Dodaj do ulubionych

Co czyta i poleca emama

• wapaha Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 15:34
      miałam mało czasu by ogarnąć się w bibliotece, wiec przeleciałam między półkami błyskawicznie i trafiłam przemysława borkowskiego( szkoda, ze tylko 2 ksiązki, bo czytałabym więcej-dobrze że tylko 2 ksiązki bo to znaczy, że jeszcze trochę ich na mnie czeka wink )
      wczesniej zas-tez przypadkiem wziełam z półki magdalene knedler -dobrze i szybko się czyta, sprawnie napisane
    • nick_z_desperacji2 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 17:05
      Żniwiarz Pauliny Hendel. Niby nic nadzwyczajnego, ale łatwo idzie, typowo dla relaksu.
    • dors_venabili Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 19:52
      Przeczytałam serię Czwartkowy klub zbrodni. Podobała mi się.
      • daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 19:53
        Netflix ma zekranizować. Z Brosnanem i Helen Mirren w obsadzie.
        • dors_venabili Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 21:05
          O fajnie, Mirren podobała mi się w RED z Willisem.
      • dvdva Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 22:03
        Mnie też. Ostatnia część bardzo smutna.
    • midge_m Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 19:57
      Prawdziwa powieść. Nie wiem na razie co sądzić oprócz tego że bardzo mi się podoba ale całość ma 700 stron i nie mam pojęcia jak autorka to zapełniła.
      • lella_two Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 20:47
        Ciekawie to wygląda, zostawię sobie na później, czasu do tego trzeba☺
      • hanusinamama Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 09:32
        O to brzmi zachęcająco. Ja lubie długie ksiązki. Lubię jak mnie coś wciągnie i trzyma...a nie szukać nowych
      • nigolla Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 22:22
        midge_m napisał(a):

> Prawdziwa powieść. Nie wiem na razie co sądzić oprócz tego że bardzo mi się pod
        > oba ale całość ma 700 stron i nie mam pojęcia jak autorka to zapełniła.

Dla mnie była wspaniała. Może dlatego, że czytałam ją na świeżo po wizycie w Japonii, bardzo klimat czułam.
    • black.emma Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 20:10
      Więźniowie geografii Tima Marshalla. Polecam jak kogoś interesuje geopolityka.
    • my_fair_lady Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 20:57
      Syn właśnie zamówił “Poza dobrem i złem” Nietzschego. Ma przyjść jutro. Na pewno się podepnę 😉.
      • my_fair_lady Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 20:58
        my_fair_lady napisała:

>
        > podepnę 😉.
        >

Czy “podczepię” 🙄.
    • default Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 21:12
      Na wakacyjne czytadło polecam Charlotte Link. Kryminały, ale z rozbudowaną warstwą psychologiczno-obyczajową, niektóre bardziej kryminalne, niektóre bardziej obyczajowe, ale wszystkie miło się czyta, zręcznie napisane. Nic ambitnego, ale warsztatowo całkiem w porządku. Wciągające.
    • jaktolecialo Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 00:16
      Traumaland
      • martishia7 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 14:56
        Jak wrażenia?
    • vasaro Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 01:13
      Skończyłam dostępne części "Archiwum Burzowego Światła" Sandersona.
      W przerwie dla relaksu przeczytałam
      "Małą drakę w fińskiej dzielnicy" Marty Kisiel i "Przeminęło z wiedźmą" Magdaleny Kubasiewicz.
      Teraz wróciłam do Sandersona, do Mistborn.
      • leyla76 Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 14:46
        Ja tez skończyłam Archiwum burzowego światła i zaczęłam Chyłke.
        Czekam na kolejna część.

A czytałaś Wojny makowe , Kuang? Jak nie to mogę polecić.
    • buka-123 Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 02:01
      Sarek. Ulf Kvensler
    • memphis90 Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 09:35
      Teraz „Kiedy kobiety były smokami” - ale jest specyficzna, absolutnie nie fantasy, tylko obyczajówka, a wspomniane smoki są tylko pretekstem. Ja byłam zachwycona.
      • hanusinamama Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 14:00
        O dzięki. Będzie zaraz po Hotelu Portofino. Tego mi było trzeba
    • sitniczek Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 09:55
      Jeffrey Deaver. Wszystko
    • marianna1960 Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 13:39
      Po raz kolejny Sandor Marai Dziennik
      • chococaffe Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 19:55
        Kupiłam już, ale nie wiem kiedy znajdę kilka spokojnych dni pod rząd, żeby przeczytać. Nie mogę się doczekac lektury.
        • marianna1960 Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 20:21
          Bardzo mi się podobał w dzienniku opis jego lat życia we Włoszech w Salermo.
          • chococaffe Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 20:23
            Kiedyś polecałaś Europejczyków - też swietna
            • marianna1960 Re: Co czyta i poleca emama 25.07.24, 09:10
              Polecam ci jeszcze tego samego autora, Orlando Figes Taniec Nataszy. Z dziejów kultury rosyjskiej.
              • lella_two Re: Co czyta i poleca emama 25.07.24, 10:39
                Jeśli Orlando Figes, to polecam także wspaniałe, wstrząsające i epickie "Szepty. Życie w stalinowskiej Rosji".
                • chococaffe Re: Co czyta i poleca emama 25.07.24, 20:29
                  marianna i lella - dziękuję, ale staram się nie przesadzać z tzw półką wstydu, a nie sądzę, że w najbliższym czasie przeczytam. Ale zachowam w pamięci.

p.s. w "kupce" Sandora Marai mam jeszcze Śladami Bogów i Porwanie Europy - czytałyście?
                  • lella_two Re: Co czyta i poleca emama 05.08.24, 14:12
                    Przepraszam, dopiero teraz znalazłam to pytanie. Jesłi chodzi o mnie, odpowiedź brzmi: nie. Ja z Maraia tylko "Dzienniki".
      • marzeka11 Re: Co czyta i poleca emama 25.07.24, 07:23
        marianna1960 napisała:

> Po raz kolejny Sandor Marai Dziennik
        Jestem w 3 tomie jego dziennika, ależ to dobrze się czyta. I te jego uwagi o życiu, kondycji człowieka, umiejętności postrzegania i opisu miejsc, w których jest. Czytając, miałam poczucie podglądania życia.
        • marianna1960 Re: Co czyta i poleca emama 25.07.24, 09:06
          Jak skończysz Dziennik, to polecam ci Wyznania Patrycjusza też Sandor Marai, opis jego dzieciństwa w Kassa teraz Koszyce i życia we Włoszech bardziej autobiografia niż dziennik.
    • aqua48 Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 14:29
      Jestem świeżo po powrocie ze szpitala i operacji i mało co czytam z przyjemnością. Ostatnio męczyłam Złoty Róg Szymiczkowej i jakoś mi nie szło, autorom się chyba koncept przy tej części wyczerpał, teraz czytam - Pokrzywę i Kość Kigfisher i jestem zauroczona tą opowieścią. Wypieki Defensywne tejże autorki mi się podobały tak średnio. Przede mną ostatnia część Bonnet i Verlaque na tropie - Przerwane próby w teatrze Vendome Longworth i ostrzę sobie na nią zęby. Nasz zakochany przewodnik po Francji Tomasza Orłowskiego pochłonęłam z kwikiem bo większość opisywanych miejsc znam i czekam aż mi będzie trochę lepiej, żeby poprawić drugą częścią.
    • taje Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 19:51
      Nie polecam nowego Grishama The Exchange (polska wersja Wymiana ma się ukazać 31 lipca)! Sequel Firmy ale zupełnie bezzębny i nudny.
    • leepka Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 20:12
      Właśnie skończyłam Cud w dolinie Poskoków i bardzo polecam! Absurdalne i świetne
      A wcześniej Mr Loverman
    • fandorina Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 20:21
      Ja jestem w trakcie czytania ksiązki Zbędni Wojciecha Chmielarza - jest świetna, nieodkładalna. Ale jak ktos szuka czegoś lekkiego to niepolecam . Tu sa mroczne i cięzkie klimaty ale wciąga bardzo.
      • towarzyszka_leila Re: Co czyta i poleca emama 03.08.24, 22:26
        Też wciągnęłam nosem na początku wakacji. Te mroczne klimaty u Chmielarza są lekko naciągane, ale autor ma tak lekkie pióro, że wszystko mu wybaczam.
    • fabryka.lodow.napatyku Re: Co czyta i poleca emama 25.07.24, 02:36
      Czy ktoras z Was czytala ksiazke 'Ktorej imie wymazano" Donny Cross? Juz kiedys polecalam, ale to jedna z nielicznych ksiazek, ktora zapada w pamieci
      a dziewczynom, u ktorych wzrok juz nie ten polecam czytnik pocketBook, to juz moj trzeci (wczesniej byly kindle i chyba sony), jest wielkosci ksiazki, z latwoscia mozna powiekszyc czcionke, bajka
    • aadrianka Re: Co czyta i poleca emama 25.07.24, 11:10
      Jakimś cudem na liście ostatnich lektur przeoczyłam "Księgę szeptów" Vosganiana o losach Ormian w XX w. Mocna, piękna rzecz.
      • antykaa Re: Co czyta i poleca emama 25.07.24, 21:55
        Ja nie czytam, lecz słucham, bo wtedy robię np. na drutach. Ostatnio Lekcje chemii - po angielsku, zeby przy okazji poćwiczyć angielski
      • det_sjunde_inseglet Re: Co czyta i poleca emama 05.08.24, 13:26
        Kupiłam to jak tylko wyszło, czeka na półce na swój moment i patrzy na mnie z wyrzutem. Dobrych parę lat minęło.
    • totutotam.org Re: Co czyta i poleca emama 25.07.24, 22:10
      Co mogłabym polecić z lektur mocno wciągających.
      1. Kategoria Literatura, a przy okazji nie można się oderwać; Empuzjon Olgi Tokarczuk. Uczta, niektóre fragmenty można czytać wielokrotnie.
      2. Kategoria Niespodzianka. Nie lubię powieści historycznych ani średnich tekstów. Tego się obawiałam jak dostałam Burzę kolorów Damiana Dibbena. Niesłusznie, czyta się w głębokim zanurzeniu. Może jeszcze po coś tego autora sięgnę.
      3. Kategoria Trzeba Przeczytać, a dzieciom dam obowiązkowo za kilka lat; Yellowface, Rebecca F. Kuang. Czytałam po angielsku i nie ręczę za tłumaczenie.
    • chococaffe Re: Co czyta i poleca emama 28.07.24, 22:23
      Wklejam przypadkowo, bo drzewko szaleje. Skonczyłam swojego pierwszego Sandora Marai i nie mogę się powstrzymac od wklejenia smile (przeczytałam z w Porwaniu Europy, ale cytat pochodzi z posłowia, z innej książki Marai)

Napisane w 1942 r.

"W aspekcie gospodarczym Europy przyszłości nie można widzieć inaczej, niż jako pozbawiony granic celnych, wspólny, olbrzymi obszar produkcji i dystrybucji, gdzie duch europejski wreszcie będzie mógł - bez przeszkód wynikających z małostkowych lokalnych interesów i zahamowań - rozwinąć swoje prawdziwe zdolności. Być może dzisiaj jeszcze wydaje się to nieprawdopodobne, ale za kilka lat wcale nie będzie nierealne takie oto założenie, że w miejsce Europy, tragicznie, na kawałki poszarpanej przez interesy gospodarcze i względy światopoglądowe, powstanie inna, w której obywatel każdego europejskiego narodu będzie mógł bez przeszkód podróżować, a paszport w kieszeni da mu prawo, żeby bez wizy przekraczał granice państw europejskich, w Oslo płacił tą sama walutą co w Neapolu, a towar norweskiego rybaka bezpośrednio i bez specjalnego zezwolenia mógł wysłać do bułgarskiego hurtownika"
      • szarsz Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 07:15
        Dobrze ze się nie powstrzymałaś.

A z której książki to jest?
        • chococaffe Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 07:39
          Przypisy mówią, że to z "Röpirat a nemzetnevelés ügyében" (nie wiem czy całość była tłumaczona na polski). Natomiast ja, tak jak pisałam, przeczytałam to w posłowiu do Porwania Europy
          • szarsz Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 07:51
            Co google tlumaczy na "Broszura w sprawie edukacji narodowej". Nie ma niczego podobnego. A chętnie przeczytałabym więcej.
    • wena-suela Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 11:39
      Malarz świata ułudy. Cudowna, jak wszystkie Ishiguro. Choć moje ukochane to Nokturny.
    • daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 11:45
      Na Legimi pojawił się "Paryż. Przewodnik literacko-historyczny"- wiem, że są forumki planujące wypad do Paryża, może się którejś przyda
      • chococaffe Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 12:02
        Czy gdzieś jest dostępny spis treści?
        • chococaffe Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 12:08
          Znalazłam. Chyba nie dla mnie. Paryż już przeszłam z Wilde, Joycem, Beckettem i de Beauvoir (tu miałam szczęście mieć za "przewodników" bliskich obojga), Maigretem, Damasem itd
          • daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 12:12
            smile to jest chyba lektura dla mniej niż Ty zaawansowanych
            Ja natomiast zamierzam przeczytać "na sucho" w ramach odświeżania wspomnień o Paryżu
            • chococaffe Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 12:19
              Ale i tak potencjalnie mogłabym lubić gdyby było fajne zdjęcia, zwlaszcza z Maisons Laffitte
      • grey_delphinum Re: Co czyta i poleca emama 03.08.24, 18:54
        daniela34 napisała:

> Na Legimi pojawił się "Paryż. Przewodnik literacko-historyczny"- wiem, że są fo
        > rumki planujące wypad do Paryża, może się którejś przyda

Oooo! Dziękuję za info!
    • 7katipo Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 12:43
      Z dedykacją od Tłumacza 🤩😛
    • ariathedevil Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 12:48
      Polecam 🙃

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka