zosia_1 10.07.24, 14:06 Niszę się z założeniem aparatu stałego. Problem, bo mam mostek. Jak długo trwało u was jako dorosłych leczenie? Warto było? Bardzo bolało? Boję się bólu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arthwen Re: Aparat ortodontyczny 10.07.24, 15:31 Nie wiem jak z mostkiem, ale przez pierwszy tydzień po założeniu aparatu bolało bardzo. Zdarzało mi się płakać z bólu i twierdzić, że jakbym wiedziała, to za żadne skarby świata bym się nie zdecydowała na leczenie. Ale przeszło, i teraz twierdzę, że jednak do przeżycia. Potem po każdej wizycie i wymianie drutów była powtórka, ale za każdym razem słabiej i krócej. Leczenia jeszcze nie skończyłam, ale już bliżej niż dalej (1,5 roku noszę aparat, z pół roku to jeszcze pewnie minimum). Ale to pewnie zależy od rodzaju wady, więc niekoniecznie musisz mieć tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Aparat ortodontyczny 10.07.24, 18:40 Mnie średnio bolało. Dało się wytrzymać. Zauważ, że nawet dzieci dają radę, więc dasz radę i Ty. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Aparat ortodontyczny 10.07.24, 18:43 Ja wolałabym implanty w miejsce mostka zamiast aparatu. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: Aparat ortodontyczny 10.07.24, 19:06 Aparat musi być, bo mam wadę zgryzu, jak zdejmę mostek, to spytam o implanty Odpowiedz Link Zgłoś
choinka35wlesie Re: Aparat ortodontyczny 10.07.24, 19:13 Nosiłam blisko 2 lata. Po pierwszym założeniu jadłam przez tydzień tylko zupy, jogurty, serki homogenizowane, wszystko co płynne i miękkie, bo nic nie byłam w stanie ugryźć. To była najlepsza dieta odchudzająca🙂 potem już było lepiej, czułam dyskomfort prze góra dwa dni i jadłam wszystko. Dasz radę. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Aparat ortodontyczny 10.07.24, 19:47 Mój syn musi mieć implant bo brak mu zawiązka jednego ,zęba. Można go wstawić po 22 roku życia bo wtedy męska szczęka przestaje rosnąć ale przedtem musi mieć aparat stały na minimum 2 lata, żeby pozostałe zęby wkoło prawidłowo się ukorzeniły. To wieści od ortodontki mlodszego syna. Więc to nie jest wybór albo albo, tylko jedno pociąga za sobą drugie. A już się cieszyłam, że po wydaniu 30 tys na aparat stały starszego, u młodszego wystarczy wystarczy aparat ruchomy na NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Aparat ortodontyczny 10.07.24, 19:16 to naprawde temat dla dentysty Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Aparat ortodontyczny 10.07.24, 19:31 Co do mostka to nie doradze. Leczenie u mnie trwalo dlugo ale bylam skomplikowanym przypadkiem. Bolalo umiarkowanie, dalo sie wytrzymac i nie bolalo caly czas. Ale bylo nawet bardzo warto, jedyne co zaluje to to, ze sie tak dlugo przymierzalam i zastanawialam. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Aparat ortodontyczny 11.07.24, 07:39 Mnie bolało prawie po każdej ingerencji ortodonty (tak przez dwa-do czterech dni). Syna bolało ze dwa razy, a nosi aparaty czwarty rok, bo wada złożona (w wieku 15 lat zaczęła mu rosnąć kość w żuchwie). Syn nosi trzy aparaty na raz, dwa na łukach i jeden na podniebieniu. Odpowiedz Link Zgłoś