzam
    • palacinka2020 Re: Opalacie się? 22.06.24, 08:01
      Tak, ale u mnie sa tylko 2 stany: nieopalona wcale albo spalona na raka. Jak.naloze filtr to nie opalam sie w ogole. Jak nie naloze to 10 minut I poparzenie. W dziecinstwie cale lato chodzilam ze schodzaca plackami skora.
    • dors_venabili Re: Opalacie się? 22.06.24, 08:31
      Nie mogę się opalać, biorę leki, które zwiększają ryzyko raka skóry. Co 6 miesięcy ogląda mnie dermatolog. Noszę długie sukienki z rękawami, cienkie koszule. Pracuję w biurze od 8-16, jeżdzę samochodem, więc nie smaruję zazwyczaj twarzy filtrem. Tylko kiedy idę na spacer, czy popracować w ogródku. Na plaży czy basenie mam zawsze długą koszulę z rękawami, wystające części ciała smaruję filtrem i siedzę w cieni, pod parasolem.
    • aguar Re: Opalacie się? 22.06.24, 11:21
      Mało się opalam, ale z braku okazji. Lepiej wyglądam, jak jestem opalona.
      • krwawy.lolo Re: Opalacie się? 22.06.24, 13:04
        Każdy lepiej wygląda.
        • autentyczka Re: Opalacie się? 22.06.24, 20:40
          Nie każdy mogą jak każda inna.
          Teraz mocno niemodne😀
    • evee1 Re: Opalacie się? 22.06.24, 12:01
      Nie cierpię się opalać. Ale i tak zawsze się trochę opalę, mimo smarowania kremami z filtrem (u nas to tylko 50+), bo tak samo jak nie cierpię się opalać, to nie lubię siedzenia ba tyłku i zawsze w czasie ruchu trochę opalenizny złapię.
      U nas to w ogóle słońce parzy i nią da się na nim latem wytrzymać uncertain i w ogóle co trzeci Australijczyk ma choć raz w życiu raka skóry, całe szczęście nie melanomę, tylko BCC albo SCC.
    • czarna_kita Re: Opalacie się? 22.06.24, 12:18
      Uwielbiam słońce i każdą wolną chwilę spędzam na dworze. Ale ja mam duży ogród, więc nie leżę plackiem i się nie smażę tylko opalam się w trakcie robót ogrodowych. Na plaży to nie lubię leżakowac bo mi się zwyczajnie nudzi.
      Leżeć to mogę na leżaczku lub hamaczku w cieniu drzew z książką w ręce.
      I jakoś specjalnie się nie smaruje bo lubię słoneczna lekka opaleniznę.
    • aqua48 Re: Opalacie się? 22.06.24, 13:11
      Opalam się, rozsądnie, z filtrami. Na plaży i nad basenem głównym moim zajęciem jest siedzenie w wodzie i dopiero wtedy jestem szczęśliwa. Muszę przez lato nałapać słońca i "naładować baterie", żeby mieć dobry humor w mroczne dni - jesienią i zimą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka