Dodaj do ulubionych

Wsparcie seniora

13.07.24, 13:30
Od kilku miesiecy staram się wspierać znajomego seniora i jego żonę.
Małżeństwo 75+.
Pan z demencją zaawansowaną.
Chciałaby im pomóc " rzeczowo" tzn kupić łóżko a raczej sofę/ wersalkę , wygodną dla tego Pana.
Najlepiej chyba sprężynową (?) Pan ma wielkie problemy z kręgosłupem sad i mobilnością.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
No i żeby cena nie buła zaporowa.
Myślałam o założeniu zbiórki ale nie wiem czy ktoś będzie chciał wspomoc seniora to nie słodki Piesek ani dziecko więc takie zbiórki raczej skazane są na fiasko... sad Ostatecznie pewnie sama poniose ten koszt. Chętnie przyjmę rekomendacje gdzie ogłosić żeby prowizja nie była zbyt wysoka.
Obserwuj wątek
    • wapaha Re: Wsparcie seniora 13.07.24, 15:31
      wersalka/sofa i problemy z kręgosłupem i mobilnością- to nie brzmi dobrze i nie wyjdzie
      pomóc mógłby dobry materac -jesli juz

spróbuj zorientowac sie w miejscu w którym mieszkacie czy są punkty/kluby seniora/stowarzyszenia - w których są m.in. zajęcia ruchowe - może warto w tę stronę wesprzec to małżeństwo anieżeli nietrafionym zakupem ( sorki) ?
    • is-laura Re: Wsparcie seniora 13.07.24, 15:36
      Może wystarczyłby topmaterac na obecne łóżko? Kilka miesięcy temu kupiłam na kanapę w salonie i bardzo polecam.
    • sasha_m Re: Wsparcie seniora 13.07.24, 15:44
      Panu by się przydała nie wresalka, ale łóżko rehabilitacyjne. Z takiego łóżka łatwo jest wstawać, a jeśli chory stanie się leżący, łatwiej się nim opiekować. Można kupić używane, razem z nowym materacem kosztuje ok. 2000 zł, są też tańsze, są i droższe. Można się starać o dofinansowanie, ale nie jestem w temacie, więc nie doradzę. Łóżko można też wypożyczyć, koszt miesięczny to mniej więcej 200 zł. razem z materacem.
    • dorotakwiatkowska13 Re: Wsparcie seniora 13.07.24, 15:48
      Chyba najlepsze byłoby jakieś łóżko rehabilitacyjne, na pewno będzie lepsze, niż zwykła wersalka i przyda się bardziej seniorowi. Nowe to spory koszt, może poszukaj używanego, czasem też ktoś oddaje za darmo, trzeba tylko zorganizować transport.
    • heniek.8 Re: Wsparcie seniora 13.07.24, 15:55
      Dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane.
      Prosił cię o to? Na jego miejscu bym się przespał kilka razy na tym łóżku, a potem cię pozwał za przyczynienie się do znacznego uszczerbku na zdrowiu (zniszczony kręgosłup). To znaczy - o ile bym nie zapomniał tego zrobić, że względu na demencję.
      Każdy dobry uczynek zostanie ukarany
      • 71tosia Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 11:06
        A ciebie ktoś prosił o udzielanie głupich rad?
        • heniek.8 Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 11:39
          71tosia napisała:

> A ciebie ktoś prosił o udzielanie głupich rad?

Akurat jestem uprawniony do dawania takich rad, bo sam jestem 75 letnim staruszkiem z garbem i demencją
          O czym to ja pisałem? Aha
          Też mam taką sąsiadkę która przez lornetkę mnie obserwuje, i ona będzie mi - uwaga, bez konsultacji i bez jakiegokolwiek sygnału z mojej strony- kupować łoże i wałek do wałkowania garba
          I jeszcze pisze o tym w necie, jaka ona szlachetna! Jak się poświęca!

Zwykle virtue signaling na forum, gdyby naprawdę chciała dobrze to by mi podrzuciła worek z gotówką
        • wapaha Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 11:50
          71tosia napisała:

> A ciebie ktoś prosił o udzielanie głupich rad?

wcale nie głupie..

głupi jest pomysł autorki-głupi ponieważ (zakładam)nieskonsultowany w dodatku nietrafiony pomocowo ( sofa/kanapa nie pomoże na bóle z kręgosłupem i moblinościowe..)
          • heniek.8 Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 13:48
            Fajnie by to wyglądało, siedzi dziadek, je kluski z serem,a tu dzwonek do drzwi, ładują się faceci z firmy meblowej i pytają gdzie postawić łóżko. A dziadek że pomyłka, nic nie zamawiał,a oni że opłacone i sruu mu to rzucają pod drzwi.

Żeby nie widzieć absurdu takiej sytuacji to trzeba być chyba ematką
            • 71tosia Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 15:51
              Wyraźnie cos ci się w głowie miesza, autorka piesze o pomocy swym znajomym a nie tworu forumowego
              • heniek.8 Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 16:15
                71tosia napisała:

> Wyraźnie cos ci się w głowie miesza, autorka piesze o pomocy swym znajomym a ni
                > e tworu forumowego

Ha ha smile
                Nie zebrała wymagań od staruszka, tylko sama chce wybrać i sfinansować zakup, a jaki model byłby najlepszy pyta nie dziadka, tylko forum

Ale to jeszcze nie wszystko, bo na forum pojawia się sugestia, że warto by go ubezwłasnowolnić smile czaisz to? Obca baba miałaby się kręcić wokół tego żeby jakiegoś obcego staruszka ubezwłasnowolnić bo go bolą plecy.
                Jeżeli gdzieś w necie znajdziesz lepszy cyrk, to daj mi znać
                • 71tosia Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 16:52
                  Najwyrazniej nie masz pojęcia jak trudno pomaga się komuś z zaawansowana demencja, skoro jest to dla ciebie taki fajny powod do żartów.
                  • heniek.8 Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 17:30
                    Rozchmurz się, przecież to jest troll wątek. W prawdziwym świecie nikt nie kupuje jakimś sąsiadom kanapy o którą nie prosili,w dodatku za własne pieniądze.
                    I z daleka się trzymają od tego żeby ubezwłasnowolnić sąsiadów, zwłaszcza jeżeli ci nic im złego nie robią , mają swoje rodziny.
                    To jest tylko pewna pokazówka, kto niby jest szlachetny i altruistyczny
                    Na forum to jest tanie, wręcz darmowe, w realu nikt palcem nie kiwnie ( chyba że w grę wchodzi przyjęcie mieszkanka po tych staruszkach, wtedy znajdzie się wielu ochotników,)
    • wrota.do.lasu Re: Wsparcie seniora 13.07.24, 16:21
      Faktycznie, pomyśle o topmateracu.
      Miałyście doczynienia z tymi z jyska?
      • is-laura Re: Wsparcie seniora 13.07.24, 16:37
        Ja mam właśnie ten z yska, kupiłam w promocji -50% i kosztował mnie ok 300zł. U mnie się sprawdza.
        • wrota.do.lasu Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 10:54
          A jak że składaniem, łatwo się go roluje czy składa?
          • eliszka25 Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 11:05
            Daruj sobie materac, jeśli seniorzy mieliby go codziennie gdzieś chować. Porządny materac jest gruby, po rozpakowaniu potrzebuje nawet kilka dni, żeby żeby się rozprężyć do swojej właściwej formy. Codzienne jego składanie nie ma sensu i przede wszystkim seniorom nie pomoże tylko uprzykrzy im życie.
          • is-laura Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 11:45
            Łatwo się składa, on ma grubość ok. 3cm. Ale ja go codziennie nie składam. Kanapę mam rozłożoną na codzień, bo tak mi jest wygodniej, składam tylko wtedy gdy mam mieć gości
            • wapaha Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 11:49
              is-laura napisała:

> Łatwo się składa, on ma grubość ok. 3cm. Ale ja go codziennie nie składam. Kana
              > pę mam rozłożoną na codzień, bo tak mi jest wygodniej, składam tylko wtedy gdy
              > mam mieć gości

nie sądzę by łatwo się składał dla seniora z problemami z mobilnością i bólami..
              • is-laura Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 11:56
                Topmaterac jest lekki, to pianka pokryta materiałem. Ale codzienne składanie faktycznie może być uciążliwe
                • wapaha Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 12:02
                  is-laura napisała:

> Topmaterac jest lekki, to pianka pokryta materiałem. Ale codzienne składanie fa
                  > ktycznie może być uciążliwe

mam taki (ikea)
                  jeśli podwójny-to składanie może byc problemem , bo ma spore gabaryty
                  jeśli pojedyczny - składanie może być dobrym ćwiczeniem

mam też wątpliwości- czy zniweluje dolegliwości bólowo-ruchowe..-on jest ciuniutki w porównaniu do normalnego materaca
      • aankaa Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 12:17
        Pan ma wielkie problemy z kręgosłupem

is-laura Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 11:56
        Topmaterac jest lekki, to pianka pokryta materiałem

i co schorowanemu seniorowi da taki cienki placek pianki?
        • is-laura Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 12:30
          Materac kładziesz na łóżko, które ma swoją sprężystość, a nie na deskę. Poprawia mój komfort spania, więc polecam. Ty możesz mieć inne doświadczenie.
    • abecadlowa1 Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 12:29
      Osoba niepełnosprawna raz w roku może otrzymać dofinansowanie z PFRON do sprzętu rehabilitacyjnego, w tym np. łóżka. Zadzwoń do ośrodka pomocy społecznej/centrum usług społecznych i dowiedz się jaka jest procedura. U nas takie dofinansowanie wynosi do 5 tys. zł.
      Poza tym istnieją wypożyczalnie/podzielnie sprzętu.
      • wapaha Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 12:49
        abecadlowa1 napisała:

> Osoba niepełnosprawna raz w roku może otrzymać dofinansowanie z PFRON do sprzęt
        > u rehabilitacyjnego, w tym np. łóżka. Zadzwoń do ośrodka pomocy społecznej/cent
        > rum usług społecznych i dowiedz się jaka jest procedura. U nas takie dofinansow
        > anie wynosi do 5 tys. zł.
        > Poza tym istnieją wypożyczalnie/podzielnie sprzętu.

nie każdy senior jest niepełnosprawny ( i ma orzeczenie)
        • abecadlowa1 Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 13:09
          Zaawansowana demencja, wielkie problemy z kręgosłupem i mobilnością wskazują na to że pan jest niepełnosprawny biologicznie. Jeżeli nie ma niepełnosprawności prawnej to warto to zmienić. Korzyści z jej ustalenia mogą być istotne dla domowego budżetu i możliwości uzyskania wsparcia poprawiającego jakość życia.
          • wapaha Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 14:39
            abecadlowa1 napisała:

> Zaawansowana demencja, wielkie problemy z kręgosłupem i mobilnością wskazują na
            > to że pan jest niepełnosprawny biologicznie.

wielu ludzi jest niepełnosprawnych biologicznie co nie oznacza, że posiadają dokument, który to potwierdza

Jeżeli nie ma niepełnosprawności
            > prawnej to warto to zmienić.
            zgadzam sie

Korzyści z jej ustalenia mogą być istotne dla domo
            > wego budżetu i możliwości uzyskania wsparcia poprawiającego jakość życia.
            dokładnie - nawet może być ich więcej niż z tej sofy/kanapy..
    • malia Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 13:57
      Kto im będzie składał i rozkładał te wersalkę czy sofę? Jak ma być stałe rozłożona, to o wiele lepiej kupić lozko, a jeszcze lepiej lozko rechabilitacyjne.
      • aankaa Re: Wsparcie seniora 14.07.24, 14:12
        a przed zakupem spytać, czy państwo życzą sobie tego typu pomocy
      • wrota.do.lasu Re: Wsparcie seniora 16.07.24, 11:10
        A są jakieś nie wyglądające jak szpitalne bo tan jest jeszcze problem z żoną która trochę wypiera i nue chce robić z dinu szpitala... trochę rozumiem a trochę współczuję.
        • eliszka25 Re: Wsparcie seniora 16.07.24, 11:20
          Nie są to może jakieś super piękne meble, ale takie łóżko nie musi być metalowe, jak w szpitalu. Bardzo często łóżka rehabilitacyjne mają drewniane ramy. Czy ładne, to już kwestia gustu, ale nie muszą wyglądać jak szpitalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka