nena20 03.07.24, 20:53 No właśnie macie jakieś przecieki jakie w tym roku będą progi punktowe. W tamtym roku były bardzo wysokie. Dwa lata temu zdecydowanie niższe. Syn ma 153 punkty , jest niby dobrze ale może nie wystarczyć do najlepszego liceum. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miki.20105 Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 21:50 Też jestem ciekawa. Pewno za tydzień będzie wiadomo. Nie rozumiem tego systemu. Syn wybrał profil gdzie jest 14 miejsc i z pierwszego wyboru 14 osób jest chętnych. Myślałam że wszyscy chetni z pierwszego wyboru się dostaną a dzisiaj powiedziano mi że niekoniecznie. To jak to w końcu jest? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 21:54 Nie, miejsce na liście preferencji nie daje żadnych bonusów, może się zdarzyć i tak, że do klasy nie dostaje się nikt z pierwszego wyboru, bo kandydaci, którzy mieli tę klasę niżej na liście nie dostali się do klas wyższych preferencji, ale mieli więcej punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 21:58 Geniusze tworzyli ten system 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 22:04 Dlaczego? Dostaje się ten, kto ma więcej punktów. Proste i logiczne. Dlaczego ktoś miałby być karany spadkiem bóg wie gdzie za próbę dostania się do wysokoprogowego liceum? Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 22:05 Ale akurat to jest bardzo dobre rozwiązanie. W zamierzchłej przeszłości ludzie, którzy nie dostali się do wybranej szkoły top stawali na końcu kolejki i szli byle gdzie, biegając jak kot z pęcherzem w poszukiwaniu wolnych miejsc. Teraz każdy układa sobie szkoły od najbardziej chcianej do "ewentualnie może być" i ma gwarancję nauki tam, gdzie bardziej lub mniej ale chce. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 22:08 A! O.K. Wygrywam tytuł najmniej przygotowanego rodzica Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 22:52 Nie martw się, można było nieźle kombinować z punktami za świadectwo. Myślałam że jak syn ma dys. to 3 z polskiego i 60% z egzaminu to uczciwe podejście. Pozostałe ściśle przedmioty 5 i 6. Matma 96% angielski 100%. Dziś dowiaduje się że niektórzy uczniowie z dys. mają 5 na świadectwie bo poprawiali oceny i robili dodatkowe prace. Wolontariat. Także ja też matka roku. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 23:25 Punkty za wolontariat to chyba są powszechnie znane. Niezależnie od dys. A oceny - cóż, różnie w różnych szkołach. W jednych można poprawić, w innych nie. Również niezależnie od dys. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 23:30 Co ma być, to będzie. Za dwa lata czeka mnie stres maturalny, potem za kolejne dwa znowu matura i za kolejne dwa ostatni egzamin 8klasisty. I wtedy będę już wszystko wiedziała na tip top 🤓 Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 07:40 Będziesz, albo i nie, bo w międzyczasie mogą wszystko wywrócić do góry nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 08:11 To tak. Pamiętam jak mój młody był w I klasie SP i mówił, że szkoda, że nie pójdzie do gimnazjum jak brat. Mówiłam mu, nie martw się, jeszcze tyle zmian będzie, że kto wie jak szkoła będzie wyglądać😉 Więc otóż rekrutacja też może się ucywilizować. Oby! Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 23:31 To chyba raczej syn nie dopilnował. Skąd Ty masz wiedzieć, z czego i jak syn może ocenę poprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 23:40 Przy pierwszym dziecku za mało rozkminiłam system, mogłabym bardziej pomóc, Miałam jeszcze jakieś reminiscencje z własnej rekrutacji, która sama ogarniałam. Przy drugim było lepiej ale były inne problemy ze znalezieniem szkoły, za to przy kolejnym postanowiłam czuwać z boku, by wyszło optymalnie.Spoko więc, byle dzieci starczyło do postępów w nauce systemu😜 Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 08:10 Przy pierwszym mąż ogarniał temat. Wydawało się to przez to proste 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 13:59 Liczą sir punkty a nie który to wybór. Jasiu i Stasiu dali te szkole na pierwszy wybór, ale mają tylko 100 pkt. Tymczasem Zdzisio i Krzysio dali szkole jako ostatni wybór, ale mieli po 150 pkt. Do tej klasy dostanie się 14 chętnych z największą liczbą punktów niezależnie, czy mieli te szkole jako pierwszy, drugi czy 50 wybor Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 14:45 chyba, ze dostali się do innej po drodze do której wystarczyło im punktów, np do środkowej, w ostatniej wtedy wogole nie sa brani pod uwagę przecież Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 15:23 No jeśli ją wybiorą sobie spośród tych, do których się dostali, ale to już uważam za oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 15:47 Macie rekrutację elektroniczną. Albo się nie rozumiemy. Jakie wybrali sobie? System przydziela do pierwszej z listy szkoły do której wystarczy punktów i odrzuca z dalszego rozpatrywania tak więc który to wybór jest bardzo istotne. No chyba że gdzieś w kraju inaczej to wygląda niż w większości. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 16:45 U mnie system nigdzie nikogo nie odrzuca. Przyjety jesteś wszędzie gdzie ci starczylo pkt, tzn wszędzie gdzie byłej w najlepszej powiedzmy 30 chętnych i potwierdzeniem twojej woli jest doniesienie świadectwa w to miejsce, które sam wybierasz. Nikt cie nigdzie nie odrzuca, sam wybierasz, ale rok temu można było skladac zdaje się tylko do 2 szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 20:42 A skąd jesteś? To najdziwniejsza wersja o jakiej słyszałam, żeby najlepsi blokowali miejsca w kilku szkołach naraz… Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 16:36 Ale u nas to tak nie działa, że "wybiorą sobie" spośród tych, do których się dostali. Masz Jasia, który dał I LO, II LO, III LO i IV LO, i miał 100 punktów. I Zdzisia, który miał 150 punktów, ale ustawił szkoły w odwrotnej kolejności: IV, III, II i I. I teraz do I LO trzeba było mieć 120 punktów, do II 160, do III 95, do IV 140. Zdzisio mając na pierwszym miejscu IV dostaje się do IV i w ogóle nie bierze się pod uwagę jego wniosku do I i III mimo tego, że punktowo też by się tam dostał. Natomiast Jaś dostaje się do III, bo to pierwsze (i jedyne przy okazji) LO, które ma limit punktów niższy niż wynik Jasia. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 16:47 U mnie tak nie działa. Jesteś na listach zakwalifikowanych wszędzie, gdzie ci styklo pkt i sam wybierasz donosząc oryginał świadectwa, po czym publikują listę przyjetych Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 16:56 aha i w ten sposób masz klasy, które ustawiły wysoką punktację (bo wnioski złożyło 30-ro dzieci z wysoko zdanym egzaminem i dobrymi stopniami), a potem się okazuje, że nikt z tej 30-tki tu nie chce. A pozostali chętni są poniżej limitu. I jak to w twojej gminie regulują? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 17:01 U mnie wyszło tak, że wszędzie bylobduO chętnych, bo dzieci z całego powiatu, a nie gminy są. Klasa syna miała 46 osób i zablokowali rekrutacje uzupełniającą. Przyjechala kontrola z kuratorium, stwierdzili, że jest ok... A w takim najlepszym lo pp prostu utworzyli 2 dodatkowe oddziały. Nie powiem, starają się żeby każdy miał taką klasę jaką chce. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 17:13 Aaa, bo macie dla odmiany limit szkół do jakich można kandydować. U nas nie ma limitu szkół, możesz we wniosku wpisać wszystkie dostępne szkoły i klasy z całego województwa Tyle że właśnie kolejność jest bardzo ważna, bo działa to tak jak opisałam i dostajesz się do tej pierwszej, do której pozwala twoja punktacja. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 17:10 larix_decidua77 napisał(a): > Jakiego limitu? Punktowego. Progu. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 17:00 Z dwoma szkołami da się to zrobić ale jak w warszawskim systemie liczba szkół jest nieograniczona to mogłaby zaistnieć sytuacja, że do stu szkół zakwalifikowano garstkę tych samych 30 osób a rzesza kilku tysięcy uczniów zostałaby na lodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 17:04 I tak uważam, że ograniczenie do 2 było kiepskie, powinni dac wybrać chociaż 3. U nas nie było problemu, bo syn był bardzo zdecydowany gdzie chce iść i problemem było wybranie opcji nr 2, ale znam dzieciaki, które do końca nie mogły się zdecydować i dla nich 2 to było za malo Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 17:26 No i pp to jest rekrutacja uzupelniajaca. Ci co się dostali wybierają gdzie cca iść, reszta miejsc się zwalnia. Jakby warszawa też ustaliła limit, problemu by nie było. Ale nie mogę taknposac, bo limitu nie uważam za dobre rozwiązanie 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 20:47 W każdym woj musisz potwierdzić wolę przyjęcia donosząc oryginały dokumentów, a ostateczne listy są publikowane kilka dni później… Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena8606 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 19:52 szmytka1 napisała: > Liczą sir punkty a nie który to wybór. Jasiu i Stasiu dali te szkole na pierwsz > y wybór, ale mają tylko 100 pkt. Tymczasem Zdzisio i Krzysio dali szkole jako o > statni wybór, ale mieli po 150 pkt. Do tej klasy dostanie się 14 chętnych z naj > większą liczbą punktów niezależnie, czy mieli te szkole jako pierwszy, drugi cz > y 50 wybor Podsumowując, system szuka najpierw szkoły dla uczniów, którzy mieli 200 pkt, potem 199 pkt, następnie 198 pkt i dalej 197 pkt, 196 pkt, 195 pkt, ..... Zatem uczeń mający większą ilość punktów, który umieścił szkołę X na dalszym miejscu listy, ale nie dostał się do swoich wcześniejszych wyborów ma pierwszeństwo przez uczniem z mniejszą ilości punktów, który szkołę X dał jako pierwszą. Możliwość wyboru nieograniczonej ilości szkół uważam za bardzo dobre rozwiązanie dające możliwość spokojnego próbowania dostania się do szkół, do których może zabrakłoby odwagi, aby złożyć wniosek. Daje możliwość dostania się tam gdzie na prawdę się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 22:01 Przecieki są takie, że wyniki egzaminów były dość wysokie - łatwy egzamin (w Warszawie modalna z matmy i anglika w wielu dzielnicach to 100), zatem progi w topowych szkołach będą wysokie (ale może nie wyzsze niż ostatnio). Różnicować młodzież będzie polski i konkursy. Uczniów jest mniej ale miejsc też mniej i duża grupa ma 170+ . Na pewno wszyscy znajdą miejsce. Łatwej będzie dostać się do szkół przeciętnych, mogą być wolne miejsca lub nie utworzyć się klasy w słabych. Odpowiedz Link Zgłoś
jana111 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 12:43 Liczę na to, że krzywa Gaussa jest nieubłagana i jednak proporcjonalnie trochę mniej dzieci osiągnie te 170 punktów. Mojej pannie (którą różnicuje polski a punkty straciła zapewne za dysortografię) brakuje 0,9 puntu do zeszłorocznego progu w szkole 1. wyboru a ma zapas 1,5 punktu do szkoły z 2. miejsca (gorzej że ona bardzo chce do tej z 1. miejsca). Profili w tych szkołach ją interesujących jest tyle samo co rok temu, stąd moje nadzieje że będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 13:15 Profili tyle samo, a dzieci zdecydowanie mniej - będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 14:50 Profili w tej szkole. edziecku kibicuję, ale pytanie jeszcze ile takich klas było w zeszłym roku w innych szkołach, a teraz nie ma. Profile poobcinali bardzo nierównomiernie, czasami mam wrażenie, że bardziej kierując się możliwościami kadrowymi niż zainteresowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 22:04 Też jestem ciekawa bo mam w rodzinie ósmoklasistkę i zerkam z boku jak to się wszystko ułoży i czy dostanie się do wybranej klasy. Wszyscy mówią, że progi spadną w tym roku. Ciekawe o ile. Tam gdzie wyżej wspomniana chce się dostać, rok temu było jakoś 165 (?)... Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 22:09 Mój syn chciałby tam, gdzie ostatnio było 174, kilka lat temu nawet 168. Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 22:18 Moim zdaniem spadną do szkół średnich, do których progi ostatnio były sztucznie wywindowane. Do szkół topowych i tak startuje młodzież z bardzo wysoką punktacją, więc nawet jak spadną, to minimalnie, jakiegoś załamania progowego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 22:22 Tak, o to mi chodziło, spadną tam, gdzie ostatnio ze 130-140 wzrosły do 165, w tych topowych nadal to będzie 174-182. A w słabych, gdzie zwykle było 80-90 a ostatnio 120 też powinno spaść z loskotem. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 22:35 Mnie w Warszawie zadziwia śniadek. Przyciąga młodzież o fajnych wynikach, a potem wyniki matur mają słabe. Nie wiem, jakie mają EWD, ale dla mnie to zagadka, dlaczego przy takiej młodzieży na wejściu, na wyjściu jest tak mizernie. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 08:28 Wyniki to często wydreptane ku nauczycieli oceny. Zaległości się nawarstwiają i mamy zaskakujące wyniki matur. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 09:18 Uczniowie z wydreptanymi ocenami w sp są praktycznie w każdej szkole, a jednak w Śniadku wyniki są słabsze niż w wielu szkołach o podobnym poziomie wydreptania. Mnie po prostu dziwi moda na szkołę, która praktycznie nie ma wartości dodanej i to, że szkola przyciągająca dość zdolną młodzież tej wartości nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 10:28 Patrzę teraz na wyniki matur, porównuję z liceum (druga dziesiątka rankingu), które znam, wynik różni się tylko jeśli chodzi o matematykę (fakt 77-95), także chyba nie jest tak źle. A przepaść w rankingu kolosalna. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 11:42 nick_z_desperacji napisała: > Uczniowie z wydreptanymi ocenami w sp są praktycznie w każdej szkole, a jednak > w Śniadku wyniki są słabsze niż w wielu szkołach o podobnym poziomie wydreptani > a. Mnie po prostu dziwi moda na szkołę, która praktycznie nie ma wartości dodan > ej i to, że szkola przyciągająca dość zdolną młodzież tej wartości nie ma. Śniadek to taki niższy średni poziom Szkoła znana z tego, że jest przyjazna młodzieży (przynajmniej za starego dyrektora) i może bardziej skupiają się na pomocy psychologicznej, stworzeniu dobrych warunków, niż na śrubowaniu wyników. Co uczniowie z tego wyciągną, to jest też ich odpowiedzialność. Niektórzy może nie przykładają się super mocno do nauki, za to nie popadają w coraz większą depresję. Moja córka chciała się tam przenieść ze średniaka z ambicjami (jeden z najgorszych typów szkół, bo chcą sobie pozycję w rankingu podnieść nie podnoszeniem jakości kształcenia, tylko ciśnięciem uczniów). Nie udało się, więc ostatecznie nie jestem w stanie z pierwszej ręki porównać tych szkół.... Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 09:35 To akurat łatwo wytłumaczyć. Młodzież o fajnych wynikach przyciąga dopiero od wzrostu progów w 2021, a dotychczasowe matury pisały roczniki, które dostały się tam w czasach, gdy progi były DUŻO niższe. Progi do Śniadka w 2020 wynosiły ok. 140. W 2019 - 123-135 pkt W 2018 - 80-130 pkt Trzeba pamiętać, że przed rokiem 2021 panował zupełnie inny świat progowy - w mniej topowych szkołach, bo w topowych zawsze progi były wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 10:21 W 2019 był ostatni egzamin gimnazjalny, więc we wcześniejszych latach ogólnie było trudniej zdobyć maksymalne punkty za egzaminy, progi ogólnie były niższe. Choć rzeczywscie wtedy Śniadek zrobił się bardziej popularny, chyba nieżyjący już ówczesny dyrektor szkoły dobrze zareklamował szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 10:15 nick_z_desperacji2 napisała: > Mnie w Warszawie zadziwia śniadek. Przyciąga młodzież o fajnych wynikach, a pot > em wyniki matur mają słabe. Nie wiem, jakie mają EWD, ale dla mnie to zagadka, > dlaczego przy takiej młodzieży na wejściu, na wyjściu jest tak mizernie. No mi wyszły z analizy trochę inne wnioski Sniadek ma progi na pograniczu średnich/wysokich i bardzo przyzwoite EWD. W zeszłym roku progi były 153-166 (nie liczę tutaj klasy dwujęzycznej z progiem 179, bo to jest jednak specyficzna sytuacja). Przyciąga też dobrą atmosferą. Mam kilka bardzo pozytywnych relacji z pierwszej ręki. To nie jest top szkoła, to jest po prostu bardzo przyzwoita szkoła ze średniej stawki. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 23:47 myślę że progi wrócą do tych sprzed kumulacji roczników. Oby tak było, wtedy syn dostanie się w zasadzie wszędzie. W tamtym roku było jakieś szaleństwo, progi poszły w górę o 15-20 punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 08:11 Nie wszędzie, tylko dokładnie do konkretnej klasy i szkoły wyznaczonej przez system na podstawie jego punktów Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 08:14 A to już zależy od systemu rekrutacji. Moje dziecko w zeszłym roku dostało się "wszędzie". W sensie zostało zakwalifikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 08:25 Piszesz o rekrutacji papierowej albo o szkole prywatnej albo o rekrutacji równocześnie w różnych województwach. W rekrutacji elektronicznej nie ma możliwości dostania się do kilku klas Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 08:37 No nie wszędzie jest rekrutacja elektroniczna 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 22:17 U nas 170+ ale też może się nie dostać do najlepszego - zobaczymy, nie ma dużego parcia na to LO akurat, więc jak się dostanie to fajnie, a jak nie to też nie ma tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 22:25 U nas podobnie. Mój syn upodobał sobie 5-6 szkół i bardzo trudno było mu je uszeregować, bo w każdej coś mu się podobało a coś nie - twierdzi, że gdziekolwiek wpadnie będzie ok. Byle był mat- fiz, dobry sport i trochę kultury oraz prosty dojazd😉 Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Progi punktowe liceum 03.07.24, 23:20 No mój syn uparł się na mat-inf i tylko jedno liceum ma taki profil bo pozostałe mat-fiz Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 07:59 To tak jak moj syn szukał klasy biol-fiz...nie ma...stasznie schematyczne sa te klasy, wszędzie takie same profile. Nie rozumiem dlaczego nie ma klasy biol-fiz, skoro te dwa przedmioty tak bardzo sa ze sobą powiązane. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 08:06 U mnie w okolicy są 2 z biol-chem-mat, gdzie wybiera sie czy się chce rozszerzenie chemia czy fizyka ( mozna oba) ale w sumie nie wiem czy w tym roku są te klasy bo poucinali sporo klas Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa17 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 08:55 Mam przyszłorocznego 8-klasistę i jestem załamana profilami klas. w promieniu 30 km praktycznie nie ma prostego mat-fiz, biol-chem itp. za to dużo tworów typu: pedagogiczny, policyjny, wojskowy, europejsko-lingwistyczny, humanistyczno-filmowy... Najbardziej zależy nam na rozszerzeniu matematyki, jeśli już się taka klasa trafi to w pakiecoe np z wosem. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 09:48 Za rok na pewno będzie większy wybór, w tym roku okroili. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 11:34 kropkaa17 napisała: > Mam przyszłorocznego 8-klasistę i jestem załamana profilami klas. w promieniu > 30 km praktycznie nie ma prostego mat-fiz, biol-chem itp. Jesli patrzysz na profile tegoroczne, to one są okrojone i pozmieniane, za rok będzie normalniej. Popatrz na profile w wyższych klasach w tych szkołach. Aczkolwiek, jesli chodzi o biol-chem, to widzę tendencję do robienia z niego biol-chem-mat Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 12:07 kurt.wallander napisała: . > > Aczkolwiek, jesli chodzi o biol-chem, to widzę tendencję do robienia z niego bi > ol-chem-mat Oj tak, to bardzo silny trend i im wyżej szkoła w rankingu, tym częściej jest biol-chem-mat zamiast biol-chem. Córka chce do biol-chem, ale bez matematyki i to bardzo ograniczyło jej wybór. A ponieważ wykręciła dużo więcej punktów niż przewidywała prognoza, szukałyśmy szkół ciut wyżej w rankingu, żeby jeszcze dopisać do listy i nie znalazłyśmy ani jednej - dosłownie każda sprawdzona przez nas szkoła ma biol-chem-mat. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 13:35 bruy-ere napisała: > kurt.wallander napisała: > . > > > > Aczkolwiek, jesli chodzi o biol-chem, to widzę tendencję do robienia z ni > ego bi > > ol-chem-mat > > > Córka chce do biol-chem, ale bez matematyki i to bardzo ograniczyło jej wybór. Czasem szkoła idzie uczniom na rękę. Np. moja córka była w biol-chem-mat, ale nie planowała zdawać matury z rozszerzonej matematyki. W drugim semestrze czwartej klasy nauczycielka przygotowywała inne sprawdziany i zadania maturalne dla tych, którzy przygotowywali się do rozszerzenia i dla tych, którzy poprzestawali na podstawie. Ale oczywiście konieczność uczenia się matematyki rozszerzonej przez całe LO może być dużym obciążeniem. Uczeń wkłada w ten przedmiot dużo energii i czasu, których zaczyna brakować na biologię i chemię. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 13:20 kurt.wallander napisała: > > Aczkolwiek, jesli chodzi o biol-chem, to widzę tendencję do robienia z niego bi > ol-chem-mat Potwierdzam. Nawet, jeżeli oficjalnie jest to biol-chem, to matematykę cisną, jak rozszerzoną. No ok, nie mozesz byc matematycznym głąbem, mając rozszerzoną chemię. Ale to jest jednak bardzo ciężka kombinacja. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 14:52 Ukłon, zwłaszcza w lepszych szkołach, w kierunku kandydatów na UMedy. Czasami wymagają na lekarski trzech przedmiotów w tym mat lub fiz, czasami można matmą zastąpić chemię czy biologię, jak się słabiej napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa17 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 14:21 Te profile są powtarzalne od 2-3 lat. Z technikami podobnie, informatyczna klasa jest w jednym. Klas gdzie głównym rozszerzonym przedmiotem jest matma prawie nie ma, albo tak jak już napisałam dorzucają jako rozszerzenie wos, geografię, angielski, biologię-a za tymi przedmiotami nie przepada. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 12:51 Przecież często europejsko-lingwistyczny to zwykły mat-wos-ang/jęz itd., Szkoły nazywają sobie te profile różnie, to czy to zwykły mat-fiz czy astronomiczno-technologiczny z rozszerzeniem mat-fiz nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 09:23 Bo fizyka wymaga matematyki, a na biologii jest sporo chemii. Biologia jeszcze może bez tej chemii jakoś pojedzie, ale fizyka bez matematyki nie ma szans. Odpowiedz Link Zgłoś
laurielle Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 12:43 nick_z_desperacji napisała: > Bo fizyka wymaga matematyki, a na biologii jest sporo chemii. Biologia jeszcze > może bez tej chemii jakoś pojedzie, ale fizyka bez matematyki nie ma szans. Na poziomie akademickim biologia bez chemii nie istnieje, dlatego uczelnie razem z biologią preferencyjnie punktują chemię, a medyczne także matematykę lub fizykę. Pomijając psychologię, na której w zamian za to jest psychometria, czyli na poły statystyka. Jeśli bombelek interesuje się biologią, to jak najwcześniej należy dopilnować, żeby było dobry z matmy. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 07:56 Spoko, 5 lat temu mój też miał upatrzonych kilka (chyba 4) takie naj, na których mu zależało, ale nie wiedział na której bardziej. Ustawiliśmy więc według przewidywanych progów, od najwyższych. Dostał się do trzeciej. Słyszałam teksty współczucia, że nie do pierwszej i te osoby nie mogły pojąć, że ta pierwsza była właściwie szkołą marzeń i wiedzieliśmy że raczej nierealną, ale co szkodziło wpisać. Finalnie młody był mega zadowolony z "przydziału". Teraz czekamy na wyniki matur 🙂 Życzę powodzenia i niech te szkoły okażą się przede wszystkim przyjazne dla uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 08:09 Dzięki, słuszne życzenia🙂 ✊ za wyniki matur dla młodego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
mikaaan Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 08:43 U nas w mieście matematycznie liczą się 3 szkoły. Jedną odrzuciliśmy ze względu na fatalne opinie. Pozostałe LO mają swoje sukcesy w rankingach ale nie są ścisłe. Jak nie wyjdzie z dwoma pierwszymi szkołami, dajemy na 3 wybór LO najbliżej domu. Bez sensu tracić 1-1,5h dziennie na dojazdy do szkoły niby topowej, ale mat-fizy traktującej po macoszemu. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 09:11 U nas dokładnie to samo albo mat-fiz albo technikum. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena8606 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 09:11 Wydaje mi się, że progi punktowe nie będą wyższe niż w zeszłym roku, ale do najbardziej popularnych szkół topowych raczej nie spadną wiele patrząc na liczbę chętnych z pierwszego wyboru na jedno miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 09:58 Historycznie patrząc, w topowych szkołach progi zawsze były wysokie, również w czasach, gdy tak ogólnie, poza czołówką szkół, były niskie. W 2018 ze 150 pkt można było dostać się do większości warszawskich liceów (tych poza pierwszą 20-tką). Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 13:00 Tylko, że historycznie egzaminy były też inne. Egzamin gimnazjalny obejmował wszystkie przedmioty, porównywanie progów z progami po gimnazjum nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 13:05 OK, ale z progami z 2020 spokojnie można i wtedy też były dużo niższe. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 15:03 Sens ma od 21 i 22. 2020 to pierwszy rocznik zdeformowany, nikt nic nie wiedział, chaos programowy i wyszła masakra. Pierwsze egzaminy gimnazjalne też wypadły słabo, dopiero jak system okrzepł to osiągnęły mniej więcej stały poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 15:47 OK, czyli ten 2021 najbardziej miarodajny, bo w 2022 poszło 1,5 rocznika. Wzrost punktacji w 2021 był tłumaczony nauką zdalną (nawet tu na e-matce pytałam i takie padło wyjaśnienie), a tu okazuje się, że także inne zupełnie zmienne na to wpłynęły. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 16:15 A 2020 to z kolei rok kończony zdalnie w czasie pandemii. W niektórych szkołach miało to ogromny wpływ na oceny końcowe. Odpowiedz Link Zgłoś
biesywulu Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 18:28 Mój syn był pierwszym rocznikiem zdeformowanym i do lo szedł w 2019 nie 2020 Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 13:29 Pierwszy rocznik po "reformie" szedł do liceów w 2019, nie 2020. I progi wtedy były bardzo wysokie, bo do liceów aplikowali jednocześnie absolwenci gimnazjów, progi skoczyły w niektórych liceach nawet o 30 pkt . Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 14:52 Odrębne były progi pogim od popod. Podstawówka miała wyższe, bo mniej egzaminów i łatwiejsze (dla sukcesu deformy). Tworzono dwa nurty klas - wg starego schematu i nowego. Moje dziecko było tym, gaszącym światło pogim. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 10:20 Oglądałam w tvp warszawa, wypowiedź dyrektorki z Witkiewicza w tym roku na jedno miejsce trzech chętnych, ale progi ogólnie są niższe, bo ten rocznik jest niżowy. Jest chyba więcej miejsc niż chętnych. Nie wiem, czy wzięli po uwagę uczniów z innych miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 11:37 Jesli mówili o liczbie chętnych, to raczej wzięli pod uwagę wszystkich, nie wykluczając osób spoza Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 12:13 afro.ninja napisała: > Oglądałam w tvp warszawa, wypowiedź dyrektorki z Witkiewicza w tym roku na jedn > o miejsce trzech chętnych, ale progi ogólnie są niższe, bo ten rocznik jest niż > owy. Jest chyba więcej miejsc niż chętnych. Nie wiem, czy wzięli po uwagę uczni > ów z innych miejscowości. Ooo, to ciekawe, szkoda, że nie mogę odnaleźć tego materiału w necie. Jaki był wydźwięk tej wypowiedzi dyrektorki z Witkacego - te 3 osoby na miejsce to jest mniej niż zwykle? Spodziewają się, że progi spadną czy nie bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 13:46 Niżej Magdalena fala link. Do Witkacego, myślę, że w tym roku będzie jednak łatwiej się dostać. Ta szkoła co roku ma 4 klasy pierwsze, więc logiczne, że w pustym roczniku będzie mniejsze obłożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 18:52 Raczej wydźwięk był taki, że do topowych chcą wszyscy, więc nie ma problemów z zapełnieniem klas. Niższe w rankingu będą miały gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 10:18 A jak będzie w przyszłym roku? Ktoś też zainteresowany? Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 10:27 Może w końcu będzie normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 10:29 Straszyli lekturami, ale dali ich naprawdę mało. I nie ma Quo vadis. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 21:07 Jest, ale we fragmentach - aczkolwiek ja i tak świętuję. Natomiast z lektur trzeba odświeżyć Akademię, Narnie, Chłopców z placu, Kajka i kokosza oraz Hobbita. Tzn ja mam nadzieje, ze skoro to jest aktualna lista lektur, to egzamin nie będzie wg listy lektur które młodzież zdążyła przerobić i nie dowala im np W pustyni czy Tajemniczego ogrodu… Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 10:24 Mam nadzieję, że pytanie o "przecieki" nie zakłada, że szkoły same sobie te progi ustalają Wiele osób w to wierzy, w tym nauczyciele. Przecieków żadnych być nie może, bo progi jeszcze nie powstały, ale można sobie gdybać. Sama jestem ciekawa, bo np. w pobliskim obleganym LO w tamtym roku próg do biol-chem wynosil 160, ale takie klasy były dwie. Teraz jest jeden biol-chem, liczba absolwentów znacznie mniejsza, ale zainteresowanie niesamowite - na DO był tam wielotysięczny tłum, w systemie prawie 3 osoby na miejsce z 1. wyboru. I teraz pytanie, co z progiem - zostanie taki sam czy wzrośnie? Bo spaść to raczej na pewno nie spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 10:42 nie ma co porównywać liczby klas do ostatniego roku, wtedy było ich zdecydowanie więcej. Z tego co sie zorientowałam liczba klas w tym roku w najlepszych liceach jest dokładnie taka sama jak przed kumulacją. Zostanie sporo wolnych miejsc, wiadomo nie w topowych szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 10:55 Ile to jest dużo punktów? 170 + to dużo? A takie 165? To już mało? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 11:05 to zależy gdzie się stratuje, rok temu ze swoimi 170+ moje dziecko mogło iśc do dowolnej szkoły w mieście z wyjątkiem jednego profilu dla samych lauretów, 165 na spokojnie by mu wystarczyło do skzoły która wybrał, no ale to nie warszawa czy Poznan z programi z kosmosu Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 11:24 Ja piszę o Wrocławiu. Może dziewczyny z Wrocławia mogłyby coś w temacie napisać. Czy 170+ to punkty ok? Czytałam, że 165 to już mało i to mnie dziwi. Gdzie cała reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 11:32 no do naszych niektórych topek te 165 to już było za mało ale ciągle wystarczająco na przyzwoite skzoły, trudno przewidzieć jak będą wyglądać tegoroczne progi, niby mało dzieci ale i klas mniej Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 11:38 Wszystko to trwa za długo, powinno się wszystko zaczytywać „z automatu” a taki system jak teraz pozostawia duze pole do nadużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 13:23 Dla przykładu wpisujesz wyniki egzaminu zamiast 80,90 pinktów(blisko siebie na klawiaturze, pomyliłeś się) osoba, która sprawdza zgodność ze skanem też się „myli”(tyle cyferek wrok zmeczony itp) i koniec historii Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 17:03 To wtedy jest bląd, a nie nadużycie. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 17:10 🤦♂️ przecież w takiej sytuacji można samemu sprawdzić stan punktów, zwrócić uwagę, odwołać i obowiązkowo to uwzględnią. Tworzysz jakieś historie z dudy wzięte. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 17:11 Poza tym skoro jest ścieżka odwoławcza to w jakimś stopniu ją uwzględnili w terminarzu (niedostatecznie ale jednak). Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 13:02 Poszukaj w necie, powinny być strony, pliki z poprzednich lat (ja np znalazłam 2023/2024 i rok wcześniejszy) z minimalną i maksymalną liczbą punktów uczniów przyjętych do poszczególnych klas w ramach każdej łódzkiej szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 15:02 Moim zdaniem dużo to 170+. 165 średnio. Poniżej 160 moim zdaniem słabo. No ale to moja bańka i dotyczy zeszłego roku. Gdyby syn miał w zeszłym roku poniżej 160 to chyba by się dostał na LO 10 wyboru. Ze 173 dostał się na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 16:09 karollo26 napisał: > Moim zdaniem dużo to 170+. 165 średnio. Poniżej 160 moim zdaniem słabo. No ale > to moja bańka i dotyczy zeszłego roku. Gdyby syn miał w zeszłym roku poniżej 16 > 0 to chyba by się dostał na LO 10 wyboru. Ze 173 dostał się na drugie. W Twojej bańce i w zeszłym roku poniżej 160 to słabo, ale tak obiektywnie? Powiedz dziecku, które ma czerwony pasek, wolontariat i egzaminy zdane na 80%, że osiągnęło słaby wynik. Chyba nie bardzo. Albo wyobraź sobie całą klasę złożoną z dzieci z punktacją 160. Cz byłaby to słaba klasa? Nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 16:44 Też nie sądzę. W ogóle punktacja nie przekłada się worost cna możliwości ucznia. Pamiętam, że jedno z moich dzieci z punktacją 140 (po gimnazjum) dostało się w rekrutacji uzupełniającej do klasy, gdzie było pod kreską a skończyło szkołę jako najlepszy uczeń z olimpiadami. Te dawne 140 to pewnie obecne 160. To są dobrzy uczniowie. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 13:49 No ale taka prawda - poniżej 160 pkt w zeszłym roku do dobrych szkół w Warszawie to było za mało. 80 % to niby nie jest źle- ale ten egzamin jest banalny. Sporo dzieciaków ma powyżej 90% wszystkie wyniki, a nawet 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 13:59 Znasz jakieś dziecko, które ma wszystkie 3 egzaminy powyżej 90% w tym polski? Bo owszem z matematyki i angielskiego sporo dzieci miało nawet 100%, ale towarzyszył temu gorszy wynik z polskiego (mniej niż 90%). Tylko 1,5% dzieci miało z polskiego 95-100%. No i wyniki ogólnokrajowe nijak nie potwierdzają „banalności” egzaminów. Odpowiedz Link Zgłoś
karollo26 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 14:35 No znam całą masę - choćby cała klasa mojego syna W lepszych warszawskich LO wynik powyżej 170 pkt to mało. Poniżej 160 pkt to już lo z mocno średniej półki- poniżej 30 w rankingach. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 14:55 Większość szkół w Warszawie (w tym top 10) w zeszłym roku miała próg 174-176 a były to progi wywindowane kumulacją, zatem nie przesadzaj, że to tak mało. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 15:16 Cała klasa Twojego syna miała polski powyżej 90%??? Bo o to pytam, a nie punktację powyżej 170. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 11:48 A jak się sprawdza ile osób jest na jedno miejsce w szkole? 🤓 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 11:49 w systemie rekrutacji. Statystyki chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 12:03 Z jakiego miasta jesteś? Moge podesłaś do Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
lady.madrugada Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 12:28 pffpffpff napisał: > A jak się sprawdza ile osób jest na jedno miejsce w szkole? 🤓 W Poznaniu nie ma takiej możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
lady.madrugada Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 16:41 Spróbuj zadzwonić do szkoły, która Cię interesuje i zapytać ile jest osób na miejsce. Ja dziś dzwoniłam do dwóch, w jednej mi powiedzieli, nawet w podziale na klasy, w drugiej nie Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena8606 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 12:24 Niektóre szkoły na brak chętnych nie narzekają, progi w nich zapewne bardzo niskie nie będą. www.pressreader.com/poland/gazeta-wyborcza-0557/20240618/281676850079432 Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 12:58 zobaczymy jakie progi punktowe wypadną. Na szybko sobie policzyłam, u mnie w mieście są trzy klasy mat-fiz w naprawdę dobrych szkołach. Chętnych do tych trzech klas jest 150. Miejsc jest 96. Zatem dla ponad 50 osób zabranie miejsc. Czy to aż tak dużo jak na najlepsze szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Progi punktowe liceum 04.07.24, 13:00 a jeszcze u mnie są dwie klasy mat-fiz poza oficjalną rekrutacją. Może być tak, że wystarczy dla wszystkich miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 14:06 To pytanie niejako sugeruje, że nie wiesz, jak tworzą się progi punktowe (bez obrazy). Będzie wiadomo cokolwiek dopiero wtedy, gdy system dopasuje dzieci do szkół, a na razie choćby skały sr… nikt progów punktowych nie pozna, można jedynie snuć dywagacje. Ja rozumiem oczywiście Twoją niecierpliwość, bo mnie też ciekawość zżera… Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 16:36 Oczywiście że wiem. U nas jutro ostatni dzień przynoszenia dokumentów. Szkoła w zasadzie już wie jakie mniej więcej będą progi punktowe. Oficjalnie jeszcze żadnych info nie udziela. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 17:04 Ale u Was jest jedna szkoła w systemie, że wie? Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 18:04 Szkoła pierwszego wyboru zna punktację ponieważ uczniowie przynoszą dokumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 18:09 Ale co z tego, że przynoszą, skoro mogą do nich spaść uczniowie z wyższą punktacją z 4 czy 10 wyboru? Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 18:28 Raczej tak to nie działa. Progi do klas mat-fiz w najlepszych szkołach są bardzo zbliżone. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 18:33 Jeśli mat-fiz to różnicuje Polski i konkursy. Ścisłowcy różnie mogą napisać polski i mieć różną punktację za konkursy. W samym Staszicu do różnych klas (wszystkie wszak z matematyką) jest jakiś rozrzut punktacji. Czacki odjeżdża, inne szkoły z top 10-15, fakt mają między zbliżone ale czasem to różnice 4-6 punktów, co ma znaczenie i nic nie powie, czy kandydat np. że 172,5 pkt się dostanie czy nie tutaj konkretnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 20:36 Uczniowe przynoszą dokumenty i szkoła je wpina do segregatorów wg profili klas, a w danej klasie alfabetycznie. Żeby poznać punktację, musieliby uszeregować wnioski uczniów wg liczby punktów. Btw liczba punktów jest wpisana w systemie, a nie na wniosku (chyba, że Was jakoś inaczej). A potem znów alfabetycznie, żeby znaleźć dany wniosek, gdy pojawi się uczeń w z potwierdzeniem po ogłoszeniu wyników. Czy szkoła bawi się w coś takiego po to, żeby poznać progi punktowe? Czy może czeka na wyniki rekrutacji w systemie? Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 20:40 Z drugiej strony nie wiem, co szkoła widzi w systemie - może tam może jakoś te progi podejrzeć patrząc na listę uczniów z 1. wyboru, ale znów pewnie wymaga to trochę roboty - porównanie tych danych. No i szkoła nie ma wglądu, kto ich wybrał z 2. i kolejnego wyboru i ile punktów ma taka osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mari.sol Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 00:07 Ależ oczywiście, że szkoła widzi już wyniki punktowe poszczególnych kandydatów oraz informację, z której są preferencji. Tak jest przynajmniej w dwóch systemach do naboru, w których pracowałam (Vulcan, PCSS). Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 00:10 Ale co to daje, skoro nieistotne jest, który to wybór? To może mieć znaczenie tylko w szkole o najwyższych progach, tych niżej już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 10:07 Tak, to jasne, natomiast, żeby wyodrębnić próg punktowy do danej szkoły, trzeba wykonać robotę algorytmu, czyli dopasować uczniów do klas na podstawie punktacji i preferencji (oraz mieć wiedzę, ilu uczniów z odpowiednią punktacją wybrało daną szkołę na 2. czy kolejny wybór). Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 16:44 My już wiemy, niestety u nas lipa . Info dziś podczas składania dokumentów. Zabraknie dosłownie kilku punktów. Dodam u nas ostatni dzień na składnię dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 18:14 To przykro mi Może z odwołania się uda? A jak punktacja ma się do zeszłorocznej? Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 18:22 Jakie miasto i ile pkt miała młodzież? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 18:25 Autorka pisała w startowym, że 153 punkty. Ale skoro wiedzą już, to raczej jakieś mniejsze miasto i bez rekrutacji elektronicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 18:35 To jeszcze dużo może się zmienić. W małych miastach bez elektronicznej rekrutacji uczniowie mogą być zakwalifikowani do wielu szkół/klas. I potem rezygnują z tych, którymi nie są zainteresowani Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 18:37 Miasto 200 tys. Rekrutacja elektroniczna. Szkoły mniej więcej wiedzą jakie będą progi punktowe. Nie ma tego złego. Liczymy na technikum bo nie sądzę aby syn załapał się do drugiego liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 14:06 Zależy od daty ogłoszenia list zakwalifikowanych w mieście, które Cię interesuje. W Warszawie czekamy do 19.07. i przed tą datą nic nie będzie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 15:49 A my już w czwartek będziemy wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 15:58 To prosimy o relację🙂 może trend będzie ogólnopolski Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Progi punktowe liceum 11.07.24, 09:45 Halo halo!!!wiecie już??dziś to chyba Kraków? Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 11.07.24, 10:15 Jest osobny wątek, podobno progi spadły bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 15:36 Dziewczyny, gdzie sprawdzacie liczbę chętnych na 1 miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 15:40 W jakiej gminie i w jakim systemie? Vulcam na zakładkę statystyki chętnych oraz liczba osób z I wyborem w danej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 15:53 W omikronie w zakładce statystyki są informacje o liczbie wniosków i liczbie miejsc w klasie o danym profilu. Z podziałem na liczbę wszystkich wniosków i tych w których ta klasa jest 1 wyborem. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 16:03 Dzięki! Odnalazłam w międzyczasie i jestem zaskoczona ilością chętnych oraz potwierdzonych wniosków. Jeżu, do czwartku oszaleję z niepewności Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 16:27 Ale te statystyki niewiele mówią tak naprawdę. Nawet pierwszy wybór. Przecież można było u nas wybrać szkoły bez limitu. Więc sporo ludzi wpisało po prostu wszystkie szkoły/klasy jak leci, tylko np pierwszą 10 jakoś tam szeregując. A pierwszy wybór też jest o tyle mało wiarygodny, że w związku z tym jak wygląda algorytm, to część osób, które nie mają szans się dostać do danej szkoły/klasy i tak dało ją na pierwszym miejscu, bo co im szkodzi Ale z tego co widzę nasze top3 wcale nie ma tak dużo wniosków. Tzn jasne, ponad 10 na miejsce niby, ale jak patrzę na słabsze szkoły to miewają i ponad 20 Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 17:09 Z naszej szkoły a nawet z rejonu miasta gros młodzieży wybiera IV, bo jest najbliżej (wg nich) i to jedyny argument. Zerknęłam tam i liczna chętnych ok.500 uczniów na klasę? Kosmos Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 17:21 Dla nas IV akurat tak sobie z dojazdem (niby nie jest bardzo daleko, ale tak sobie jednak), więc niby ma nawet dwie klasy wpisane, ale pod koniec drugiej dziesiątki, więc raczej nie będzie wchodziła w grę. Z klasy od nich sporo się do XX wybierało z tego co wiem (a tam w ogóle kosmos, do którejś klasy chyba ponad 1000 osób) i VII. Ale dużo osób też inne szkoły, raczej rozsiani są, ale jednak po północnej części miasta i centrum. A IV to już jest za Wisłą, więc nie ta strona Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 19:28 iberka napisała: Zerknęłam tam i liczna chętnych ok.500 uc > zniów na klasę? Kosmos Serio? Od kiedy miałam dzieci w systemie edukacji, to całkowita liczba chętnych szła nawet w tysiące. O niczym to nie świadczy. Do jednej z klas w szkole, którą w tym roku skończyła najmłodsza, jest 959 osób... Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 21:17 Do jednej klasy. Z pierwszego wyboru 38-42 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Progi punktowe liceum 08.07.24, 22:07 Ja sobie patrzę z ciekawości na te statystyki i np. do dawnej klasy najstarszej córki są tylko 592 osoby w sumie, ale za to 97 z pierwszego wyboru. Dla porównania, w szkołach młodszych córek do odpowiedników ich klas jest tylko 10, a nawet 4 osoby z pierwszego wyboru.... Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 06:38 4 z pierwszego wyboru widziałam w naszym krakowskim LO XLIV Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 15:39 Zerknęłam z ciekawości, bo starszak kończył to LO Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 10:19 jest tylko 10, a nawet 4 osoby z pierwszego wyboru.... Tak, to ciekawe... Wiele jest takich klas. Wygląda na to, że nie wszystkie oddziały w ogóle powstaną, bo pewnie nie wszystkie da się zapełnić kandydatami z dalszych wyborów (w tym roku miejsc jest sporo więcej niż kandydatów). Podejrzewam, że tam gdzie po zadziałaniu algorytmu powstanie niepełna klasa, będą z niej przenosić osoby do klas z dalszych wyborów - tam gdzie niewiele brakuje do zapełnienia klasy. Tak by wskazywała logika, ale nie wiem w sumie, sama jestem ciekawa, jak to rozwiążą. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 10:29 Wiesz, dla 4 osób klasy raczej nie otworzą, ale przecież to nie jest tak, że musi się "zapełnić". Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 10:32 Mogą łączyć klasy np. pół to mat-fiz, pół mat-geo Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 10:33 Tam, gdzie się da, to niezłe rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 13:14 szeptucha.z.malucha napisała: > Mogą łączyć klasy np. pół to mat-fiz, pół mat-geo W tym konkretnym liceum, o którym piszemy, to jakby dostali się tam tylko uczniowie, którzy podali je jako pierwszy wybór, to musieliby połączyć wszystkie klasy w jedną Bo planują 4 klasy pierwsze, a jako pierwszy wybór podało je kolejno 7, 4, 10 i 3 osoby Ale chyba trudno jednak połączyć biol-chem, mat-inf i humana w jedno Mat-inf są dwa, jeden z biznesem dodatkowo, ale chetni do nich to te 7 i 3 osoby, więc cóż Ale ta szkoła ostatnio wyrobiła sobie bardzo zły PR, więc mnie akurat nie dziwi - u nas z listy wyleciała jako jedna z pierwszych w zasadzie, a moje dziecko bardzo szeroką listę robiło Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Progi punktowe liceum 09.07.24, 13:28 Nie trudno. Mój syn jest w łączonej klasie. Przedmioty takie jak polak mają wszyscy razem. Przedmioty z innym rozszerzeniem oddzielnie. Wymogiem jest posiadanie odpowiednio dużych sal, jeśli łączy się klasy pełnowymiarowe, ale przy tak mało licznej jak podajesz, to i zwykle sale starczą Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Progi punktowe liceum 11.07.24, 12:56 Oddycham z ulgą! Moje dziecię dostało się do szkoły i klasy pierwszego wyboru! 🥰💪🥳 Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Progi punktowe liceum 11.07.24, 13:10 O 20 pkt niższe niż w zeszłym roku do tej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Progi punktowe liceum 11.07.24, 13:22 20 pkt - szok. Małopolskie czy Wielkopolska? Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 11.07.24, 13:29 pffpffpff napisał: > O 20 pkt niższe niż w zeszłym roku do tej klasy. Wow! Szkoła bliżej topu czy środka? Tak orientacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Progi punktowe liceum 11.07.24, 13:42 Środek. Ale z roku na rok pięło się w rankingach, ma bardzo wysoką zdawalność matur i świetne opinie, a do tego jest w odległości spacerowej, a dogodność dojazdu i dostępność wybranego profilu była dla nas priorytetem. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Progi punktowe liceum 11.07.24, 13:47 Super. W sumie to brzmi dokładnie jak opis mojej młodej 1. wyboru. Mamy 9 pkt zapasu w stosunku do zeszłego roku, powinno być dobrze (choć są tam 3 osoby na miejsce z 1. wyboru). Odpowiedz Link Zgłoś