Dodaj do ulubionych

Co czyta i poleca emama

23.07.24, 09:01

Kryzys mam, nie mogę sobie znaleźć książki. Co czytacie, polecacie?
Utknełam w połowie Pielgrzyma i nie jakoś nie mogę dalej.
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 09:03
      "Mężczyzna o imieniu Otto"
    • daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 09:10
      Czytam "Wieloryba" ale dopiero zaczęłam, więc trudno mi powiedzieć, czy polecam.
      Z przeczytanych jako lekkie wakacyjne czytadło polecam "Hotel Portofino."
      Z polecenia ematkowego "Ostrygi i kamienie" Vargi i "Sopoty" Słomczyńskiego.
      • hanusinamama Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 09:44
        Hotel ściągniety. Reszta zapisana...
        • husky_cat Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 12:21
          Hotel jest świetny.
          Polecam też Listonoszke z Apulii
      • koronka2012 Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 09:58
        Hotel Portofino miałam w planach.
        Teraz czytam Marionetkę, no zobaczymy, ciekawy początek ale nie będę chwalić przed końcem.

Daniela, a zaliczyłaś w końcu Pielgrzyma?
        • daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 10:02
          Nadal nie 😀
          To takie duże, że planuję sobie na luźniejszy czas.
        • la_felicja Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 10:47
          Pielgrzym to o tym samotnym zamachowcu z 9/11 w tle? Wciąga bardzo
    • lauren6 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 09:21
      Aktualnie czytam Armię w ruinie Edyty Żemały.

Następna w kolejce jest Wczoraj byłaś zła na zielono Elizy Kąckiej.
      • lauren6 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 09:24
        Dodam, że jestem po lekturze najnowszej książki Petera Bretta Ukryta królowa. To jest drugi tom cyklu. Jeżeli ktoś lubi klasyczne fantasy to polecam, bardzo dobrze się czyta.
        • princy-mincy Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:12
          oo, dzieki, ja lubie bardzo
    • borsuczyca.klusek Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 09:24
      Ja nadrabiam Małe Życie, ale zdecydowanie nie polecam.
      • princy-mincy Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:02
        Ja to zaczelam czytac kilka lat temu ale nie dalam rady. Nie rozumiem fenomenu.
        • borsuczyca.klusek Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:06
          princy-mincy napisała:

> Ja to zaczelam czytac kilka lat temu ale nie dalam rady.

Nie dziwię się, bo im dalej tym gorzej
        • lella_two Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:18
          Ja zmęczyłam do końca z coraz niżej opadniętą szczęką. No cóż, są ksiązki, których fenomenu nigdy nie pojmę i to jest jedna z nich.
    • monte.pulciano Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 09:31
      Właśnie zamówiona. "Plebania" , Prószyński i Spólka, Premiera za kilka dni , 30 VII :
      ludzie.fakt.pl/plebania-bulwersujaca-ksiazka-o-grzechach-duchownych/pcq077z
      • semihora Re: Co czyta i poleca emama 25.07.24, 23:47
        Też zamówiłam smile
    • mamaafg Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 09:34
      Skonczylam "Corka dawcy nasienia". Polecam. Wciagnelam w 3 wieczory. Zaczelam "Gruby" Michalskiego. Nastepny w kolejce czeka "Wieloryb i koniec swiata".
    • koko8 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 09:53
      "Lucky" - Stapley, może być, ale wciąż nie rozumiem hajpu na tę książkę za oceanem
      "Dziwna Sally Diamond"- Nugent. nie wiem, co mysleć o tej książce, czytając ją czułam się tak niekomortowo, że dzieliłam na raty.
      "Anna O"- dobry pomysł na historię, niestety narracyjnie zmarnowany
      "She's Not Sorry" Kubicy, polecam
    • princy-mincy Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:01
      Przeczytalam dwie pierwsze czesci dystopii Neala Shustermana- cykl nazywa sie Podzieleni (nie ma nic wspolnego z serialem, zupelnie zbiezne nazwy). W ogole uwielbiam jego powiesci, seria Kosiarze byla swietna i ta seria tez wciaga.

Rownolegle sluchalam Kolorow Zla. Czerwien (film) jest na jakiejs platformie streamingowej, a ksiazek sa cztery czesci, kazda o innej zbrodni.
      • edor67 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 11:09
        Właśnie czytam Żółć
        • princy-mincy Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 14:13
          Ja żółć już przesłuchałam, teraz biel. Wiem, że nie po kolei.
      • mamaafg Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 12:55
        Dzieki za przypomnienie o "Podzieleni"! Od razu dodalam do koszyka. Kiedys wpadlo mi w oko, ale widocznie wylecialo z glowy i zapomnialam o tej ksiazke, a bardzo moje klimaty.
        • princy-mincy Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 14:14
          Martwię się tylko, że na polski przełożono jedynie 1 i 2 tom. Nie wiem, czy zarzucono tłumaczenia kolejnych części, nie ma ich nigdzie. Najwyżej przeczytam w oryginale.
    • sanciasancia Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:03
      Czytam właśnie "To jest Grecja" Węcowskiego i "Adrift" Lisy Brideau.
      Z ostatnio przeczytanych świetne było "Absolution" Alice McDermott, "Moo" Jane Smiley (szczególnie, jak się lubi powieść uniwersytecką), "Doppelganger" Naomi Klein, "Korzenie" Miiki Nousiainena i "Good Neighbors" Sarah Langan.
      • daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:04
        O "Korzenie" czytałam. Urzekła mnie okładka smile
        • sanciasancia Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 12:10
          Mnie okładka i tłumacz. Od przeczytania szczupaka kocham Musielaka, nic na to nie poradzę.
          • daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 12:11
            A, to prawda. Szczupaka też się świetnie czytało.
    • shmu Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:12
      Słucham Cyrkowki Marianny, Anny Fryczkowskiej. Ktoś tu tę książkę polecił już wcześniej więc możliwe, że znasz. Książka mi się podoba, ale opisuje też Polskę krótko po wojnie, więc czasem jest bardzo smutna. Jednocześnie ma w sobie jakąś lekkość...

Dla dzieciaków ściągnęłam ,,Pupy, ogonki i kuperki" i ,,Gęby, dzioby i nochale" Mikołaja Golachowskiego czytane przez Zborowskiego i fajnie się tego słucha, choć jest przeznaczone dla dzieci. To są ciekawostki związane z tymi częściami ciała w świecie zwierząt.

Też nie nowość, ale przeczytałam Opowiadania bizarne Tokarczuk i bardzo mi się podobały.
    • lella_two Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:14
      Skończyłam "Mam na imię Folkvi" Marii Hesselager, jeśli kogoś kręcą wikińskie klimaty to polecam. Byłby z tej książki kapitalny film.
      Teraz czytam "Uśpione" Posserona. Lubię te francuskie rozliczeniówki, ich racjonalność, wewnętrzną logikę. Tutaj oprócz historii rodzinnej mamy równoległy wątek dotyczący badania AIDS we Francji- bardzo przejrzysty i ciekawy nawet dla takiego laika jak ja.
      • daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:16
        A mnie Folkvi jakoś nie wciągnęła, na nastawiałam się, że mi się spodoba, nie mogłam się na tej książce skupić (przy czym nie wykluczam, że problem leżał we mnie, a raczej w moim nastroju smile )
        • lella_two Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:24
          Ja miałam mały kryzys w środku, ale jak już zaczęłam łapać co jest pięć, to nabrałam wigoru i poszłam jak burza😎
    • aadrianka Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:15
      Ostatnio prawie nic mnie nie porwało. Zabieram się właśnie za Statek widmo. Najlepsze, co w ostatnich tygodniach czytałam, to Dopóki mamy twarze C.S. Lewisa.
      Przegapiłam polskie tłumaczenie Między diabłem i hostią, więc męczę teraz oryginał.
    • inez21 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:17
      Też ostatnio na jakieś wielkie perełki nie udaje mi się trafić. Z fajnych to mogę polecić sagę Jagny Rogalskiej Czas niepokoju,
      I najlepsza jaka mi się ostatnio trafiła to Córki bogini Mokosz. Słowiańskie klimaty, pięknie napisana, mnie urzekła, jest to pierwsza część serii i oczywiście trzeba to traktować jako fantasy a nie książkę historyczną.
      Teraz zaczęłam całkiem dobry kryminał Ukryty port Marii Oruny.
      I zakupiłam kryminał z bardzo dobrymi recenzjami mega polecany Zew nocnego ptaka i mam nadzieję że będzie to zakup trafiony😁😁
      • mamaafg Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:24
        O tak, Corki bogini Mokosz tez mnie urzekły. Mam nadzieje, ze nie trzeba bedzie dlugo czekac na kolejna część.
        • inez21 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:33
          Noo też nie lubię czekać na kolejne części. Najlepiej jak cala seria już jest😁😁 bo zanim się napiszą następne to można już zapomnieć co hulo w pierwszej🙈
          • mamaafg Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 12:50
            No wlasnie! A ja mam niestety slaba pomiec do szczegolow. Pamietam ogolny klimat ksiazki, ale co, kiedy i z kim szybko wylatuje mi z glowy🙄
      • princy-mincy Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:37
        Dzięki, uwielbiam słowiańskie kkimaty
      • hanusinamama Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:41
        MI się słowiańskie klimaty chyba przejadły.
        Jestem w sumie zdziwiona, bo w tym roku chyba najlepiej czytało mi się serię Pan Lodowego Ogrodu.. Potem całość Opowieści z meekhańskiego pogranicza. Czyli w sumie typ książek, których nie lubiłam wcześniej
        • obrus_w_paski Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 00:30
          Miałam niedawno pisać że dzięki forum za polecenie pana lodowego ogrodu ale tak jak pierwsze trzy części przeczytałam w 3 tygodnie tak ostatnia, czwarta czesc mecze już ponad miesiąc i końca nie widać. Strasznie mi się dłuży (ale proszę nie spoilerówac, z szacunku dla poprzednich - mam zamiar dokończyć…
          • hanusinamama Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 09:32
            Nie będę. Wiesz mi się podobała cześć 1...i całość smile
            Przy czym nie podjerzewałabym siebie wcześniej ze to mi się spodoba.
            Jak przeczytałam to mąz mi mowił, że moze mi się Opowieści z meekhańskiego pogranicza spodobają...i też się ociągałam. I znowu wciągneło...ale mi się po 40 chyba troche gust czytelniczy zmienił
          • mama-ola Re: Co czyta i poleca emama 25.07.24, 21:06
            > czwarta czesc mecze już ponad miesiąc i końca nie widać

Czwarta ładnie zamyka wątki i ciekawie się kończy. Bardzo polecam. Ja sobie dla przyjemności wracam do wybranych fragmentów, a szczególnie lubię epilog.
    • mamalgosia Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:40
      Ostatnio bardzo spodobał mi się "Lód" U-L Lundberg. Slow reading, cudowna
    • gaskama Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:43
      "Zamęt" Severskiego. Polecona przez znajomych. Szpiegowska. Ale mnie męczy.
    • alexis1121 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:49
      Mój zestawik. Jestem w połowie Sanatorium, taka sobie.

• lella_two Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 13:21
        Bardzo miło wspominam tę "Wielką samotność", świetnie mi się ją czytało. Próbowałam potem czytać inne rzeczy tej autorki i mi się nie podobały- kompletnie nie wiem, o co chodzi🤷‍♀️🤣
        • husky_cat Re: Co czyta i poleca emama 03.08.24, 12:45
          Mnie najbardziej podobał się Słowik i Zimowy ogród.
          Ale spróbuj Gdzie poniesie wiatr
          • lella_two Re: Co czyta i poleca emama 03.08.24, 12:54
            Dzięki, "Słowik" akurat mnie pokonał. Być może po prostu więcej wiem o okupacji Francji niż o Alasce😎
      • homohominilupus Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 16:48
        Wielka samotność podobała mi się mimo, że nie przepadam za tego typu powiescidłami.
    • maslova Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 10:56
      Ja właśnie skończyłam "Davida Copperfielda", którego wcześniej nie miałam okazji przeczytać, i od razu zaczęłam "Demon Copperhead", który jest nawiązaniem do tej pierwszej powieści.
      "David..." mnie zachwycił, mam nadzieję na podobną ucztę podczas czytania "Demona...".
      • ajr27 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 12:56
        David z Demonem ma tyle wspólnego, co surogatka z surykatką, ale zazdroszczę, że Demona dopiero przeczytasz! To była uczta i objawienie.
        • danaide2.0 Re: Co czyta i poleca emama 03.08.24, 12:28
          Dla mnie pierwsza część Demona była super, ale druga mnie rozczarowała.
      • biala_ladecka Re: Co czyta i poleca emama 05.08.24, 13:32
        Takim raczej luźnym nawiązaniem wink
        • koko8 Re: Co czyta i poleca emama 05.08.24, 13:45
          Czy ja wiem? Główne postaci i oś fabuły oraz wiele pobocznych wątków są akurat 1:1. Zresztą sama autorka tak uważa (co powiedziała też na spotkaniach autorskich w Polsce).
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 11:04
      Wczoraj skończyłam "Wyspę doktora Moreau". Przeczytałam w dwa wieczory, bardzo dobrze mi się czytało.
    • primula.alpicola Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 11:47
      Mam kryzys, niczego nie czytam. A Kindle pęka w szwach.
      • mama-ola Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 13:28
        Też mam kryzys. Zaczynam i rzucam, nic mnie nie wciąga.
        Może powinnam sięgnąć po jakiś kryminał, żeby się rozkręcić czytelniczo.
        • primula.alpicola Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 13:43
          Kryminały źle mi działają na nastrój😫
          A kiedyś uwielbiałam.
          • daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 14:07
            Wiem, że będę nudna, ale w takim razie tym bardziej polecam ten Hotel Portofino
            Tam jest wątek kryminalny, ale w wersji retro i soft.
            • daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 14:09
              Za szybko: a poza tym Włochy, które lubisz, lata dwudzieste, wakacje, lato...wg mnie dobre na czytelniczy rozruch, zwłaszcza w wakacje
        • mama-ola Re: Co czyta i poleca emama 25.07.24, 21:08
          Donoszę uprzejmie, że wypożyczyłam jedną z polecanych w tym wątku książek i... pochłonęłam w trzy dni. Dawno się tak nie zaczytałam, miłe uczucie.
      • wapaha Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 15:36
        primula.alpicola napisała:

> Mam kryzys, niczego nie czytam. A Kindle pęka w szwach.

och, zazdroszcze !
    • conena Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 12:03
      Korowód Małeckiego. inna niż wcześniejsze jego, ale nadal w klimacie, czyta się znakomicie.
      • hanusinamama Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 12:56
        A mi się nie podobała. NIe liczyłam że będzie jak inne ale ta mnie jakoś rozczarowała.
    • heniek.8 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 12:24
      a posłuchałem sobie ostatnio Hillbilly Elegy, o bidokach którzy z Kentucky przeprowadzili się do Ohio
      • joasia33 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 12:51
        Politycznie bardzo au courant, haha.
    • leyla76 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 13:26
      Czytam Chyłkę dla zabicia czasu. Czyta się szybko i nie jest nudne.
      Jestem w Turcji, jak narazie w wiosce męża. Wszędzie jak po wojnie, gruzy, gruzy, gruzy.
      Upał nie do wytrzymania i brak klimatyzacji. Nudy okropne, bo nie da się nigdzie wyjść.
      Za parę dni uciekamy do Fethiye, tam też upał, ale jest klimatyzacja i morze 2 kroki od domu.
      • homohominilupus Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 13:54
        Te gruzy jeszcze po trzęsieniu ziemi?
        • leyla76 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 21:26
          Tak, a ludzie dalej w kontenerach.
          • fabryka.lodow.napatyku Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 00:47
            na skale swiatowa byla zbierana pomoc, zastanawiam sie czy ci udzie dostali jakikolwiek ulamek z tego, czy wogole poszkodowani otrzymali cokolwiek
            • leyla76 Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 13:55
              Z tego co wiem to ludzie dostali jakieś pieniądze, nie muszą płacić za prąd/gaz. Budowane są nowe mieszkania i każdy kto stracił dach nad głową musiał zapisać się na nowe. Tutaj niestety już to mieszkanie nie jest całkiem za darmo, bo jakaś część (prawie połowę) trzeba samemu dopłacić.
              Ogrom zniszczeń by ogromny, więc wszystko idzie powoli. Ogrom ludzi też nieźle oszukuje i np. mimo, że mają dach nad głową, pracę , normalny dochód itp naciągają kłamiąc państwo, aby nie płacić rachunków czy też podatków. Ekonomia kuleje, inflacja jak z kosmosu, również ceny. Za kawę w Istambule na wielkim bazarze zaplacilam więcej niż za kawę w centrum Lozanny.
              Moejscowosci turystyczne to totalne zdzierstwo obecnie.
    • wiosennedni5 Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 13:48
      Orbitowski, Chodź ze mną.
      • maslova Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 17:15
        Czytałam. Świetna
        • wiosennedni5 Re: Co czyta i poleca emama 25.07.24, 21:24
          Zgadzam się.
    • homohominilupus Re: Co czyta i poleca emama 23.07.24, 13:54
      Kupilam Korowód Maleckiego ale jeszcze nie zaczęłam. Wiem, że będzie dobre, bo Dygot i Rdza były genialne a Korowod zachwalał Mariusz Szczygieł.
      • alba27 Re: Co czyta i poleca emama 24.07.24, 19:46
        Korowód też dzisiaj zaczęłam. Małeckiego kocham całym sercem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka