Dodaj do ulubionych

Rozwój turystyki w Polsce

11.07.24, 09:26
Jak myślicie, czy w związku z tym, że w Polsce robi się w końcu długie lato, łagodny słoneczny klimat 25-33 stopnie, ale sporo opadów w nocy, podczas gdy w krajach południowych latem 40 stopni i pożary, będzie się rozwijać turystyka i że więcej turystów będzie do nas przyjeżdżać a zmniejszy się ilość osób, które przyjeżdżają do Grecji, Hiszpanii, Turcji itp.? Już w górach mnóstwo Arabów przyjeżdża, bo tu mają znacznie znośniejszy klimat latem niż u siebie - taki paradoks.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 09:58
      Ważna jest przewidywalność pogody. Jeśli wykupujesz konkretny tydzień pół roku naprzód, a trafi się, że ten akurat tydzień będzie chłodny i deszczowy, to klęska. Inni turyści o tym przeczytają i nie będą ryzykować.
    • mama-ola Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 09:58
      Ale ogólnie - tak. Cieplejsza pogoda wpłynie pozytywnie na turystykę.
    • komunia23 Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 10:01
      Tu gdzie jestem teraz jest bardzo dużo Czechów, kiedyś ich nie było. Nawet po drodze widziałam wiele czeskich rejestracji. Arabowie niech jednak zostaną w Zakopanem, na północy ich nie chcę.
      • bywalec.hoteli Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 11:17
        Jeśli Czesi jadą tłumnie nad Bałtyk, kiedy bliżej mają do Chorwacji, to rzeczywiście jest jakaś zmiana. Co masz do Arabów? Dużo wydają, kupują pamiątki, przyjeżdżają w sporo osób np. mąż, 3 żony i chmara dzieci + pani do pomocy?
        • ichi51e Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 11:23
          Zawyżają koszty
          • mag-la-swag Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 22:54
            Jak wszyscy inni turysci gdzie indziej.
      • memphis90 Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 11:24
        >Tu gdzie jestem teraz
        U obgadującej fryzjerki??? 🤔
    • ichi51e Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 11:22
      Żeby ludzie zaczęli masowo przyjeżdżać potrzeba transportu a tym słabo. Dojazd nad morze koleją to jakiś nonsens
      • bywalec.hoteli Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 11:29
        Nad morze czy w góry to się jednak autem jedzie.
        • ichi51e Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 11:32
          No właśnie takie nastawienie 🥲🥲🥲
        • angazetka Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 11:35
          Autem to się jedzie tam, gdzie nie ma sensownego transportu publicznego, a nie nad morze.
          • bywalec.hoteli Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 12:42
            angazetka napisała:

> Autem to się jedzie tam, gdzie nie ma sensownego transportu publicznego, a nie
            > nad morze.

Gdzie i kiedy jechałaś na wakacje za granicę pociągiem, autobusem?
            Spojrzałem wstecz i na kilkanaście krajów i wiele pobytów był tylko albo samochód albo samolot i konieczność turlania się autobusem z jakiegoś odległego lotniska do miejsca docelowego.
            Tylko w 2 krajach dojechałem pociagiem, ale to była część większej wyprawy w grupie okołostudenckiej.
            A w Polsce czasami zdarzało mi się jechać pociągiem nad morze.
            • ichi51e Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 19:56
              Ja jechałam do Nicei samolotem a potem poruszaliśmy się pociągami
              • chatgris01 Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 20:02
                Autostradą? cool
            • angazetka Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 20:05
              A topusz precyzyjnie, że samochodem się jedzie nad zagraniczne morze.
            • hrasier_2 Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 21:35
              bywalec.hoteli napisał:

> angazetka napisała:
              >
              > > Autem to się jedzie tam, gdzie nie ma sensownego transportu publicznego,
              > a nie
              > > nad morze.
              >
              > Gdzie i kiedy jechałaś na wakacje za granicę pociągiem, autobusem?
              > Spojrzałem wstecz i na kilkanaście krajów i wiele pobytów był tylko albo samoch
              > ód albo samolot i konieczność turlania się autobusem z jakiegoś odległego lotni
              > ska do miejsca docelowego.
              > Tylko w 2 krajach dojechałem pociagiem, ale to była część większej wyprawy w gr
              > upie okołostudenckiej.
              > A w Polsce czasami zdarzało mi się jechać pociągiem nad morze.
              Bo człowiek się zrobił wygodny. Walizki, tony ubrań i niepotrzebnych rzeczy i dzieci, które Ty masz. Więc bez auta jak bez ręki. Ale dwie osoby biorą kuszetkę, kartę bankową i podręczny bagaż i jadą.
    • lauren6 Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 11:37
      Przecież Rozja nas lada dzień zaatakuje, atomówkami zarzuci. Gdzie tu na urlop przyjeżdżać.
    • simply_z Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 11:53
      Dla Hiszpanow tez jest goraco, ostatnio mi mowili, ze zaskoczyla ich duza wilgotnosc, tam jest bardziej sucho i upaly nie sa az tak dotkliwe, przynajmniej przy 30 paru stopniach.
    • heca7 Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 11:58
      Nic z tego. Z powodu upałów Bałtyk nie zamieni się w morze Śródziemne tylko w zieloną śmierdzącą breję tongue_out
    • dwa_kubki_herbaty Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 12:24
      Nie, bo jest konflikt zbrojny za granicą, nie bo morze Bałtyckie jest zimne, nie bo Polska nie ma atrakcyjnych ofert pobytu all, baseny w hotelach są sporadycznie, a jak juz sa to sa to typowe hotele z aquaparkami gdzieś w polsce bez dostępu do morza.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 12:28
        I te ceny, znajdź pobyt w Polsce z opcją all, na tydzień, nad morzem w hotelu 4* za 3-4 tysie, bo takie oferty to standard nad morzem śródziemnym.
        • bywalec.hoteli Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 12:37
          Aż tak zależy Ci żeby wakacje to były "wakacje nad basenem i w restauracji z paszą i piciem bez limitu" i żeby zarabiały na tym tylko wielkie firmy typu Tui, Neckermann i duże sieci hotelowe budujące megakompleksy ala Gołębiewski?

Jakoś i Chorwacja się obywa bez hoteli All In a i we Włoszech jakoś nie widać by taki pobyt dominował?
          • kubek0802 Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 13:10
            bywalec.hoteli napisał:

> Aż tak zależy Ci żeby wakacje to były "wakacje nad basenem i w restauracji z pa
            > szą i piciem
            Nie oszukujmy się takiej oferty szuka wielu ludzi. I w tej kategorii nie mamy wlasciwie nic nic do zaoferowania. Albo 7 dni że śniadaniem za 18 tys dla 3 dorosłych. Jak doliczysz pozostale posiłki, dojazd i jednak loteryjną pogodę to gdzie tu konkuencyjnosc.
          • engine8t Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 20:13
            bywalec.hoteli napisał:

> Aż tak zależy Ci żeby wakacje to były "wakacje nad basenem i w restauracji z pa
            > szą i piciem bez limitu" i żeby zarabiały na tym tylko wielkie firmy typu Tui,
            > Neckermann i duże sieci hotelowe budujące megakompleksy ala Gołębiewski?
            >
            > Jakoś i Chorwacja się obywa bez hoteli All In a i we Włoszech jakoś nie widać b
            > y taki pobyt dominował?

Najwiecej turystow bedzie przyjezdzac do Lodzi, Bialegostoku, Kazimierza , Oswiecimia i moze Lublina.
        • palacinka2020 Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 22:09
          Mam nadzieje, ze mowisz o tysiacach euro, nie zl?
          Kiedys uwierzylam w te mityczne tanie wakacje w Hiszpanii czy we Wloszech, dobre sobie. Dobry hotel swoje kosztuje, czy to nad morzem srodziemnym czy baltyckim.
      • hanusinamama Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 22:12
        Turystyka górska się rozwija. Tu turyści nie szukają all ani basenów w hotelach.
        Mamy świetle szlaki (dobrze zonakowane) i widzę, ze ta część się rozwija.
    • trut_u Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 12:32
      Wątpię. Pogoda u nas jest nieprzewidywalna. Ostatnie dwa lata, dwa tygodniowe urlopy i za każdym razem do wody dało się wejść dwa razy i to zdesperowany kilkulatek wink
    • feniks_z_popiolu Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 12:39
      Byłoby fajnie i w dalszej perspektywie tak będzie.
      Na razie infrastruktury brak.
      Takie "nadmorze" to głównie budy, stragany, kramy, przyczepy i baraki z dykty. Sezon 2-3 miesięczny a potem wszystko znika. Właściciele pensjonatów wracają do siebie, niejednokrotnie na drugi koniec Polski.
      Co ci turyści mają tam robić ?

• ikonieckropka Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 16:26
      Nie w tym kierunku. Polska turystyka nigdy nie będzie turystyką ustawioną jak południowe all inclusive, a nasz klimat nigdy temu sprzyjać nie będzie. Polska turystyka stoi i będzie stała wypoczynkiem aktywnym i powiązanym z folklorem. Czyli oferta nakierowana na trekking, wspinaczkę, wędkarstwo, żeglarstwo, sporty wodne i zimowe, grzybobranie, podróże kulinarne i etnograficzne.
    • 00zxc00 Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 20:04
      Na zachodzie nadal nic nie wiedzą o Polsce. Poza tym zabytki w Polsce są dość ubogie jeśli porównać do Europy zachodniej.
      • bywalec.hoteli Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 20:14
        Zabytki w Polsce ubogie? Byłaś kiedyś w Krakowie, Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Lublinie, Toruniu?
        Zabytków jest multum
        • 00zxc00 Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 20:21
          I teraz porównaj zabytki w tych miastach z jakimkolwiek miastem w Europie zachodniej- we Włoszech, Francji, Austrii. Tam masz zabytek na każdym kroku, urokliwe place, uliczki. W Polsce tego nie ma. Oczywiście to efekt historii w której byliśmy wielokrotnie niszczeni a dzieła sztuki rozgrabiono.
          • ikonieckropka Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 20:24
            Hm, chyba śmiało można porównywać Kraków z największymi zagłębiami zabytków w Europie. Może warto przyjechać i zobaczyć, że o Krakowie zachód doskonale wie? smile Wie też doskonale o Gdańsku i Wrocławiu.
            • 00zxc00 Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 21:41
              No to jeden Kraków do którego przyjeżdzają turyści na długi weekend. Z zabytków masz Wawel, Sukiennice i kościół mariacki. Porównaj to z Rzymem czy Paryżem. Zresztą nie chodzi mi o duże miasta ale na przykład taka Toskania to taki uroczy zakątek że można tygodniami siedzieć i się napawać atmosferą. W Polsce większość miejscowości to blokowiska i nie ma w nich co robić.
              • ikonieckropka Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 21:43
                Wawel, Sukiennice i kościół Mariacki, aha, jedyne zabytki w Krakowie i okolicy. big_grin
                Tereny parków narodowych to blokowiska. big_grin
                big_grin
                Ja rozumiem, można nie lubić, ale gadać bzdury to coś więcej. big_grin
              • ikonieckropka Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 21:56
                Podpowiem - choćby krakowski Kazimierz gromadzi ludzi z całego świata. Podobnie jest z podkrakowską Wieliczką. O Auschwitz nie wspominam, bo to inny typ muzeum, ale też gromadzi cały świat i prowadzi jakby prosto do zwiedzania także Krakowa, w którym spokojnie, biegając z wywalonym ozorem, może 10 dni nie starczyć na zwiedzanie.
                • 00zxc00 Re: Rozwój turystyki w Polsce 12.07.24, 00:08
                  O to już musiałaś wyjechać z Krakowa do Wieliczki i Oświęcimia? No właśnie.
                  Ja bardzo lubię zwiedzać Polskę ale dla zagranicznych turystów mamy naprawdę niewiele zabytków do zaoferowania. Zamki to same ruiny, porównaj zamki nad Loarą. I tak dalej
                  • ikonieckropka Re: Rozwój turystyki w Polsce 12.07.24, 00:38
                    big_grin Nie, wcale nie trzeba wyjeżdżać, żeby tydzień siedzieć i być zarobionym zwiedzaniem i tak robią obcokrajowcy. Podałam Ci choćby Kazimierz, który zignorowałaś. Sam Kazimierz to zwiedzania na dwa, trzy dni. A ofertę festiwali znasz? Wiesz, sorry, mieszkam tu i widzę tu taki ogrom turystów z tak różnych części świata, że trochę się wygłupiasz z tą negacją, bo np. jak się mówi Cracow w Europie to zdecydowana większość ludzi wie, gdzie to jest i co sobą reprezentuje, często usłyszysz - byliśmy lub planujemy.
                    PS; Jak rozumiem, skoro odległość Kraków - Wieliczka (choć to sąsiedni gminy) jest taka duża, to jak rozumiem te zamki nad Loarą to jakiś park rozrywki i wszystkie są obok siebie i nie trzeba się między nimi przemieszczać, tak? D Po prostu przyznaj, że głupotę palnęłaś i idziesz za ciosem. big_grin
            • hanusinamama Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 22:14
              No to porównaj też ceny. Zwiedzanie Wawelu to jest jakieś kuriozum cenowe.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 22:06
        Nie zgodzę się, są inne, u nas są grody, zamki, kopalnie, jaskinie, są piękne miasteczka, są uzdrowiska, są parki krajobrazowe.
        Nie liczac kosciołów i pałaców, mamy też browary i zapory wodne.
      • karyna-z-tarchomina Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 22:59
        Ludzie mają w pompie zabytki, jeżdżą tam gdzie modnie i gdzie ich stac
    • morekac1 Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 20:25
      Po prostu dla nich (tj.Arabów) atrakcją jest deszcz. Zakopiańczycy wcelowali w idealny target z tatrzańską pogodą.
    • palacinka2020 Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 22:11
      W Polsce fala upalow a w Baltyku wciaz jedyne 20 stopni. To morze nigdy sie nie nagrzeje.
      • hanusinamama Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 22:14
        I dobrze, mieliyśmy katastrofę ekologiczną...
    • karyna-z-tarchomina Re: Rozwój turystyki w Polsce 11.07.24, 22:57
      Tak, możesz już przerabiać dom w Poznaniu na agroturystykę, postawisz koziołki będzie sielsko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka