Dodaj do ulubionych

e8 rekrutacja techniczna sprawa

04.07.24, 22:49
Ktoś w Vulcanie robił roszadę szkoły po złożeniu wniosku?
W terminarzu rekrutacji mamy taką możliwość do jutra, ale nie ma technicznie takiej opcji. Znalazłam info że trzeba wycofać wniosek ze szkoły. Wniosek złożony i podpisany elektronicznie, nie ma opcji, linku czy czegokolwiek wycofaj.
Zastanawiamy się na podmianą jednej ze szkół, jak to zrobić?
W naszej podstawówce osoba odpowiedzialna za rekrutacje wie tylko że z poziomu szkoły w tym roku nie da się tego zrobić. W poradniku i na stronie vulcana też nie znalazłam.
Ktoś, coś?
Obserwuj wątek
    • jana111 Re: e8 rekrutacja techniczna sprawa 04.07.24, 22:56
      W Krakowie (omnikron) trzeba się skontaktować ze szkołą pierwszego wyboru, żeby odblokowali wniosek.
      Trzeba było, bo do dziś.
      Jeśli u was to niemożliwe - jeśli to masz na myśli pisząc, że z poziomu szkoły nie da się tego zrobić - dzwoń do Wydziału Edukacji. Lub do szkoły pierwszego wyboru - ja w szkole dowiedziałam się czego potrzebowałam, w WE nikt nie raczył odbierać telefonów. Instrukcje są... no, różne.
      • jasnoklarowna Re: e8 rekrutacja techniczna sprawa 04.07.24, 23:09
        ale załatwiłaś to telefonicznie, czy musiałaś pojechać?
        Też jutro będę się kontaktować, pytanie czy muszę jechać czy telefon/mail.
        I drugie pytanie, czy technicznie to wyglądało tak, że po odblokowaniu wycofywałaś wniosek i generowałaś go od nowa?
        Szkoły pierwszego wyboru nie chcemy zmieniać, środkową chcemy podmienić na inną.
        • niebieskalimonka Re: e8 rekrutacja techniczna sprawa 04.07.24, 23:15
          Moim zdaniem szkoła będzie wymagać osobistej obecności rodzica, mogą też kazać złożyć podanie lub wypełnić hakiś wniosek.
          Fomalnie jest to wycofanie wniosku - trzeba pilnować terminów, żeby złożyć go ponownie, zatwierdzić, podpisać i dostarczyć kopie.
          • szeptucha.z.malucha Re: e8 rekrutacja techniczna sprawa 04.07.24, 23:22
            W Warszawie trzeba osobiście (rodzic). Należy złożyć wniosek w szkole I wyboru i przed końcem rekrutacji, zrobić nowy, podpisać w systemie i dowieźć dokumenty. My mamy czas do 10.07.
            Skoro u Was jutro koniec to trzeba by ekspresem już rano to zrobić.
        • jana111 Re: e8 rekrutacja techniczna sprawa 05.07.24, 00:19
          Wydaje mi się, że u nas można to było odblokować też telefonicznie.
          Ale ja nie zmieniałam (podpisałam elektronicznym wczoraj a rekrutacja była do dzisiaj), znam tylko teorię.
    • bruy-ere Re: e8 rekrutacja techniczna sprawa 04.07.24, 23:28
      Jest film pracowników Vulcana (jest dostępny w systemie rekrutacji w Aktualnościach lub wpisz w wyszukiwarkę YouTube: Co należy zrobić, aby dostać się do wymarzonej szkoły ponadpodstawowej – część II) i tam tłumaczą.
      Trzeba udać się osobiście do szkoły 1. wyboru i poprosić o odblokowanie wniosku. Nie można zrobić tego telefonicznie ani mailowo.
      Szkoła odblokowuje wniosek, Ty sobie zmieniasz i wtedy znów wniosek wymaga zatwierdzenia (w Wwie można złożyć podpis elektroniczny lub osobiście przynieść wydruk wniosku - nie wiem, jak u Ciebie).
      Ja 2 lata temu pojechałam do szkoły z laptopem, tam na miejscu (gdy mi odblokowali wniosek) zrobiłam zmiany i od razu mi zatwierdzili.
    • jasnoklarowna Re: e8 rekrutacja techniczna sprawa 04.07.24, 23:38
      Dzięki smile
    • bruy-ere Re: e8 rekrutacja techniczna sprawa 06.07.24, 10:43
      I jak - udało się zmienić szkołę?

Ja z kolei zapytam - w jakim czasie u Was po złożeniu zaświadczenia o e8 i świadectwa szkoła wpisała je do systemu?
      2 lata temu jak syn zdawał pani od razu przy mnie wpisała.
      Teraz z kolei zaniosłyśmy papiery wczoraj (piątek) ok. 12.00, pani wpięła je do segregatora i do końca dnia pozostały niewpisane.
      Czas jest do środy, ale już oczywiście mam nerwa, że czemu to niewpisane, czy zapomnieli itd. 🙃
    • szeptucha.z.malucha Re: e8 rekrutacja techniczna sprawa 06.07.24, 15:24
      Hm, skontaktuj się z nimi. Ja wpisałam sama jeszcze przed tym jak syn zawiózł dokumenty i komisja tylko zaakceptowała.
      • bruy-ere Re: e8 rekrutacja techniczna sprawa 06.07.24, 17:12
        Nawet nie wiedziałam, że można samemu to wypełnić, ale faktycznie, da się smile Niemniej i tak szkoła musi zweryfikować.
        Ale widzę, że kalkulatory punktów na www dodały 1 punkt za egzaminy i teraz ten punkt "obcięło". Ciekawe. Niemniej powinno tych punktów wystarczyć (mam nadzieję).
        • hugo43 Re: e8 rekrutacja techniczna sprawa 06.07.24, 18:56
          U nas na drugi dzień już było potwierdzenie świadectwa i e8
          • bruy-ere Re: e8 rekrutacja techniczna sprawa 06.07.24, 19:05
            O, u nas ten drugi dzień to wypada poniedziałek, więc pojutrze 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka